![]() |
![]() |
|
Operativni sistemi Windows, Mac OS, DOS... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Novi član
Član od: 9.7.2009.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Pozdrav! Instalirao sam Windows 7 i posle nekog vremena je pocelo da mi stalno iskace problem sa hard diskom..Na win xp nikada nisam imao problem sa hard diskom pa mi je ovo malo cudno...error kaze: "back up your fikles immediatelly to prevent information loss and then contact manufacturer to determine if you need repair or replace the disk." Od ponudjenih opcija imam: "start the backup process" i "ask me again later"...tu je i cancel...da li je ovo bag ili racunar zaista treba da se backupuje i ide kod majstora? HITNO!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Deo inventara foruma
Član od: 30.11.2008.
Zahvalnice: 722
Zahvaljeno 4.347 puta na 3.589 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Novi član
|
![]()
Hvala za program...Skinuo sam ga, instalirao i usao u health..Za sve stavke mi pise ok samo za:Reallocated Sector Count pise failed...Da li je moguce da XP nije video problem jer sam ja 7 instalirao sinoc...Sta da radim?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Skini i ovaj da vidimo sta ce da ti kaze. Ne svidja mi se to sto ti je ovaj nasao...
http://software.lsoft.net/DiskMonitorFree.exe |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Novi član
|
![]()
E ovako.. u health status pise da je warning i ispod toga zuta linija je na 69%... takodje je reallocated sector count na 69%...Kako ovo da popravim?! Da li je moguce da je kvar izazvao Windows 7? Ranije mi se ovo nije desavalo...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Nije Win7 mogao to da ti napravi, jednostavno, moglo je da se desi i na XP-u, ne mozes to da popravis, bekapuj sve sto ti je vazno, pitanje je koliko ce dugo moci da radi...
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Picard na korisnoj poruci: | ||
Viper (9.7.2009) |
![]() |
#7 |
Novi član
|
![]()
ok...Hvala! BTW cemu sluzi taj reallocated sector count? I sta je moglo da dovede do toga?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Ex Parrot
|
![]()
Elektronika hard diska vodi evidenciju o čitljivosti sektora, pa ako oceni da se neki sektor bliži "kraju" zameni ga (realocira) u, za to predviđen (rezervisan), deo HDD-a. Ovaj rezervisani deo nije naročito veliki i kada se popuni onda počnu da se javljaju loši sektori koji ne mogu da se poprave i to je indikacija da bi trebalo izvršiti backup podataka i sklupljati lovu za zamenu...
http://www.ariolic.com/activesmart/s...ors-count.html |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku GoranSTX na korisnoj poruci: | ||
water wizard (9.7.2009) |
![]() |
#9 |
Novi član
|
![]()
Da li to znaci da problem imam vec duze vreme a da nisam znao? Hard disk ima 4000 sati rada sto nije bas puno...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.067 puta na 3.783 poruka
|
![]()
to je dobro za tebe jer imaš garanciju
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Starosedelac
Član od: 27.12.2005.
Zahvalnice: 65
Zahvaljeno 438 puta na 328 poruka
|
![]()
Ne baš. Pojava loših sektora nije pokrivena garancijom osim kad broj loših sektora pređe broj rezervnih. Takođe garancija ne važi ako je disk držan u nepropisanim uslovima - nekvalitetno napajanje i visoka temperatura. Sve to piše u garantnom listu i tehničkim specifikacijama diska. Čudno, ali baš ti uslovi su najčešće krivac za pojavu loših sektora. Znači, proizvođač se ograničava od problema koji ste sami prouzrokovali. Naravno, uvek se možete napraviti ludi i reći da vam je disk crkao a nemate pojma od čega i to će tako i da prođe u velikom broju slučajeva.
