Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Zaštita

Zaštita Virusi, anti-virus programi, firewall...

Pregled rezultata glasanja: Koji antivirus bi bio najptimalniji za naveden racunar
Avast 5 internet security 16 39,02%
Eset antivirus 13 31,71%
BitDefender anivirus 4 9,76%
Avira Premium Security Suite 5 12,20%
AVG Internet Security 9 3 7,32%
Glasova: 41. U ovom glasanju ne možete da učestvujete

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 12.9.2010, 18:08   #1
Aleksandar1
Član

Član od: 8.5.2010.
Zahvalnice: 22
Zahvaljeno 32 puta na 28 poruka
Određen forumom Koji AntiVirus ?

Treba da ubacim internet na racunar konfiguracije:
AMD Athlon 2100+ (X86), 1GB DDR1 (2x256+512) i Nvidia GeForce2.
Sad na njemu nemam nijedan antivirus jer sam pre nedelju dana ubacio nov Windows XP SP3.
Necu da mi antivirus opterecuje racunar i da mi se sporo pozivaju programi, a hocu da mi zastiti racunar od raznih upadica virusa sa interneta. Pre sam koristio Avast 4.8 professional i uopste nisam zadovoljan kako radi jer pusta viruse u racunar posebno sa interneta ulaze u System Volume Informations i dok ih nadje prilikom skeniranja oni se razmnoze i ostete sistem. Retko sta zaustavlja i mnoge viruse (trojance) nema u bazi, tako da on nedolazi u obzir. Na mom racunaru jake konfiguracije (za igrice i razne probe) koristim BitDefender Total Security 2010 ali on i ovaj malo kocu kamo li ne bi ovu slabu masinu koju sam gore naveo. U velikoj sam dilemi koji antivirus da ubacim i koji antispyware pa bih vas molio da mi kazete koji bi to bio i zasto bas njega da ubacim. Doboro bi bilo kad bi postojala besplatna zastita ali ako treba uzecu i licenciran jer na ovom racunaru imam vrlo potrebne podatke i nikako ne bih smeo da udje nikakav virus.
Aleksandar1 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.9.2010, 18:25   #2
NIx Car
Deo inventara foruma

Član od: 28.12.2006.
Zahvalnice: 1.748
Zahvaljeno 925 puta na 519 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NIx Car Slanje poruke preko Skypea korisniku NIx Car
Određen forumom Re: Koji AntiVirus ?

ne moras koristiti internet security pakete. Mozes slobodno avast 5 free edition + comodo firewall. imam tu kombinaciju na racnuaru slicnom kao tvoj i ne mogu se pozaliti na usporenje ali ako se odlucis ipak za IS preporucujem ti: Bitdefender gamesafe
NIx Car je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.9.2010, 18:40   #3
miša topola
Deo inventara foruma

Član od: 9.4.2009.
Zahvalnice: 1.028
Zahvaljeno 1.400 puta na 1.155 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku miša topola Slanje poruke preko AIM-a korisniku miša topola Slanje poruke preko MSN-a korisniku miša topola Slanje poruke preko Yahooa korisniku miša topola Slanje poruke preko Skypea korisniku miša topola

Slična/ista konfiguracija kao moja, znači: Avast 5 + comodo firewall ili AVG + comodo firewall; u obe kombinacije Malwarebytes' Anti-malware.
miša topola je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.9.2010, 19:15   #4
doctor
Deo inventara foruma

Član od: 14.3.2008.
Zahvalnice: 4.344
Zahvaljeno 3.305 puta na 2.280 poruka

"Avast mi pustio viruse..."
"Ovaj antivirus mi pustio viruse..."
"Onaj antivirus ništa ne valja..."

Gimme a break, niko ne pazi kad ubode flešku čega sve ima na njoj, aktiviran autorun, skida se svašta sa neta i pokreće bez razmišljanja itd itd, i posle AV programi ne valjaju... Ja na laptopu sa kog pišem ovo nema ničeg a laptop NEMA antivirus. Samo sam instalirao Avast da ga skeniram i bio je potpuno čist tako da sam Avast nakon toga uklonio (instalacija Windowsa stara godinu dana), a na laptopu se ide na net intenzivno... Fora je u tome što ja pazim šta radim na njemu i ne koristim ništa "sumnjivo."

