Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Opšte teme > Sadržaj novog broja SK

Sadržaj novog broja SK Pružamo vam priliku da nekoliko dana pred izlazak novog broja pogledate i prokomentarišete njegovu naslovnu stranu i sadržaj

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 5.2.2025, 23:16   #21
oluja
Superb Moderator

Član od: 17.8.2005.
Zahvalnice: 3.123
Zahvaljeno 4.145 puta na 1.248 poruka
Određen forumom Re: Svet kompjutera 2/2025

Citat:
todos kaže: Pregled poruke
Даћу. Сад сам на послу, направићу вечерас списак. Сад да ли је неки био ја не могу да знам јер оне бројеве које сам узимао на њих нисам налетао. Има их баш пуно.
Imas pretragu na sajtu...
oluja je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku oluja na korisnoj poruci:
todos (6.2.2025)
Stara 6.2.2025, 14:04   #22
todos
Deo inventara foruma

Član od: 9.12.2005.
Zahvalnice: 4.613
Zahvaljeno 2.661 puta na 1.595 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku todos

Ne mogu da pretražujem jer ih ima mnogo za sve platforme. Naravno da ste testirali neke više pomenuli nego testirali ali evo primer za android i video obradu: in shot, viva cut, cine master, power director, wondershare filmora, video cut, shire, lightmotion, you cut, videomotion...
Ovo je deo program za obradu video sadržaja za uređaje koji poseduju android platformu. Umesto nekih nepotrebnih razglabanja ili mrežnih uređaja na više stranica, bolje ovakve programe da skupite, detaljno napravite recenzije. Ovo u objavi za novi broj izreklamirate i na nekim drugim mestima i onda možete dobiti nove čitaoce. Svi mi istražujemo takve ili slične programe. Ja sam trenutno pretplatnik za movie video za windows. Povremeno budem pretplatnik na neke vrlo malo poznate programe kad su mi potrebne neke specifičnosti iz tih programa. Naravno i lightroom mobile kad je sezona za moju sportsku fotografiju. Mlađi su sigurno zainteresovani za takve programe i kad ih vi skupite na gomilu i opišete sigurno će im biti lak odabir. Ne znam šta da kažem... Najviše se koriste programi za obradu fotografija na android i iOS. Takođe programi koji imaju specijalne efekte sve su popularniji zbog socijalnih mreža poput tik-toka. Možemo o onome što je popularno pričati recimo celo popodne.
todos je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku todos na korisnoj poruci:
PinociO (6.2.2025)
Stara 6.2.2025, 16:57   #23
DeCoy
Intel Inside

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.644
Zahvaljeno 11.156 puta na 7.132 poruka

TikTok ima built-in video editor, ne treba nikakav dodatni softver.
DeCoy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku DeCoy na korisnoj poruci:
oluja (6.2.2025)
Stara 6.2.2025, 17:48   #24
todos
Deo inventara foruma

Дајем пример, а нешто ново је увек потребно јер је оригинално. Ја сам користио као претпатник један за фото надоградњу, сад сам и заборавио како се зове. Ти програми често излазе у новим верзијама и треба да буду испраћени са новим описима. За то СК треба да буде увек спреман и доступан.
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku todos na korisnoj poruci:
PinociO (6.2.2025)
Stara 7.2.2025, 23:58   #25
kami
Član

