![]() |
![]() |
|
Sadržaj novog broja SK Pružamo vam priliku da nekoliko dana pred izlazak novog broja pogledate i prokomentarišete njegovu naslovnu stranu i sadržaj |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#41 | |
Starosedelac
Član od: 5.12.2007.
Zahvalnice: 259
Zahvaljeno 1.252 puta na 921 poruka
|
![]() Citat:
Zaboravio si da spomenes Teks Vilera, Magicnog Vetra, Kena Parkera, kapetana Marka a komentarises tudje poznavanje stripova. ![]() Marti Misterija i Dilan Dog su poceli da izlaze u Italiji tokom 1980ih pa ne mogu da se porede sa ostalim strip junacima koji su se nekoliko decenija ranije pojavili na kioscima. Vecina kiosk izdanja stripova iz 1950ih i 1960ih nije imala kvalitetniji crtez od italijanskih stripova ali avanture nekih poznatih Bonelli junaka i dalje crtaju ljudi koji ni na casovima likovnog ne bi bili najbolji crtaci. Izgleda da se stariji junaci namerno losije crtaju zbog nostalgicara a na Teks Vileru rade njabolji crtaci jer je i dalje najpopularniji strip junak u Italiji. Meni je mnogo da na kiosku potrosim 450 dinara za jedan strip koji ce imati pricu i crtez loseg kvaliteta pa verovatno zbog toga izdavacima ostaje mnogo remitende. |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Acanen na korisnoj poruci: | ||
Laskaris (23.3.2025) |
![]() |
#42 |
V.I.P. Test Play
Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.725
Zahvaljeno 4.129 puta na 2.698 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Član
Član od: 17.3.2014.
Zahvalnice: 25
Zahvaljeno 126 puta na 82 poruka
|
![]()
Moderne vestern mitove prave ljudi poput Tarantina, sto znaci da je vestern danas propao, jer Tarantino nema veze sa vezom, balavi klinac koji hoce da pravi vestern i vestern mit.
Eventualno kada bi pravili vise Deadwood stvari, ali od toga nema nista, Deadwood serija je jedinstvena, i nije bas za Tarantino klince koji se loze na revolveraske obracune. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku kami na korisnoj poruci: | ||
player1 (22.3.2025) |
![]() |
#44 |
Starosedelac
Član od: 19.8.2007.
Zahvalnice: 50
Zahvaljeno 828 puta na 495 poruka
|
![]()
Ne bik se složio, moderan (neo)vestern je krepak i prilično živ, samo što dolazi iz nekog drugog i trećeg plana i retko kad ima velikih zvezda u njima (vrlo često pucajući na prizemljenu i realističnu obradu i tematike i miljea). Za serije važi isto, evo odmah iz glave, onaj prikvel za Yellowstone (1880 i neka u naslovu), The English, American Primeval, Godless (majstorska serija) i slično. Čak i onaj nesretni Horizon Kevina Kostnera koji je hteo da bude novi Ples sa Vukovima je anomalija koja potvrđuje da ima čak i filmova u koje su spremni da utucaju abnormalne pare.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
V.I.P. Recenzent
Član od: 8.11.2008.
Zahvalnice: 778
Zahvaljeno 1.041 puta na 579 poruka
|
![]()
Ako ništa drugo, bar sam izvukao Šumskog iz zimskog sna.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Dekip na korisnoj poruci: | ||
Shumsko_drvece (3.4.2025) |
![]() |
#46 | |
V.I.P. Recenzent
Član od: 8.11.2008.
Zahvalnice: 778
Zahvaljeno 1.041 puta na 579 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Deo inventara foruma
Član od: 28.5.2010.
Zahvalnice: 709
Zahvaljeno 1.270 puta na 976 poruka
|
![]()
Kvalitet prica svih stripova do kasnih 70-ih koje je izdavao ili preuzeo Bonelli (posebno onih nastalih 50-ih godina kao sto su Kapetan Miki, Komandant Mark) je strahovito los. Komandant Mark ima prilicno kvalitetan crtez i uglavnom glupave i veoma kratke price. Blek je nesto kao Komandant Mark samo sa vise misica. Tek Zagorove epizode iz kasnih 70-ih pocinju da budu dobre a zlatno doba je od nasih brojeva ZS 500-750 do max 800. Ima i pre toga a i posle kvalitetnih epizoda ali malo.
