Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Operativni sistemi

Operativni sistemi Windows, Mac OS, DOS...

Pregled rezultata glasanja: Koji je OS po vama bolji
Windows 56 50,91%
Linux 54 49,09%
Glasova: 110. U ovom glasanju ne možete da učestvujete

Tema zaključana

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 20.12.2005, 20:04   #21
Anak1n
Član

Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Anak1n Slanje poruke preko MSN-a korisniku Anak1n Slanje poruke preko Yahooa korisniku Anak1n
Određen forumom Re: Windows VS. Linux

Reko sam ja sta ce da bude...
Anak1n je offline  
Stara 20.12.2005, 20:18   #22
PsyDuck
Veteran

Član od: 16.12.2005.
Zahvalnice: 88
Zahvaljeno 126 puta na 102 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku PsyDuck
Određen forumom Partizan VS. Zvezda

vechiti derbi...
zavisi shta hotjete da radite-po meni je linux bolji za recimo gledanje filmova,izlazak na net...
Win za programe u kojima radim,a nema ih na Linuxu
PsyDuck je offline  
Stara 20.12.2005, 20:58   #23
diablo_
Član

Član od: 1.12.2005.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Određen forumom Re: Partizan VS. Zvezda

Pa na primer ja sve programe koje imam na windowsu nadjem 5 puta bolje u linuxu.

Primer: Microsoft Visual Studio koji mi treba za C++ se stalno baguje u windowsu dok Kdevelop radi savrseno i ima vise mogucnosti...
diablo_ je offline  
Stara 20.12.2005, 22:27   #24
Reloader
Starosedelac

Član od: 25.10.2005.
Zahvalnice: 98
Zahvaljeno 28 puta na 20 poruka

Citat:
diablo_ kaže:
1.Ne razumem u cemu je problem sa igrama.Sve lepo rade!?
Ne lupaj

Citat:
iurisvulgaris kaže:
Na Linuxu je svakako moguće igrati igre(Wine ili Cedega)
Pokreni FEAR na Linuxu uz optimalan framerate i imas 100 evra od mene odmah.

Citat:
diablo_ kaže:
Pa na primer ja sve programe koje imam na windowsu nadjem 5 puta bolje u linuxu.
Nadji mi 5 puta bolje alternative photoshopa i corela i dobijes i ti 100 evra od mene...

Sto pojedini ljudi (izvinjavam se na izrazu) vole da se "*******vaju", pa to ti je... (jos jednom se izvinjavam)

OK realno, Linux je bolji u dosta stvari od Wina ali stavljati Linuxu kao prednost neke stvari u kojima je svetlosnim miljama iza Win-a je cist idiotluk...
Reloader je offline  
Stara 20.12.2005, 22:49   #25
the 1st one
Član

Član od: 3.12.2005.
Zahvalnice: 1
Slanje poruke preko MSN-a korisniku the 1st one Slanje poruke preko Yahooa korisniku the 1st one
Thumbs up Re: Windows VS. Linux

Citat:
Reloader kaže:
Ne lupaj

Nadji mi 5 puta bolje alternative photoshopa i corela i dobijes i ti 100 evra od mene...

Sto pojedini ljudi (izvinjavam se na izrazu) vole da se "*******vaju", pa to ti je... (jos jednom se izvinjavam)

OK realno, Linux je bolji u dosta stvari od Wina ali stavljati Linuxu kao prednost neke stvari u kojima je svetlosnim miljama iza Win-a je cist idiotluk...
ALA SI IH OPRAVIO SVAKA TI CAST.......

