Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Opšte teme > Sadržaj novog broja SK

Sadržaj novog broja SK Pružamo vam priliku da nekoliko dana pred izlazak novog broja pogledate i prokomentarišete njegovu naslovnu stranu i sadržaj

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 3.6.2026, 6:54   #41
Lex987
Deo inventara foruma

Član od: 15.8.2012.
Zahvalnice: 1.360
Zahvaljeno 1.371 puta na 1.215 poruka
Određen forumom Re: Svet kompjutera 6/2026

Citat:
water wizard kaže: Pregled poruke
ko Tesla?
Kao krinimanlci koji su pobegli iz Evrope i tamo pobili stotine miliona indijanaca. Kasnije su dosli evropski genijalci kao Tesla i podigli americku industriju svojom pamecu,a nisu oni tamo rodjeni pametni niti su u skolama postajali. Taj zapad je resurse nabavljao otimanjem, ubijanjem, pljackom, iskoriscavanjem africkih robova... To je ta "civilizacija". I drugi su mogli da se skoluju tamo i "postanu pametni" ali nisu, nego je morao neki Srbin da dodje u njihove skole i objasni im neke stvari. Znas li koliko ima naucnika Kina danas? Nemas blage veze. Vise nego cela Evropa, svaki cetvrti ozbiljan naucnik u svetu je Kinez.

China has over 6.3 million full-time R&D personnel and boasts more than 32,500 world-leading scientists—surpassing the United States to hold the largest share (28%) of the global top-tier talent pool. Overall, China's researchers make up roughly 25% of the entire global research and development workforce.
Lex987 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.6.2026, 11:09   #42
zchira
Član

Član od: 28.1.2006.
Zahvalnice: 111
Zahvaljeno 98 puta na 46 poruka

Citat:
Lex987 kaže: Pregled poruke
Kao krinimanlci koji su pobegli iz Evrope i tamo pobili stotine miliona indijanaca. Kasnije su dosli evropski genijalci kao Tesla i podigli americku industriju svojom pamecu,a nisu oni tamo rodjeni pametni niti su u skolama postajali. Taj zapad je resurse nabavljao otimanjem, ubijanjem, pljackom, iskoriscavanjem africkih robova... To je ta "civilizacija". I drugi su mogli da se skoluju tamo i "postanu pametni" ali nisu, nego je morao neki Srbin da dodje u njihove skole i objasni im neke stvari. Znas li koliko ima naucnika Kina danas? Nemas blage veze. Vise nego cela Evropa, svaki cetvrti ozbiljan naucnik u svetu je Kinez.
Jos jedan komenar na nivou srednje drvno-predađivačke škole

Gledanje ljudi kroz etnos. Tesla je isključivo Srbin i zato je cool. Svi ameri su ubice indijanaca i zato morao da dođe Srbin da ih nauči nauci jer oni džaba imaju najbolje koledže na svetu, kad su nesposobni da se školuju, nego moraju Srbi da dođu da ih nauče zato što su srbi. To kao da kažes da su srbi turci jer su vekovima turci naše babe ono....
zchira je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.6.2026, 12:10   #43
Elvir
Starosedelac

Član od: 6.5.2007.
Zahvalnice: 1.043
Zahvaljeno 1.039 puta na 649 poruka

Citat:
zchira kaže: Pregled poruke
Mislis na nivou vecine skola u Srbiji.
Elvir je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.6.2026, 12:46   #44
Lex987
Deo inventara foruma

Citat:

Gledanje ljudi kroz etnos. Tesla je isključivo Srbin i zato je cool. Svi ameri su ubice indijanaca i zato morao da dođe Srbin da ih nauči nauci jer oni džaba imaju najbolje koledže na svetu, kad su nesposobni da se školuju, nego moraju Srbi da dođu da ih nauče zato što su srbi. To kao da kažes da su srbi turci jer su vekovima turci naše babe ono....
Potpuna zamena teza. Ti i tebi slični tvrdite da si Kinezi glupi i da nemaju znanje, samo kopir aparate... A oni najviše naučnika na svetu. Predaju na američkim koledžima.

