Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Operativni sistemi
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Operativni sistemi Windows, Mac OS, DOS...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 10.2.2007, 2:20   #161
djuricdjordje
Član

Član od: 17.4.2006.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 9 puta na 4 poruka
Određen forumom Re: Microsoft Windows Vista RTM

Citat:
Covenant kaže:
Samo toliko?Sa parama koliko kosta Vista Premium moze da se kupi ceo kompjuter
За те паре не може да се купи компјутер.Вероватно под компјутером подразумеваш и ове конфигурације што се продају за 250 евра(без монитора),али то је више социјала него компјутер.
Citat:
Covenant kaže:
Dok onaj ko hoce da koristi Vistu mora da menja hardver(bar kad je u pitanju Srbija i aktuelna prosecna konfiguracija),ako hoce optimalne performanse
Не мора да мења хардвер већ најчешће да дода мало меморије и ништа више.

Citat:
Covenant kaže:

i to samo zbog toga sto moguli iz Redmonda imaju deal sa hardware vendorima
A sta dobija time?Novi Media Player i fancy desktop,gomilu XP aplikacija i drajvera koji ne rade ili Vista drajvera koji su nedoradjeni/nedovrseni
...
Баш сте ви Линуксаши као нека деца."Зли" могул из Редмонда кује заверу са произвођачима хардвера да би потлачио светски пролетеријат-стварно смешна конструкција .Када ће Линуксаши већ једном да одрасту и престану да шире овакве бајке и теорије завере?
Штета што Линукс није постојао у време хладног рата био би омиљени систем у СССР-у.
djuricdjordje je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.2.2007, 2:33   #162
Garson
Deo inventara foruma

Član od: 12.2.2006.
Zahvalnice: 269
Zahvaljeno 544 puta na 343 poruka

Citat:
djuricdjordje kaže:
За те паре не може да се купи компјутер.Вероватно под компјутером подразумеваш и ове конфигурације што се продају за 250 евра(без монитора),али то је више социјала него компјутер.
Za 400$ moze da se kupi solidan komp, skokni na newegg pa vidi.
Citat:
djuricdjordje kaže:
Не мора да мења хардвер већ најчешће да дода мало меморије и ништа више.
Malo memorije? Ko ima 1GB treba da doda josh 1GB shto je preko 100e, ko ima 512MB treba da doda josh 1.5GB. Malo para, nema shta.
Citat:
djuricdjordje kaže:
Сада после изласка Висте са свим тим стварчицама "украденим" од Линукса,Линуксу остаје да једно 5-6 година тавори и покушава да достигне Висту али ће тада већ изаћи нови Windows,
U cemu da dostigne Vistu?
Garson je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.2.2007, 2:36   #163
Covenant
Deo inventara foruma

Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 387
Zahvaljeno 736 puta na 487 poruka

Citat:
Видим да ти је позната моја репутација са неких других форума,мало старијих од овог,где сам у оваквим и сличним расправама(Linux vs Windows)потпуно растурио разне Линукс-гуруе,иначе много упућеније од разних Covenanta,pattera i сличних Линукс-почетника.Према вама ћу бити много блажи,док не порастете
Cega se pametan stidi budala se ponosi
Ali sama izjava "volim da rasturam linux gurue" meni govori sa kakvim kompleksasom imam posla
Ostatak nije vredan nikakvog komentara
Covenant je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.2.2007, 16:09   #164
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.181
Zahvaljeno 5.003 puta na 2.916 poruka

Citat:
djuricdjordje kaže:
Само површни посматрачи могу сматрати Висту нашминканoм верзијом неког претходног Windowsa.Виста је потпуно нови систем,који личи у неким аспектима на раније верзије Windowsа
Nije tačno. Ogroman deo je direktno preuzet iz 2003-ojke, a jedine značajne promene su DirectX 10 i dizanje drajvera iz kernel levela na user level radi veće stabilnosti sistema. Manje veruj fan sajtovima koje sponzoriše MS a više neutralnim izvorima. I naravno kardinalna greška sa mapiranjem DirectX-a 7/8/9 na DX10 što je napravilo probleme kako igračima koji trpe značajno usporenje na svojim skupo plaćenim kartama, tako i Nvidiji koja mora da piše 6 verzija drajvera (DirectX 7/8/9, DX10 i OpenGL, svi u SLI i non-SLI varijantama). A svaka komponenta drajvera po rečima lika iz NVidije ima oko 20 miliona linija izvornog koda, što je "budžet" kompletnog Windowsa NT 4.0.