PS:

IMAS GAJBU PIVA OD MENE....
the 1st one je offline  
Stara 20.12.2005, 22:58   #26
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.257
Zahvaljeno 5.040 puta na 2.933 poruka

Citat:
Reloader kaže:
Verovao ti meni ili ne, ali na mojoj mašini native verzija Dooma 3 (znači ne preko emulatora) je radila brže nego Windows verzija (na kojoj sam držao najoptimalnije Detonatore - sad imam Atija). Ili Neverwinter Nights, potpuno glatko.
A što se tiče emuliranja, KotOR2 je takođe radio perfektno, osim par glitcheva sa mouse kursorom. A igra ogromna i kompleksna, koja baguje i na Windowsu, koristi šejdere itd.
Mislim potpuno su vam glupi pokušaji da jedan potpuno funkcionalan sistem pljujete zato što u njemu sve nije na next>next>next. Voleo bih da vidim da li bi na Windowsu bilo moguće izvesti nešto barem približno efikasno kao ono što Cedega radi pod Linuxom...

I ti first one, da li si ikada koristio neki Linux? Molim vas, nemojte ***** kad ne znate...
voodoo_ je offline  
Stara 20.12.2005, 23:07   #27
the 1st one
Član

Član od: 3.12.2005.
Zahvalnice: 1
Slanje poruke preko MSN-a korisniku the 1st one Slanje poruke preko Yahooa korisniku the 1st one
Thumbs up Re: Windows VS. Linux

Citat:
Voodoo_NBGD kaže:
Verovao ti meni ili ne, ali na mojoj mašini native verzija Dooma 3 (znači ne preko emulatora) je radila brže nego Windows verzija (na kojoj sam držao najoptimalnije Detonatore - sad imam Atija). Ili Neverwinter Nights, potpuno glatko.
A što se tiče emuliranja, KotOR2 je takođe radio perfektno, osim par glitcheva sa mouse kursorom. A igra ogromna i kompleksna, koja baguje i na Windowsu, koristi šejdere itd.
Mislim potpuno su vam glupi pokušaji da jedan potpuno funkcionalan sistem pljujete zato što u njemu sve nije na next>next>next. Voleo bih da vidim da li bi na Windowsu bilo moguće izvesti nešto barem približno efikasno kao ono što Cedega radi pod Linuxom...

I ti first one, da li si ikada koristio neki Linux? Molim vas, nemojte ***** kad ne znate...
REDHAT8,9... SUSE 8,9,9.1,9.3,10... MANDRAKE 10 i to je to .... pozz svima pa i tebi..........
the 1st one je offline  
Stara 20.12.2005, 23:19   #28
Reloader
Starosedelac

Citat:
the 1st one kaže:
IMAS GAJBU PIVA OD MENE....
Baci mi reputation posto pivo necu da dobijem skorije

Citat:
Wodoo kaže:
Verovao ti meni ili ne, ali na mojoj mašini native verzija Dooma 3 (znači ne preko emulatora) je radila brže nego Windows verzija
Ja pricam o FEAR-u, on pominje DOOM...

Citat:
Wodoo kaže:
Mislim potpuno su vam glupi pokušaji da jedan potpuno funkcionalan sistem pljujete zato što u njemu sve nije na next>next>next.
Funkcionalan - zavisi za sta? I DOS je funkcionalan za nesto...

Citat:
Wodoo kaže:
Voleo bih da vidim da li bi na Windowsu bilo moguće izvesti nešto barem približno efikasno kao ono što Cedega radi pod Linuxom...
And again, voleo bih da vidim da li bi na Linuxu bilo moguće izvesti nešto barem približno efikasno kao ono što Corel/Photoshop/Ilustrator radi pod Linuxom...

Ok, gresim, moze priblizno... ali bolje nikada...
Reloader je offline  
Stara 20.12.2005, 23:52   #29
diablo_
Član

Citat:
Reloader kaže:
And again, voleo bih da vidim da li bi na Linuxu bilo moguće izvesti nešto barem približno efikasno kao ono što Corel/Photoshop/Ilustrator radi pod Linuxom...

Ok, gresim, moze priblizno... ali bolje nikada...
Pa sto se mene tice mogu da ti predstavim GIMP.Program je odlican za moje potrebe (znaci ako treba neki avatar,baner,wallpaper ili bilo sta drugo) fantastican program a jos plus i Besplatan, e sad ako ti to koristis u profesionalne svrhe onda u redu...
diablo_ je offline  
Stara 21.12.2005, 0:51   #30
iurisvulgaris
Banned

Citat:
the 1st one kaže:
ZASTO... ZATO, ZASTO... ZATO....

