![]() |
![]() |
|
Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#21 |
Veteran
Član od: 4.10.2008.
Zahvalnice: 20
Zahvaljeno 196 puta na 181 poruka
|
![]()
Meni root particija zauzima 12,2 Gb ,a od toga 5,4 Gb pacman-ov cache(sto naravno ti mozes brisati posle svake nadogradnje).I da kazem da imam oko 200 programa i programcica instalirano.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Novi član
Član od: 4.1.2008.
Zahvalnice: 7
Zahvaljeno 7 puta na 3 poruka
|
![]()
Arch Linux koristim na desktopu, nesto starija masina, i odlucih da ga tamo instaliram upravo zbog toga sto je "light weight" distro i mogu ga nastimati bas onako kako meni odgovara. Istina da je instalacija prvi put malo "triki", i meni su posluzile "notes" sa telefona prilikom iste
![]() Imala sam malih problema sa drajverima za graficku karticu (veoma star model), ali sad sve ok radi. I jednom kad podesis sve to ti treba, dobijes odlican i stabilan sistem. Meni se najvise svidja kako je odradjen Arch Wiki, bukvalno za svako pitanje u 99% slucajeva tamo ces naci odgovor. I AUR je mocna stvar, sta jos da kazem, osim da se nece pokajati ko god da ga proba. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Starosedelac
Član od: 19.4.2006.
Zahvalnice: 235
Zahvaljeno 379 puta na 261 poruka
|
![]()
Koristim arch već duže vreme na desktopu i zadovoljan sam a pre neki dan sam ga stavio na asus eee i brz je ko munja
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Veteran
|
![]()
Za sve one koji zele da isprobaju live varijantu arch-a ili zele na lak nacin da ga instaliraju,najnovije izdanje archiso-live se pokazalo veoma dobro,za razliku od prethodnih gde se moglo naci propusta i nedostataka. Inace, dolazi sa Xfce grafickim okruzenjem. Velicina je 685MB,znaci staje na jedan cd.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku na12 na korisnoj poruci: | ||
blast beat (14.12.2009) |
![]() |
#25 | |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 7.6.2009.
Zahvalnice: 250
Zahvaljeno 649 puta na 499 poruka
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Veteran
|
![]()
Za sve gejmere,postoji repo sa igrama. Koje igre postoje mozete pogledati na ovom linku , potrebno je u pacman.conf dodati:
Kod:
[games] Server = http://arch.twilightlair.net/games/$ARCH |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Starosedelac
|
![]()
Već kad smo kod repoa evo jedan u kome se stavljaju najbolje stvari iz aura
![]() ima svašta i stvarno je dobar repo ažurira se redovno... Citat:
Citat:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
V.I.P. GNU/Linux
|
![]()
Skinuo sam Core image, ubacio ga preko Unebootin-a (nisam uspeo preko terminala), i digne onaj meni da biram sta hocu. Bilo da izaberem Boot Archlive ili ono drugo sa legacy IDE, izbaci mi sledeci ekran sa par informacija o kompu (koji mi je keyboard layout i slicno) i tu stoji. Ne mogu da kucam, nista. Cekao sam 15-ak minuta i za prvu i za drugu opciju, ali nista se ne desava. Isao sam u wikiju na Installation trubelshooting, ali nema nista.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Veteran
Član od: 6.11.2006.
Zahvalnice: 570
Zahvaljeno 169 puta na 94 poruka
|
![]()
Ja tek sad vidim ovu temu
![]() BTW Pošto i ja koristim Arch, čim nas u školi raspuste (za 3 dana ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Starosedelac
|
![]() Citat:
http://wiki.archlinux.org/index.php/...81%D0%BA%D0%B8 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#31 | |
Veteran
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
V.I.P. GNU/Linux
|
![]()
Uspeo sam. Nemam diskova, pa da ne idem da kupujem. Ipak je bilo do Unetbootin-a. Otisao sam kod sestre na XP i preko ne znam kog programa ga stavio i to pokrenuo se. Nesto bas ne razumem pri instalaciji. Jel ja to pored swapa treba posebno da imam /root, posebno /var i posebno /boot particiju?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Ex Parrot
|
![]()
Ne mora, to je samo predlog.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
V.I.P. GNU/Linux
|
![]()
Patim se ceo dan sa ovime, jednostavno me nece. Instalirao sam Arch i dosao do drugog dela iz onog prirucnika za pocetnike.