Lično mislim da je XP sasvim dovoljan i da je Vista nastala s namerom da se kupcima izvuku dodatne pare za hardver, da bi mogli da urade ono što i sad mogu pod XP-om, pošto Vista ništa revolucionarno upotrebljivo nije donela (da vidim tog dizajnera ili programera koji će da drži uključen Aero u toku rada). I eventualno da mi MS mogao da kaže kako njihov sistem ima providne prozore kao Mac. XP je svojevremeno zaista bio potreban pošto je 9x bio smešan, ali Vista je danas totalno nepotrebna.

Evo ga još jedan primer Microsoftove "poštene igre" gde "nema ucena, prevara, sponzorisanja i prljave igre": DirectX 9 vs 10. Još jedan primer MS-ovog "podmazivanja" kako bi se slabije upućeni ljudi ubedili u ono u šta MS hoće da veruju. DirectX 9 naslovi pušteni na minimumu detalja, o onda kao "pogedajte taj revolucionarni DX10", iako je svakome iole upućenom jasno da su sa vizuelne strane razlike između DX9 i DX10 minimalne do nepostojeće, i da se razlika svodi na efikasnost programiranja i iskorišćenja hardvera.
MS nije na poziciji gde je zato što je "narodu jasno koji je sistem bolji" (ovo je ko kad bi rekao da u svetu vlada mir i ljubav) već kao posledica 20 godina zakulisnih radnji i prljave igre.

Poslednja ispravka: voodoo_ (10.2.2007 u 16:43)
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.2.2007, 17:32   #165
Garson
Deo inventara foruma

Virus Bulletin - Vista nije bezbedna
http://www.bench-market.com/modules....icle&sid=12550
Stara 10.2.2007, 17:41   #166
SV 84
Član

Član od: 3.12.2005.
Zahvalnice: 64
Zahvaljeno 58 puta na 33 poruka

Citat:
voodoo_nbgd kaže:
Lično mislim da je XP sasvim dovoljan i da je Vista nastala s namerom da se kupcima izvuku dodatne pare za hardver, da bi mogli da urade ono što i sad mogu pod XP-om, pošto Vista ništa revolucionarno upotrebljivo nije donela (da vidim tog dizajnera ili programera koji će da drži uključen Aero u toku rada). I eventualno da mi MS mogao da kaže kako njihov sistem ima providne prozore kao Mac. XP je svojevremeno zaista bio potreban pošto je 9x bio smešan, ali Vista je danas totalno nepotrebna.
Свака част на овом, слажем се у потпуности.

Да се разумемо немам ништа против Висте, чак шта више инсталираћу је да видим о каквом се то вансеријском систему ради (иако имам само 512MB DDR), али нешто не верујем да је баш толико супериорнији у односу на XP.
SV 84 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.2.2007, 10:34   #167
TtuEd
Član

Član od: 3.12.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku TtuEd Slanje poruke preko MSN-a korisniku TtuEd Slanje poruke preko Skypea korisniku TtuEd

Citat:
djuricdjordje kaže:
Сада после изласка Висте са свим тим стварчицама "украденим" од Линукса,Линуксу остаје да једно 5-6 година тавори и покушава да достигне Висту али ће тада већ изаћи нови Windows
Jedno "filozofsko" pitanje za tebe: Zbog cega su "IBM PC kompatabilci", koji su ujedno i popriste "Lin vs Win rata", najzastupljeniji racunari na planeti?
TtuEd je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.2.2007, 2:13   #168
Bryan Fury
Deo inventara foruma

Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 1.522 puta na 1.055 poruka

Citat:
voodoo_nbgd kaže:
Smatram da je ovakav stav u najmanju ruku neozbiljan. Ako ništa onda zato što MS ne prodaje nikakav hardver (ako ne računam Xbox i slične stvari), osim ako nemate neku teoriju o sklopljenom paktu sa proizvođačima hardvera.
Dalje zato što će i konfiguracija od oko 400€ sasvim solidno da pokrene Vistu:
Citat:
Here are general descriptions of the kind of experience you can expect from a computer that receives the following base scores:

A computer with a base score of 1 or 2 usually has sufficient performance to do most general computing tasks, such as run office productivity applications and search the Internet. However, a computer with this base score is generally not powerful enough to run Windows Aero, or the advanced multimedia experiences that are available with Windows Vista.