To što zalepiš 10 smajlija samo potvrđuje na kom nivou su tvoji komentari i da tebi uopšte nije smešno nego ti je krivo, jedeš se zbog toga što je Kina najjača trenutno. Tek ćes da crkavaš od muke u narednih 10 godina, ovo danas je tek početak onoga što sledi u Kini. Gledaj i plači. Možeš i do Brisela, nabaci štikle i haltere, dugine boje i vičite pobeda. Takvi da unište Rusiju i Kinu, smehotres. Demografski je Evropa u kanalu, iz tog kanala teško da ima povratka... To nije smešno.
Stara 3.6.2026, 12:58   #45
water wizard
Deo inventara foruma

Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 463
Zahvaljeno 4.189 puta na 3.882 poruka

Citat:
Sve su ti to imperije i kao takve vode imperijalističku politiku. Šta mi imamo što su kinezi najrazvijeniji, što ulažu ogromne pare i razvijaju Kinu, misliš da će brat kinez nešto da ti pokloni što mu se klanjaš? Pa vidim koliko su teški za pare kad treba da mi refundira 1$ na aliexpres, kamoli kad bude došao da traži svoje milijarde što su nam dali na kredit. I to je ok, svako gleda svoj interes, ako naleti na neke indijance od kojih će da kupi rudinik zlata za ogledalca dobro za njega..
A mi mali i sami, pozoba nas svaka vrana koja naleti, Kineza ima milijardu, nas 6 miliona i u toj igri gde svako gleda svoj interes se zna pobednik, ovima rudnik, onima nis, onima pkb..
Najgore je što ne vidiš da mi idemo istim putem kao indijanci i ista nas sudbina čeka, svako sa par razreda osnovne može da izračuna za koliko godina ćemo da nestanemo, otprilike gubimo bar 1% stanovništva godišne, mada ja kad pogledam koliko nas je bilo u generaciji osamdesetih 120 đaka a sad 35 reako bih da je situacija još gora nego što mislimo. Ali eto kinezi napreduju i mnogo nam to znači, možemo da se kitimo tuđim perjem i uspesima. Možda nas ne ubijaju kao kauboji puškama, ali ovde padne nadstrešnica, ondi iscuri neki otrov u vazduh i reku inspekcija ne sme da ih obiđe i kazni..

Poslednja ispravka: water wizard (3.6.2026 u 13:27)
water wizard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.6.2026, 13:04   #46
kami
Član

Član od: 17.3.2014.
Zahvalnice: 54
Zahvaljeno 174 puta na 111 poruka

'EU propada, ziveo Putin!!!'

- Pera, Bec, 2006-e.
kami je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku kami na korisnoj poruci:
zchira (3.6.2026)
Stara 3.6.2026, 14:56   #47
zchira
Član

Član od: 28.1.2006.
Zahvalnice: 111
Zahvaljeno 98 puta na 46 poruka

Citat:
Lex987 kaže: Pregled poruke
Potpuna zamena teza. Ti i tebi slični tvrdite da si Kinezi glupi i da nemaju znanje, samo kopir aparate... A oni najviše naučnika na svetu. Predaju na američkim koledžima.

To što zalepiš 10 smajlija samo potvrđuje na kom nivou su tvoji komentari i da tebi uopšte nije smešno nego ti je krivo, jedeš se zbog toga što je Kina najjača trenutno. Tek ćes da crkavaš od muke u narednih 10 godina, ovo danas je tek početak onoga što sledi u Kini. Gledaj i plači. Možeš i do Brisela, nabaci štikle i haltere, dugine boje i vičite pobeda. Takvi da unište Rusiju i Kinu, smehotres. Demografski je Evropa u kanalu, iz tog kanala teško da ima povratka... To nije smešno.
Tu je tvoj problem - halucinacije. Ja nigde ne tvrdim da su kinezi glupi, niti imam stereotipe o ljudima na osnovu nacionalne pripadnosti. A tek mi je klinački da "navijam" za neku imperiju ili da "crkavam od muke".
Ono što ja mislim je da je za nas najbolje da budemo deo EU jer geografski, istorijski i kulturno tu pripadamo, okruženi smo EU zemljama i prosto ako gledaš iz ugla neke strateške igre (riziko sam već pominjao) najbolje i najracionalnije je da budemo tamo. Ne vidim razlog da mi neko spori pravo na takvo mišljenje, pogotovu što svi razumni argumenti idu tome u prilog. Tolika agresija i mržnja prema EU koju danas mnogi u Srbiji ispoljavaju je rezultat anti EU propagande u koju se sipa ogroman novac pa nam je i vlast i vecina opozicije na tom kursu, samim tim i većina građana koji razmišljaju o Kini, Rusiji, BRIKSu i Kosovu dok nam se društvo roni na svim poljima (od zdravstva, skolstva, socijalne zaštite, vladavine prava, sloboda itd...)

