Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Opisi, recenzije i testovi

Opisi, recenzije i testovi Ovde šaljite sopstvene opise, recenzije i testove hardvera. Neka ono što ste poslali bude vaše autorsko delo - nemojte kopirati tuđe tekstove sa drugih sajtova i časopisa.

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 10.1.2025, 14:44   #1
Aibo
Deo inventara foruma

Član od: 30.6.2008.
Zahvalnice: 1.005
Zahvaljeno 4.061 puta na 2.435 poruka
Određen forumom Fractal Design North

Jest da nas je sve manje koji ovo čitamo ali volim tradiciju ostavljanja opisa na SK forumu. Posle skoro deceniju korišćenja MS Black Widow koju sam takođe opisao ovde, došao red da probam i originalni Fractal Design, konkretno model North u Mesh Black varijanti.

Dizajn i kvalitet izrade

Meni je lično dizajn fenomenalan i slagao bih ako bih rekao da ga nisam kupio najvećim delom zbog toga kako izgleda. To je naravno subjektivno ali je meni ovaj mix pravih orahovih letvica i crnog, sa sve ovom narandžastom led trakom za power apsolutni vrh. Smatram da je pleksi stranica još lepša ali sam išao na Mesh zbog temperatura i zato što mi je kućište svejedno na mestu na kom se stranica ne vidi.

Izrada se po meni deli u dve stavke.

Prva je promišljenost i funkcionalni dizajn. To je vrhunsko. Sve se lako skida i montira, šrafići ostaju da vise na svojim stranicama. Poklopac gore je magnetni a prednja strana se uklanja na klik. Kućište se za dva minuta i bez alata ogoli da imaš pristup sa svih strana. Fioke za HDD imaju anti-vibracione gumice na koje se sve to monitra. Rupa i mesta za cable menangment ima svuda i baš je lepo iskustvo sastavljati komp u njemu.

Druga je sam fizički kvalitet. Tu je onako - dobro. Drvo je pravo drvo, metal je metal ali je malo tanak. Kućište kad je prazno je vrlo lako, čak nije htelo da legne ravno na sve četiri nogice na parket nego se klackalo. MS Black Widow je masivniji i deluje ozbiljnije pod ruku. Međutim kada se napuni komponentama, fino se oteža i lepo legne na sve četiri pa hajde da kažem da to nije problem ali da sam očekivao da me malo više impreisonira za ovu cenu - jesam.

Ja inače nemam strpljenja da pažljivo rutujem kablove i ovo je najurednije što sam ikad uspeo da uradim ispod zadnje strane.

Utisci u radu

Što se tiče hlađenja, temperature mi deluju jako niske i sve komponente rade osetno hladnije nego u starom kućištu. Tu su dva usisna fabrička ventilatora napred i oba su PWM. Na nižim obrtajima su tihi a vuku prilično dobro. Jasno bolje od onih iz MS-a. Izduvnih nema ali je celo kućište mrežasto pa ova dva usisna stvaraju pritisak koji lepo izduvava na sve strane. Odlično hlađenje i ne bih tu imao šta da dodam.

Buka je takva kakve su vam komponente jer kućište je faktički šuplje. Čuje se sve unutra. Ja naštelujem sve ventilatore da su low ili isključeni u idle i onda je tiho vrlo. Kad se igra čuje se sve. Inače imam dva Toshiba HDD-a i jedan stariji je baš bučan kad se zavrti na 7200. Čuje se ta vibracija lagano i oseti na kućištu por rukom jednako lagano uprkos onim gumicama na koje se sve montira. Te vibracije srećom nikad ne pređu u bučno rezoniranje što se u MS uvek dešavalo pa sam morao da se dovijam sa nekim after-market rešenjima. Što je zanimljivo sa obzirom da je MS od debljeg lima i mnogo više dampiran a opet prorezonira gore od lakšeg i tanjeg FD-a. Mislim da tu iskustvo proizvođača dolazi do izražaja.