Član od: 17.3.2014.
Zahvalnice: 22
Zahvaljeno 123 puta na 80 poruka

Citat:
Acanen kaže: Pregled poruke
1. Nije mi jasno zbog cega novi broj redovno izlazi bar dan ranije. Valjda je bitnije da se proda remitenda nego da se vernim fanovima ponudi novi broj malo ranije.
2. Poceli ste da preterujete sa opisivanjem društvenih igara i da na svaku recenziju potrosite dve strane. Mislim da to nisu jedini tekstovi u casopisu koji su manje interesantni vasoj ciljnoj publici.
off topic
Kuzma je u proslom broju uspeo da iz perspektive jednog gejmera uporedi fudbal i ostale popularne sportove sa najprodavanijim video igricama.
Svake godine se igra sve vise klupskih i reprezentativnih utakmica ali on ne vidi buducnost za timske sportove zbog popularnosti igara za mobilne telefone.
Jasno mi je da covek veci deo dana provede igrajuci video igrice ali na putu do posla mora da prodje pored nekoliko kladionica u kojima ne "bleje" gejmeri.
Mnogo mi nedostaje vreme mobilnih telefona pre pojave pametnih telefona ali mi je jasno da sport, filmovi, muzike i igrice moraju da se prilagodjavaju siroj publici da bi se sto vise zaradilo.
Qzmin stav prema sportu je potpuni, ali potpuni autizam.

I to kazem kao neko ko je odustao od pracenja sporta, osim jednog; i ko ne prati fudbal vec 5+ godina.

Qzma svaki put kada napise nesto o sportu, pokazuje potpuni autizam, cak i jos veci nego kada prica o svojim redovnim nacionalistickim glupostima.

To je samo posledica njegovog sireg tupavog stava o tome da su gejmeri, bilo kada u pop kulturi, smatrani za neke macho-tipove.

Jednostavno, zesci krindz.
kami je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.2.2025, 2:51   #26
Neutrino
Deo inventara foruma

Član od: 17.6.2011.
Zahvalnice: 98
Zahvaljeno 3.391 puta na 2.038 poruka

Citat:
todos kaže: Pregled poruke
...
U digitalnom dobu kada socijalne mreže pre tebe saznaju da si umro i gde za svaku stavku imaš bezbroj izvora i mišljenja, jedan papirni mesečnik nema ni teoretske šanse da ostane kompetentan.

Tako je kako je, papir postaje prepreka ne samo izdavačima već i potencijalnim kupcima jer izbor između čekanja na informacije koje će biti bajate i pre nego što broj bude objavljen i par klikova na mobilnom telefonu za aktuelne informacije i nije baš neki izbor.

Tiraži se smanjuju, kvalitet sadržaja postaje lošiji i što je najinteresantnije pažnja konzumenata opada do te mere da polovina njih više i ne čita tekstove već koristi AI da im ukratko prepriča, da ne kažem "sadžga", sadržaj.

Jedina prednost fizičkih medija danas je potencijalno sprečavanje "piraterije" ali to u praksi ništa ne znači kada je ponuda alternativnih digitalnih izvora toliko velika da se konzument neće ni okrenuti.

Bijim se da jedino što može da ponovo vrati fizičke medije u modu je nuklearni rat i kompletan kolaps telekomunikacije... Dakle do 2028. ništa
Neutrino je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci:
Dekip (10.2.2025), todos (8.2.2025)
Stara 8.2.2025, 12:33   #27
todos
Deo inventara foruma

Нека пређу на комплетно дигитално издање. Посвете се њему, унапреде га и биће свима добро. Дефинитивно, овако се муче. Кад дођеш испред добро снабдевеног киоска, прво ти упадне у очи сиромашна понуда новинских издања. Једноставно дошло је такво доба повратку писаних новинских издања нема, нити ће бити. Толико све поскупљује или је поскупело да више нема смисла. А увек постоји опција прилагођавања. Само се треба тамо угурати. А нама потенцијалним читаоцима остаје само да се прилагодимо томе.
Stara 8.2.2025, 17:33   #28
Acanen
Starosedelac

