|
Opisi, recenzije i testovi Ovde šaljite sopstvene opise, recenzije i testove hardvera. Neka ono što ste poslali bude vaše autorsko delo - nemojte kopirati tuđe tekstove sa drugih sajtova i časopisa. |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
22.2.2014, 2:13 | #1 |
Deo inventara foruma
Član od: 14.4.2008.
Zahvalnice: 445
Zahvaljeno 1.135 puta na 897 poruka
|
Jiake JK11
Ovo je moj opis kineskog telefona po imenu Jiake JK11.
Napisao sam ga kratko, sažeto i jasno. Specifikacije: Displej: 5 inča, 960x540. Procesor: MTK6582 quad-core 1,3 GHz. Memorija: 1 GB RAM. Kamere: zadnja 8 Mpix + LED blic, prednja 2 Mpix, Ostalo: 4 GB ROM, 2200 mAh, Wi-Fi, GPS, Dual SIM, Android 4.2.2. Detaljne specifikacije - PandaWill link. Prednosti: - odlične specifikacije - jako brz telefon, - velik displej, - dvije baterije, - čist Android, bez bloatware-a, - lijep i elegantan izgled, - niska cijena. Mane: - kvalitet displeja (prikaz boja, uglovi vidljivosti i nešto niža rezolucija). Napomena: Telefon nisam naručio za sebe, nego za svoju djevojku. Tražili smo velik, brz i jeftin telefon, a ostale karakteristike nisu bile bitne. I to smo i dobili. Ovaj ispunjava sve navedene zahtjeve, čak i više od toga. Ali ne treba očekivati da briljira na svakom polju, pogotovo kod multimedijalnih funkcija (kamera, zvučni izlaz), i da ispunjava svačiji ukus. Dakle, ovo je jednostavan, velik, brz, ali i jeftin telefon, pa samim tim ima nekoliko kompromisa. Ali opet je idealan ako vam je potrebno ovako nešto. Da sam kupovao sebi, definitivno bih izabrao neki bolji. Način kupovine i plaćanja: Kupio sam ga na PandaWill-u za 104 dolara (Happy Hour sniženje 10%) i doplatio 4 dolara sa slanje sa brojem sa praćenje. Dobio sam ga za 24 dana. Od dodatnih troškova tu je čašćenje carinika sa 5 evra, a usput smo se ispričali o fakultetu i još nekim zajedničkim temama, a platio sam i 1,5 evra za administrativne troškove. Sve zajedno oko 87 evra. Sadržaj pakovanja: Telefon, punjač, USB kabel, slušalice, dvije baterije i uputstvo za korištenje. Od PandaWill-a se dobije jedan mali poklon, gratis šareni USB kabel sa ugrađenim čitačem Micro SD kartica, koji se može okačiti na privjesak za ključeve i služiti kao ukras, a može se i nositi kao rezerva jer je dosta kraći od kabla koji se dobije uz telefon. Izgled i kvalitet izrade: Telefon ima jednostavan dizajn i jako lijepo izgleda. Nema velike bezele (ivice), pogotovo iznad i ispod displeja i relativno je tanak, pa fino leži u ruci. Kvalitet izrade je prilično dobar, poklopac baterije fino i čvrsto stoji i nema škripanja i pomjeranja, a plastika je debela i čvrsta. Jako kvalitetna izrada, može se reći. Ima standardno raspoređene kontrole, tipka za uključivanje je sa lijeve strane, a ispod displeja su tri kapacitivne tipke. Ima i LED za notificacije koji može da svijetli u raznim bojama i prilično je jak i lao uočljiv. Displej: Displej je najveća mana ovog telefona jer najvjerovatnije nije IPS, nego obični TFT. Na sajtu piše da je IPS, ali sajt DealExtreme-a je uvijek iskren i kaže da to nije tačno. Prije kupovine bilo kojeg kineskog telefona pogledajte šta DealExtreme kaže za specifikacije. Ja sam sa ovim bio upoznat prije kupovine, a