![]() |
![]() |
|
|||||||
| Osnovne komponente Procesori, ploče, memorije... |
![]() |
|
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
|
|
#1 |
|
Član
Član od: 16.12.2006.
Zahvalnice: 8
Zahvaljeno 11 puta na 11 poruka
|
Moze li neko da mi kaze kolika je potrosnja kompa koji dnevno radi 15 sati i sluzi za slusanje muzike ,surf i igre...sve umjereno...mainstreem konfiguracija...
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Deo inventara foruma
Član od: 9.7.2006.
Zahvalnice: 3.546
Zahvaljeno 1.792 puta na 756 poruka
|
Zavisi od toga koje napajanje imas, komponente, da li je monitor CRT ili LCD...ima zaista mnogo faktora. Mozda bismo mogli da ti pomognemo ako nam das vise podataka o svom kompjuteru.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Starosedelac
Član od: 17.8.2006.
Zahvalnice: 267
Zahvaljeno 455 puta na 384 poruka
|
Racunaj da nece vuci vise od onoga sto pise na napajanju + monitor do 100W za CRT tj. ~60W za TFT i zvucnici koje imas (od nekih 6W pa do 30W, naravno ako ne radis ozvucenje na nekoj svadbi
).
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
V.I.P. Phone Zone
|
monitor SyncMaster 959Nf trosi 93W. Ovo opet zavisi od osvjetljenja, kontrasta...
Što se tiče kućišta ono naravno nikada ne može da vuče više nego li koliko je napajanje deklarisano, mada u principu nikada ne vuče toliko. U nekom normalnom radu, opet zavisi i od komponenti, kućište troši do 100w. Takođe nije ni ista potrošnja kada se na kompu pušta muzika i kada se igraju igrice. Ali uglavnom nikada ne može da bude veća od snage napajanja. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
CSC
Član od: 23.11.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2.588 puta na 1.856 poruka
|
Citat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Deo inventara foruma
Član od: 2.2.2006.
Zahvalnice: 861
Zahvaljeno 1.729 puta na 992 poruka
|
Hm. I mene zanima ovo.
Jeste, neće komp trošiti više od onoga napisanog na napajanju + monitor (običan 17" TFT troši 65w) al koliko je to? 500w na sat/dan/minut/sekund? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
V.I.P. Phone Zone
|
|
|
|
|
| Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku JovanK na korisnoj poruci: | ||
NjegovaWisost (15.8.2007) | ||
|
|
#8 |
|
Neozbiljni kolega
Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 245
Zahvaljeno 2.933 puta na 1.238 poruka
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
V.I.P. Phone Zone
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Deo inventara foruma
|
Bilo je na www.bug.hr (hrvatski PC magazin BUG,sorry za EPP) nekoliko "domacih" programa za pracenje potrosnje struje u domacinstvu,a vjerovatno ima i odvojeno pracenje samo za PC (bilo bi logicno,jer i sam autor programa posjeduje kompjuter
)
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Banned
Član od: 10.4.2007.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 2 puta na jednoj poruci
|
No name napajanje ima stepen iskoriscenja i do 20%. Vrhunska napajanja do 85%. Sledi da shit napajanje moze da vuce pet puta vise struje nego sto komponente u kucistu traze.
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Banned
|
Citat:
Sto se tice capacitor ageing-a, stvar je u gubitku kapacitivnosti koji je neizbezan vremenom. Uzmite bilo koji kondenzator u ruke i videcete da pise kapacitivnost u uF (ili nano) i tolerancija +-5% ili -+10%. Tu do izrazaja dolazi proizvodjac. Pre 5-6 godina mi je po prvi put u ruke dospeo Conrad-ov katalog u ruke (nemacki lanac robnih kuca) i kada sam video cene kondenzatora nisam mogao da verujem. Recimo koreanac od 3dinara u ITC-u u NS je tamo od neke nemacke firme kostao 8 eura. Pomislis da su svabe poludele...ali... Igrom slucaja imam komsiju hard core elektronicara koji ima pun podrum svega i svacega i tako sam bio u prilici da se licno uverim da svabe i ameri prave sa rezervom do 50%. Bez obzira na +-5%tolerancije, novi nemacki su imali u proseku 40% vecu kapacitivnost od nominalne. To im omogucava radni vek od 20 godina bez problema u neprekidnom pogonu. Naravno, bitno je i da su predvidjeni za rad na 105C. Koreanci su se krajnje bedno pokazali jer su obicno novi kondenzatori (nekorisceni) vec bili ispod nominalne vrednosti. Iz iskustva sa pravljenjem pojacala mogu da kazem da ako kondenzator padne ispod 60% nominalne kapacitivnosti, docice do znacajnih problema pri filtriranju napona i to ce se sigurno primetiti u radu (tj. svakom ce biti jasno da nesto ne radi), zujace, krcati itd. Bottom line: prosecno kuciste trosi 200W pa pomnoziti barem sa 2 zbog gubitaka napajanja i jos uvecati za 10-20% zbog ploce. Logika je da se zaista isplati kupiti napajanje sa stepenom iskoristivosti od 85% zbog same potrosnje (da ne spominjemo stabilnost sistema i cuvanje zivaca, koji su ipak najskuplji). edit: generalizacija proizvodjaca na Nemce, Amerikance, Koreance je osudjena na propast ukoliko ne priciziram na sta sam mislio. Mislio sam na Koreance koji se mogu naci u prodavnicama elektronskih komponenti. To je djubre najstrasnije,ali radi neko vreme Sta tamo Japanci i Koreanci i oni na Tajvanu ugradju u pojedine ploce nemoguce je znaci dok se ne skine elektrolit sa ploce i premeri. S druge strane, cinjenica je da nam sa dalekog istoka salju djubre u rifuzi. Ova prica oko tolerancije kapacitivnosti je samo primer bezobzirnosti nekih proizvodjaca komponenti.