A computer with a base score of 3 is able to run Windows Aero and many new features of Windows Vista at a basic level. Some of the new Windows Vista advanced features might not have all of their functionality available. For example, a machine with a base score of 3 can display the Windows Vista theme at a resolution of 1280 × 1024, but might struggle to run the theme on multiple monitors. Or, it can play digital TV content but might struggle to play High Definition Television (HDTV) content.

A computer with a base score of 4 or 5 is able to run all new features of Windows Vista with full functionality, and it is able to support high-end, graphics-intensive experiences, such as multiplayer and 3‑D gaming and recording and playback of HDTV content. Computers with a base score of 5 were the highest performing computers available when Windows Vista was released.
Bryan Fury je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.2.2007, 2:14   #169
Bryan Fury
Deo inventara foruma

(nastavak zbog predugačke poruke ) Znači da će prosečan korisnik moći da radi sa većinom stvari kao i do sada (net, office, muzika, dvd filmovi i sl.). Napredni korisnici valjda rade sa naprednim mašinama - teško mi je da zamislim da neko radi ozbiljnu audio/video obradu i slične stvari na Celeronu sa 256MB ram-a. Takođe, imao sam priliku da na raznim forumima vidim kako neki korisnici "kukaju" kako moraju da dokupe hardver za max 200€ (obično 1GB rama i neku osrednju grafičku karticu), a koriste softver koji košta nekoliko stotina ili nekoliko hiljada evra (kao što su Corel, Photoshop, Cubase, Sound Forge, napredni softveri za animaciju itd.) Meni je veća nelogičnost dati par stotina evra za skupu grafičku karticu (bez obzira pod kojim OS-om radila) samo da bi se najnovija igra terala na maksimalnim detaljima, ali nisam primetio da se neko buni previše - ukusi su razni.
Takođe mi je nefer za sada upoređivati XP, kao sistem koji je nekih šest godina na tržištu i koji je pretrpeo ozbiljne revizije/kritike i što-šta još sa sistemom koji je na tržištu dve nedelje. Sećam se kako su mnogi žalili kada se XP pojavio (a i dan danas bome ), kako je samo našminkani Win2000, kako ne donosi ništa novo, nema drajvera, ne radi pola aplikacija i igara, a i onih ekstremnijih koji su tvrdili da je sve osim 98-ce krš i tako to.
Ako je Vista preuzela dosta od Win2003 tim bolje što se mene tiče, win2003 je odličan OS te ne vidim šta je tu loše.
Instalirao sam kod sebe Vistu Business, radi ok (za one stvari iz prvog pasusa citata) čak i sa uključenim Aerom na Sempronu 2800/448MB RAM-a/GF 6150 (ocena 2.0).
Za kraj, niko ne tera ljude da prelaze na Vistu ako im ne odgovara, trenutno je nikad veća ponuda operativnih sistema na tržištu - XP, čitava plejada Linux distribucija, MacOS, Solaris... Ako je Vista stvarno toliko loša kao što neki tvrde, tu je tržište da dâ svoj sud.
Stara 13.2.2007, 2:28   #170
Garson
Deo inventara foruma

@ Bryan Fury
Nije neozbiljno a nije nemoguce da neki pakt postoji. Shto se mene tice ova stvar na relaciji proizvodjaci grafickih kartica - game developer-i je providna. Izlaze veoma zahtevne igre, kupuju se nove graficke.Sad ide Vista, koja je DX10 only, treba pazariti josh 1GB RAMa i DX10 grafiku.A svi na sva zvona reklamiraju Vista Ready.Pobogu, pa na novim plocama pishe Vista Ready.
Koja je svrha Viste na racunaru od 400e? Da se vidi sav sharenish Viste ili shta? I shta imash ti na Visti sa tim racunarom shto nemash na XPu?
Stara 13.2.2007, 9:38   #171
Bryan Fury
Deo inventara foruma

