Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Osnovne komponente > Overklok

Overklok Kako overklokovati osnovne komponente i ubrzati sistem

Tema zaključana

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 22.2.2009, 22:55   #1
richa
Član

Član od: 1.2.2009.
Zahvalnice: 59
Zahvaljeno 63 puta na 51 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku richa
Određen forumom

Danas sam kod kolege slucajno nesto otkrio.
Naime o cemu se radi, ima intel pentium D 3,00 ghz, maticnu ECS 945P-A, 512 mb rama....
I danas ja kad sam nesto radio na racunaru njegovom primjetim da jako puno stopa, restartujem ja racunar i udjem u bios da provjerim kakve su temp. I na moje iznanedjenje temp je bila 77 C, ugasim ja racunar, otvorim kuciste kad imam sta i da vidim. Na kuleru procesora ispod na hladnjaku ispod ventilatora je bilo tona prasine, ventilator nije mogao da ga hladi jer vazduh uopste nije prolazi do rebara hladnjaka. Skinem ja kuler odem izduvam tu prasinu sa kompresorom i sve fino vratim kako je bilo. Medjutim sad kad upalim Task Manager>Preformance, jedno jezgro radi uvijek na 100% a drugo nema opterecenja ili ima kad se pokrecu neke aplikacije. Sad mene interesuje kojim programom mogu da provjerim sadasnje temp.(probao sam Real Temp i Core Temp ali oni kao nemaju podrsku za ovaj procesor),pa sam instalirao Speed Fan i tamo imam:
Temp1:21C (vjerovatno maticna)
Temp2:33C (vjerovatno Core1)
Temp3:114C (vjerovatno Core2)
HDD:28C

Evo sad dok ovo pisem i drugo jezgro je pocelo da pada sa zauzecem, oko nekih 50% i vise (kao sto sam rekao do sad je bilo samo zakucano u 100%) ali temp2 i dalje stoji 114 C. Kuler radi na 2400 rpm.
Eto samo me zanima da li je riknulo to drugo jezgro, ako nije da li je hitno da zamjenim pastu na procesoru i da kazem drugu da sto manje koristi racunar dok se to sve ne sredi.... Hvala vam u naprijed!!!!

Znate li bilo koji program za mjerenje temp da ima podrsku za Intel Pentium D 930???

Poslednja ispravka: Freško (22.2.2009 u 23:37)
richa je offline  
Stara 22.2.2009, 23:36   #2
Eddy
Starosedelac

Član od: 10.12.2005.
Zahvalnice: 811
Zahvaljeno 404 puta na 255 poruka
Određen forumom Re: Pregrevanje procesora

Probaj program motherboard monitor. Mozda taj hladnjak nije pravilno montiran.
Eddy je offline  
Stara 22.2.2009, 23:47   #3
richa
Član

Probao sam sa everestom, on pokacuje CPU temp 33C, a ona temperatura sto je pokazivao Speed Fan od 114C, u everestu je ta temperatura pod nazivom "Aux"... Izgleda da je to sve u redu, samo me jos buni zasto u stanju mirovanja procesor kao da radi nesto, i zauzece mu je uvijek oko 50%.
Da li bi nesto promijenio reinstal windowsa???
richa je offline  
Stara 23.2.2009, 0:01   #4
Eddy
Starosedelac

Član od: 10.12.2005.
Zahvalnice: 811
Zahvaljeno 404 puta na 255 poruka

Citat:
richa kaže: Pregled poruke
Da li bi nesto promijenio reinstal windowsa???
Pa procesor ne bi bio toliko zauzet.

Da li si mozda proveravao sta se sve startuje sa operativnim sistemom?
Eddy je offline  
Stara 23.2.2009, 0:18   #5
richa
Član

Nisam, jedino sutra da pogledam
richa je offline  
Stara 10.7.2009, 22:43   #6
Milan Maunic
Član

Član od: 13.1.2006.
Zahvalnice: 13
Zahvaljeno 16 puta na 11 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Milan Maunic Slanje poruke preko Yahooa korisniku Milan Maunic

Pozdrav, drug ima cudnu situaciju. Naime ploca je ABIT NF7 a Procesor AMD Sempron 1.6 GHz. Primetio je da posle kratkog vremena (5-10) minuta rada racunara pocne da se oglasava upozoravajuci signal(shutdown warning) i mora da ugasi racunar. BIOS PC health monitor pokazuje da CPU temp. sa pocetnih 40C predje na 49C za kratko vreme sa CPUFAN Speed od 3000 o/m. Prvo je ocistio i hladnjak i ventilator, ali nije bilo promene. Zatim je stavio ventilator sa vecim brojem obrtaja. Status CPUFAN Speed 3800 o/m i vreme promene temperature se nije ni skratilo ni produzilo. Poslednje sto je uradio je stavio je novi sloj termo-paste izmedju procesora i hladnjaka i tu nastaje "situacija" : Sad CPU temperatura sa 40C predje na 48C za 5-10 sekundi, iako je ostao cist hladnjak sa cistim ventilatorom koji radi do 4000 o/m i novim slojem termo-paste. Kako to da resi?
Milan Maunic je offline  
Stara 10.7.2009, 22:45   #7
Freško
CSC

Član od: 23.11.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2.587 puta na 1.855 poruka
Exclamation Re: Pregrevanje procesora

Citat:
Milan Maunic kaže: Pregled poruke
Pozdrav, drug ima cudnu situaciju. Naime ploca je ABIT NF7 a Procesor AMD Sempron 1.6 GHz. Primetio je da posle kratkog vremena (5-10) minuta rada racunara pocne da se oglasava upozoravajuci signal(shutdown warning) i mora da ugasi racunar. BIOS PC health monitor pokazuje da CPU temp. sa pocetnih 40C predje na 49C za kratko vreme sa CPUFAN Speed od 3000 o/m. Prvo je ocistio i hladnjak i ventilator, ali nije bilo promene. Zatim je stavio ventilator sa vecim brojem obrtaja. Status CPUFAN Speed 3800 o/m i vreme promene temperature se nije ni skratilo ni produzilo. Poslednje sto je uradio je stavio je novi sloj termo-paste izmedju procesora i hladnjaka i tu nastaje "situacija" : Sad CPU temperatura sa 40C predje na 48C za 5-10 sekundi, iako je ostao cist hladnjak sa cistim ventilatorom koji radi do 4000 o/m i novim slojem termo-paste. Kako to da resi?
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=11100&page=28
Freško je offline  
Tema zaključana

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Zamena procesora MickeyThug Osnovne komponente 10 18.7.2010 16:01
Kritična temperatura procesora Predrag Stankovic Osnovne komponente 102 4.7.2010 0:44
Poređenje procesora ivanza Zanimljive Web lokacije 0 24.12.2008 16:39
AMD mora da udvostruči udeo na tržištu procesora da bi opstao Beagle Vesti 1 7.5.2008 19:27
Dva ili više procesora u kompu...? pfonihx3 ŠDK - Osnovne komponente 38 3.11.2007 14:26

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 6:38.