Član od: 5.12.2007.
Zahvalnice: 257
Zahvaljeno 1.240 puta na 913 poruka

@kami
Pozdravi Kuzmu kada se pogledas u ogledalo
Odavno je PinociO otkrio tvoj identitet.
Nije te bilo na forumu u periodu kada je Kuzma bio na jednom poznatom it sajmu/vašaru.
@ostali
Ubedljivo najveca greska Sveta kompjutera je sto casopis nije iskoristio monopolsku poziciju (ovo kazem kao kompliment jer su se sami izborili za to mesto na trzistu) koji je imao pocetkom ovog veka ne samo u odnosu na domace it casopise nego i na sve ostale mesečnike.
Mislili su da ce Kuzmina popularnost i odsustvo domacih it casopisa moci zauvek da se eksploatišu i da ce to biti dovoljno za ostanak na vrhu liste najpopularnihih domacih mesecnika.
Zakasnili su sa pravljenjem modernog sajta kakav SK zasluzuje, rasterali forumase sa banovanjem i prekasno poceli na youtube-u da prelistavaju nove brojeve.
Vecina starih fanova ovog SK je prestala da kupuje casopis a nove kompjuterase, gikove i gamer-e ce tesko privuci sa sadrzajem kojim se danas popunjavaju novi brojevi.
Na prosloj strani sam napisao da ljudi koji pisu za casopis nisu krivi za pad kvaliteta tekstova u casopisu nego su za to odgovorni oni koji ne dozvoljavaju da se Kompjuter i film i slicni passe tekstovi zamene sa neki kvalitetnijim sadrzajem.
Dani stare slave se nece vratiti ali to ne znaci da ne treba pokusati da se sa promenom sadrzaja privuku novi citaoci i/ili vratite stari.
Pretpostavljam da je kod urednika i saradnika casopisa doslo do zamora materijala zbog deja vu doživljaja tokom opisivanja svake godine sve dosadnijih igara i novog kompjuterskog hadvera/mobilnih telefona koji se ne razlikuju od proslogodisnjih modela.
Ako su ljudi zaposleni u SK-u znali da tokom 80ih da šteluju glavu na kasetofonu Commodore 64 i uspevli da odrze popularnost casopisa tokom teskih 90ih onda bi prilagodjavanje sadrzaja novim citaocima (koji su manje zahtevni) trebalo da bude lak pos'o.
Novinarima SK-a preporucujem da procitaju Dylan Dog Ljudski Stroj kada se smore tokom opisivanja neke dosadne igre ili kung fu kompjuterske periferije.

Ovako se prilagodnjava starija muzika mladjim slušaocima
Guru Josh - Infinity
Guru Josh - Infinity (Nayio Bitz Remix)
Martin Garrix & Matisse & Sadko vs.Guru Josh Project - Dragon vs.Infinity (Sandy Sax balcony live)

Nadam se da Svet kompjutera nece proci put od domaceg trendsetera u it novinarstvu do pozicije koju su imali Nokia telefoni pre nego sto je kompanija prodata.
Mogao bi u narednom broju da se opise Accolade Sports Collection.
Acanen je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.2.2025, 18:06   #29
PinociO
Veteran

Član od: 3.1.2007.
Zahvalnice: 449
Zahvaljeno 258 puta na 163 poruka

Citat:
Neutrino kaže: Pregled poruke
U digitalnom dobu kada socijalne mreže pre tebe saznaju da si umro i gde za svaku stavku imaš bezbroj izvora i mišljenja, jedan papirni mesečnik nema ni teoretske šanse da ostane kompetentan.

Tako je kako je, papir postaje prepreka ne samo izdavačima već i potencijalnim kupcima jer izbor između čekanja na informacije koje će biti bajate i pre nego što broj bude objavljen i par klikova na mobilnom telefonu za aktuelne informacije i nije baš neki izbor.

Tiraži se smanjuju, kvalitet sadržaja postaje lošiji i što je najinteresantnije pažnja konzumenata opada do te mere da polovina njih više i ne čita tekstove već koristi AI da im ukratko prepriča, da ne kažem "sadžga", sadržaj.

Jedina prednost fizičkih medija danas je potencijalno sprečavanje "piraterije" ali to u praksi ništa ne znači kada je ponuda alternativnih digitalnih izvora toliko velika da se konzument neće ni okrenuti.