Tu priču o propasti Evrope slušamo 40 godina (prvo je bilo Rusi dolaze, sad Kinezi, pa demografija itd...). Život nam je prošao čekajući da propadne, a za to vreme samo mi propadosmo i niko drugi.
zchira je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.6.2026, 19:31   #48
Lex987
Deo inventara foruma

Citat:
Tu priču o propasti Evrope slušamo 40 godina (prvo je bilo Rusi dolaze, sad Kinezi, pa demografija itd...). Život nam je prošao čekajući da propadne, a za to vreme samo mi propadosmo i niko drugi.
Gde si ti slušao te priče? Ne živimo u istoj državi? Ovde nas 30 godina lože sa EU, samo još ovo da ispunimo i ulazimo u EU... Petog oktobra je obećana EU do 2010. Isporučiti generale Hagu i rešeno, ali ne lipši magarče do zelene trave... Uvek nova poglavlja, Novi uslovi, ucene... Ako je uslov da uđemo u EU da priznamo protivpravno otetu teritoriju I da objavimo rat Rusiji, da šaljemo vojnike da ratuju za onog klovna Zelenskog.. Nije ni čudo što većina Srba trenutno ne miriše EU. Ja sam prvi bio za EU tog 5. oktobra ali sam shvatio da smo izigrani, prevareni. Da nas EU želi, sutra bismo postali članica ali nismo se dokazali u drugom svetskom ratu, nismo jurišali na Staljingrad i Moskvu kao 90% Evrope koja se poklonila Hitleru i zajedno sa njim krenuli u "osvajanje istoka". Mi smo za njih nepouzdan saveznik, ako nisi 100% uz njih onda si protiv njih, tako to ide, a mi volimo da sedimo na dve ili tri stolice jer smo mala država, mislimo da je bolje ako se nikome ne zamerimo ali očigledno negde grešimo...
Nemam ja problem što si ti odabrao zapad, tvoje pravo koje niko ne može da ti ospori, tačno, ali isto tako ne prihvatam da mi neko priča bajke o zloj Kini i zloj Rusiji. Kao što si rekao ne može cela nacija da bude loša. Ima svuda loših i dobrih ljudi, USA, Kina, Brazil, Rusija... Možda i namerno nekad preterujem ovde kao kontra odgovor na pljuvanje istoka, ali istina je negde između verovatno. Možda su supersile u nekom tajnom dogovoru, sarađuju... A mi se koljemo ovde. Dosta je bilo. Pozdrav.
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Lex987 na korisnoj poruci:
pedjosav (3.6.2026)
Stara 3.6.2026, 20:50   #49
water wizard
Deo inventara foruma

Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 463
Zahvaljeno 4.189 puta na 3.882 poruka

ja baš slušam priče na tv da nam je zapad neprijatelj i da nas svi mrze i da nemaju pametnija posla nego da unište srbiju, i to se otprilike poklapa sa ničim izazvanim i nepravednim sankcijama koje su nam uveli 1992. A rusi nas tapšali po ramenu ali brzo napustiše Kosovo putinovim ukazom kad je dobio šta je hteo. Eto, mogu i ja da se složim da velike sile gledaju sebe, i drago mi je da si bar toliko i sam uvideo. Sve to da su nam rusi i kinezi prijatelji je propaganda iz devedesetih da umire narod da nije ceo svet protiv nas, ali pošteno smo debelo plaćali svaku podršku. Ovamo NIS, ovamo Bor i Majdanpek. Nisu supersile u dogovoru nego su rivali, i gledaju jedni druge da potkopavaju bez direktnog velikog konflikta kroz proxije kao što smo mi, pa mi u celoj priči najviše na*****o umesto da gledamo svoj interes mi služimo tuđi i stalno smo u nekim konfliktima dok imperije postaju sve veće i veće. Btw nije kini u interesu da propadne zapad ko će da im kupuje robu mi i afrikanci? Kako će da prehrane milijardu kineza? Oni se i ne mešaju nešto koliko znam u konflikt sa zapadom samo je u Rusiji to narativ, a kinezi vredni mravi mic po mic grade i kupuju povoljnim kreditima cele države, kad kupi to je njegovo, nije došao kao osvajač nego kao kupac
water wizard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku water wizard na korisnoj poruci:
Dizastor (3.6.2026), zchira (3.6.2026), ZoNi (4.6.2026)
Stara 5.6.2026, 18:21   #50
oluja
Superb Moderator