Na ovom sajtu http://www.archlinux.org/pacman/pacman.conf.5.html sam nasao repozitorijum koji sam dodao kao core. I kada sam krenuo dalje sa pacman -Sy python, izbacio mi je Kod:
error: failed retriveing file 'core.db.tar.gz' form archlinux.org : No route to host error: failed to update core (invalid url for server) error: to synchronize any databases |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Veteran
|
![]()
aj postavi ovde sadrzaj fajlova /etc/pacman.conf i /etc/pacman.d/mirrorlist
|
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Ex Parrot
|
![]()
Za core, extra i community repoe podesi /etc/pacman.d/mirrorlist po uputstvu sa http://wiki.archlinux.org/index.php/Pacman#Repositories
NAPOMENA: u mirrorlist fajlu potrebno je otkomentovati željene servere - po defaultu su svi zakomentovani, biraj one geografski bliže... |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Član
Član od: 26.5.2007.
Zahvalnice: 16
Zahvaljeno 102 puta na 66 poruka
|
![]()
Jos jedan sektas ovde
![]() Probao sam Arch na nagovor prijatelja, prvu instalaciju nisam nesto dobro odradio (ne secam se sta bese problem), ali posle sam ponovo instalirao i od tada radi k'o sat. Za bilo koji problem koji sam imao, a bilo ih je 2-3 u vr' glave, sva resenja sam nasao na wiki-ju ili arch-ovom bbs-u. Sta reci osim - uvek svez softver+stabilnost koju do sada nisam imao priliku da iskusim. Svaka cast Arch timu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
V.I.P. GNU/Linux
|
![]()
Morao sam ga opet instalirati, nesto sam oko GRUB-a zeznuo, a mrzelo me da ga popravljam. Tako da je sve sad na default-u. Sad cu probati Goranov savet pa javljam sta sam napravio.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
V.I.P. GNU/Linux
|
![]()
Jel dobro ovako?
http://pastebin.com/m33133270 a u mirrorlist-u sam skinuo # sa Madjarskog servera. Problem je i sto Arch i Mint se "ne slazu" oko GRUB-a, tj. samo prepisuju jedan drugog. Sad ne mogu da dignem Arch iako ga imam u opcijama u GRUB-u. A posto je GRUB 2 u pitanju, pojma nemam kako da ga popravim. Ako opet instaliram Arch, onda necu moci Mint da dignem jer ga nece ni biti u GRUB-u. |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Ex Parrot
|
![]()
Ozbiljno se razmišljam da počnem da delim kazne za bespotrebne reinstalcije linux-a.
![]() Okanite se te win navike, zar nije lakše i brže odraditi - recimo: grub> find /boot/grub/stage1 grub> root (hdx,x) grub> setup (hdx) i ovo je još teži način... EDIT: skini # sa još nekog servera, u slučaju da taj mađarski bude offline... A kad namestiš Arch grub podesićeš i njegom menu.lst fajl i ubaciti Mint - peace of cake... |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
arch, arch linux, archlinux, distribucija, distro, instalacija arch linux, linux |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Razmena distribucija | urke | Slobodni softver | 9 | 26.6.2010 1:08 |
Puppy vodič za preživljavanje (Live linux) CD-USB flash | laikexpert | Slobodni softver | 26 | 18.9.2009 0:49 |
Windows (XP, Vista) VS Linux | AxeZ | Operativni sistemi | 437 | 5.5.2007 14:35 |
SuSE 10.0 i Dialup preko SMIN-a | Mirun | Slobodni softver | 5 | 10.12.2006 22:47 |
Stare i nove igre | BEAST | Stare igre | 42 | 30.3.2006 20:39 |