![]() |
![]() |
|
Sadržaj novog broja SK Pružamo vam priliku da nekoliko dana pred izlazak novog broja pogledate i prokomentarišete njegovu naslovnu stranu i sadržaj |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#41 |
V.I.P. Test Play
Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.804
Zahvaljeno 4.138 puta na 2.702 poruka
|
![]()
A kako znaš da će da voliš igru, ako je nisi kupio i igrao?
Za te razloge postoje kolektionarski primerci i specijalna izdanja, koja i jesu uglavnom 100+ evra. Sve ostalo je nesigurna kupovina, naročito nove igre, kad su one još pod punom cenom, i svi pod utiskom marketinga koja pumpa te igre u nebesa. Evo, na primer, kupio sam Civilizaciju VII za punu cenu, plus Deluxe dodatak, i zažalio sam bačenih para. A dosada me je svaki nastavak pre toga pozitivno iznenadio. Nije više ni dovoljno da je igra nastavak dobre franšize, a da ne useru igru. Zamalo da kupim i Kingdom Come Deliverace 2, pod punom cenom, isto dok sam bio pod utiskom, dok nisam saznao kako radi sejv sistemu igri, i potpuno izgubio bilo kakvu volju da probam tu igru. A da sam je kupio sigruno bi isto zažalio. Gejming "u trendu" je skup hobi, jel it su nove igre skupe, nit ti išta garantuje da će biti dobre za tu cenu. Zato su se drugi igrači preorjetisali da kupuju igre na Steam rasprodajama. Et manje baciš para, ako igra ne valja, et je veća šansa da znaš unapred da li je igra dobra, i da li će da ti se svidi. Plus nije cena igara samo jedino što treba da platiš. Tu je isto i cena hardvera, bilo PC-a ili konzole na kojoj igraš, kao i redovno modernizovanje tog hardvera, kada dođu zahtevnije igre. Po meni, ako treba godišnje na igre da platiš više nego što te je koštao hardver, kao što izgleda za novi Switch 2, da bi igrao jednu novu igru mesečno, nešto tu debelo ne valja. Sa druge strane, da se razumemo, i meni je bilo pomalo smešno kada u opisima novih konzola kukaju kako je ista $100-150 skuplja nego prethodna i slično, znajuci koliko su skupe same igra, i da to malo više što se da za hardver na duže staze ne košta ništa, jel mnogo više se potroši na same igre. Zato sam i dalje PC gejmer, jel iako potrošim dosta više na hardver, dosta uštedim na ceni igara, ako se suzdržim i ne uhvati me hajp (kao gore dva primera). Plus naravno, nikad me niko neće naterati da igram akciju iz prvog ili treceg lica na kontroleru (umesto miša). A nije da nisam probao, jel imam kontroler. Poslednja ispravka: player1 (21.6.2025 u 13:49) |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Intel Inside
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.661
Zahvaljeno 11.230 puta na 7.181 poruka
|
![]()
A što moraš da preorderuješ? Sačekaš par dana od izlaska, imaš gomiletinu videa na YT, pa kupiš ako ti se sviđa ono što vidiš.
Gledano po uloženom novcu u odnosu na provedeno vreme, video igre su oduvek bile najjeftiniji vid zabave. |
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
V.I.P. Test Play
Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.804
Zahvaljeno 4.138 puta na 2.702 poruka
|
![]()
Samo ako potrefiš igre koje ti se sviđaju, kao nove, ili kupuješ starije igre za sitniš po rasprodajama.
Poslednja ispravka: player1 (21.6.2025 u 14:53) |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Deo inventara foruma
Član od: 24.10.2005.
Zahvalnice: 2.412
Zahvaljeno 1.957 puta na 1.429 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Starosedelac
Član od: 5.12.2007.
Zahvalnice: 277
Zahvaljeno 1.286 puta na 940 poruka
|
![]()
Vecina novih igara poznatih gaming serijala ne vredi 80e jer ne nudi nista novo i posle igranja covek ima samo deja vu osecaj. Gaming industrija nudi rimejkove i nastavke gaming serijala koji bi pre nekoliko godina bili expansion pack-ovi (Fifa od EA sports je dobar primer).
