Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Play > Role-Play

Role-Play FRP, RPG...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 12.6.2024, 14:44   #341
srleb
Član

Član od: 9.12.2011.
Zahvalnice: 160
Zahvaljeno 34 puta na 29 poruka
Određen forumom Re: Baldur's Gate 3

Zdravo svima!
Hteo bih da igram (za sada) 3 igre BG3, Wot i Elite Dangerous.
Do pre 5-6 god sam igrao Wot i Elite i sve je pičilo kako treba, ali juče kad sam pokušao da pustim igre... katastrofa... računar je stra i verovatno su poboljšavali igre.
Sad ima milion nekih računara, konfiguracija...
Da li bi mi završio posao jedan od ova dva računara? Cenim ga da BG3 najzahtevnija
računar 1
računar 2
Ne bih dao više od 75.000 do 80.000 za konf bez monitora.
srleb je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.6.2024, 15:00   #342
Andross
Kekule Mekule

Član od: 8.12.2005.
Zahvalnice: 659
Zahvaljeno 1.380 puta na 709 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Andross

Zavrsio bi.
Andross je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Andross na korisnoj poruci:
srleb (12.6.2024)
Stara 12.6.2024, 15:15   #343
polarnimeda
Deo inventara foruma

Član od: 9.11.2005.
Zahvalnice: 1.851
Zahvaljeno 990 puta na 612 poruka

Fine su obe kombinacije, a ja bih pre isao na taj sa 3060 grafom.
I samo jos ako je moguce proveriti koje je napajanje, mozda izabrati drugo, brendirano od 600w bar, da ne ubace neki kineski krs od 500 kao sto moze biti.
polarnimeda je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku polarnimeda na korisnoj poruci:
srleb (12.6.2024)
Stara 12.6.2024, 22:12   #344
srleb
Član

Član od: 9.12.2011.
Zahvalnice: 160
Zahvaljeno 34 puta na 29 poruka

Misliš da je bolje ta grafička i i5 procesor? Nekako me više vukao i7. Mislim ovo bas laički komentarišem. Totalno sam ispao iz te priče…
srleb je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.6.2024, 9:35   #345
polarnimeda
Deo inventara foruma

Član od: 9.11.2005.
Zahvalnice: 1.851
Zahvaljeno 990 puta na 612 poruka

3060 je bolja graficka od 6600 u svakom smislu, malo je jaca, ima 50% vise VRAM-a i DLSS je mnogo bolji od FSR.
Taj i5 procesor nece gusiti 3060, tako da je bar za mene to "no brainer", ako uzimas za igre. Mislim da su odmereniji par.

Ali bih trazio da ubace neko brendirano napajanje od 600-650W, ili sam uzmi naknadno.
Njega posle mozes da koristis i za sledeci komp, ako opet ides na entry/mid-range gaming.

E i da, stavio bih svakako na procesor (koju god konfu uzmes) neki cooler umesto onog koji dobijes u paketu sa CPU.
To se maltene podrazumeva. Jeftiniji a dobar je LC CC 120. Meni drzi i5-12400f ispod 60c u gamingu.
polarnimeda je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku polarnimeda na korisnoj poruci:
srleb (14.6.2024)
Stara 27.11.2024, 21:20   #346
jaomile
Veteran

Član od: 20.11.2011.
Zahvalnice: 193
Zahvaljeno 178 puta na 113 poruka

Novi patch donosi crossplay i 12 novih subklasa, po jednu za svaku klasu u igri:

https://store.steampowered.com/news/...74037375172735
jaomile je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 5.12.2024, 12:46   #347
filpan
Deo inventara foruma

Član od: 5.2.2012.
Zahvalnice: 3.936
Zahvaljeno 2.132 puta na 1.184 poruka

Da se javim i ja sa utiscima.

Počeo sam pre par meseci i još je igram. U poslednjem sam poglavlju, pao je Loroakan i sad jurim da sredim kralja mumija.
Moram odmah da napišem da mi je rame uz rame sa PF: Kingmaker, bolja od Pillars of eternity i Divinity:OS igara (sa njima ih poredim jer su novije izom. FRP igre), ali sveukupno za nijansu lošija od PF: Wrath of the righteous (koja je po meni 10/10).
Stvari koje bi je načinile 10/10 iz mog ugla:
1. da je izazovnija (nema izazova na najvećoj težini, nijednu borbu nisam reload-ovao više od 2x, možda ih je bilo tri da sam reload-ovao); nemam nikakvu bojazan kada se član družine usmrdi, resurrect skrolovi su na svakom ćošku i jeftini.
2. da nema pederluka i sličnih boleštija (ovo automatski snižava ocenu, može i Mesija da bude).