Bijim se da jedino što može da ponovo vrati fizičke medije u modu je nuklearni rat i kompletan kolaps telekomunikacije... Dakle do 2028. ništa
Misljenja sam da ako se autor potrudi oko stvari koju testira, analizira, ako strucno i predano pridje zadatku, ako napravi sazeto stivo u kojem je svaka recenica informacija, i ako svojim imenom i prezimenom (koje je brendirano tako da citalac ima potpuno poverenje u napisano) stane iza tog stiva, da tu internet nema sta da trazi. Uvek cu prednost dati stampanom izdanju, jer je strucno i pouzdano. Internet jeste talas informacija cesto nepouzdanih i cesto informacija koje se brzo izgube. Recimo pre dve godine kada sam sastavljao konfiguraciju, najvise sam koristio tekstove iz casopisa da bih video misljenja o svakom delu hardvera koji me je zanimao. Mislim da sam o tome i pisao ovde. Nazalost tu mi SK nije mnogo pomogao jer su njihovi tekstovi u sustini vecim delom bili samo upakovane specifikacije hardvera razvucene na jednu ili dve strane. Zao mi je sto je tako, iz neke navike i dalje kupujem SK i verovatno necu odustati dok je casopis ziv, ali evo recimo sad primetih da ni prosli broj jos nisam poceo da citam... Jednostavno iz najbolje namere zelim da kazem da MORA TO BOLJE!
PinociO je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku PinociO na korisnoj poruci:
Dantheus (8.2.2025), player1 (8.2.2025)
Stara 8.2.2025, 19:21   #30
Acanen
Starosedelac

^
Citat:
Uvek cu prednost dati stampanom izdanju, jer je strucno i pouzdano.
Tesko da u danasnje vreme recenzija misa, mobilnog telefona ili monitora u casopisu moze da bude bolja od onih sa youtube-a. Mislim da na jednoj strani nema dovoljno mesta za kvalitetan review mobilnog telefona i da zbog toga takvi tekstovi u SK vise lice na nabrajanje i šturo opisivanje specifikacija nego na korisnu recenziju. Svet kompjutera je mogao da na youtube-u ima barem popularnost Benchmarka da je u vreme vece posete ovog foruma krenuo sa prelistavanjem novih brojeva i postavljanjem recenzija na youtube. To bi im bila odlicna reklama i verovatno ne bi negativno uticala na prodaju casopisa.
Stara 8.2.2025, 20:36   #31
todos
Deo inventara foruma

Тако је. Добар коментар изнад. Појави се квалитетан миш, одмах га избациш на ју тјуб. Шта год да је специфично или нешто у тренду истог момента треба да иде јавна рецензија. Чак и овде у Србији испада да појединци имају посећеније прегледе од величине као што је СК. Е једино ако СК нема капацитета и ресурса да такве ствари испрати. Ако мислите да ћете са прелиставањем СК на ју тјубу достићи велике бројке где правник држи монолог а остали учесници климају главом и смеју се, варате се. Па ја који сам нико и ништа имам преко 4к прегледа на ју тјубу где ме кер напао а моји ме бране и исто толико прегледа где снимам садржај у електричном шпорету и на њему. Ајде молим вас, направите састанак са надлежнима да се уозбиљите и кренете прогресом просперитета. За почетак брендирајте СК путем мајици, оловака, привезака..
Имаћете купаца, будите сигурни, ево ја на пример...
Stara 8.2.2025, 22:48   #32
Neutrino
Deo inventara foruma

Citat:
PinociO kaže: Pregled poruke
Misljenja sam da ako se autor potrudi oko stvari koju testira, analizira, ako strucno i predano pridje zadatku, ako napravi sazeto stivo u kojem je svaka recenica informacija, i ako svojim imenom i prezimenom (koje je brendirano tako da citalac ima potpuno poverenje u napisano) stane iza tog stiva, da tu internet nema sta da trazi. Uvek cu prednost dati stampanom izdanju, jer je strucno i pouzdano.
Sve je to lepo ali onda shvatiš da sa druge strane imaš legiju autora kojima neko isto tako slepo veruje i koji usput imaju neograničene resurse da testiraju apsolutno svaki zamisliv aspekt hardvera ili softvera.