Ja lično disk ne bi otpisao još. Podatke treba backup-ovati u svakom slučaju ali jedan low level format (ustvari zero fill) može da se uradi i da se poprave loši sektori ali posle toga mora disk porpisno da se hladi kao i napajanje da bude kvalitetno kako ne bi ponovo došlo do pojave loših sektora. Nije slučajnost što je disk počeo da dobija loše sektore baš u letnje vreme. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
V.I.P. Test Play
Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.673
Zahvaljeno 4.124 puta na 2.694 poruka
|
![]()
Znas kako, lik u servisu ne moze da zna u kakvom si stanju drzao disk, a realno ni njega ne zanima. Samo ce lepo da prodje disk za diagosticnim softverom, i ako ne radi kako valjda da ga da za zamenu, a tebi lepo da da novi.
Naravno, ako je razlog zasto je doslo do kvara napajanje ili pak velike temperature istog (a ne neki defekt), i novi disk bi mogao da prodje isto kao ovaj (mislim da sam vec jednom napomenuo u ovom forumu kako sam zamenio 3 harda u kratkom vremenskom periodu, dok nisam ukapirao da mi napajanje nije kako treba). P.S. Jedino je sad pitanje dal se 69% reallocated sector count smatra kvarom podloznim garanciji. Posto, de fakto, svi korisni sektori su ispravni. Mada, gledajuci koliko se brzo to pojavilo itekako deluje kao uvod u dalje probleme. Ako se budu pojavljivali istom brzinom ko sada, ocekuj ozbiljne probleme za upola vremena od kako imas taj disk. Poslednja ispravka: player1 (10.7.2009 u 1:34) |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Novi član
|
![]()
Odnecu kod servisera pa cu vam javiti sta je rekao...Napajanje je 420w...Temperatura je bila (od kada se pojavio problem) velika 47,48 celzijusa..Kako da backupujem hard ako nemam eksterni hard disk? Koji je najbolji softver?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Veteran
Član od: 17.1.2008.
Zahvalnice: 481
Zahvaljeno 128 puta na 85 poruka
|
![]()
Па ако имаш пуно података да бекапујеш онда бих ја отписао дискове. Најбоље би ти било да одмах купиш нови хард и копираш један на други. Тако ће све остати исто.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Član
Član od: 2.5.2009.
Zahvalnice: 156
Zahvaljeno 64 puta na 42 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Novi član
|
![]()
Kakvo napajanje imas?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Novi član
|
![]()
Mislim da imam 420w ali nisam siguran...Da li postoji neki softver kojim bi proverio?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ne, nego otvori stranicu kucista i pogledaj koje je, ali zapamti koje je marke, pa kazi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Novi član
|
![]()
napajanje je 400w....Da li je to napajanje dovoljno za ovu konfu i ovaj hard disk:
proc: c2d 2.4 graf: nvidia 9600 gt silent 512 ddr3 HARD DISK: WD 500 GB ram: 2 gb ddr2 800 mhz ploca: p5kpl-c |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
V.I.P. Test Play
Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.673
Zahvaljeno 4.124 puta na 2.694 poruka
|
![]()
Mozda, ali mozda i ne. Deluje knap.
Npr. 9600gt po nVidija sajtu ima 400w zacrtano kao minimum potreban za rad. Dodaj na to da je tvoje napajanje neki kinez i onda sve to bas i nije najsrecnije resenje. Tj. sistem ti radi (da je bas malo ne bi mogao ni da pokrens sve), ali izgleda napregnuto. Ako bi morao da pogadjam, onda je moguce, ali ne mora da znaci, da napajanje moze da bude urzok pojavljivanje problema na disku. P.S. Da je neko firmirano 500w, onda bi odma rekao da nema sanse da je napajanje. |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Problem sa hard diskom | SAJEVAC | Operativni sistemi | 11 | 14.12.2009 15:07 |
Prebacivanje particije "C" na novi hard disk | MI66 | Nosači podataka | 5 | 15.5.2009 14:32 |
Windows 7 boot problem | Sass Drake | Operativni sistemi | 2 | 10.4.2009 21:42 |
Windows boot problem i SATA hdd | nigrutin87 | Kvarovi | 10 | 15.4.2008 12:17 |
Instaliranje Windows 98SE sa harda na hard | GagiPappa | Operativni sistemi | 10 | 15.3.2008 17:41 |