![]() |
![]() |
|
Internet tehnologije Komunikatori, pretraživači, servisi i protokoli... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#141 |
Deo inventara foruma
Član od: 17.6.2011.
Zahvalnice: 98
Zahvaljeno 3.391 puta na 2.038 poruka
|
![]()
Firefox je danas jedva relevantan na tržištu browsera sa svojih 3% učešća ali čak i kao takav će eventualno morati da pređe na Manifest V3.
Nezvanična priča je da to isto treba da se dogodi negde u toku 2024. |
![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.091 puta na 3.803 poruka
|
![]()
I ja koristim firefox, chrome instaliran samo kao rezerva
Dugo nisam u dev vodama, ali ono koliko vidim taj v3 gura google, tj nije baš standard nego ono njihov "feature" Mada vidim i ff nešto najavljuje kao što si rekao. U svakom slučaju ff ostaje user friendly a ne corporate friendly kao chrome, tako da od njih bar možemo da se nadamo nešto, tj nije im uvaljivanje reklama na prvom mestu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Starosedelac
Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 30
Zahvaljeno 944 puta na 700 poruka
|
![]()
Prelaze na v3, ali neće gasiti v2, tako da će ublock nastaviti normalno da radi na firefoxu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#144 | ||
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
Citat:
Kako god, Firefox je trenutno samo statistička greška na tržištu browsera i za šta god se Mozilla odluči potpuno je nebitno. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Starosedelac
|
![]()
I Chrome je nekad bio statistička greška, pa je sad broj 1 browser. Stvari nisu uklesane u kamenu.
Bilo kako bilo, nije dobro da postoji samo jedan browser engine i ekipa koja će da drži monopol i diktira kako Internet treba da izgleda. Već smo to imali sa Internet Explorerom, pa se svet izborio sa tom pošašću, izboriće se i sa ovom. Čak i ako Mozzila opali još jedan metar sebi u slepoočnicu i oni ugase manifest 2, tu su LibreWorl, PaleMoon i ostali derivati. Bilo kako bilo, bez uBlocka ne treba surfovati Internetom, jer jednostavno nije bezbedno. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku bachi na korisnoj poruci: | ||
Gibli (18.11.2023) |
![]() |
#146 |
V.I.P. Test Play
Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.725
Zahvaljeno 4.129 puta na 2.698 poruka
|
![]()
Firefox je statisticka greska ako se u statistiku ukljucuju i mobilni uredjaji.
![]() A inace jedini browseri na telefonu gde sam mogao da krsteno ukljucim adblocker su Firefox (koji stvarno niko ne koristi na Androidu, sem mene ![]() Kada je neki bag napravio da mi ne radi Firefox neko vreme na A1 mrezi, spasla me Opera, jel Chrome uopste nema nativnu podrsku za ekstenzije. Koji je horor bilo koristiti Chrome par dana, dok nisam postavio Operu na telefon. Sve ostale varijene su neki custom browseri. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku player1 na korisnoj poruci: | ||
Malik Tintilinic (19.11.2023) |
![]() |
#147 |
Deo inventara foruma
Član od: 4.2.2006.
Zahvalnice: 303
Zahvaljeno 1.492 puta na 1.031 poruka
|
![]()
Ja koristim Chrome na telefonu uz AdGuard i odrađuje posao kvalitetno. Na FF se baš ne bih vraćao, ali otom-potom, Na desktopu Chrome i dalje dok se ovo ne promeni, a tada ćemo videti šta i kako.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Deo inventara foruma
Član od: 16.6.2008.
Zahvalnice: 619
Zahvaljeno 875 puta na 758 poruka
|
![]()
Ja koristim FF baš zbog uBlock-a, odnosno Chrome uopšte ne podržava ekstenzije na telefonima. Mnogima sam ubacio FF i uBlock i zadovoljni su, sada i kad menjaju telefon sami ubacuju FF i uBlock. Ovo je prilika Mozili da uzme deo tržišta, ali videćemo...
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku toxic na korisnoj poruci: | ||
player1 (18.11.2023) |
![]() |
#150 |
Starosedelac
|
![]()
Meni Firefox na Androidu baš očajno radi. Često se zamrzne prilikom učitavanja sajtova, a nekad i pukne tab kada duže surfujem.
Dok sa Chromium browserima tih problema nemam. Već par meseci koristim Kiwi browser koji je Chromium, ali podržava ekstenzije, među kojima je i ublock origin. |
![]() |
![]() |
![]() |
#151 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Jedno vreme (relativno duže, tipa mesec dana) jeste nešto bagovao, pre svega sa zapamćenim kredencijalima, ali je to sređeno. Inače radi Ok, možda je i od telefona do telefona.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Starosedelac
|
![]()
Moguće. Imam skroman Huawei P Smart 2021.