Član od: 17.8.2005.
Zahvalnice: 3.308
Zahvaljeno 4.533 puta na 1.339 poruka

Citat:
kami kaže: Pregled poruke
Pitajte Majkica za Stormgejt.
Čestitam, inspirisao si Majkića da napravi specijal o RTS igrama

RTS specijal

Video je offline, vidljiv samo onima koji imaju link dok ga ne pustimo "javno"
oluja je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 6 korisnika se zahvaljuje korisniku oluja na korisnoj poruci:
kami (5.6.2026), Malik Tintilinic (6.6.2026), Oggy (6.6.2026), pedjosav (6.6.2026), PinociO (5.6.2026), player1 (5.6.2026)
Stara 6.6.2026, 16:05   #51
Malik Tintilinic
Starosedelac

Član od: 14.12.2010.
Zahvalnice: 354
Zahvaljeno 441 puta na 310 poruka

@oluja
A ja?
https://www.sk.rs/forum/showpost.php...0&postcount=26
https://www.sk.rs/forum/showpost.php...7&postcount=27

edit: Tek kad sam poceo da gledam, videh da je FM pomenuo Kamija.

Poslednja ispravka: Malik Tintilinic (6.6.2026 u 19:35)
Malik Tintilinic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Malik Tintilinic na korisnoj poruci:
oluja (7.6.2026)
Stara 6.6.2026, 21:14   #52
Great_Sun_Jester
Veteran

Član od: 11.8.2010.
Zahvalnice: 113
Zahvaljeno 459 puta na 184 poruka

Nadam se da Qzma nikad neće prestati da provlači geopolitiku kroz svoje kolumne jer su iste savršeni litmus test za samo-razotkrivanje karakondžula svih kategorija. Mentalni sklop neophodan da prebaciš nekome patološku mržnju za X dok u istoj izjavi patološki mrziš "drugu stranu" (ma šta ona bila) je za generacijsko izučavanje. Scratch a liberal etc.
Great_Sun_Jester je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Great_Sun_Jester na korisnoj poruci:
Vulee (6.6.2026)
Stara 7.6.2026, 8:52   #53
oluja
Superb Moderator

Citat:
Malik Tintilinic kaže: Pregled poruke
@oluja
A ja?
https://www.sk.rs/forum/showpost.php...0&postcount=26
https://www.sk.rs/forum/showpost.php...7&postcount=27

edit: Tek kad sam poceo da gledam, videh da je FM pomenuo Kamija.
Kami je pogodio pravo pitanje...

Ozbiljno, postavljajte pitanja, planiramo da vise vremena posvecujemo Q&A emisijama.
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku oluja na korisnoj poruci:
kami (7.6.2026), pedjosav (7.6.2026)
Stara 7.6.2026, 10:12   #54
pedjosav
Starosedelac

Član od: 17.5.2008.
Zahvalnice: 1.261
Zahvaljeno 686 puta na 495 poruka

Citat:
oluja kaže: Pregled poruke
Kami je pogodio pravo pitanje...

Ozbiljno, postavljajte pitanja, planiramo da vise vremena posvecujemo Q&A emisijama.
To je kao u onoj staroj SF priči, neka drevna rasa je napravila superkomjuter / AI i postavljala mu pitanja o Svemiru, smislu života, ali komp nije bio zadovoljan pitanjima, čekao je pravo pitanje. Prolazile su godine, vekovi, dolazili su razni oblici života, civilizacije su izumirale, nove su nastajale, postavljana su pitanja, ali komp nije bio zadovoljan, čekao je pravo pitanje, ...
(Nije Daglas Adams gde je odgovor na sva pitanja "42")
pedjosav je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.6.2026, 12:09   #55
oluja
Superb Moderator