Finalni utisci

Što se mene tiče plusevi su što je prelepo, objektivno gledano vrlo provetreno, hladno i lepo promišljeno po pitanju raznih sitnih detalja. Minusi su što je skupo, i za te pare su baš i mogli malo deblji pleh da upotrebe skandinavske škrtice. I to je to, vrlo fino kućište ali malo uptan odnos uloženo-dobijeno.
Aibo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 9 korisnika se zahvaljuje korisniku Aibo na korisnoj poruci:
Juraj (10.1.2025), Lord Vucko (15.1.2025), mvasic (16.1.2025), ogisha (10.1.2025), Partybreaker (11.1.2025), Picard (12.1.2025), polarnimeda (10.1.2025), Remedy (12.1.2025), worstever (10.1.2025)
Stara 10.1.2025, 14:56   #2
filpan
Deo inventara foruma

Član od: 5.2.2012.
Zahvalnice: 3.936
Zahvaljeno 2.132 puta na 1.184 poruka
Određen forumom Re: Fractal Design North

Verujem da kad probas Fractal da se neces vracati na druga kucista.
Ja imam njihovo kuciste vec skoro 8 godina i dalje je sve na njemu kao novo, a unutra hladno, spolja tiho. Jednom u 6,7 meseci otvorim kuciste da usisam i izduvam prasinu, a nje ima minimalno. Po tvojimu utiscima bih rekao da ovo kuciste nije tiho kao moje.
Misljenja sam da cu opet uzimati njihovo kuciste kad budem sve uzimao, kakve su cene sada?
Ja kad sam ovo moje Define S uzimao, nisu se prodavali u Srbiji, a cena je bila 110-120 jevreja. Kod Madjara je tada bilo dostupno i Define R4 kuciste. Sad im je verovatno ponuda dosta bogatija, drugo vreme, ljudima je najbitnije kako nesto izgleda.
filpan je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.1.2025, 15:42   #3
Aibo
Deo inventara foruma

Određen forumom Fractal Design North

Define R4, R5 i S su i meni svojevremo bilo želja. S realno jer su mi druga dva bespotrebno velika. Taj Black Widow je po mnogo čemu bio kopija Fractal kućišta što se po samom stilu jasno vidi. Ali razni detalji nikad nisu bili upeglani na nivou originala. North sam inače platio 186e kod mađara. Sve niže cene na KP su lažne. Uzimao novi CPU i cooler a staro kućište je vruće uvek bilo pa sam iskoristio priliku da ispunim taj hir za pravi Fractal.
Stara 10.1.2025, 18:21   #4
Aibo
Deo inventara foruma

Citat:
filpan kaže: Pregled poruke
Po tvojimu utiscima bih rekao da ovo kuciste nije tiho kao moje.
Sigurno. Define S je zatvorenije generalno. Sa mojih slika se možda ne vidi lepo ali North je kao sito sa svih strana, pogotovo mesh verzija. Znači kompletno je mrežica na levom boku, gore, prednja je kompletno otvorena ispod ovih letvica. Čak je zadnja strana rupičasta bukvalno svuda a ne samo gde ide ventilator. Evo slike gde se to bolje vidi nego na mojim.

Nisam se nešto cimao oko ovoga jer u nekom laganom radu i surfovanju se pola ventilatora i ne pokreće, oni što vrte su svi PWM i vrlo tihi kad nema potrebe da zalete. Kad se zavrte tokom igranja ovo je u suštini open bench i čuje se sve. Mada ima i toga da je ovo jako provetreno pa se sve vrti na manje obrtaja od prošlog kućišta.
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Aibo na korisnoj poruci:
filpan (10.1.2025)
Stara 10.1.2025, 20:35   #5
ogisha
Veteran

Član od: 25.4.2008.
Zahvalnice: 349
Zahvaljeno 346 puta na 230 poruka

Lep opis. Interesantno da sam i ja prešao sa Black Widow na North s tim što sam uzeo belo sa staklenom stranom. Još uvek ga nisam aktivirao jer polako skupljam delove za novi komp ali sam uzeo Noctua fanove u startu i odmah ću zameniti fabričke.

