|
Komunikacioni uređaji i umrežavanje Modemi, mrežna oprema, mreže i umrežavanje… |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
26.9.2007, 13:57 | #1 |
Član
|
Kako shareovati ADSL konekciju na dva rachunara?
Pre par dana sam uveo ADSL ali u stanu imamo dva kompjutera. Kako da uradim to?
Gracias |
26.9.2007, 14:23 | #2 |
Deo inventara foruma
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
|
Re: Kako shareovati ADSL konekciju na dva rachunara?
Malo je reći da već postoji iks varijacija na ovu temu ali ajd. Nisi napomenuo šta imaš od uređaja za ADSL (ADSL modem ili ADSL ruter) i da li već imaš formiranu mrežu između pomenuta dva računara. Drugim rečima imaš li neki switch, hub ili su povezani kablom?
|
26.9.2007, 14:45 | #3 |
Član
|
ADSL modem imam (TElekom). Nemao mrezu. Planiram da danas uzmem neki switch.
mi smo vec pokushavali tako shto se obojica zakachimo na modem jer on ima USB i Ethernet konektor. I nismo neshto zadovoljni. kako da reashim ovaj problem? |
26.9.2007, 14:49 | #4 |
Član
|
Ipak je ruter u pitanju. Nije ugradjen u kucishte, da li sam u pravu?
|
26.9.2007, 15:08 | #5 |
Deo inventara foruma
Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 1.522 puta na 1.055 poruka
|
Ne možete se obojica kačiti na modem. Kupi neki svič/ruter i onda iz modema u svič, a iz sviča u računare i trebalo bi da radi.
|
27.9.2007, 4:33 | #6 |
Član
|
|
27.9.2007, 8:23 | #7 |
Deo inventara foruma
|
Ako imaš onaj Huawei od telekoma, onda je ipak modem u pitanju, a ne ruter.
|
27.9.2007, 11:41 | #8 |
Član
|
|
27.9.2007, 12:17 | #9 |
Ad Ministrator
Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 3.041 puta na 1.544 poruka
|
Ako je u pitanju Telekomov Huawei, onda je to ruter.
Nemoj da daješ pogrešne informacije. Bez obzira na to kako Telekom zove tu spravu, u pitnju je ruter. Preciznije, takve sprave se zovu modem/ruter (kombinacija modema i rutera). Zato svaki od njih i možeš da pretvoriš u čist modem ako izabereš opciju "Pure bridge". Možda nekog buni to što taj ruter ima samo jedan priključak za mrežni kabl. E, to i nije bitno - glavna karakteristika rutera je što je s jednog kraja povezan na jednu mrežu (recimo Internet ili provajderovu lokalnu mrežu), a s druge strane na drugu mrežu (lokalnu mrežu vlasnika rutera). Ruter prosleđuje (rutira) pakete koji stižu sa spoljašnje mreže na računar(e) u unutrašnjoj mreži, umesto da ti paketi idu direktno. Zato je on zgodan za razna filtriranja i sigurnosne provere (filteri, firewall). Nezgodan je zbog toga što se moraju definisati posebna pravila u pogledu konekcija koje su započete od strane nekog računara/servera iz spoljašnje mreže (konekcije koje predstavljaju odgovor na neki zahtev koji je došao iz lokalne mreže, recimo http zahtev za web stranicom, po defaultu su dozvoljene). Radi se obično o p2p konekcijama, a u to spada i slanje/prijem fajlova preko IM klijenata (ICQ, GTalk, MSN) i slično koje je mnogo sporije kad se vrši preko servera nego direktno između dva računara. I na kraju, prodaju se ruteri koji imaju više priključaka za lokalnu (LAN) mrežu. To je u stvari kombinacija ruter/modema i mrežnog sviča, dakle tri uređaja u jednom. Ako ruter ima samo jedan LAN priključak (ili jedan LAN i jedan USB), to ga ne čini "manje ruterom", iako vlasniku sa više računara u lokalnoj mreži ne završava posao pa mora da nabavi dodatni svič. Poslednja ispravka: VojaM (27.9.2007 u 12:30) |
27.9.2007, 12:41 | #10 |
Deo inventara foruma
|
Izvinjavam se, svuda pišu modem gde god ga pominju na netu, pa nisam detaljnije proveravao.
|
27.9.2007, 17:17 | #11 |
Član
|
Namestili smo switch, D-Link 100Mbit 5 prikljuchka. Radi supwer odmah je prepoznao mrezu. Ali opet se javlja problema kad ja npr. igram CS a cimer skida torrent meni latency ode u nebo. Mozemo li da podelimo protok? Nekako....
Inache Ovaj modem/ruter ima prikljuchak za mrezu (ADSL) ima USB i LAN konektor. Kao shto rekoh ovo radi super sem tog malog problema, zbog toga smo ga inache i kupili... Hvala unapred |
27.9.2007, 22:42 | #12 |
Novi član
Član od: 18.7.2007.
