Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Internet > Internet tehnologije

Internet tehnologije Komunikatori, pretraživači, servisi i protokoli...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 13.12.2006, 16:17   #1
Tim85
Član

Član od: 5.11.2006.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Question Sta je RSS?

Pogledao sam vikipediju, ali mi nije bas najjasnije sta je RSS.
Jel' mozete malo da mi pojasnite sta je RSS, gde se koristi, za sta sluzi...
Tim85 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.12.2006, 16:42   #2
Iris
détente

Član od: 3.11.2005.
Zahvalnice: 1.530
Zahvaljeno 2.470 puta na 1.488 poruka
Određen forumom Re: Sta je RSS?

Ne znam zašto ti informacije date u Vikipediji nisu jasne, kada je vrlo plastično objašnjeno i šta je RSS, kako izgleda i čemu služi:

"RSS is ...used to publish frequently updated pages, such as blogs or news feeds. Consumers of RSS content use special browsers called aggregators to watch for new content. RSS delivers its information as an XML file called an "RSS feed", "webfeed", "RSS stream", or "RSS channel". Programs known as feed readers or aggregators can check a list of feeds on behalf of a user and display any updated articles that they find. It is common to find web feeds on major websites and many smaller ones..."

File extension: .rss, .xml
Extended from: XML

http://en.wikipedia.org/wiki/RSS_(file_format)
Iris je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.12.2006, 17:16   #3
holodoc
Deo inventara foruma

Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka

Nadam se da se koleginica neće naljutiti ako dodam ovde svoj komentar ali može da se desi da Tim85 ne vlada preterano dobro engleskim jezikom

Naime, RSS često izaziva nedoumice kod ljudi koji nisu upoznati sa njim ali je činjenica da je u pitanju užasno jednostavan sistem. Cela priča se zasniva na specijalnom formatu fajla pod nazivom XML (eXtensible Markup Language) koji je veoma pogodan kako za prenošenje tako i za opisivanje informacija koje se prenose. Upravo ova sposobnost opisivanja informacija omogućuje da sistem kao što je RSS funkcioniše. Primera radi uzmi ovaj forum koji takođe ima svoj sopstveni RSS sistem. Svaki put (ili u određenom vremenskom intervalu koji podešava čika Voja ) forum generiše fajl koji sadrži tačan opis svih poruka koje su postavljene na forumu u određenom vremenskom intervalu. Taj fajl, koji se inače naziva "RSS feed", stoji na tom mestu i kao što već rekoh obnavlja se u određenom vremenskom intervalu, tj. dopunjuje se novim informacijama.
Čemu on služi? Služi upravo tome da ti u nekom od specijalnih programa koji se nazivaju "RSS agregatori" usmeriš program na "RSS feed" fajl na SK forumu i da na osnovu njega program utvrdi koje poruke su na forumu. Naravno, sistem (tj. agregator) podržava opciju da ti odmah prikaže koje od tih poruka su nove i koje nisi pročitao. Generalno sistem funkcioniše poprilično identično kao opcija "Nove poruke" na forumu stim što agregator ne zaboravlja poruke posle određenog vremena.
Veoma važno je napomenuti da "RSS feed" fajl NE SADRŽI same poruke sa foruma, tj. konkretne podatke, već samo neke osnovne informacije i link ka samoj stranici tj. poruci. Dakle, za pregled samog sadržaja potreban je browser ili program koji na sličan način pristupa internetu.
Primera radi, ako bi želeo da primaš "RSS feed" foruma "Sveta Kompjutera" trebaš u nekom od agregatora da dodaš sledeću adresu http://www.sk.co.yu/forum/external.php?type=RSS.

Još jedan primer unapređenog korišćenja RSS-a je tzv. "podcasting". Podcasting nije ništa drugo do običan RSS sistem čiji "RSS feed-ovi" za razliku od linkova ka porukama sadrže linkove ka audio fajlovima. Sve što jedan iPod uređaj radi jeste da redovno proverava "RSS feed-ove" i omogućava običan MP3 download sa lokacija na koje ukazuju "RSS feedovi".

Nadam se da sam donekle pojasnio ovaj za mene pomalo "mutan" fenomen Šta ćete? Moda je moda bez obzira koliko bila korisna
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku holodoc na korisnoj poruci:
nikslo (23.10.2007)
Stara 13.12.2006, 18:01   #4
Iris
détente

Član od: 3.11.2005.
Zahvalnice: 1.530
Zahvaljeno 2.470 puta na 1.488 poruka

Svaka čast, imao si više strpljenja nego ja da objašnjavaš nekome ono što i sam može da pročita na Netu. Imaš reputaciju od mene (kad ovaj &%"#@$%$ VBulletin dozvoli da ti je dodelim)
Iris je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.12.2006, 19:20   #5
Tim85
Član

Član od: 5.11.2006.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Thumbs up Re: Sta je RSS?

hvala holodoc i iris. Nije fora u engleskom jeziku... Fora je sto ovo sto pise u wikipediji ne objasnjava to sto je meni potrebno. Ima previse, meni nepoznatih termina. Odgovori tipa googlaj i pogledaj wikipediju mi nista ne koriste. Ako sam postavio temu, znaci da ima nekih stvari koje mi nisu bas najjasnije.
Holodoc je lepo objasnio.
Tim85 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 3:46.