Ono što sam video u specifikacijama je da ovo kućište ne može da primi svaku premium grafičku karticu zbog ograničenja dužine, maksimum koji prima je 355mm, a neke npr Gigabyte jače grafe imaju 360mm tako da obratite pažnju na tu stavku. Mada verovatno je slično tako i sa ostalim kućištima ovog ranga...
ogisha je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.1.2025, 22:21   #6
Aibo
Deo inventara foruma

Veliki umovi slično razmišljaju. Glass varijanta je i meni vizuelno lepša. Da mi kućište nije direktno pored kauča, i da se vidi, išao bih i ja na nju. Ovako nek barem bude malo više lufta.

Video sam da postoje karte veće od 355 mm ali su retke. Čak je i većina RTX 4090 modela kraća od toga. North XL već ide do 413 mm, mislio sam o njemu dva minuta pa shvatio da mi nikad neće zatrebati toliko prostora.
Stara 11.1.2025, 4:03   #7
water wizard
Deo inventara foruma

Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.067 puta na 3.783 poruka

Ja imam core 1500 mATX nabavio ga za sitne pare polovno https://youtu.be/xhqhar48aLY
Ima dole rupe, stavio sam ga na gajbicu i ima odličan prirodni protok vazduha topli vazduh izlazi gore a hladan ulazi odozdo, ne trebaju mu ventilatori
Isto ima gumice za hdd.. pozadi prostrano za kablove, sve u svemu vidi se kvalitet izrade i dizajn. Ne planiram da ga menjam sve se lako menja i uklapa.
Ako nekome trebaju beli ventilatori od njega 2 komada izgledaju nekoriščeni možemo da se dogovorimo
water wizard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.1.2025, 11:39   #8
Partybreaker
d-_-b

Član od: 13.10.2007.
Zahvalnice: 1.639
Zahvaljeno 2.324 puta na 1.526 poruka

Čestitam na kupovini!

Al' se raširila Safirka, morao sam da zagledam svoje kućište da vidim da l' bi stala.

Citat:
Aibo kaže: Pregled poruke
Druga je sam fizički kvalitet. Tu je onako - dobro. Drvo je pravo drvo, metal je metal ali je malo tanak. Kućište kad je prazno je vrlo lako, čak nije htelo da legne ravno na sve četiri nogice na parket nego se klackalo. MS Black Widow je masivniji i deluje ozbiljnije pod ruku..
Ovo me baš začudilo. Obično je bilo obrnuto - glavna mana jeftinijih kućišta je bio lim toliko tanak da seče ruke. Sad je izgleda obrnuto.

Citat:
Ja inače nemam strpljenja da pažljivo rutujem kablove i ovo je najurednije što sam ikad uspeo da uradim ispod zadnje strane.
Odradio si ga k'o Homer.

Citat:
Što se tiče hlađenja, temperature mi deluju jako niske i sve komponente rade osetno hladnije nego u starom kućištu.
Jel pamtiš odoka koliko su se smanjile temperature?

Citat:
Buka je takva kakve su vam komponente jer kućište je faktički šuplje. Čuje se sve unutra. Ja naštelujem sve ventilatore da su low ili isključeni u idle i onda je tiho vrlo. Kad se igra čuje se sve.
Bez želje da ti izbijam još para iz džepa, ali ima još jedna stvar koju nisi promenio, a potencijalno može da utiče na buku - napajanje. Kada ga komponente teraju do krajnjih granica, ono ume da urla da se ohladi. Barem je to moje iskustvo bilo sa Seasonic 450W. Čim sam ga zamenio jačim, znatno mi je sve bilo tiše tokom gejminga.
Partybreaker je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.1.2025, 12:50   #9
Aibo
Deo inventara foruma

Citat:
Partybreaker kaže: Pregled poruke
Čestitam na kupovini!