Šta nekom vredi lojalnost prema autoru koji recimo na nekoliko stranica može da razvuče tekst o novoj grafičkoj kartici kada se recenzija svede na teoriju o arhitekturi i jedan jedini FPS test u nekoliko najpopularnijih gejming naslova, zaokružen zaključkom tipa "majke mi, dobra stvar" ili "smeće do bola"?

A onda pogledaš recenzije gde se testovi rade u okruženjima ravnim R&D laboratorijama i gde se svaki aspekt te iste grafičke kartice, od naponske jedinice do nivoa buke, meri opremom koja košta kao polovan bubreg sa atestom iz KPZ Zabela na Kupujem-Prodajem.

Pa čak i ako koza laže, tj. autor krene da naginje ka jednoj ili drugoj strani, rog, tj. testovi, su tu i nepobitne su činjenice objektivnog stanja proizvoda koji se testira.

Razumem da ima ljudi koje ne interesuju detalji pa im je "može, ne može" dovoljno ali je pomalo nerazumljivo kad na test stigne recimo profesionalna serija hard diskova za data centre i onda nema čak ni testova buke i temperature.

Ili recimo kada se testira neki malo bolji monitor a recenzija nema ni najobičniji gamut test

Da ne ispadne da sad teram mak na konac, razumem zašto se to dešava i apsolutno ne očekujem da se bilo šta promeni.

Jednostavno neko treba sve to da isfinansira i da na kraju vidi neku korist od svega toga.

Međutim, to je upravo poenta onoga što hoću da kažem tj. razlog zbog kojeg se ljudi okreću drugim izvorima informacija i ne vezuju se slepo za nečiji potpis na kraju teksta.
Stara 9.2.2025, 0:38   #33
Partybreaker
d-_-b

Član od: 13.10.2007.
Zahvalnice: 1.641
Zahvaljeno 2.329 puta na 1.528 poruka

^ SK ne može i ne treba da parira recenzentima sa neograničenim finansijskim resursima.

Snaga SK-a nikad nije ni bila u tome.

Ono gde SK može da briljira jesu autorski tekstovi - tekstovi sa dosta ličnih pečata, uporednih analiza, referenci toga što se opisuje na razne druge stvari (i van IT-ja) i sve to uz dozu specifičnog SK geek humora.

To je ono što ja meni lično počelo da fali u časopisu. Mnogi opisi su se (čast izuzecima) sveli na sterilne redove sa endless nabrajanjem specifikacija.

Kuzmanović, voleli ga mi ili ne, ipak održava taj nivo ličnog, specifičnog, nazovite ga kako hoćete.

Primer - mene mobilni telefoni apsolutno ne interesuju, sve do momenta kada treba da menjam svoj. Ali kad pročitam tekst gde on pominje kako je ćerka odreagovala na novi model (lupiću) Huawei-ja, postanem zainteresovan. Jer je to ono lično koje mi mnogo više znači nego da mi se pored rođene GSMArene nabraja kako telefon ima 6.5" ekran i Octa-Core procesor.

... i zbog toga mnogi kada otvore SK, prvo pročitaju njegovu kolumnu, pa onda teraju dalje. Čak i ako ga ne gotive i ne slažu se sa njim.

To je lični pečat, ali ima i pored toga i prostora za "analitične" tekstove, naročito u sekciji hardvera.

Primeri na prvu loptu iz glave - best buy procesori do 200e, undervolt-om do boljih performansi, odabir future-proof napajanja... Nalupetao sam se, poenta je da se ne držite slepo jednog proizvoda, nego da se to malo proširi nekakvom (uporednom?) analizom koja izlazi iz okvira konkretnog modela koji je stigao na redakcijski sto na recenziju. Pogledajte malo kako to radi komšijski BUG časopis i biće vam jasno.

