Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Slobodni softver
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici...

Pregled rezultata glasanja: Distro koji koristite je...
Debian GNU/Linux 11 4,30%
(Open)SuSE 15 5,86%
Mandriva 11 4,30%
Fedora 16 6,25%
Ubuntu/Kubuntu 131 51,17%
PC Linux OS 28 10,94%
Mepis 2 0,78%
Sabayon 1 0,39%
Gentoo 2 0,78%
Slackware 17 6,64%
Neki live distro(Knoppix,DSL, Puppy, Slax i sl.) 5 1,95%
Neki drugi 16 6,25%
Mint 1 0,39%
Arch 0 0%
Glasova: 256. U ovom glasanju ne možete da učestvujete

Tema zaključana

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 19.8.2009, 21:57   #141
Mr.Stefan
Novi član

Član od: 9.7.2006.
Zahvalnice: 7
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: Koji distro koristite?

Preshao na linux pre par dana, i trenutno koristim Ubuntu 9.04. Za sada, nisam imao vecih problema pri prelasku sa Windowsa, jer za sve sto sam zabrljao, pronashao sam resenje preko neta
Mr.Stefan je offline  
Stara 19.8.2009, 22:59   #142
DaySleeper
Veteran

Član od: 17.7.2007.
Zahvalnice: 290
Zahvaljeno 513 puta na 235 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku DaySleeper Slanje poruke preko Skypea korisniku DaySleeper

Dobrodosao u GNU/Linux svijet Mr.Stefan

Nego, ja sad vidim i ja sam prije negdje glasao za PCLOS no to sam kratko koristio, sad koristim Puppy Linux i obozavam ga

EDIT: Pisem sa dpup verzije "sklepane" na bazi woof-a i kompatibilna je sa debianovim lenny repozitorijumom. 8)
DaySleeper je offline  
Stara 20.8.2009, 15:04   #143
Teniser
Član

Član od: 11.1.2008.
Zahvalnice: 38
Zahvaljeno 6 puta na 5 poruka

Dobio sam na kucnu adresu pre mesec dana Ubuntu 9.04, instalirao ga, sve radi savrseno osim FLASHa..ah, taj flash...primera radi, kad se ucitava neki Youtube klip i istovremeno surfujem, strasno zabaguje, a da ne pricam kako uspori kad kliknem na full screen video klipa, i to mi jako smeta. Da li postoji neki distro, a da nije OpenSUSE kod kojeg bi mi flash funkcionisao normalno? Hvala unapred. Inace, imam 512 MB rama.
Teniser je offline  
Stara 20.8.2009, 15:39   #144
bvitnik
Starosedelac

Član od: 27.12.2005.
Zahvalnice: 66
Zahvaljeno 438 puta na 328 poruka

^ Nema to veze sa distribucijama. Flash je jedan jednini i sr**e je. Dok se Adobe malo ne razbudi ili dok OS zajednica nabudiži Gnash, moraćemo da trpimo.
bvitnik je offline  
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku bvitnik na korisnoj poruci:
Teniser (20.8.2009)
Stara 20.8.2009, 16:04   #145
Teniser
Član

To sam i hteo da pitam, da li ima uopste veze sa distribucijama. A koje je resenje bolje - Adobe Flash ili Gnash ?
Teniser je offline  
Stara 20.8.2009, 16:36   #146
Mickie
Deo inventara foruma

Član od: 22.11.2005.
Zahvalnice: 389
Zahvaljeno 716 puta na 542 poruka

Nazalost, Flash. Oficijalna verzija GNash-a je u rangu sa Flash-om 7 iz doba Macromedie, tj nemoze da pusta you tube. Meni 64-bitni flash radi zadovoljavajuce zato sto imam jaku masinu, ali kad otvorim tri taba na IT svet, sve jedno zakuje. Prvo sam mislio da to nema veze sa jacinom masine i da je flash samo bagovit, ali izgleda na slabijim masinama radi jos gore. Mozes da instaliras Flash block plugin za Firefox, i onda ce sav flash sadrzaj na stranici biti blokiran dok ne kliknes play. Tako ces spreciti kradju procesorskog vremena od strane banera na sajtovima.

Poslednja ispravka: Mickie (20.8.2009 u 16:44)
Mickie je offline  
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Mickie na korisnoj poruci:
Teniser (20.8.2009)
Stara 20.8.2009, 19:12   #147
stepanov
Veteran

Član od: 10.8.2008.
Zahvalnice: 425
Zahvaljeno 64 puta na 48 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku stepanov