Inače, moja preporuka je Avast jer ne jede mnogo sistemskih resursa i sasvim je ok, meni ne propušta viruse, od kako na desktopu koristim verziju 5 nisam imao nikakvih problema (osim 2-3 false-positive-a, što uopšte nije toliko strašno).

Uglavnom, problem je problem je u korisnicima koji, baš kao ti, smatraju da mogu da instaliraju antivirus i da onda mogu da se ponašaju bahato i da rade šta im volja jer će antivirus da ih zaštiti...

Inače, od mene preporuka da uz Avast i Comodo instaliraš i Malwarebytes' Anti-Malware i njime povremeno radiš skenove (nije AV program već anti-malware program, i detektovaće ono što AV programi ne mogu i za šta nisu namenjeni).
doctor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.9.2010, 19:34   #5
Aleksandar1
Član

Član od: 8.5.2010.
Zahvalnice: 22
Zahvaljeno 32 puta na 28 poruka

Comodo firewall u sebi sadrzi i antivirus: http://personalfirewall.comodo.com/
Necu da mi on ima real time antivirus zastitu. Hocu da radi samo kao zastitni zid, a ne da mi pruza antivirus zastitu.
Aleksandar1 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.9.2010, 19:46   #6
NIx Car
Deo inventara foruma

Član od: 28.12.2006.
Zahvalnice: 1.748
Zahvaljeno 925 puta na 519 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku NIx Car Slanje poruke preko Skypea korisniku NIx Car

kada budes instaliravao komdo pitace te sta hoces da instaliras da li AV i FW samo FW ili samo AV
NIx Car je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku NIx Car na korisnoj poruci:
Aleksandar1 (12.9.2010)
Stara 12.9.2010, 20:25   #7
water wizard
Deo inventara foruma

Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 437
Zahvaljeno 4.056 puta na 3.772 poruka

Citat:
doctor kaže: Pregled poruke
"Avast mi pustio viruse..."
"Ovaj antivirus mi pustio viruse..."
"Onaj antivirus ništa ne valja..."

Gimme a break, niko ne pazi kad ubode flešku čega sve ima na njoj, aktiviran autorun, skida se svašta sa neta i pokreće bez razmišljanja itd itd, i posle AV programi ne valjaju... Ja na laptopu sa kog pišem ovo nema ničeg a laptop NEMA antivirus. Samo sam instalirao Avast da ga skeniram i bio je potpuno čist tako da sam Avast nakon toga uklonio (instalacija Windowsa stara godinu dana), a na laptopu se ide na net intenzivno... Fora je u tome što ja pazim šta radim na njemu i ne koristim ništa "sumnjivo."

Inače, moja preporuka je Avast jer ne jede mnogo sistemskih resursa i sasvim je ok, meni ne propušta viruse, od kako na desktopu koristim verziju 5 nisam imao nikakvih problema (osim 2-3 false-positive-a, što uopšte nije toliko strašno).

Uglavnom, problem je problem je u korisnicima koji, baš kao ti, smatraju da mogu da instaliraju antivirus i da onda mogu da se ponašaju bahato i da rade šta im volja jer će antivirus da ih zaštiti...

Inače, od mene preporuka da uz Avast i Comodo instaliraš i Malwarebytes' Anti-Malware i njime povremeno radiš skenove (nije AV program već anti-malware program, i detektovaće ono što AV programi ne mogu i za šta nisu namenjeni).
Doktore, ne mora ništa da se radi da bi se zarazio kompjuter, dovoljno je da sistem ima neku rupu i hacker upada, inače meni je antivirus uvek aktivan, Eset Smart Security. Tako da se ne plašim šta ima na nekom flešu i slobodno klikćem na sve, a antivirus prijavi virus ako ga ima.
water wizard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.9.2010, 20:52   #8
DAKINS
Starosedelac

Član od: 19.7.2009.
Zahvalnice: 274
Zahvaljeno 368 puta na 310 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku DAKINS

Citat:
water wizard kaže: Pregled poruke
Doktore, ne mora ništa da se radi da bi se zarazio kompjuter, dovoljno je da sistem ima neku rupu i hacker upada, inače meni je antivirus uvek aktivan, Eset Smart Security. Tako da se ne plašim šta ima na nekom flešu i slobodno klikćem na sve, a antivirus prijavi virus ako ga ima.
Apsolutno nijedan antivirus ili internet Security ne moze da detktetuje sve .
Neki mogu i 95% i vise malwara ali garancije da ce uvek prepoznati i zaustaviti nema i ko klice non stop propasce kad tad.
Meni zastita sluzi da ne bi svaki trenutak ne paznje rezultirao zarazom
DAKINS je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.9.2010, 21:19   #9
water wizard
Deo inventara foruma

Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 437
Zahvaljeno 4.056 puta na 3.772 poruka

nisam ni rekao da štiti 100%, ali eto, nekoliko puta je otkrio po neki virus u flešu, raru...
water wizard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.9.2010, 20:55   #10
doctor
Deo inventara foruma

Citat:
...dovoljno je da sistem ima neku rupu i hacker upada...
Lolwut wtf? A kako da se taj "hacker" dokopa tvog IP-a, tvojih otvorenih portova, passworda itd?
Citat:
...inače meni je antivirus uvek aktivan, Eset Smart Security. Tako da se ne plašim šta ima na nekom flešu i slobodno klikćem na sve, a antivirus prijavi virus ako ga ima.
Eto o tome sam upravo i pričao...
Stara 13.9.2010, 21:04   #11
A M G
Deo inventara foruma

Član od: 9.7.2006.
Zahvalnice: 3.543
Zahvaljeno 1.792 puta na 756 poruka

Ja sam greskom kliknuo na BitDefender a hteo sam na Aviru. Moze i Avast, takodje vrlo dobra zastita.
@doctor: Kazes da na laptopu nemas ni jedan virus, a kako znas da li je fles memorija od prijatelja zarazena ili ne? Da, iskljucis autorun (po mom misljenju to bi svako trebalo da uradi), ali kako onda pristupis sadrzaju fleske a da ne inficiras racunar?

Iz licnog iskustva mogu da kazem da se najvise virusa pokupi preko prenosnih memorija (USB fles memorije, prenosni HDD-ovi), jer se prikljucuju na svakakve racunare, a virusi jedva cekaju da se kopiraju na njih.
A M G je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.9.2010, 21:08   #12
doctor
Deo inventara foruma

Citat:
A M G kaže: Pregled poruke
@doctor: Kazes da na laptopu nemas ni jedan virus, a kako znas da li je fles memorija od prijatelja zarazena ili ne? Da, iskljucis autorun (po mom misljenju to bi svako trebalo da uradi), ali kako onda pristupis sadrzaju fleske a da ne inficiras racunar?

Iz licnog iskustva mogu da kazem da se najvise virusa pokupi preko prenosnih memorija (USB fles memorije, prenosni HDD-ovi), jer se prikljucuju na svakakve racunare, a virusi jedva cekaju da se kopiraju na njih.
Pa isključen je autorun, umem da prepoznajem lažne foldere koji su u stvari .exe fajlovi i koristim Total Commander sa uključenom "Show hidden and system files" opcijom za pristup flešu. Takođe ništa ne držim na rootu diska, samo jedan folder u kome su svi ostali (obično se fleš virusi ne šire dublje). Tako da sam od takvih virusa 100% bezbedan
Eh, da, takođe "vakcinišem" Panda USB Vaccine-om svaki fleš koji mi padne šaka

I, eto, laptop sasvim normalno "diše"
Stara 13.9.2010, 21:11   #13
A M G
Deo inventara foruma

Član od: 9.7.2006.
Zahvalnice: 3.543
Zahvaljeno 1.792 puta na 756 poruka

Iskusno. Sto se tice moje greske oko obelezavanja BitDefender-a umesto Avire ili Avasta...koristio sam ga zajedno sa Comodo FW i imao sam utisak da je sistem nesto tromiji nego sto je to slucaj sa KIS 2011, koji sada koristim.
A M G je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.9.2010, 21:14   #14
doctor
Deo inventara foruma

Aviru nisam nikada koristio, ali mogu da kažem iz iskustva, da KIS definitivno daleko više usporava sistem od bilo kog drugog AV programa koji sam "osetio u radu."