Skinuo sam mod da sklonim mini mapu, to stvarno ne podnosim ni u jednoj igri, ionako je načičkan interfejs. Postoji default opcija da se sakrije ceo HUD, ali onda tasteri ne reaguju, to je loše odrađeno, stvarno glupa odluka. Samo ga po potrebi gasim kada istražujem.
Takođe mi se ne sviđa što nemamo patuljka za kompanjona. Majku mu, pa zar u DnD igri da ne mogu patuljka da vodim i da maše sekirom/buzdovanom unaokolo!? Jeres. Mindflayer-i, koji su izazivali stres kada ih sretneš u dvojci, su ovde toliko bezopasni i obezvređeni. Em ne predstavljaju nikakvu pretnju u borbi em su ih humanizovali. Uopšte ne ide uz ta bića. Žao mi je što nigde nisam naišao na beholdere, umberhulkove, i licheve, i ostala prepoznatljiva bića iz ove sage. Izgled kojim su predstavili gitjanki rasu mi nije privlačan, mnogo podsećaju na ljude. U starim edicijama su imali distinktivan izgled.

Glavni aduti igre su po meni kvestovi, situacije na koje nailazimo, istraživanje i više načina za pristup i rešavanje problema, i krajolici. Imam osećaj da igram pravu avanturu, što sam i tražio. Sve što treba jedna RPG igra da ima je tu.

Iako je ogromna, utukao sam oko 130 sati, a još nisam pri kraju, ne želim da se završi, i uživam u svakom satu istraživanja, čak i u samom gradu.
Jedva čekam da saznam kakvo me finale očekuje.
filpan je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.12.2024, 18:30   #348
jaomile
Veteran

Član od: 20.11.2011.
Zahvalnice: 193
Zahvaljeno 178 puta na 113 poruka

Imaces bolje iskustvo sa krajem, dodali su dosta toga za sam epilog. Uz to predlog je da odigras jos jednom kao Dark Urge. I dalje ti daje relativno blank slate ali te opet povezuje sa glavnom pricom.

Da ja dodam jos par zamjerki na samu igru, koja mi je i ovako 9/10, ali posto je pratim od prvih dana EA, imao sam malo drugaciji pogled i ocekivanja.

1. Level cap 12. Sa obzirom sa cim se sve borimo, sta su nam protivnici i sta je ulog, level 12 je prenizak. Nije morao da bude 20 ali bar 15-16. Narocito sto ACT 3 sam ima dovoljno XP da levelujes od 1-12.

2.
Spoiler za Companions:
2. Companions. Naveo si nedostatak patuljaka ali generalno imam problem sa izborom i narocito kada ih dobijemo. Prvih 6 dobijamo jako brzo (Karlach i Wyll malo kasnije ali i oni se mogu jako brzo naci). Sto znaci da provedemo citav ACT 1 sa njima. Na osnovu odluka u ACT 1 mozemo dobiti Halsin-a ili Mintharu (mozemo i oboje ali to je vec metagaming). Imamo sidequest sa jednom od njih u ACT 2 i dobijemo ih kao full companion tek u ACT3, kada dobijamu i Jaheira. Minsc quest je tako odradjen da ga mozemo naci tek pred sam kraj ACT3. I zasto bih ja koji sam proveo 100 sati sa odradjenim likovima sad mijenjao za nekoga u ACT 3? Prvo nije mi prirodno u smislu samog narativa a drugo - lako propustas interaktivnost likova. Npr Minsc ima tonu dijaloga u ACT 3 ali je to vrlo lako propustiti. Sa druge strane jedini razlog sto je Halsin uopste companion je jer su pacenici u EA molili da ga dodaju jer je eto nabildan i pale se na to. Sto znaci da imamo Halsin-a, cij se citav licni quest zavrsava u ACT2 prije nego sto nam uopste postane companion. Onog trenutka kada imamo priliku da ga dodamo u party, vec je svoje zavrsio dok svi ostali imaju narativni dio u ACT3. I uz to lik je druid, a imam Jaheira vec kad druid.