Teks Viler, donekle Kit Teler i Ken Parker imaju najujednaceniji kvalitet. Mister No ima sjajne epizode ali i totalni krs od prica. Svet amazonske sume je dosta skucen pa je bilo potrebno pisati epizode o Mister Nou u Drugom svetskom ratu, u Evropi itd. Marti Misterija je najedukativniji i najkvalitetniji strip koji je ikada izasao iz Bonelijeve kuce sa svetom i likovima tako postavljenim da moze da izlazi prakticno vecno. Dilan Dog mi je na pocetku bio ok a posle nit smrdi nit mirise. Jako malo zaista natrprirodnog ima u puno epizoda i generalno je "ozbiljniji" strip iz koga ama bas nista ne moze da se nauci. Nik Rajder ima sjajnih epizoda ali nekako se nije etablirao kod nas. Dampir je strip sa dobrom idejom ali svet u kojem se odvija je suzen na vampire evtl neka slicna cudovista i takav ne dozvoljava kreativnu slobodu kao u npr serijalu o Marti Misteriji. Poslednja ispravka: Laskaris (23.3.2025 u 13:28) |
![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Starosedelac
Član od: 17.5.2008.
Zahvalnice: 1.179
Zahvaljeno 650 puta na 476 poruka
|
![]() Citat:
Mister No (Džeri Drejk ) mi je takodje gotivan lik. Marti Misterija mi omiljen strip, (uz Princa Valijanta) i intersantno mi bilo kada je jednom prilikom na putovanju sa Javom u Amazoniju - ih je vozio Džerom Drejk 20-ak godina stariji i deblji i sa novijim avionom (Cesna umesto Pajpera). |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku pedjosav na korisnoj poruci: | ||
Oggy (24.3.2025) |
![]() |
#49 |
C64 Legend
|
![]()
Secam se te epizode kada Martija Misteriju vozi Dzerom Drejk
![]() Mister No i Zagor su mi bili omiljeni, ali voleo sam ih sve redom, pa i oba rendzera. Od onih stripova koji su ponekad umetani na kraju epizode moglo je da se nadje ponesto zanimljivo mada ne mogu sada da ih se setim dovoljno tipa Traper Keri, Kociz? i jos dosta drugih. |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Starosedelac
|
![]() Citat:
tekst ne uvek obavezno vezan za radnju samog stripa, ali su bili interesantni tekstovi, bilo je recimo o NLO, vampirima, piramidama (valjda) i sl. A i u samom stripu se moglo pročitati mnogo zanimljivosti i naučiti činjenica (što je par puta pominjao i jedan od tragača u kvizu "Potera", nažalost preminuo je, Milorad). Npr. kada su bili na Floridi i Martijev prijatelj profesor fon ... (hajde bez guglanja ko zna kako se zove ? Mala pomoć, imao je uzrečicu "Umpah !" i za to postoji interesantna priča ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
C64 Legend
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Starosedelac
|
![]()
@Oggy, Pedjosav
Da li ste igrali point & click avanturu Martin Mystere: Operation Dorian Gray? U Italiji Zagor izlazi samo zbog nostalgicara u manjem tirazu od Teks Vilera pa zbog toga crtaci pokusavaju da kopiraju crtez od pre 50 godina i da u price vracaju Zagorove neprijatelje iz tog vremena. Postoji vise krosover stripova Bonelijevih junaka ali verovatno je najvece iznenadje pojavljivanje Dylan Doga u stripu o Ken Parkeru. Najpoznatiji Zagorov prijatelj je Chico ali ne treba zaboraviti na Diging Bila, Skitnicu Ficija, Dzima Gitaru, Dranki Daka,Tonku , Bat Batertona, traper Dok Lester i ostale lovce na dabrove. Modernizacija Zagorovog crteza pocinje od price Nestali istrazivac ali i danas na stripu o Zagoru povremeno rade ljudi sa passe crtezom. Pre kupovine je pozeljno pogledati preview strip na Bonelijevom sajtu. Zanimljivo je da se u Italiji postoji udruzenje fanova Teks Vilera. |
![]() |
![]() |
Oggy (24.3.2025) |
![]() |
#53 | |
C64 Legend
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Oggy na korisnoj poruci: | ||
Acanen (24.3.2025) |
![]() |
#54 |
Starosedelac
|
![]()
Marti Misterija point & click avantura je dobra ali mislim nece biti lako pokrenuti igru na novim racunarima.