Gaming je najjeftiniji vid zabave samo ako se na polovnom racunaru igraju besplatne igre dobijene na Epic games sajtu. Uopste se ne isplati ulagati u preskupi kompjuterski hardver posle poskupljenja GPU ako ste imali priliku da pre nekoliko decenija igrate nesto od poznatih kreatora igara po cijem sablonu se i danas prave igre uz povremeno sminkanje grafike. O ukusima se ne raspravlja ali skupljanje zastavica i pentranje po krovovima u AC igrama nije zabava po svacijem ukusu. Uticaj igara na telesnu tezinu, osecaj u ledjima, ritam spavanja i ishranu ne bih komentarisao jer bi mogla knjiga o tome da se napise. Na jednu novu igru potrebno je potrositi 80 evra a sa tim novcem mozete da kupite gomilu stripova, knjiga, uplate kablovski internet/tv ili uloziti ga u nesto zabavnije. |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 442
Zahvaljeno 4.095 puta na 3.807 poruka
|
![]()
ima puno starijih naslova koje može da tera i grafička od 20e pa na više, ali ni ja ne igram odavno počnem da se kočim od istog položaja a nemam ni vremena, a nakupio sam lepu kolekciju giveawaya na epic store
|
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Deo inventara foruma
Član od: 17.6.2011.
Zahvalnice: 99
Zahvaljeno 3.400 puta na 2.044 poruka
|
![]()
Pa sad, nekome je i bočica ekstradevičanske krvi ili upotrebljene voda za kupanje njihove omiljene "influenserke" vredna stotine evriTća
![]() Ljudi su isto tako spremni da daju hiljade evra za na nekakve virtuelne valuete (bitcoin, shitcoin i ostala bratja) čiju vrednost određuju isključivo mahinacije najlukavijih prevaranata. Hoću da kažem kako je vrednost oduvek bila u očima, da ne kažem novčaniku, posmatrača i zacrtana onime koliko je dotični spreman da plati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Intel Inside
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Starosedelac
|
![]()
@Zoni
Osecam da nas cenjeni kolega i vel'ki "sladoledokusac" nema pored kompjutera Markus stolicu jer ona moze da izdrzi elegantno popunjenu osobu do 110kg ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Acanen na korisnoj poruci: | ||
PinociO (24.6.2025) |
![]() |
#50 | |
Starosedelac
Član od: 3.12.2005.
Zahvalnice: 1.288
Zahvaljeno 878 puta na 526 poruka
|
![]() Citat:
Nisam sladoled pogledao do pre nedelju dana. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Starosedelac
|
![]()
^
U potpunosti te razumem burazeru. Ja u zamrzivacu imam oko 5kg sladoleda (jedan od 3000ml i dva od po 900ml) ali ne stizu na red za klopanje. Moze se reci da su ti sladoledi na mojoj wishlisti jer sam pre nekoliko dana napravio vocnu tortu ![]() Ti bi se iznenadio kada bi video koliko košta sladoled u domacim supermarketima a o poslasticarnicama bolje da ne govorim. Nisam debeo ali sam na dobrom putu da postanem tj. uškembio sam se u prethodnih godinu dana ![]() Dobro je da nisam veliki ljubitelj piva jer bi se leti ugojio vise nego tokom novogodisnjih praznika. Ice Cold in Alex |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Član
Član od: 17.3.2014.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 132 puta na 88 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Član
|
![]() Citat:
Stolice do 110-115kg su prava stvar. Posto su srpski seljaci sibnuli cene od 10 evra za kilogram tresanja, u inat necu da kupujem tresnje, samo sladoled. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Deo inventara foruma
Član od: 28.5.2010.
Zahvalnice: 729
Zahvaljeno 1.298 puta na 992 poruka
|
![]()
Ista logika moze da se primeni na igre.