Srećom, Kiwi browser mi zadovoljava potrebe. |
![]() |
![]() |
![]() |
#153 | ||
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
Danas je situacija potpuno drugačija jer niko više ne želi da ulaže u nešto za šta je istorija nebrojano puta pokazala da se može pretvoriti samo u čisto bacanje novca. Citat:
U stara vremena kada su vendori pratili dogovrene specifikacije samo na papiru, tri četvrtine svakog projekta bi se sastojalo od rešavanja nekompatibilnosti između browsera. To je izuzetno loše uticalo na donošenje novih specifikacija jer bi nadležna tela iznova dolazila u situaciji gde bi morala da se povinuju specifičnostima browsera umesto da situacija bude obrnuta. Ko je upućen u tematiku sigurno se seća katastrofe zvane vendorski prefiksi koji su praktično morali da se dodaju za svaki novi feature što bi zahtevalo od developera da za svaku novu funkcionalnost napišu nekoliko puta više koda. Od kako je Chromium defacto postao jedini relevantan engine, ekosistem je bukvalno procvetao. Stvari o kojima je ranije praktično moglo samo da se sanja, danas postaju realnost bukvalno na mesečnom nivou. I na kraju, ljudi iz nekog razloga ne razumeju ili ne žele da prihvate da Google != Chromium. Jeste, tačno je da najveći doprinos Chromium projektu dolazi iz Google tabora ali Chromium je samo usptream projekat na koji vendori nadovezuju svoje projekte. Pogledajte Vivaldi, Edge, Brave itd. Svi oni spolja ne mogu da budu različitiji jedni od drugih, sa gomilom dodatih pa i oduzetih funkcionalnosti u odnosu na recimo Chrome. Pa ipak sve njih ispod haube pokreće isti engine - Chromium. LibreWolf kao upstream ima Firefox nightly što znači da ne može da izbegne Firefox sudbinu a Pale Moon koristi toliko zastareo fork Gecko engine-a da ne može ispravno više da prikaže pola stranica. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Deo inventara foruma
|
![]()
U pogledu problematike oko blokera reklama ipak nekako mislim da će Chromium da bude jednako Google. Jeste da je homogenizacija browser engine-a dobra stvar iz pogleda developera, ali monopol nikako ne može da bude dobar na duže staze. Google svakako drži glavnu reč oko razvoja Chromium-a.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Veteran
Član od: 3.1.2006.
Zahvalnice: 304
Zahvaljeno 214 puta na 125 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
Niko se izgleda nije zapitao koliki je sigurnosni rizik stari webRequest API iz V2 manifesta koji može bez ikakvog ograničenja sa celim internetom da deli informacije sa stranica kojima V2 ekstenzija ima pristup? ![]() Previše poverenja ljudi imaju u ekstenzije koje svaki dan mogu da padnu manuelni audit vendora jer se bave sumnjivim radnjama ili je projekat hakovan ![]() No živi bili pa videli. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Deo inventara foruma
|
![]()
To što donosi nešto pozitivno ne znači da je dobar. ( :
Meni je televizija postala negledljiva zbog reklama, internet bez blokera ostavlja sličan utisak. Jednostavno ima previše reklama svuda. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku toxic na korisnoj poruci: | ||
Malik Tintilinic (19.11.2023) |
![]() |
#158 | |
Deo inventara foruma
|
![]()
Pa sad i reč "dobro" je poprilično subjektivna stvar
![]() Citat:
Kad ad blocker browser ekstenzije ne budu više opcija svi će se odjednom setiti da postoje recimo transparenti proksiji za uklanjanje reklama. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Deo inventara foruma
Član od: 28.5.2010.
Zahvalnice: 709
Zahvaljeno 1.270 puta na 976 poruka
|
![]()
Jeste, iz ugla developera ali pravo kazes - ironija. Potrosaca niko ne moze da ubedi da je monopol na nekom polju dobar za njega. Samo malo zdravog razuma da se ukljuci i jasno je da su monopoli za potrosace u konacnici pogubni. Bez Googla vec 3/4 web strana uopste ne bi moglo ni da funkcionise. Biti prepusten nekome na milost i nemilost nije bas sjajna opcija, standardizaciju na stranu kao jasan benefit.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Laskaris na korisnoj poruci: | ||
player1 (19.11.2023) |
![]() |
#160 |
Starosedelac
|
![]()
Upravo tako.
Mene kao konzumenta sadržaja me se apsolutno ne tiče da li je developeru lakše ili ne. Ionako se to što je proizvodnja nečega jeftinija ne znači meni apsolutno ništa, jer mi naplaćuju podjednako papreno, da li kroz pretplatu ili tako što sam im ja proizvod. ![]() Manifest v3 onako kako je na početku bio zamišljen je apsolutno bio poguban za rad adblockera, a sada kao google obećava da će to malo da relaksira. Hehehe, neće koza pojesti sav kupus, nego pola, jok i neće. ![]() Tome se mora stati na put. Google Chrome nije Chromium, jasno, ali drži najveći deo kolača kroz Chrome, a drugi sledeći igrač je Microsoft koji je isto tako ušetao u biznis sa reklamama i gura Edge i Bing na sve moguće načine, tako da ni njima nije u interesu da ne vidiš reklame. Apple sa Safarijem verovatno isto. Opera, Brave, Vivaldi, to su sve niče ![]() ![]() FiloSofska diskusija znam, ali nema ništa gore od privatne kompanije koju ima toliku moć nad korisnicima i Internetom kao što je to Google. Inače problem sa reklamama nije samo u tome što vidiš reklame, već što su često maliciozne i umeju da te navuku da preko istih navučeš maliciozni softver. Dakle, predstavljaju bezbednosni rizik, toliki da i FBI preporučuje da se koristi adblocker. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
youtube |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
YouTube "Feather" - brže učitavanje YT klipova! | ZoNi | Internet tehnologije | 25 | 19.8.2012 2:22 |
YouTube HD na Samsung SmartTV UE40D5500RW | urke | Foto i audio/video | 3 | 2.6.2012 20:06 |
YouTube mi iskasapi video :( | BugA | Video/TV softver | 6 | 4.4.2010 22:13 |
YouTube TV | dacajak | Internet tehnologije | 3 | 25.2.2009 2:09 |