Ni meni se ne svidja crtez u novim stripovima o Zagorovim avanturama a ni price nisu previse zanimljive pa sam zbog toga prestao da kupujem nove brojeve. Preporucujem ti da citas stripove koje su nacrtali Stefano Andreucci, Michele Rubini i Carlo Raphaël Marcello a spisak tih stripova mozes naci na sajtu stripovi. Na youtube-u mozes da nadjes gomilu stripova npr. Zagor - Nestali Istraživač - Strip u boji (meni je bolja varijanta stripa bez boje) ili Izgubljeni istrazivac ako ne zelis da trosis novac na stripove. Ako zelis da potrosis "visak novca" na stripove onda baci pogled na one koji izlaze u ediciji Zlatna serija. ![]() |
![]() |
![]() |
Oggy (24.3.2025) |
![]() |
#55 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.169
Zahvaljeno 5.001 puta na 2.914 poruka
|
![]()
Postoji taj "story arc" koji je prvo zagreban tzv. novom severnoameričkom odisejom od "Nestalog istraživača" do "Sedam gradova Sibole" (brojevi originala 345-357, Veseli četvrtak Odabrane priče 21, 29, 72, 33, 30), pa se dalje proteže kroz 14 brojeva gde se uvodi arhineprijatelj sa vezama ka tehnologijama Atlantide (VČ 1 "Tajna Sumera" do VČ 14 "Tron bogova", brojevi originala 469-482), i onda ide tzv. južnoamerička odiseja (VČ 84 "Skiptar Tin Hinan" do VČ 120 "Ključ saznanja") sa povremenim referencama na afričku sagu (VČ Odabrane priče 18 "Vudu osveta", OP 25 "Morska strava", OP 26 "Blago Žana Lafita", 27 "Povratak Kejna", OP 31 "Kraljica mrtvog grada", odnosno originali između 366 i 424).
To bi bilo nešto bitno što vredi iz novijeg Zagora (i crtežom i scenaristički), i toplo preporučujem svakom ko je ikad čitao Zagora, ostalo su manje-više fileri. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku voodoo_ na korisnoj poruci: | ||
Laskaris (26.3.2025) |
![]() |
#56 | |
Deo inventara foruma
Član od: 28.5.2010.
Zahvalnice: 709
Zahvaljeno 1.270 puta na 976 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Laskaris na korisnoj poruci: | ||
voodoo_ (27.3.2025) |
![]() |
#57 |
Starosedelac
|
![]()
[QUOTE=Acanen;2311091]@Oggy, Pedjosav
Da li ste igrali point & click avanturu Martin Mystere: Operation Dorian Gray? Nisam igrao tu avanturu, možda je i probam mada ne volim point and click. Da podelim sa svima a naročito sa tobom jer vidim da pominješ Tex Vilera nekoliko puta. Kada sam bio u Italiji pre 11 godina, boravio sam u Ostiji, u lepom stanu ćerke (pokojnog) čoveka koji je obožavao Texa, ceo stan je bio pun polica stripova, verovatno sve što je ikad štampano o Tex-u, zatim neke epizode Misterija koje nisu objavljene kod nas. Nažalost nikako da nastavim čitanje Misterije a imam u digitalnom obliku dosta. Druga stvar je da vas podsetim da se Misterijin prijatelj zove von Hansen, a uzrečica "Umpah" : priča kaže da je u vreme divljeg zapada bilo pokušaja primirja sa Indijancima , odveli su indijanske poglavice kod američkog predsednika i na sve što im je on govorio , indijanci su odgovarali "Umpah". Kada je sledećom prilikom predsednik otišao kod indijanaca, šetaju selom i odjednom indijanac kaže predsedniku :" Pazi veliki beli poglavice da ne ugaziš u umpah". |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku pedjosav na korisnoj poruci: | ||
Oggy (26.3.2025) |
![]() |
#58 |
C64 Legend
|
![]()
To me podseti na Umpah-Paha. Mislimd a je to poslednji album sa slicicama koji sam ikada skupljao, i vec sam se osecao matoro da to radim
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Član
Član od: 17.3.2014.
Zahvalnice: 25
Zahvaljeno 126 puta na 82 poruka
|
![]()
Nije li mozda Qzma bio u Tajlandu skoro?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Intel Inside
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.649
Zahvaljeno 11.179 puta na 7.148 poruka
|
![]()
Suviše je Tajland liberalan za njega, možda u Mjanmaru?
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku DeCoy na korisnoj poruci: | ||
kami (29.3.2025) |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Svet kompjutera 11/2012 | Nenad Vasovic | Sadržaj novog broja SK | 58 | 9.11.2012 18:35 |
Svet kompjutera 10/2012 | Nenad Vasovic | Sadržaj novog broja SK | 86 | 20.10.2012 0:01 |
Svet kompjutera 4/2012 | Nenad Vasovic | Sadržaj novog broja SK | 223 | 20.5.2012 16:12 |
Svet kompjutera 1/2012 | Nenad Vasovic | Sadržaj novog broja SK | 102 | 27.1.2012 22:09 |
Svet Kompjutera je dobio upozorenje od BulmaSofta | Branislav Gavric | Forum o forumu | 267 | 25.6.2009 21:44 |