3.
Spoiler za Kraj:
Nemam problem sa samim krajem u smislu borbe, izbora koji imamo ali ima par stvari koje nikakvog smisla nemaju. Sta god da uradimo, neko mora da postane Mind flayer jer eto, samo Mind Flayer ima mentalnu sposobnost da se suoce sa Nether Brain. To bi imalo smisla da je jedna od opcija ali sta god da uradimo to je nametnuo. Narocito nema smisla jer je Orhpeus na nasoj strani. Citav taj dio je zbrzan. Orpheus ce preci na nasu stranu sta god da smo uradili, i nudi da se zrtvuje i postane Mind Flayer. I kako uopste postane Mind Flayer? Nije nijednom receno da je zarazen, samo stavi prst na celo i pretvori se u Mind Flayer*a. I uz to Orhpeus (na osnovu svega sto smo procitali u igri o njemu i u lore-u van igre, je daleko mocniji od obicnog Mind Flayer-a. Nema smisla da se i on mora pretvoriti u jednog da bi se suocio sa Nether Brain

4.
Spoiler za Tadpoles:
Minimalne posljedice za koristenje tadpole powers. U EA, nije bilo opcija da stavljamo tadpoles u mozak i time otkljucavamo dodatne moci. Prvo, nema mi smisla da bi ijedna racionalna osoba gurala parazite u mozak, ali mi je jos gore sto nemamo nikakve posljedice. Ima jedan ability check koji je laksi ali i irelevantan i to je to. U EA je svaka klasa dobijala jedan unikatan spell (npr mage je imao ranged deflect, figher je imao nesto clicno Mortal Combat Skorpion-u...) i sto bismo vise koristili te spellove, imali bismo vece posljedice. Cak je bila i scena gdje ako koristite vise od par puta, bude implicirano da ako nastavite to raditi da cete izgubiti kontrolu nad sobom. Mogu samo o ovome citav esej da napisem ali je igra u EA isla u totalno dugom smjeru kad je tadpole u pitanju. Jedan od ostataka i EA je Omeluum i "Ring of Mind-Shielding". U EA, prsten je bukvalno blokirao Mind Flayer abilities. On to i dalje kaze u dijalogu ali prsten sada samo daje advantage vs charmed.

5.
Spoiler za ACT 2 i 3:
ACT 2 je premalen. To je jedina zamjerka, i uvijek je dobro kada je mana igre sto je nema vise ali opet moram se na to pozaliti. Sa druge strane ACT 3 je mnogo veci ali mu nedostaje "fokusiranost" ACT2. Malo kontradiktorno ali ACT3 je preopusten za finalni ACT. Larian ako je vec htio da podijeli igru u ACTs, onda nije trebao Baldur's Gate da ostavi za sam kraj. Nedostaje avanturisticki duh tj na sigurnome smo, u gradu i sve sto nam je ostalo da idemo redom i radimo quest po quest. Necemo biti zaskoceni, iznenadjeni, jer smo u centru civilizacije. Plus narativno nema mnogo povezanosti. U jednom trenutku se borimo sa vampirom, u sledecem sa mumijom, nakon toga sa automatons... kao da imamo checklist i skidamo jednu po jednu stavku dok sami ne odlucimo kada camo u poslednji fight. Nismo vremenski ograniceni, mozemo beskonacan broj long rest da uradimo sve dok ne ubijemo oba chosen, i onda pocinje tajmer ali nema nijedan razlog zasto ih ne bismo ostavli za kraj kada nas pustaju da radimo sta zelimo.

U sustini, ne znam da li je do nedostatka vremena ili cega, ali full release igra je lakse i watered down verzija igre iz EA koja mi se najvise i svidjela. Jos jedan primer, Gale. Ovo nije neki spoiler pa cu ovde napisati. U EA samo par jako rijetkih i mocnih item-a se njemu moglo dati da odgodi nether orb. I sto cesce bismo isli na long rest, vise puta bi trazio neki item. Sa druge strane u full release-u mu mozemo dati bilo koji "magical" item, a ima ih tona i nakon sto mu damo 3 to je to.
jaomile je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku jaomile na korisnoj poruci:
Vlajk@ (6.12.2024)
Stara 6.12.2024, 20:26   #349
filpan
Deo inventara foruma

Član od: 5.2.2012.
Zahvalnice: 3.936
Zahvaljeno 2.132 puta na 1.184 poruka

Slazem se sa svime.
Pogotovo za kompanjone:
Spoiler za spojler:

Totalno bih isao za Jaheirom i Minscom do kraja igre, da sam na pocetku mogao da ih pokupim. Ipak je to ekipa iz prva dva dela. Ovako sam vec ulozio desetine sati na Laezel i Shadowheart i ne ide mi da ih sutnem posle toliko vremena.
filpan je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Baldur's Gate Patton Role-Play 1036 16.12.2020 22:04
Baldurs gate II Corwin Role-Play 655 22.2.2017 17:09
Baldur's Gate Enchanced Edition Nole otpaTci 1 25.3.2012 9:11
Baldur's Gate saga online Juraj otpaTci 1 13.5.2011 19:08
Baldur's Gate vertigo Stare igre 14 21.7.2006 19:24

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 21:28.