Citat:
Mickie kaže: Pregled poruke
Nazalost, Flash. Oficijalna verzija GNash-a je u rangu sa Flash-om 7 iz doba Macromedie, tj nemoze da pusta you tube. Meni 64-bitni flash radi zadovoljavajuce zato sto imam jaku masinu, ali kad otvorim tri taba na IT svet, sve jedno zakuje. Prvo sam mislio da to nema veze sa jacinom masine i da je flash samo bagovit, ali izgleda na slabijim masinama radi jos gore. Mozes da instaliras Flash block plugin za Firefox, i onda ce sav flash sadrzaj na stranici biti blokiran dok ne kliknes play. Tako ces spreciti kradju procesorskog vremena od strane banera na sajtovima.
da meni na 64 bitnom ubuntu-u sa 512 rama normalno rade jedan, dva tri videa na jednoj stranici ili 5-6 na vishe stranica ali preko toga iritirajuce zapucava ceo browser... moramo da cutimo trpimo i da se nadamo...
stepanov je offline  
Stara 30.8.2009, 0:11   #148
mandrivajezakon
Novi član

Član od: 3.3.2009.
Zahvalnice: 5

ma sve linux distribucije rade brzo onliko koliko si spreman da cackas ispod haube kod mene npr mandriva radi besprekorno jeste bilo je nekih momenata kad je bila u stanju da me istera iz takta. Ima odlicne graficke alate ali mozda i nije bas za rookie korisnike vise je za korisnike koji imaju iskustvo sa linuxom a koje ponekad mrzi da nesto rade ispod haube pa eto da se odmore malko barem sam ja takav utisak stekao.Najvece iznenadjenje za mene je Ubuntu apsolutna vecina ljudi koji prelazi sa windows-a se lepi za njega a sama distribucija je unstable varijanta Debian-a,Sabayon losa kopija Gentoo-a bez obzira koliko pokusavali da je srede,Fedora test poligon Red Hat-a,OpenSuse lepo sluzi Novellu kad se pogleda sve je isto samo treba da se uci
mandrivajezakon je offline  
Stara 12.9.2009, 22:50   #149
skydive
Novi član

Član od: 7.2.2009.
Zahvalnice: 10

Ja sam probao dosta raznih distribucija, i jako dugo sam izbegavao Ubuntu baš zato što se svi furaju na ubuntu [hteo sam da budem originalan ], ali nakon svega proživljenog na kraju sam ipak završio na Ubuntuu koji koristim evo već tri meseca i da kucnem u drvo do sada nisam imao nikakvih problema.
Ne bih da puno razglabam o problemima koje sam imao sa distroima koje sam ranije koristio, samo ću napomenuti da sam najvise zezancija imao sa opensuseom 11.1. Dakle, distribucije koje sam koristio su:

- mandrake
- conectiva
- slackware
- dreamlinux
- musix
- opensuse
- PCBSD*
- fedora
- zenwalk
- debian

Poslednja ispravka: skydive (12.9.2009 u 23:07)
skydive je offline  
Stara 13.9.2009, 1:25   #150
ixtis
Član

Član od: 9.6.2009.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka

- Počeo sam nekad davno sa RedHatom (dok je bio free);
- Onda prešao na SuSE (takođe dok je bio free);
- Onda duža pauza, i druženje sa WinXP-om;
- Ponovo druženje sa Linuxom; Isprobane razne distribucije, i konstatovano je (sa moje strane) da je Debian tata-mata za većinu ostalih! Tako da trenutno vozim Debian Lenny na Desktopu, a Debian Squeeze na laptopu!....I ššaanse nema da ga u skorije vreme menjam za nešto drugo.
Kada jednom središ Debijan, on samo radi, i radi, i radi, .... , i radi.... Ma dosada živa

Poslednja ispravka: ixtis (13.9.2009 u 1:26) Razlog: ...
ixtis je offline  
Stara 13.9.2009, 2:02   #151
skydive
Novi član

Član od: 7.2.2009.
Zahvalnice: 10

Citat:
ixtis kaže: Pregled poruke
- Počeo sam nekad davno sa RedHatom (dok je bio free);
- Onda prešao na SuSE (takođe dok je bio free);
- Onda duža pauza, i druženje sa WinXP-om;
- Ponovo druženje sa Linuxom; Isprobane razne distribucije, i konstatovano je (sa moje strane) da je Debian tata-mata za većinu ostalih! Tako da trenutno vozim Debian Lenny na Desktopu, a Debian Squeeze na laptopu!....I ššaanse nema da ga u skorije vreme menjam za nešto drugo.
Kada jednom središ Debijan, on samo radi, i radi, i radi, .... , i radi.... Ma dosada živa
I kod mene je Debian radio manje-više OK, ali je nesto sporiji od ubuntua.
skydive je offline  
Stara 13.9.2009, 9:52   #152
GoranSTX
Ex Parrot

Član od: 8.12.2005.
Zahvalnice: 445
Zahvaljeno 1.932 puta na 1.212 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku GoranSTX

Baš zbog te dosade koju ultrastabilni Debian izaziva i počeo sam da se zanima sa Arch-om koji je polako i preuzeo primat (sem u jednom periodu od par meseci u kome sam vozio PCLOS jer me mrzelo da sređujem Arch). Filozofija slična Slackware-u, sa dodatkom odličnog sistema za upravljanje paketima (pacman i yaourt), odličnom zajednicom, najsvežijim softverom (što uglavnom i jeste uzrok avantura i uzbuđenja), sjajnim KDEmod-om...
GoranSTX je offline  
Stara 13.9.2009, 12:46   #153
ixtis
Član