Hm... onda taj prigovor stoji za skoro sav novi softver, budući da je skoro uvek zahtevniji/komplikovaniji nego prethodni. Koliko je novi Cubase zahtevniji od verzije od pre tri-četiri godine, novi Nero u odnosu na 5.5 verzije i tako dalje.
Recimo, sigurno je da je Vista bezbednija od XP-a (nije savršena svakako), a nema ko nije "probio glavu" prigovorima kako je XP nesiguran. U kasnijim revizijama je moguće da će uvesti novi fajl-sistem koji je bio ranije najavljivan, a videćemo šta će to doneti. Takođe, ima mnogo bolju drajversku podršku nego xp. Kada sam je bio instalirao kod sebe na pomunuti sistem, nisam morao da instaliram bilo kakve dodatne drajvere, već je sve bilo prepoznato. Toliko sam na brzinu video, a nisam se puno udubljivao. Što se mene tiče, svako treba prvo da proceni šta mu je potrebno, pa tek onda da se opredeli prema svojim potrebama, a ne da bira zatvorenih očiju pa da ubode prstom. Nije Vista za sve, kao što ni ne trebaju svima dual core, grafičke od 300€, laptopovi od 2k€...
Stara 13.2.2007, 18:15   #172
Garson
Deo inventara foruma

Citat:
Bryan Fury kaže:
Hm... onda taj prigovor stoji za skoro sav novi softver, budući da je skoro uvek zahtevniji/komplikovaniji nego prethodni. Koliko je novi Cubase zahtevniji od verzije od pre tri-četiri godine, novi Nero u odnosu na 5.5 verzije i tako dalje.
Recimo, sigurno je da je Vista bezbednija od XP-a (nije savršena svakako), a nema ko nije "probio glavu" prigovorima kako je XP nesiguran. U kasnijim revizijama je moguće da će uvesti novi fajl-sistem koji je bio ranije najavljivan, a videćemo šta će to doneti. Takođe, ima mnogo bolju drajversku podršku nego xp. Kada sam je bio instalirao kod sebe na pomunuti sistem, nisam morao da instaliram bilo kakve dodatne drajvere, već je sve bilo prepoznato. Toliko sam na brzinu video, a nisam se puno udubljivao. Što se mene tiče, svako treba prvo da proceni šta mu je potrebno, pa tek onda da se opredeli prema svojim potrebama, a ne da bira zatvorenih očiju pa da ubode prstom. Nije Vista za sve, kao što ni ne trebaju svima dual core, grafičke od 300€, laptopovi od 2k€...
Pa i nema razloga za prelazak sa Nero 6 verzije na Nero 7, koji je bagovitiji i samo izgleda lepshe.
Bolju drajversku podrshku? Vista je josh uvek problematicna shto se drajvera tice, a striktno zahteva digitally signed drajvere shto nije bash pozitivna stvar.
Stara 13.2.2007, 19:03   #173
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux

Citat:
Bryan Fury kaže:
Recimo, sigurno je da je Vista bezbednija od XP-a (nije savršena svakako), a nema ko nije "probio glavu" prigovorima kako je XP nesiguran. U kasnijim revizijama je moguće da će uvesti novi fajl-sistem koji je bio ranije najavljivan, a videćemo šta će to doneti. Takođe, ima mnogo bolju drajversku podršku nego xp. Kada sam je bio instalirao kod sebe na pomunuti sistem, nisam morao da instaliram bilo kakve dodatne drajvere, već je sve bilo prepoznato. Toliko sam na brzinu video, a nisam se puno udubljivao.
1. Bezbednija nije. Veoma sam pratio vesti na raznim stranim sajtovima u zadnje vreme; još od pojave finalne verzije za OEM proizvođače (početkom decembra) pa do sada pronađeni su brojni propusti (koje MS nikako nije smeo da dopusti posle toliko beta i RC verzija), a mnogi su iskoristili priliku i testirali sigurnosni softver koji radi na Visti. Rezultati nisu ništa bolji od XP-a. Onaj ko ne koristi dobar firewall i antivirus će isto upropastiti svoju mašinu bez obzira koristi li XP ili Vistu. Sigurno se ne može sa golom Vistom izađi na net i ništa ne pokupiti, ma šta MS-ov marketing department pričao.
2. Bolji fajl sistem (za sada) nije potreban, NTFS je veoma dobar.
3. Drajveri koji dolaze uz Windows nikad nisu bilo bolji od "čisto da se vidi/čuje". Kad proizvođači budu počeli da pišu Vista drajvere za sopstveni hardver, tad će tek moći da se kaže kakva je situacija.
Stara 13.2.2007, 21:29   #174
Bryan Fury
Deo inventara foruma