Poslednja ispravka: Manwe (16.8.2007 u 11:54) |
|
|
|
|
| Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku Manwe na korisnoj poruci: | ||
nikola87 (16.8.2007), Predrag Stankovic (17.8.2007) | ||
|
|
#13 | |
|
Banned
|
Citat:
![]() Inace, odusevila me tvoja recenica od 5 redova. 1. Prenosni odnos nema direktne veze sa gubicima. 2. Prica oko toga da mora da postoji transformator i neki broj navojaka je stvarno revolucionarni proboj na polju proizvodnje napajanja. 3. Stepen iskoriscenosti je odnos ulazne i izlazne snage i, naravno, mora biti manji od jedan. Znaci: ulazna snaga-gubici=izlazna snaga 4. Gubici nastaju u gvozdju transformatora (oni su konstantni; to je snaga potrebna da se namagnetise jezgro, histerezisni i od vrtloznih struja), u bakru transformatora (oni su promenljivi i direktno su srazmerni kvadratu struje) i postoje mehanicki gubici koji zavise od nacina hladjenja. 5. Kvalitet same izolacije je od velikog znacaja. ''to shto si negde prochitao i chuo pa i napisao, je to shto sam ti sad objasnio '' je stvarno divno zapazanje, hvala ti na objasnjenju jer bih umro u neznanju iako mi nedostaju 4 ispita da zavrsim elekrotehniku, smer energetika. No hard feelings, ali pazi sta pises
|
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Član
Član od: 4.2.2007.
Zahvalnice: 98
Zahvaljeno 159 puta na 35 poruka
|
Citat:
Chovek koji kaze da no-name napajanje mogu troshiti 5 puta vishe od one snage koja je potrebna komponentama , ili nezna nishta o tome ili mu je to neko rekao a on pogreshno shvatio ( ne treba islkljuchiti mogucnost da mu je to rekao isto tako neki strucnjak, koji je kvazi elektronichar ili se fura da je elektronichar jer sklapa sve svoje spravica prema nacrtima iz nekog radio kluba, pa sad misli da je ..... hm.... ) Evo tipichnog primera ..... neka komponente u kucishtu troshe 250 W ..... ako se te komponente napajaju preko napajanja koje je no-name ( 80 posto takvih napajanja je u Srbiji ) onda ce napajanje troshiti/vuci 1250 W ![]() Shta dalje reci! Ni jedan normalan Iznenjer, Diplomirani Inzenjer i Majstor se nebi mogao pomiriti sa ovakakvom izjavom, jer na kraju ispadne da elektronika "pojede" tu razliku od 1000 W, koja se mora kompezovati u toplotnu energiju ...... 1000 W pretvoreno u toplotnu energiju je sasvim dovoljno da sprzi to napajanje ko iz shale ..... ekvivalent tome je kao da u napajanje ugradite jedan grejach iz kvarcne peci..... Svako napajanje koje bi povuklo iz mreze 5 puta vishe energije, odnosno ako bi napajanje od 300 Wati ( realno 270-250 wati ) povuklo iz mreze 1250 wati zbog elektronike u napajanju, u trenu bi se istopilo! Tek toliko..... Poslednja ispravka: Rocker (21.8.2007 u 7:54) Razlog: bez vređanja! |
|
|
|
|
![]() |
| Bookmarks sajtovi |
| Alatke vezane za temu | |
| Vrste prikaza | |
|
|
Slične teme
|