Generalno, toliko ima neobrađenih kompjuterskih tema da kad vidim da SK piše o tome kako jednu istu operaciju uraditi u Windowsu 11 na 7 različith načina, bude mi žao i potrošenog vremena i papira za takav filler content.

Poslednja ispravka: Partybreaker (9.2.2025 u 0:48)
Partybreaker je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 4 korisnika se zahvaljuje korisniku Partybreaker na korisnoj poruci:
Dantheus (9.2.2025), Gibli (9.2.2025), PinociO (9.2.2025), player1 (9.2.2025)
Stara 9.2.2025, 1:22   #34
Dantheus
Veteran

Član od: 3.3.2016.
Zahvalnice: 251
Zahvaljeno 186 puta na 136 poruka

Citat:
Partybreaker kaže: Pregled poruke
... i zbog toga mnogi kada otvore SK, prvo pročitaju njegovu kolumnu, pa onda teraju dalje. Čak i ako ga ne gotive i ne slažu se sa njim.
Znam da nije tema, ali tako je nekad bilo. Sad vjerovatno neuporedivo manje pošto je ostao bez ideja i trabunja jedno te isto godinama...
Dantheus je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.2.2025, 1:42   #35
Neutrino
Deo inventara foruma

Citat:
^ SK ne može i ne treba da parira recenzentima sa neograničenim finansijskim resursima.

Snaga SK-a nikad nije ni bila u tome.

Ono gde SK može da briljira jesu autorski tekstovi - tekstovi sa dosta ličnih pečata, uporednih analiza, referenci toga što se opisuje na razne druge stvari (i van IT-ja) i sve to uz dozu specifičnog SK geek humora.
Zaboravljaš da većina SK autora nema formalnu edukaciju iz sfere računarskih i informacionih tehnologija.

Kuzmanović je recimo, ako se dobro sećam, pravnik, bilo je tu i doktora medicine, stručnjaka za strane jezike i književnost na filologiji itd., da ne "doksujem" baš sve

Hoću da kažem da ako tekstovi odjednom treba da se fokusiraju na "personalnu notu" autora onda je blog daleko pogodniji format za tako nešto od arčenja papira i štamparske boje.

Citat:
Za sve ove godine koliko čitam i poznajem ljude koji čitaju SK ja ne znam ni jednu jedinu osobu koja je ikada prišla toj kolumni na puškomet.
Stara 9.2.2025, 21:31   #36
Laskaris
Deo inventara foruma

Član od: 28.5.2010.
Zahvalnice: 704
Zahvaljeno 1.255 puta na 966 poruka

Citat:
oluja kaže: Pregled poruke
Daj predlog a da nije vec opisan...?
NanoCAD - jedan jedini zaista besplatan program koji moze donekle da zameni AutoCAD.
Dassault-ov Draftsight vise nije besplatan.
- I ne stavljajte u stampano izdanje neupotrebljive slike da bi popunili prostor. Nikome ne treba slika na kojoj je neki tekst koji ne moze da se cita ni lupom a i sama slika je prilicno beskorisna. Bolje je staviti jednu vecu ljudsku, informativnu sliku od vise manjih, u stampanom izdanju neupotrebljivih, slika.
- Boldovani font u stampanom izdanju je necitljiv (linkovi i sl).
- Vise testova hardvera "za smrtnike" - ne maticne ploce od 200+ eur, ne procesori od 200+ eur, ne graficke kartice od 800+ eur, ne monitor od 600+ eur. To nece kupiti mnogo ljudi ali plocu od 60-120 eur hoce, procesor do 100-120 eur takodje
- Uporedni test notebook racunara do 700-800 eur nisam video ne pamtim od kada.