i pogledao sam nekoliko YouTube klipova da bih vidio kako to izgleda. Ali na kraju je ispao i bolji nego što sam očekivao. Rezolucija se može smatrati niskom za ovu dijagonalu po današnjim standardima, ali uopšte nije neugodna i ružna za gledanje, po mom mišljenju. Prikaz boja nije na visokom nivou, nekako su isprane i slabe. Onda dolazimo do uglova vidljivosti. Nisam siguran da li je u pitanju IPS ili obični TFT, nekako mi se čini da je između jer uglovi vidljivosti nisu idealni kao kod pravog IPS-a, ali nisu ni toliko loši, a boje se samo djelimično gube kod gledanja sa strane. Ponekad se prave greške kod korištenja tastature, pogotovo kod bržeg pisanja teksta. Kao da displej slabo i neprecizno detektuje brze dodire, pa treba obratiti paznju na greške kod pisanja teksta. Ali odziv displeja je jako dobar, odnosno brz. I displej je prilično svijetao, najčešće ga nema potrebe pojačavati iznad polovine. Nemojte me pogrešno shvatiti i misliti da je displej očajan, naprotiv, daleko je bolji od nekih koje sam viđao, ali samo nije na nivou IPS displeja na telefonu kojeg ja koristim i na kojeg sam navikao. Baterija: Nisam puno koristio telefon i nemam tačne podatke, ali zasad mogu reći da je jako dobra. Prilično dugo traje i sporo se prazni i kod zahtjevnijeg korištenja, imajući u obziru veličinu displeja. A kad se isprazni, tu je druga. Performanse: Šta ovdje posebno reći, osim da MediaTek četvorojezgarni procesor MTK6582, frekvencije 1,3 GHz, zajedno sa 1 GB RAM memorije čine da telefon radi jako brzo i glatko, a AnTuTu daje oko 17500 poena. Nema potrebe za više, snage ima dovoljno za sve potrebe. Operativni sistem: Potpuno čisti Android 4.2.2 je jako brz i optimizovan. Nema nimalo bloatware-a, nema čak ni dosadnih Google-ovih aplikacija, osim Play Store-a, odakle možete instalirati šta želite. Povezivanje: Kvalitet signala mobilnog operatera je odličan, nemam zamjerki, kao i kvalitet zvuka kod razgovora. Jedino bi se moglo reći da je zvuk slušalice nešto tiši. Signal Wi-Fi je takođe prilično jak. GPS je iznenađujuće dobar za kineski telefon, u istoj sekundi je našao 18 satelita, a koristio ih je 8, i to sa dobrom preciznošću. Kamere: Zadnja kamera je prosječna, ako ne i gore od toga. Po danu pravi upotrebljive slike, ali kod slabijeg osvjetljenja nisu baš sjajne. Otprilike je to realnih 5 mpix, interpolisano na 8 mpix. Za cijenu telefona je ovo i očekivano, ali kvalitet kamere je nebitan u ovom slučaju. Blic je prilično jak, pogotovo kada se koristi kao lampa. Telefon ima i prednju kameru, koja je korisna samo pri jačem svjetlu. Zaključak: Ovo je jako povoljan telefon koji nudi puno za svoju cijenu, kao i praktično svi Kinezi. Jedina zamjerka je displej, ali to nije velika mana. Pogotovo ne za onoga ko nije zahtjevan korisnik i kome odgovara ovakav telefon. Od mene preporuke za ovaj telefon, svakome kome se svidi na osnovu pročitanog i viđenog. Slike: Napravio sam 4 slike, da vidite kako izgleda i koliko je veći u odnosu na moj Cubot GT99 i na iPhone 4/4S (plastični model istih dimenzija kao pravi), ima jedna slika iz ruke, a tu je i slika displeja iz blizine. Spoiler za Slike telefona:
|
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|