![]() |
![]() |
|
Komunikacioni uređaji i umrežavanje Modemi, mrežna oprema, mreže i umrežavanje… |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Starosedelac
|
![]()
Dakle, video sam da sličnih tema postoji (čak i ove "lepljive"), ali sam se toliko zavrzao da mi više ništa nije jasno, pa vas molim da mi objasnite. Dakle, ja ću da kažem šta sam sve uradio i kakva je situacija.
Računar #1: bogdan Računar #2: marko Elem... U pitanju su dva kompa sa integrisanim ETHERNET karticama. Kupio sam kabal, 10m dužine, i povezao ta dva kompa. Oba OS-a su WinXP Pro SP2. Instalirani su drajveri za mrežnu na oba kompa. Oba računara su u istoj WORKGROUP-i. Išao sam u Network Connections, napravio novu konekciju na oba računara, zadao ip adresu 172.16.0.1 na mom i 172.16.0.2 na drugom kompu (probao sam i 192.168.0.x , ali mi kablovski modem zauzima .1 pa neću da ih brkam ![]() DELIMIČNO neće. Ne mogu da pingujem ni sa jednog ovaj drugi (Request timed out). Odem u My Network Places, vidi se samo moj računar. ALI, na mom računaru odem u "Workgroup computers" i pojavi se drugi komp (marko). Međutim, dupli klik mi ne dozvoljava pristup. Na računaru "marko" sam shareovao SVE particije, čak sam i dodavao novog korisnika i dodeljivao mu privilegije. E sad, kad odem u start > run > \\marko\\d$\filmovi pojavi mi prozor gde pita za username/password. Otkucam user/pass koji sam napravio na drugom računaru (marko), i opet neće. Ništa ne kaže, samo mi opet pojavi taj prozor. Ako odem na komp #2 i kucam \\bogdan\d$ iskoči prozor gde piše "network path not found". Znam, bio sam dosadan, ali mi je prilično bitno ovo - recite bilo šta! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Starosedelac
Član od: 28.10.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 352 puta na 254 poruka
|
![]()
ako hoces da prilazis particijama c$,d$,e$ moras na oba racunara imati aktivan Server servis, takodje iskluci na oba racunara Simple file sharing i lepo namesti usere i dozvole oba usera treba da pripadaju Administrators grupi
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Ex Parrot
|
![]()
Ma koliko licno voleo "rucno" podesavanje svega i svacega (linux profesionalna deformacija) ipak nekad nije bas svrsishodno...
Pokreni iz Control Panel > Network Connections > Setup a home or small office network i carobnjak ce te provesti kroz sva bitna podesavanja (tip mreze, eventualni gateway, file sharing i firewall) E da, jel cross-over kabal? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
V.I.P. Phone Zone
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Starosedelac
|
![]()
Jeste crossover kabal. I dalje neće :S
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Deo inventara foruma
Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 1.522 puta na 1.055 poruka
|
![]()
Je l' imaš neki firewall uključen na tim računarima?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
V.I.P. Phone Zone
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Starosedelac
|
![]()
1. Probao čarobnjak.
2. Proverio sam kabal na aparatu koji za to služi u servisu ![]() 3. Probao, neće da ih pinguje ("request timed out") |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
V.I.P. Phone Zone
|
![]() Citat:
Oni definitivno nisu konektovani nikako (ako ne radi ping), aj probaj na oba računara da u komandnoj liniji ukucaš ping localhost (ili ping 127.0.0.1) da provjeriš dal su mrežne kartice instalirane kako treba. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Starosedelac
|
![]()
Evo ga uspeo sam, radi sve. Izgleda da je problem bio što su na mom računaru bili instalirani nVidia drajveri za ethernet, a na drugom Windows-ovi. Sad sam na moj instalirao Windows-ove i sve radi super
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Novi član
Član od: 25.10.2007.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Zeleo bih da umrezim dva racunara. Na jednom bi postavio Linux a na drugom XP. Da li to moze da radi tako? I da li su potrebna neka podesavanja?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
V.I.P. Phone Zone
|
![]() Citat:
Mada u WINU imaš wizard za umrežavanje tako da ti i to može pomoći. Mislim da se linux ručno podešava iz terminala. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Novi član
Član od: 25.10.2007.
Zahvalnice: 4
|
![]()
Hvala... da li imas neku preporuku za linux? koju verziju da stavim?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Starosedelac
Član od: 28.10.2005.
Zahvaljeno 352 puta na 254 poruka
|
![]()
ubuntu
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Starosedelac
|
![]() Citat:
P.S. Na jednom mi je mrežna karta integrisana, a na drugom sam morao da kupim posebnu, jer integrisanu zauzima ADSL modem. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Starosedelac
|
![]()
Bilo ko? Hitno mi je
![]() P.S. Sa komp1 mogu da pingujem komp2, ali sa komp2 ne mogu da pingujem komp1! Na komp2 mi je kao drajver piše neki Realtek, a to je ustvari mrežna kartica koju koristim na komp1, pored integrisane preko koje ide ADSL... Totalno sam zbunjen ![]() Poslednja ispravka: M1los (16.12.2007 u 0:46) |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Starosedelac
|
![]()
Riješio sam problem tako što sam kucao 192.168.0.1 i 192.168.0.2 umjesto 172.16.0.1 i 172.16.0.2.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Član
|
![]()
I posle ljudi kazu Mac skup.
Mac je neverovatno jeftin! Za mrezenje na Macu je dovoljno da utaknete kabal, cekirate Lan kontroler i u poslu ste. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Novi član
Član od: 19.1.2010.
|
![]()
I ja imam slican problem! Kod mene je stvar u tome sto se kompjteri citaju medjusobno ali ako prebacujem neki veci folder sa jednog na drugi izgubi se mreza, posle cega moram da restartiram pc. Molim Pomoc!!!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Novi član
Član od: 29.4.2010.
|
![]()
Ja imam ADSL Telekom Srbija modem i gomili mreznih, internet kablova.
2 Prikljucka su za Internet, a druga 2 za IPTV. Iam Laptop i jos jedan komp i hocu da ih umrezim. Oba dva su spojena na 1 modem. Podesio sam IP adrese da budu iste(sve je isto), ali ne znam zasto ne mogu da ugasim drugi racunar preko command prompt-a kodom shutdown -s -t 30 -t -c "GASENJE..." -f -m \\192.168.1.2 Molim vas za savet, link ili neko (jednostavno) resenje. ![]() PS Sve sam probao kao i Deusdies, ali opet nista!!! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Problem sa pokretanjem računara?!? | MG-RAY | Kvarovi | 693 | 27.9.2024 22:32 |
Zaglavljivanje ili restartovanje računara | Rocker | Kvarovi | 2247 | 31.8.2021 15:03 |
Pri startovanju računara vidim ovo! Sta da radim? | Astor | Kvarovi | 5 | 23.4.2007 21:56 |
potreban savet za osvežavanje računara | Troll | Šta da kupim? | 6 | 5.3.2007 0:28 |
Nadogradnja računara za male pare | MaliZmaj | Šta da kupim? | 3 | 25.2.2007 11:41 |