Kao sto je nas kolega lepo rekao "Cim Linux postane normalno korisnicki orijentisan ." . Kada instalacija bilo koje igre, programa, drivera bude radila bez konzole, vecina ce preci na GNU/Linux u to sam siguran... .... UKRATKO moras da budes (skoro) PRO da bi ga sredio ... vecina nas nisu bas neki experti pa je WINDOWS laksi po svemu... Instaliras program na nekoliko NEXTa i to je to... pozz svima, zivi bili
Linux je već uveliko "normalno korisnički orijentisan" barem kada su u pitanju mainstream distribucije.Instalacija većine programa se može naći u rpm ili sličnom formatu koji se instalira jednim klikom miša.A i ogroman broj programa dolazi uz samu distribuciju na 5-9 cd-ova ili DVD-u,pa i nije potrebno da korisnik instalira mnogo programa kao na Windowsu.Što se tiče drajvera i oni najčešće dolaze sa samom distribucijom a jedino je potrebna konzola ako drajvera za konkretan uređaj nema na instalacionim diskovima.U nekim novijim distribucijama dolaze i svi kodeci i drajveri za winmodeme,pa je sistem praktično odmah posle instalacije osposobljen za sve svakodnevne potrebe(slušanje muzike,gledanje divx,obradu teksta,internet itd.)bez ikakve intervencije korisnika.Dalje,Linux uopšte nema fragmentaciju svojih particija,bolje upravlja RAM-om,znatno je manje hardverski zahtevan od Windowsa,ima više grafičkih okruženja,za desktop korisnike nema virusa,i besplatan je.Trenutno je Windows u prednosti što se tiče igara ali je to relativizovano postojanjem emulatora(wine i cedega).Međutim ,značaj igara ne treba precenjivati,legalizacija kuca na vrata,i prosečan korisnik kada uskoro odzvoni pirateriji neće moći da ima desetine igara na računaru kao sada već samo nekoliko jer prosečna igra može koštati i 50-tak evra.Zato je bolje da Windows-fanovi malo uče Linux i pripremaju se za period kada se piraterija ni u kućnim uslovima neće tolerisati ili da pripremaju pare za licenciran softver.
iurisvulgaris je offline  
Stara 21.12.2005, 2:00   #31
Anak1n
Član

Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Anak1n Slanje poruke preko MSN-a korisniku Anak1n Slanje poruke preko Yahooa korisniku Anak1n

Moram samo da napomenem da ne mozes na svim disrtoima da gledas divx ili da slusas mp3 bez prethodnog updejta....
Anak1n je offline  
Stara 21.12.2005, 2:03   #32
Reloader
Starosedelac

Citat:
iurisvulgaris kaže:
Linux je već uveliko "normalno korisnički orijentisan" barem kada su u pitanju mainstream distribucije.Instalacija većine programa se može naći u rpm ili sličnom formatu koji se instalira jednim klikom miša.
I sta dobijes onda? Isto *****e kao Win, samo bez "jakih" programa i dobrih igara...

A da, nema virusa...

Citat:
iurisvulgaris kaže:
A i ogroman broj programa dolazi uz samu distribuciju na 5-9 cd-ova ili DVD-u,pa i nije potrebno da korisnik instalira mnogo programa kao na Windowsu.
Multun, non multa

Bas me to na Windowsu i nervira. Gurnu mi i sto mi treba i sto mi ne treba. Sta ce meni na Linuxu ~10 programa samo za muziku? (toliko sam na SuSe-u video)

Citat:
iurisvulgaris kaže:
Dalje,Linux uopšte nema fragmentaciju svojih particija,bolje upravlja RAM-om,znatno je manje hardverski zahtevan od Windowsa,ima više grafičkih okruženja,za desktop korisnike nema virusa,i besplatan je.
Sve to manje-vise stoji. Ima i distro-a koji se placaju. Nije svaki distro manje hardverski zahtevan.

