![]() |
![]() |
|
Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Novi član
|
![]()
Imam sledece particije:
C: tu mi je win D: to mi je jos jedna win particija Linux tu mi je linux i Swap File za linux Iz wina vidim C: i D: particiju a iz linuxa vidim C: particiju od wina i neku od 24 Kb. Kako da namestim da vidim Linux particiju kad sam u Linuxu ? I ako neko ima link za knjigu u .pdf formatu za pocetnike za Mandrivu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Novi član
|
![]()
Meni je u Slackware-u bila vidljiva samo Linux particija a ove druge sam dodao iz konzole upotrebom mount komande. Probacu da ti nadjem neko uputstvo za linux na netu pa cu da postujem ovde.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Ex Parrot
|
![]()
@Night_Wolf
Komanda kojom se particije pripremaju za rad je mount (zahteva root privilegije kucaj #man mount - za detalje ). 1. moras znati u kom fajl sistemu su particije (FAT16-32 je dobro jer Linux podrzava rw mod za njih tj. citanje i pisanje, dok za NTFS dozvoljava samo citanje - mada ima mogucnosti da prorade u rw, to je sport koji se ne preporucuje) 2. moras znati raspored logickih i primarnih part na disku (sto je za win C: to je za Linux /dev/hda1 - ili /dev/sda1 ukoliko je SATA disk. Raspored fizickog povezivanja je takodje bitan: Prim Master je hda; Prim Slave - hdb... U osnovi, prim part na Linuxu su hd?1-4 a logicke hd?5-8... 3. Da bi se particije automatski mount-ovale prilikom butovanja treba editovati /etc/fstab. Za uputstvo malo guglaj i pretrazi wikipediu i druge forume. O5 sam se raspisao. Pozdrav! |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Novi član
Član od: 3.9.2006.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
mount /dev/hdx /putanja_do_foldera_gde_hoces_da_mountujes_particij u -t ntfs -o nls=utf8,umask=0222
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Banned
Član od: 5.9.2006.
Zahvalnice: 6
Zahvaljeno 109 puta na 51 poruka
|
![]()
Ima u Mandrivi i graficki alat za particije,za one koji ne vole konzolu
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Problem sa zvukom | dusan4 | Zvuk na računaru | 6 | 21.10.2006 20:27 |
Problem sa dual modom i memorijom ! | Nicolas | Kvarovi | 10 | 22.8.2006 16:29 |
sporo startanje windowsa sa wirelessom | Paladin | Internet usluge | 9 | 19.7.2006 20:40 |
vpn konekcija na mandrivi 2006 | kenta | Slobodni softver | 0 | 27.3.2006 21:57 |
Problem sa smedjim linijama koje se na ekranu pojavljuju sa desne na lijevu... | Jann | Grafika | 4 | 15.12.2005 12:42 |