Citat:
pedjosav kaže: Pregled poruke
To je kao u onoj staroj SF priči, neka drevna rasa je napravila superkomjuter / AI i postavljala mu pitanja o Svemiru, smislu života, ali komp nije bio zadovoljan pitanjima, čekao je pravo pitanje. Prolazile su godine, vekovi, dolazili su razni oblici života, civilizacije su izumirale, nove su nastajale, postavljana su pitanja, ali komp nije bio zadovoljan, čekao je pravo pitanje, ...
(Nije Daglas Adams gde je odgovor na sva pitanja "42")
Generalno postoje tri vrste pitanja, ona koja nemaju bas smisla niti su zanimljiva bilo kome osim onome ko pita. Druga koja su zanimljiva i/ili aktuelna i ona koja "trigeruju" entuzijazam da se snimi ceo sat videa...
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku oluja na korisnoj poruci:
pedjosav (7.6.2026)
Stara 7.6.2026, 13:04   #56
kami
Član

Pa ja objektivno volim da slusam Majkica kada prica o RTS-u, sada cu da verovatno i kupim neke igre koje je on pomenuo.

Za Qzmu mi je pitanje i dalje, da li je gledao originalnu Galaktiku, gde je Starbak musko?

Dalje, savet za Qzmu da pogleda Babylon 5.

Tacno je da je dubina veca i ideje su zrelije odradjene u DS9, to je ipak Trek.

Ali, DS9 je kopirao masu stvari od Babylona; plus Babylon prvi uvodi arcove koji traju po citavu sezonu, i generalno je inspiracija masi stvari u SF nisama kasnije, Reapers u Mass Effectu su kopija Shadowsa u Babylonu.

Dominion war u DS9 je kopija Shadow war-a u Babylonu, da ne ulazimo sad u to da je ceo DS9 verovatno ukrao osnovnu ideju od tvorca Babylona 5, koji je pitchovao ideju Paramauntu, samo su ranije poceli.

Jednostavno, ako je Qzmi DS9 najbolji Trek, on MORA da gleda Babylon 5.

A ako cujem jos nesto o Expansu, pros.racu se, iskreno.

I da, postoji li neka Firefly igra?
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku kami na korisnoj poruci:
oluja (7.6.2026)
Stara 8.6.2026, 19:57   #57
kami
Član

Objektivno, posto ide World Cup, treba da prokomentarisu i to koliko je raspala FIFA trazila od EA-a za prava za koriscenje imena, 300 miliona godisnje?

Pa im ovi rekli da odhebu.

Ali posto Qzma nece da prica o sportu, i jos lose utice na mladjanu ekipu oko sebe, znam da od toga nema nista.
Stara 14.6.2026, 21:56   #58
Gibli
Član

Član od: 26.4.2006.
Zahvalnice: 184
Zahvaljeno 49 puta na 32 poruka

Pitanje za Kuzmu:
Daj mi municiju protiv germanofila iz mog okruženja.
Pričao si malo o Nemcima u izveštajima sa sajmova, ali površno.
Gibli je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.6.2026, 23:49   #59
PinociO
Veteran

Član od: 3.1.2007.
Zahvalnice: 567
Zahvaljeno 325 puta na 196 poruka

Meni se raspade casopis prilikom citanja. Kao da je previse strana za one klamarice. Bzvz
PinociO je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.6.2026, 15:52   #60
PinociO
Veteran

Član od: 3.1.2007.
Zahvalnice: 567
Zahvaljeno 325 puta na 196 poruka

Odgovori na pitanja

Ubacih video sa odgovorima na pitanja citalaca, ali kad kliknem na link pise da ga vise nema

Poslednja ispravka: DeCoy (15.6.2026 u 17:18)
PinociO je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku PinociO na korisnoj poruci:
oluja (16.6.2026)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Svet kompjutera 11/2012 Nenad Vasovic Sadržaj novog broja SK 58 9.11.2012 18:35
Svet kompjutera 10/2012 Nenad Vasovic Sadržaj novog broja SK 86 20.10.2012 0:01
Svet kompjutera 4/2012 Nenad Vasovic Sadržaj novog broja SK 223 20.5.2012 16:12
Svet kompjutera 1/2012 Nenad Vasovic Sadržaj novog broja SK 102 27.1.2012 22:09
Svet Kompjutera je dobio upozorenje od BulmaSofta Branislav Gavric Forum o forumu 267 25.6.2009 21:44

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 15:05.