Poslednja ispravka: Laskaris (10.2.2025 u 0:32) Razlog: slovne greske
Laskaris je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku Laskaris na korisnoj poruci:
Gibli (9.2.2025), PinociO (9.2.2025)
Stara 10.2.2025, 0:11   #37
PinociO
Veteran

Član od: 3.1.2007.
Zahvalnice: 449
Zahvaljeno 258 puta na 163 poruka

Citat:
Neutrino kaže: Pregled poruke
Sve je to lepo ali onda shvatiš da sa druge strane imaš legiju autora kojima neko isto tako slepo veruje i koji usput imaju neograničene resurse da testiraju apsolutno svaki zamisliv aspekt hardvera ili softvera.

Šta nekom vredi lojalnost prema autoru koji recimo na nekoliko stranica može da razvuče tekst o novoj grafičkoj kartici kada se recenzija svede na teoriju o arhitekturi i jedan jedini FPS test u nekoliko najpopularnijih gejming naslova, zaokružen zaključkom tipa "majke mi, dobra stvar" ili "smeće do bola"?

A onda pogledaš recenzije gde se testovi rade u okruženjima ravnim R&D laboratorijama i gde se svaki aspekt te iste grafičke kartice, od naponske jedinice do nivoa buke, meri opremom koja košta kao polovan bubreg sa atestom iz KPZ Zabela na Kupujem-Prodajem.
Razumem sta zelis reci, al recimo pogledaj ove dve slike sto cu sad postaviti jer me @Laskaris podstakao. Tema broja laptopovi za oko 1000e. 22 strane casopisa odvojene za tu temu, svaki laptop dobio svoj prostor za predstavljanje, a i tabelarno sve obuhvaceno na jednom mestu.
U uvodu lepo obrazlozena pravila igre. I recimo pored tako obuhvacene teme, meni internet posluzi samo da potvrdim svoj izbor

Citat:
Laskaris kaže: Pregled poruke
- Uporedni test notebook racunara do 700-800 eur nisam video ne pamtim od kada.
Posto sam bas nedavno imao priliku da citam tu temu, evo dacu sebi slobodu sa dve slike da pokazem jednu od varijanti kako to moze da izgleda i cemu bi mozda trebalo da se tezi.

Inace danas sam poceo da citam novi broj SK i mali detalj, al mi se dopao. Slika uredjaja ispod kog se nalazi SK sa Indijana Dzonsom. Eto sitnica, al meni takve stvari znaci, znaci da je ulozen neki trud
PinociO je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.2.2025, 2:10   #38
Neutrino
Deo inventara foruma

^
I onda uporedi tu recenziju za Lenovo G7 sa recimo notebookcheck recenzijom pa mi reci koja deluje daleko informativnije i korisnije?

Ili recimo RTINGS koji izgleda ovako (približan model, mrzelo me da tražim link za identičan).

Ne može papir danas nikako da parira digitalnim medijima, ni kad je subjektivno mišljenje u pitanju, a kamoli kad su detaljnost informacija i objektivnost u pitanju.
Stara 10.2.2025, 10:14   #39
Dekip
V.I.P. Recenzent

Član od: 8.11.2008.
Zahvalnice: 776
Zahvaljeno 1.040 puta na 578 poruka

Citat:
PinociO kaže: Pregled poruke
Razumem sta zelis reci, al recimo pogledaj ove dve slike sto cu sad postaviti ...
Šta misliš, koliko je vremena trebalo autorima (nije jedan sigurno) da izvrte sve testove na svim tim mašinama?
Šta misliš o logistici?
Šta misliš o dobiti?
Šta misliš o razlici sistema u kome se nalazi pomenuti časopis i SK?
Dekip je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Dekip na korisnoj poruci:
PinociO (11.2.2025)
Stara 10.2.2025, 12:43   #40
Acanen
Starosedelac