Cool Re: Microsoft Windows Vista RTM

Citat:
Nakon pet nedelja loše prodaje, prodavci u SAD su u toku protekle nedelje imali rekordnu prodaju računara. Prodaja personalnih računara u nedelji koja je okončana 3-im februarom je za 173% veća u odnosu na prethodnu nedelju. Analitičari ovu pojavu povezuju sa pojavljivanjem dugoočekivanog operativnog sistema Windows Vista i takođe povlače paralelu sa istim periodom prošle godine. Naime, ove godine je prodato 67% računara više. Izveštaji takođe navode da su veći zahtevi za računarima koji na sebi imaju instaliranu skuplju verziju operativnog sistema. Sa druge strane notebook-ovi sa instaliranom Vista-om su činili 76% prodaje svih notebook-ova.
Bome se prodaje hardver, e sad da li MS ima neki procenat ko zna. Mada i dalje mislim da tako nešto nije previše bitan razlog za MS, jednostavno posle šest godina su morali nešto novo da izbace, a koliko će to "novo" biti uspešno mislim da ipak treba da provede neko vreme na tržištu pre nego što se dâ konačan sud.
Stara 13.2.2007, 23:38   #175
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux

Hehe, najavljivali su Vistu kao megarevoluciju a za 2009. planiraju novi operativni sistem
http://news.yahoo.com/s/pcworld/2007...pcworld/128888

Ali najbolje je:
Citat:
So what will be the coolest new feature in Vienna?

According to Fathi, that's still being worked out. "We're going to look at a fundamental piece of enabling technology. Maybe its hypervisors, I don't know what it is," he said. "Maybe it's a new user interface paradigm for consumers."
ili u prevodu "nemamo pojma šta ćemo revolucionarno napraviti, al nešto ćemo već smisliti/maznuti"
Stara 14.2.2007, 0:29   #176
Garson
Deo inventara foruma

Citat:
voodoo_nbgd kaže:
Hehe, najavljivali su Vistu kao megarevoluciju a za 2009. planiraju novi operativni sistem
Hm, sad je 2007., znaci trajace dve godine. Uzas.
Stara 14.2.2007, 1:52   #177
ssSss
Član

Član od: 26.12.2006.
Zahvalnice: 44
Zahvaljeno 71 puta na 22 poruka

[QUOTE=voodoo_nbgd]Hehe, najavljivali su Vistu kao megarevoluciju a za 2009. planiraju novi operativni sistem

A jeste li racunali kasnjenje u kojima je Microsoft poznat.
ssSss je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.2.2007, 2:01   #178
ssSss
Član

Nije mi samo jasno zasto ste protiv Viste (mnogi je nisu ni probali).
Kome ne odgovara ne mora da prelazi na novi OS. I sam Microsoft je izjavio da ce pruzati punu tehnicku podrsku za XP sve do 2011 (ako se ne varam).
Posecivanje sajtova sumnjivog porekla sa XP-om uvek pokupim neku zarazu (bez obzira sto koristim norton internet security 2006). Sa Vistom (bez antivirusa) na istim tim sajtovima sam bio sto puta i nista nisam pokupio.
Stara 14.2.2007, 2:22   #179
Garson
Deo inventara foruma

Citat:
ssSss kaže:
Nije mi samo jasno zasto ste protiv Viste (mnogi je nisu ni probali).
Kome ne odgovara ne mora da prelazi na novi OS. I sam Microsoft je izjavio da ce pruzati punu tehnicku podrsku za XP sve do 2011 (ako se ne varam).
Posecivanje sajtova sumnjivog porekla sa XP-om uvek pokupim neku zarazu (bez obzira sto koristim norton internet security 2006). Sa Vistom (bez antivirusa) na istim tim sajtovima sam bio sto puta i nista nisam pokupio.
Polako, polako, pokupicesh i na Visti kad se omasovi i pojavi se vishe virusa.
Nije ni cudo shto se zarazish kad koristish Nortona.
Stara 14.2.2007, 2:27   #180
ssSss
Član

Citat:
Garson kaže:
Polako, polako, pokupicesh i na Visti kad se omasovi i pojavi se vishe virusa.
Nije ni cudo shto se zarazish kad koristish Nortona.
A sta fali Nortonu?
Koliko znam dobar je.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
vista final, windows vista

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Dual Boot između Windows XP i Vista RC1 sistema Kostarum Rex Persia Operativni sistemi 5 26.12.2008 22:05
Service Pack 2 nedođija! holodoc Operativni sistemi 50 19.11.2006 17:14
windows Vista! Master Neo Operativni sistemi 316 5.11.2006 17:35
windows Vista theme pack Master Neo Modovi 1 6.12.2005 20:09

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 7:19.