A sad ja tebe da pitam sta ce meni bolje upravljanje RAM-om kad nema igara koje bi taj RAM iskoristile kako treba (za bilo koji office posao 256 rama je i mnogo)?

Poslednja ispravka: Reloader (21.12.2005 u 11:38)
Reloader je offline  
Stara 21.12.2005, 2:03   #33
Reloader
Starosedelac

Citat:
iurisvulgaris kaže:
Trenutno je Windows u prednosti što se tiče igara ali je to relativizovano postojanjem emulatora(wine i cedega).
Tacno, ali onda moras kao i kod svake emulacije da imas visestruko jacu masinu, sto niko ne zeli + tu su boljke svake emulacije a to je da maltene u svakoj igri ponesto zeza...

Citat:
iurisvulgaris kaže:
prosečan korisnik kada uskoro odzvoni pirateriji neće moći da ima desetine igara na računaru kao sada već samo nekoliko jer prosečna igra može koštati i 50-tak evra.
Samo to "uskoro" zameni sa "nikad". Piraterija postoji koliko i racunari.

Citat:
iurisvulgaris kaže:
Zato je bolje da Windows-fanovi malo uče Linux i pripremaju se za period kada se piraterija ni u kućnim uslovima neće tolerisati ili da pripremaju pare za licenciran softver.
Slazem se da se Linux treba znati. Ali po cenu nekoriscena Windowsa nikako. Cak sto je najgore i najveci ljubitelji Linuxa na drugoj particiji imaju Win... toliko
Reloader je offline  
Stara 21.12.2005, 2:34   #34
Anak1n
Član

Ako vas ne mrzi odvojite malo vremena da procitate ovo
I ne mozes da kazes svi vec neki (za dual boot win & linux)
Anak1n je offline  
Stara 21.12.2005, 11:41   #35
Reloader
Starosedelac

Procitao sam. Ovo je neki text maltene za pocetnike i to favorizuje Lindzu...

Inace od svih "Linuxasha" koje sam upoznao (a dosta ih je) samo 1 (!!!) ne koristi dual boot...

Ovi ostali se vade kao imam WinXp ali ga ne palim uopste ne znam ni zasto mi stoji i sl...
Reloader je offline  
Stara 21.12.2005, 14:03   #36
FiresnakE
Veteran

Član od: 20.12.2005.
Zahvalnice: 127
Zahvaljeno 80 puta na 51 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku FiresnakE

Citiram Diabla slobodorucno.
Koje? Ona sa pingvinom?
2.To uopste nije procedura instaliranja Nvidia drajvera.Procedura je jednostavna:
-upisete "sh ime fajla" i kliknete 2 puta ok...Mislim da to nije nista komplikovanije od nacina na koji se instalira u windowsu.
Jeli je'l tako na svim verzijama Linuxa a?Mislim da nije.

Inace glasao sam za linux zato sto je bolji...
Ne kazem da nije bolji, ali Windows je Windows.
I prekinite tu pricu o boljim alatim u Linuxu, glava me zaboli kad ih vidim.
A da koliko znam i u Linuxu postoje prozori i emulator za Windows.
Pitam se sta ce mu to ako je bolji od Windowsa??????
FiresnakE je offline  
Stara 21.12.2005, 14:18   #37
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux

Citat:
Reloader kaže:
Ja pricam o FEAR-u, on pominje DOOM...
A i našao si primer, ultranova ultrazahtevna igra koja baguje i pod Windowsom...

Citat:
Opet verovao ti meni ili ne, Macromedia Flash MX radi i pod Cedega emulatorom na linuxu...
Znači Corel i Photoshop ne postoje iz prostog razloga zato što developerima Linux tržište nije dovojno komercijalno interesantno, a ne zbog toga što je sistem jadan.
voodoo_ je offline  
Stara 21.12.2005, 14:47   #38
diablo_
Član

Citat:
Reloader kaže:
Bas me to na Windowsu i nervira. Gurnu mi i sto mi treba i sto mi ne treba. Sta ce meni na Linuxu ~10 programa samo za muziku? (toliko sam na SuSe-u video)

Nije svaki distro manje hardverski zahtevan.