Uvek je najbolje traziti informacije o kompjuterskom hardveru i telefonima iz vise izvora na internetu. Pre nekoliko godina sam kupio Logitech G102 Lightsync jer su ga hvalili na youtube-u, po forumima i u recenziji Sveta kompjutera. Prethodnih nekoliko nedelja sam imao priliku da se upoznao sa logitech-ovim doubleclick-om sto se cesto desava misevima tog proizvodjaca. Na internetu sam mogao pre kupovine da nadjem informacije o doubleclick-u a u casopisu to verovatno nikada ne bi bilo spomenuto jer se opisuju kompjuterske periferije koje su dobijene od neke domace prodavnice.
Citat:
Svi citaju njegovu kolumnu ali cisto sumnjam da neko kupuje SK zbog jedne stranice u casopisu ili zbog tekstova koje jedan novinar napise. Nije on jedini novinar koji pise za Svet kompjutera. Ta kolumna bi bila bitna za casopis kada bi se on zvao Svet Miodraga Kuzmanovica jer on cesto u njoj ne pise o racunarima. Moguce je da ima ljudi koji su prestali da kupuju SK a njegovu kolumnu procitaju kada postane dostupna na sajtu casopisa. Po mom misljenju Slobodan Macedonic je pisao kvalitetnije recenzije a rekao bih da su njegovu ulogu preuzeli Kosovac, Pisodorov, svi autori tekstova u Test of time i jos nekoliko njih.

Proslu poruku ne mogu da editujem i taj bag na forumu verovatno nikada nece biti ispravljen. Za tv reklamu imaju para a na sajt, novi forum, kesice/celofan u koji se pakovao casopis, youtube review-e i kvalitetniji papir ne zele da bacaju novac. Mislim da bi bolja reklama bile recenzije telefona na youtubeu nego reklama na tv-u koji mladji uglavnom manje gledaju. Te recenzije ne bi negativno uticale na prodaju a mogle bi da privuku nove citaoce casopisa.
Pre nekoliko godina se pricalo da je nemoguce izdvojiti vise od dve strane za Test of time a ove godine u januarskom broju su retro hardver, softver i igre opisani na 10 strana. Sve se moze kada se hoce. Previse je nelogicnosti u nji'ovom nacinu poslovanja pa ne znam da li vredi da se nastavi sa davanjem saveta.

Nekoliko promena koje bi mogle da poprave kvalitet casopisa.
1. Niste nabavili Steam Deck ali mogli ste da napisete neki tekst o njemu kada se pojavio na trzistu.
2. Omogucite ljudima da istovremeno mogu da kupe stampano i elektronsko izdanje casopisa.
3.Pocnite da stavljate recenzije telefona na vas youtube kanal. Na youtube-u se moze videti kako domaci recenzenti pokvase novi model telefona a ljudi koji redovno gledaju Prelistavanje novog broja mogu da cuju kako je Kuzma kod kuce taj telefon ubacio u kadu.
4. Obavezno kupujte popularne igre koje ne dobijete besplatno od izdavaca jer takvi naslovi verovatno uticu na prodaju kada se njihova slika/game cover stavi na prednju koricu casopisa.
5.Odvojite jednu stranu za opisivanje manjih indie igrica i pisite na njoj manje recenzije kao u Phone zone.
6. Commandos: Origins ce izaci u aprilu a vi ga i dalje niste opisali u Prvim utiscima.
7. Nemojte kritike da shvatate licno nego pokusajte da poslusate savete ljudi koji decenijama kupuju Svet kompjutera.
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Acanen na korisnoj poruci:
oluja (18.2.2025)
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Svet kompjutera 11/2012 Nenad Vasovic Sadržaj novog broja SK 58 9.11.2012 18:35
Svet kompjutera 10/2012 Nenad Vasovic Sadržaj novog broja SK 86 20.10.2012 0:01
Svet kompjutera 4/2012 Nenad Vasovic Sadržaj novog broja SK 223 20.5.2012 16:12
Svet kompjutera 1/2012 Nenad Vasovic Sadržaj novog broja SK 102 27.1.2012 22:09
Svet Kompjutera je dobio upozorenje od BulmaSofta Branislav Gavric Forum o forumu 267 25.6.2009 21:44

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 21:38.