Al' se raširila Safirka, morao sam da zagledam svoje kućište da vidim da l' bi stala.
Hvala! Mislim da je Safirka malo ispod 300. Nije kratka ali u poređenju sa nekim šifonjerima koje smo gore pominjali je još i kompaktna.

Citat:
Ovo me baš začudilo. Obično je bilo obrnuto - glavna mana jeftinijih kućišta je bio lim toliko tanak da seče ruke. Sad je izgleda obrnuto.
Možda sam maaalo preterao oko lima. Tajsonski Black Widow koje je još otežan damping materijalom mi je napravio bias koliko masivno kućište treba biti pa mi je ovo delovalo pero lako. Ali skidam jutros stranice da zamenim SATA kabal koji gubi kontakt... i skapiram da nisu baš toliko tanke, ne uvijaju se, ne seku ruke i ništa slično. Plus skoro da nema dela kućišta koje nije u rupama i mreži, pa je i logično da neće biti masivno. Verovatno sam bio preoštar po tom pitanju.

Citat:
Odradio si ga k'o Homer.

Citat:
Jel pamtiš odoka koliko su se smanjile temperature?
Kratko sam igrao i nisam obratio pažnju. Mogu samo da kažem da u idle na desktopu su SSD, HDD i GPU svi po ~5 stepeni hladniji. CPU se teško poredi jer je promenjen 3600 i LC CC-120 na 5700X3D i ID Cooling 226XT. Mada ovaj setup radi po 10ak stepeni hladnije od starog iako je CPU jači i troši više.

Citat:
Bez želje da ti izbijam još para iz džepa, ali ima još jedna stvar koju nisi promenio, a potencijalno može da utiče na buku - napajanje. Kada ga komponente teraju do krajnjih granica, ono ume da urla da se ohladi. Barem je to moje iskustvo bilo sa Seasonic 450W. Čim sam ga zamenio jačim, znatno mi je sve bilo tiše tokom gejminga.
Planirao sam to prilikom sledećeg GPU apgrejda ili neposredno pre. Da ne istrošim svu apgrejd uživacniju odjednom. Ali obratiću baš pažnju da li se napajanje čuje dosta tokom gejminga, ako je tako mogu i da ubrzam taj apgrejd.
Stara 12.1.2025, 21:28   #10
Picard
Deo inventara foruma

Član od: 30.11.2008.
Zahvalnice: 722
Zahvaljeno 4.347 puta na 3.589 poruka

Designed by Bang & Olufsen? Beolab 8 bi čučnuli fino uz ovo.
Picard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.1.2025, 23:17   #11
Aibo
Deo inventara foruma

Možda imaju istog frilens dizajnera. U tom slučaju sam prošao jeftino.

Poslednja ispravka: Aibo (13.1.2025 u 0:18)
Stara 16.1.2025, 22:33   #12
Aibo
Deo inventara foruma

OK, da dopunim informacije o temperaturi malo bolje nakon što sam ozbiljnije igrao i editovao.

GPU je RX6800 Saphire Pulse i cepao sam je pre neko veče do 100% sa otključanim fps, uglavnom je 65~70C išla sa ponekim retkim skokom preko 70. Pritom se nije ozbiljno zahuktala. CPU je 5700X3D i vrteo se od 65 do 72C. Sada evo upravo eksportuje video iz Adobe premier i zakovan je na 100% a 74C preskočio nije. Jeste da ga hladi ozbiljni ID Cooling SE226XT ali je naštelovan na tišinu i 970rpm nije prešao ni jednog trenutka (ozbiljan cooler, topla preporuka i za njega). Za poređenje isti ovaj GPU je išao na 80+ a Ryzen 3600 sa LC CC-120 i na 85C u Black Widow.

Napajanje je isto ostalo tiho i ceo komp je začuđujuće tih kad radi ozbiljne stvari, jedva da se malo više čuje od idle. Zaključak, kućište je hladno ko boza i komponente su prodisale.
Partybreaker (16.1.2025)
Stara 23.1.2025, 23:13   #13
ogisha
Veteran

Evo i druge varijante, belo kućište sa staklenom stranom. Ovo je bukvalno komad nameštaja postalo, mnogo mi se sviđa izgled.