A sad ja tebe da pitam sta ce meni bolje upravljanje RAM-om kad nema igara koje bi taj RAM iskoristile kako treba (za bilo koji office posao 256 rama je i mnogo)?
1.Pa to je bas odlicna stvar...Imas vise izbora i mozes da izaberes onaj pravi koji najvise godi tvojim potrebama.Na primer sta cu ja da na primer nemam internet ukljucim windows i nadjem Windows Media player koji je jako ruzan i zahtevan!Kako cu ja da slusam muziku i igram FM2006.Ne mogu jer ce biti prezahtevno za komp i zakucace se.

2.Nije svaki distro manje zahtevan ali vecina jeste.Evo na primer sad cu da narucim Fedora Core 4 koji zahteva 192mb rama i 400mhz za GRAFICKI MOD koji je tri puta lepsi i elegantniji a jos korisniji od windowsa.

Citat:
FiresnakE kaže:
Citiram Diabla slobodorucno.
Koje? Ona sa pingvinom?
2.To uopste nije procedura instaliranja Nvidia drajvera.Procedura je jednostavna:
-upisete "sh ime fajla" i kliknete 2 puta ok...Mislim da to nije nista komplikovanije od nacina na koji se instalira u windowsu.
1.Pa mogu ti reci da sam do sada isprobao nekoliko igara.Heroes of Might and Magic 3,FM2006,Diablo 2,Warcraft.To su jedine igre koje su mi zaista potrebne da ubijem vreme ponekad a sve lepo rade pod linuxom.

2.Jeste.
diablo_ je offline  
Stara 21.12.2005, 14:54   #39
FiresnakE
Veteran

Član od: 20.12.2005.
Zahvalnice: 127
Zahvaljeno 80 puta na 51 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku FiresnakE

Dobro, da ti verujem.
Ne kazem da nisi u pravu, ali ipak Linux kao open source, operativni sitstem ili sta god, ali nikad ama bas nikad nece dostici popularnost Windowsa.

Znam sad ces da mi kazes kako jedan IBM planira da ga turi na svoju novu liniju desktop racunara, znam to ali to je samo test.

Bili je tu.Znas na kog Bilija mislim, onog sto ga svi mi manje-vise volimo ili ne volimo.
Ubica Bili ko zeca.
FiresnakE je offline  
Stara 21.12.2005, 16:12   #40
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux

Citat:
FiresnakE kaže:
Jeste, tako je u svim distribucijama. A neke, kad prepoznaju da je prisutna nVidia kartica (recimo Mandrake/Mandriva), automatski instaliraju i 2D i 3D drajvere tokom instalacije sistema. A jel uz Windows dobiješ 3D drajvere? Dobiješ qrac!

Citat:
A da koliko znam i u Linuxu postoje prozori i emulator za Windows.
Pitam se sta ce mu to ako je bolji od Windowsa??????
Zbog lamera koji *****ju kako ne rade igre pod Linuxom, i onda dođem i upalim im Warcraft III na Cedegi i gledam ih kako jedu svoje **** od muke.

Izvinjavam se što toliko psujem, u principu se tako ne izražavam, al kad vidim ovoliko n00bova kako diskutuju o operativnim sistemima, pop*zdim automatski...
voodoo_ je offline  
Tema zaključana

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
WIN Vista yoker86 Operativni sistemi 51 12.11.2006 13:49
Windows 98 Second Edition Night Hawk Operativni sistemi 32 16.12.2005 15:19
Windows Explorer u Full Screen modu Jack In The Box Operativni sistemi 5 13.12.2005 22:38
Problem sa Windows Registry-jem Vlado78 Operativni sistemi 10 8.12.2005 17:48
windows Vista theme pack Master Neo Modovi 1 6.12.2005 20:09

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 20:36.