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 6 puta na 5 poruka
|
Uvek ćeš imati problem kada je igranje i skidanje podataka, tačnije torenata u pitanju. Da ne zalazim u problematiku i razloge zašto je to tako, računaj da ćeš uvek morati da gasiš torrent, ili ti ili tvoj prijatelj kada god jedan poželi da se igra na netu. Problem se može rešiti upotrebom nekih programa za podelu protoka i rutiranje kao npr. Net limiter, ja konkretno nisam imao nekog uspeha u korišćenju tog programa, a trebao sam da delim protok na tri dela. Sada delim protok na pola sa komšijom pa problem igranja rešavamo msn-om, jedan drugog obaveštavamo kad će ko da igra. Postoji još jedan program koji sam dobio pre par dana i zove se Traffic Shaper Xp, preporuke su mu odlične , našo sam i manual za njega, za par dana kad imam vremena probaću da ga podesim i onda ću ti preneti svoje iskustvo i da li će ti to rešiti problem.
|
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Skinless na korisnoj poruci: | ||
taXicity (28.9.2007) |
28.9.2007, 0:57 | #13 |
Član
|
Ne javlja se problem samo kad igramo, vetj i kad on samo prelistava stranice meni laguje..... Maler. Hvala na preporuci.
Poslednja ispravka: VojaM (28.9.2007 u 12:17) |
1.10.2007, 1:19 | #14 |
Novi član
|
Kao što sam rekao, evo javljam ti šta sam uradio.
Podesio sam brzinu download-a i upload-a, tačno na pola, tj. po 768Kb/s i 96Kb/s svakome. Primetio sam da iako je sve podeljeno i funkcioniše kako treba u pojedinim trenutcima kada postoje pikovi u downloadu kod mene skače ping prilikom igranja CS-a. Kada su torenti i meni i njemu ugašeni ping mi je max 50, ali sa uključenim njegovim torentima ide do 80. U trenutku kada njegov download prebaci oko 100 KB/s meni skoči ping na 100-120 i to traje max 1s, tako da se skoro i ne oseti. Isti slučaj je i prilikom FTP downloada. Problem je moguće rešiti postavljanjem limita na par procenata manje od polovine tako da se nikad ne prebaci max polovine protoka, tj. postoji gubitak od par neiskorišćenih kilobajta. Mislim da bi ovo moglo da bude rešenje vašeg problema. Program je besplatan i možeš ga naći ovde: http://bandwidthcontroller.com/trafficShaperXp.html Ako se odlučiš da probaš i ako ne budeš mogao da se snađeš javi i pomoćiću ti koliko mogu. |
3.10.2007, 14:18 | #15 |
Član
|
Probao sam TrafficShaper pre par dan kao shto si mi preporuchio, i vidi vidi... Taj problem menja kernel kolko sam provalio i meni je jednostavno nestala konekcija... U pola installacije mi iskochio "blue screen" ikad ase restartovao, konekdcije nije bilo. Mrtav konj. NIshta shto reinstall sistema nije mogao da reshi ali ipak... Nisam uspeo. Trenutno imam NetLimiter 1.3 poshto noviju verziju, ahm "ne mogu da kupim". Ova verzija radi super kada zajedno igramo CS, ali kad on krene da skida torrente eto meni laaaaga. Konekcija mozda jeste spora (256/64 Kb/s) ali nemamo bolju trenutno, tj. nrednih 18 meseci.....
|
3.10.2007, 15:40 | #16 |
Novi član
|
Hm, čudno u najmanju ruku.
Znam da on menja kernel, ali kod mene se ama baš ništa loše nije desilo. Mora da postoji neki sukob za koji ne znamo, meni se npr. slična svar dešava kad instaliram alkohol. Kada igrate zajedno nije vam potreban ni net limiter, tako da bi trebalo da možete i bez njega. Dok ne rešite to nekako najbolje je ipak da se dogovarate kad se neko igra a kad je mreža slobodna za download. Videću još šta mogu da nađem kao rešenje. Do tada... |
3.10.2007, 22:41 | #17 |
Član
|
Samo to i mozemo, dogovor kutju gradi . Znam da je chudno, ali to se desilo, kao tebi s alchoholom. Bluescreen => Restart => Connection fails. Hmmm.... Kad bi mogo da nadjem keni noviji NetLImiter koji moze da se "kupi".........
|
5.10.2007, 15:48 | #18 |
Član
Član od: 9.4.2007.
Zahvalnice: 99
Zahvaljeno 19 puta na 14 poruka
|
Pošto sam potpuni laik kada je umrežavanje u pitanju nemojte se ljutiti (smejati) mom sledećem pitanju:
Da li je moguće da dva računara koja su povezana preko crossover kabla dele jednu ADSL konekciju? Ruter je Telekomov Huawei MT822. Ako je moguće kako podesiti? Hvala. |
5.10.2007, 16:27 | #19 |
Novi član
|
Moguće je, ali onda ti konekcija modem - računar ide preko USB-a, i drugi računar se na net priključuje kroz tebe. Jedini problem je što računar koji je direktno priključen na USB mora da bude svo vreme uključen da bi drugi računar imao konekciju. Bezbolnija i ne tako skupa varijanta ti je svič i dva mrežna kabla, sve izadje oko 1500 dinara.
|
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Skinless na korisnoj poruci: | ||
Jenkiduduldu (5.10.2007) |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
Slične teme | ||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
BeoCity aDSL - prevara na srpski način | griva | Internet usluge | 32 | 13.7.2012 16:38 |
Wireless ADSL router | Freeman88 | Komunikacioni uređaji i umrežavanje | 15 | 12.7.2007 10:40 |
Kako podesiti ISDN da radi na 128 kbps | jaba.hut | Internet usluge | 7 | 31.5.2007 11:54 |
Kako da otključam regije na DVD-u??? | freak_lick | Nosači podataka | 4 | 6.2.2006 15:12 |
kako da posaljem mail na svoj tel? | Vorador | Aparati i oprema | 10 | 24.1.2006 21:12 |