Nisam još isprobao neki jači gejming ali u nekom normalnom korišćenju, temperature na normali.

Ono što mi je komično postalo je sastavljanje novih konfiguracija sa ovim džinovskim karticama i tower kulerima:

Da bih izvadio karticu moram nožem ili nekim uskim predmetom da provučem između nje i kulera i pritisnem onaj lock mehanizam. Kartica se mučena nakrivila, ne može ni da stoji pravo. Biće veselo kad bude došao trenutak da je menjam. Došlo vreme da ploče narastu
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku ogisha na korisnoj poruci:
Aibo (23.1.2025)
Stara 23.1.2025, 23:45   #14
Aibo
Deo inventara foruma

Jesi li razmarao možda neki GPU support? Meni ne seguje karta previše ali razmišljam da svejedno uzmem. Samo moram prvo da izmerm koja visina bi trebala.

Ovaj je npr. baš lep, može i boja da se bira - link
Isto samo pravougaoni i malo jeftiniji - link
A imaš i ovakvu varijantu ako ti se ne sviđa ideja stika - link
ogisha (24.1.2025)
Stara 24.1.2025, 0:39   #15
ogisha
Veteran

Citat:
Jesi li razmarao možda neki GPU support?
Iskren da budem nisam ni znao da takvo nešto postoji, ovo mi je prva kartica ovakvog kalibra, a na prethodnoj ploči je stojala normalno. Dao si mi ideju za razmatranje.
Stara 24.1.2025, 0:45   #16
worstever
Član

Član od: 8.3.2009.
Zahvalnice: 19
Zahvaljeno 70 puta na 63 poruka

Postoji, nego šta. Meni je stigao uz samu grafiku, pošto ima preko 2.5kg
worstever je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 24.1.2025, 1:30   #17
water wizard
Deo inventara foruma

ja uzeo rx 580 gaming baš je cigla najteža do sad što sam imao
Stara 24.1.2025, 14:04   #18
Aibo
Deo inventara foruma

Citat:
Jesi li razmarao možda neki GPU support? Meni ne seguje karta previše ali razmišljam da svejedno uzmem. Samo moram prvo da izmerm koja visina bi trebala.

Ovaj je npr. baš lep, može i boja da se bira - link
Isto samo pravougaoni i malo jeftiniji - link
A imaš i ovakvu varijantu ako ti se ne sviđa ideja stika - link
Hm, prva dva rešenja imaju magnete na dnu da se lepo uhvate za kućište. Ako su vam klasični hard diskovi negde u blizini, kao što meni jesu par cm ispod tog dole lima, možda može da bude opasno po njih i podatke. Nemam predstave koliko je magnet jak i koliko su hardovi osetljivi... ali rade po principu magnetnog zapisa pa bolje sprečiti nego lečiti. Treća opcija je svakako bezbedna.
Stara 24.1.2025, 15:00   #19
water wizard
Deo inventara foruma

hardovi imaju neodimiumske magnete ako si otvarao nekad, pa im ne smeta, isto ne zrači taj magnet van hard diska koliko sam primetio
Inače ti magneti su toliko jaki kad ih vadiš moraš da paziš prste najbolje kleštima ih skidati
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
design, fractal, north, opis, recenzija

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Fractal Design Define R2 XL - misljenje ? bojanh ŠDK - Ostale komponente 6 16.11.2015 18:47
Fractal Design Define R4. miki_kiki Ostale komponente 0 3.12.2012 2:28
Fractal Design Define XL ? LaZaRuS ŠDK - Ostale komponente 26 22.2.2012 11:43
fractal design arc midi kuciste? makiem ŠDK - Ostale komponente 6 7.2.2012 3:26
Adobe Design Achievement Awards 2010 (prijava radova do do 4. juna 2010.) Chivan Dešavanja i događaji 0 21.12.2009 11:21

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 0:50.