Posto su cene igara otisle u nebo u inat necu da ih kupujem vec samo sladoled. Tresnje ce sledece godine da rode i bice jeftinije a igre ce biti verovatno jos skuplje. Jeftinije biti nece, mogu da se kladim. Ne znam seca li se neko prvog Leisure Suit Larry-ja. Na pocetku igre je saljiva provera da li igrac ima 18+ godina. Pitanja su ozbiljna, valjalo se pomuciti da se uopste pocne igra koja je prepuna fenomenalnih, originalnih fora. Ne mogu da zamislim da neko sada pokusa takvu proveru. Bilo bi refunda 80 odsto i vise, na stranu sto su igre reciklirani trash, daleko gore od originala tj uzora. Za 80+ eura mora to mnogo bolje nego sada. Poslednja ispravka: Laskaris (24.6.2025 u 21:32) |
![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Starosedelac
|
![]()
@kami
Tebi je mnogo da postrosis 10 e na tresnje a vecina ljudi sa foruma ne zeli da potrosi preko 70 evra na novu igru jer se cene za igre ne formiraju za nase trziste. Na forumu veci broj forumasa zaradjuje ispod 1000e a verovatno ima i ljudi koji zaradjuju ispod 100 hiljada ili rade neki dodatni posao da bi presli tu cifru. Ocekujes da je ljudima normalno da na igru koju vole potrose 10% od plate a svake godine iz gaming industrije izadje sve vise naslova koji ne opravdaju toliko trosenje novca. Vecina ljudi ne zeli da na mesecnom nivou potrosi 150e na sladoled i jednu igru jer im te dve stvari nisu toliko bitne (skuplja dara nego maslo) i jedna igra mesecno nije dovoljna za pravog gamera. Na forumu verovatno ima ljudi kojima nije tesko da mesecno kupe nekoliko novih naslova ali pravdanje visokih cena igara me podseti na ono da sit gladnome ne veruje. Poslednja ispravka: Acanen (24.6.2025 u 21:56) |
![]() |
![]() |
Sledećih 4 korisnika se zahvaljuje korisniku Acanen na korisnoj poruci: | ||
![]() |
#56 |
Intel Inside
|
![]()
Ctrl+Alt+X i igra preskače age verification test. Mislim da je bilo i u SK u okviru Poke Cake ili neke slične rubrike...
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku DeCoy na korisnoj poruci: | ||
pedjosav (25.6.2025) |
![]() |
#57 | |
Član
|
![]() Citat:
Ja igram mozda 8-10 igre godisnje max, i nisam gejmer. Da hocu vise, stisnuo bih se za nesto drugo, i trosio bih vise pare na igre. Neka se i oni stisnu, neka kupuju na rasprodajama, itd. Ne razumem izraz 'pravi gejmer'. Znaci pravi gejmer je onaj koji hoce nesto, a nema kinte da plati to? Pa hocu i ja da igram u NFL-u, i pravi sam ljubitelj NFL-a, ali prc. Ne mozes u zivotu da dobijes sve sto hoces. To su mozda Qzma i ta gejmerska zajednica tako razmazene anti-WOKE latice, ali zivot je zivot. Te igre prave citavi timovi ljudi, nekoliko godina, sa platama koje su iznadprosecne, a cesto cak i debelo iznadprosecne. To kosta. Kosta pare. Plus, kada uzmes u obzir i inflaciju, jer stalno kukate po bankama i nizim kreditima, to vam je to. Jbga, nema i jare i pare. Ako kao gejmeri necete da podrzavate tu industriju koja pravi ono sto volite, onda ce to da ima svoje posledice, i kukacete kroz 20 godina za sadasnjom situacijom. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Deo inventara foruma
Član od: 17.6.2011.
Zahvalnice: 99
Zahvaljeno 3.400 puta na 2.044 poruka
|
![]()
Nisi ti izgleda prišao ni na piškomet™ seljačkim mukama. Da jesi, ne bi ovako nešto pisao već bi ljubio ljude u donji deo leđa gde im leđima prestaje časno ime jer su poslednja linija odbrane od gladovanja i uvoza svakakvih otrova od "hrane".
|
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Deo inventara foruma
Član od: 5.2.2012.
Zahvalnice: 3.943
Zahvaljeno 2.141 puta na 1.191 poruka
|
![]()
Kamija sam smatrao za ozbiljnog, ali ipak ne nakon nekih komentara. Udri po sladoledu, batali voce, i gledaj NFL.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Svet kompjutera 11/2012 | Nenad Vasovic | Sadržaj novog broja SK | 58 | 9.11.2012 18:35 |
Svet kompjutera 10/2012 | Nenad Vasovic | Sadržaj novog broja SK | 86 | 20.10.2012 0:01 |
Svet kompjutera 4/2012 | Nenad Vasovic | Sadržaj novog broja SK | 223 | 20.5.2012 16:12 |
Svet kompjutera 1/2012 | Nenad Vasovic | Sadržaj novog broja SK | 102 | 27.1.2012 22:09 |
Svet Kompjutera je dobio upozorenje od BulmaSofta | Branislav Gavric | Forum o forumu | 267 | 25.6.2009 21:44 |