Avast je na svakoj iole modernoj mašini skoro potpuno neprimetan.
Neću ga definitivno menjati, bar ne u skorije vreme
Stara 13.9.2010, 21:48   #15
Zoran_KS
Starosedelac

Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 302
Zahvaljeno 274 puta na 209 poruka

Slozicu se sa ovim,i kod mene je KIS 2011 najvise usporavao komp u odnoxu na sve koje sam probao (sto ne znaci da mu se necu vratiti ponovo).
Posle sam probao ESS4 koji je gotovo neprimetan,ali me nervira stalno trazenje serijskih brojeva.
A kako imam legalan EAV4 business edition koji vazi do pocetka 2012,resih da dam sansu njemu + Comodo Firewall i za sad se ne primecuje ama bas nikakvo usporenje.
Zoran_KS je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.9.2010, 23:24   #16
DAKINS
Starosedelac

Član od: 19.7.2009.
Zahvalnice: 274
Zahvaljeno 368 puta na 310 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku DAKINS

Vec sam jednom rekao KIS 2011 kad sam ga stavio da napravim analogiju me potsetio na vistu
KIS 2010 mi ne usporava na mojoj glavnoj konfiguraciji ali ostadoh bez licnce i mrzelo me da se vracam trazim ponovo a KIS 2011 mi radio lose na svim konfiguracijama i imam osecaj da jede performanse hard diska
Avast avira su za lagane konfiguracije best a pogotovo placene verzije
Norton 2011 se uzdize ali videcemo trosi smesno malo
DAKINS je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.9.2010, 9:04   #17
ZoNi
Deo inventara foruma

Član od: 24.10.2005.
Zahvalnice: 2.347
Zahvaljeno 1.934 puta na 1.413 poruka

Citat:
A M G kaže: Pregled poruke
Kazes da na laptopu nemas ni jedan virus, a kako znas da li je fles memorija od prijatelja zarazena ili ne? Da, iskljucis autorun (po mom misljenju to bi svako trebalo da uradi), ali kako onda pristupis sadrzaju fleske a da ne inficiras racunar?
Nema potrebe isključivati autorun, postoje programi koji sprečavaju "usb viruse".

Ako nekoga zanima, kod mene na blogu ima relativno detaljno objašnjeno "šta i kako"

Što se tiče pitanja iz naslova ove teme, moj predlog je Avast Free.

Poslednja ispravka: nighthawk (15.9.2010 u 20:27)
ZoNi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.9.2010, 13:03   #18
OverCHAOS
Član

Član od: 23.8.2009.
Zahvalnice: 68
Zahvaljeno 49 puta na 40 poruka

Citat:
Ja se slazem. Antivirus je sjajan, meni je prepoznao viruse koje ni AVG ni ESET nisu mogli.
OverCHAOS je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.9.2010, 13:06   #19
Sass Drake
V.I.P. Zaštita

Član od: 30.9.2007.
Lokacija: Hypnos Control Room, Tokyo Metropolitan Government Building
Zahvalnice: 1.183
Zahvaljeno 1.320 puta na 1.094 poruka

Citat:
ZoNi kaže: Pregled poruke
Nema potrebe isključivati autorun, postoje programi koji sprečavaju "usb viruse".

Ako nekoga zanima, kod mene na blogu ima relativno detaljno objašnjeno "šta i kako"

Isključivanje autorun-a je dosta bolje rješenje od takvih programa.

Poslednja ispravka: nighthawk (15.9.2010 u 20:27) Razlog: citat
Sass Drake je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.9.2010, 13:27   #20
ZoNi
Deo inventara foruma

Član od: 24.10.2005.
Zahvalnice: 2.347
Zahvaljeno 1.934 puta na 1.413 poruka

Citat:
Sass Drake kaže: Pregled poruke
Isključivanje autorun-a je dosta bolje rješenje od takvih programa.
Ne slažem se

Takvi programi, osim samog PCa, štite i USB fleš (d ase ne zarazi na nekom drugom kompu!).

Sve u svemu, ja volim AutoPlay (i AutoRun, manje više), tako da smatram d aje "vakcinacija" odlično rešenje.

Poslednja ispravka: ZoNi (14.9.2010 u 13:36)
ZoNi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
antivirus

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Koji antivirus koristite JovanK Zaštita 268 14.2.2011 21:34
Koji telefon iz više klase? NjegovaWisost Aparati i oprema 109 27.1.2010 21:02
Koji player koji se puni preko USB dodo Foto i audio/video 8 1.6.2006 21:48
Koji je najbolji antivirus Vlado78 Zaštita 3 5.12.2005 17:38

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 5:53.