Član od: 9.6.2009.
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka

Citat:
skydive kaže: Pregled poruke
I kod mene je Debian radio manje-više OK, ali je nesto sporiji od ubuntua.
Kod mene je situacija baš obrnuta. Ni Ubuntu, ni Mint mu po brzini i stabilnosti ne mogu prići. Plus, što i Ubuntu, i Mint, malo rade (kako treba), a onda bez nekog posebnog razloga biva nešto od sledećeg: bum, tras, zakivanje, blokade, restarti, nerviranje, želja za verbalnim obračunom sa tastaturom, itd.

Kod Debiana toga nema (valjda je baš zbog toga mnogima i nezanimljiv). Jednom kada ga središ i podesiš, on radi stabilno do besvesti, i beskonačnosti. A o brzini ne želim ni da govorim.
Naravno, kome je do novijih paketa koristiće testing (squeeze) verziju debiana, a kome do ultra stabilnosti teraće stable (lenny) verziju!

Ja sam se, takođe, dugo vremena zanosio non-stop čačkanjima po raznoraznim linux distibucijama. Na kraju sam shvatio da ja NEMAM vremena, a i volje, da služim mašini, već da je ona tu da služi meni, i mojim potrebama! Zato mi je Debian legao ko kec na desetku. Jer kao što već rekoh: "...to samo radi, i radi, i radi,... zato za deka debian-a
ixtis je offline  
Stara 19.9.2009, 14:21   #154
SDejan
Član

Član od: 31.8.2006.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 5 puta na 5 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku SDejan

Citat:
GoranSTX kaže: Pregled poruke
Baš zbog te dosade koju ultrastabilni Debian izaziva i počeo sam da se zanima sa Arch-om koji je polako i preuzeo primat (sem u jednom periodu od par meseci u kome sam vozio PCLOS jer me mrzelo da sređujem Arch). Filozofija slična Slackware-u, sa dodatkom odličnog sistema za upravljanje paketima (pacman i yaourt), odličnom zajednicom, najsvežijim softverom (što uglavnom i jeste uzrok avantura i uzbuđenja), sjajnim KDEmod-om...
Posle isprobavanja raznih distribucija, ja sam se evo "skrasio" na Arch-u sa kdemodom i prezadovoljan sam.
Arch je upravo ono sta mi treba, volim da imam najsvezije verzije programa, a pored toga kdemod pruza mogucnost instalacije programa koje ti zelis, a ne kao kod npr Kubuntua gde dolazi dragon player koji mi uopste netreba.
Jedino sam odustao od neslobodnih ATI drajvera,ali se nadam da ce open-source drajveri uskoro imati 3d podrsku za r600 bar kao i ti neslobodni drajveri.
SDejan je offline  
Stara 19.9.2009, 14:58   #155
Mr.Eco
Starosedelac

Član od: 19.4.2006.
Zahvalnice: 235
Zahvaljeno 379 puta na 261 poruka

Kako mi se čini da raste ubrzano broj korisnika što koriste Arch inače što jeste Arch mi se najbolje pokazao od svih ostalih distribucija...
Mr.Eco je offline  
Stara 19.9.2009, 18:58   #156
Neky
Starosedelac

Član od: 15.6.2007.
Zahvalnice: 463
Zahvaljeno 310 puta na 230 poruka

^ What he said. Arch ftw!
Neky je offline  
Stara 29.9.2009, 15:49   #157
Srđan Pavlović
Novi član

Član od: 29.9.2009.
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Srđan Pavlović

Pozdrav svim korisnicima za pocetak.

Koristim Arch i Ubuntu uglavnom, mada cesto probavam i druge
distribucije onako iz "hobija".

Na drugom HDD-u koristim i distro "Windows 7", na necemu mora da se przi 8800GTX
Srđan Pavlović je offline  
Stara 4.10.2009, 0:35   #158
Dovla84
Član

Član od: 28.2.2006.
Zahvaljeno 4 puta na 4 poruka

Koristio sam Ubuntu oko 6meseci i jos ga koristim na fakultetu. Nikada nisam imao problema sa njim osim sa subtitlovima jer su plejeri losi (pretpostavljam da je tako za sve distribucije jer sam koristi par plejera medju kojima je i vlc). Sada sam presao ma MINT 7 koji je stabilan isto koliko i ubuntu stim sto je lepsi na oko.Koliko sam informisam, Mint i jeste ubuntu sa par dodataka i lepsom sminkom. Na starom racunaru koristim Puppy koji je ok za stare racunare. Probao sam i XUbuntu,KUbuntu al mi deluje da cu Mint zadrzati.Win XP koristim samo za igrice
Dovla84 je offline  
Stara 31.10.2009, 20:39   #159
Teniser
Član

Koristim Fedoru 11, dok ne izadje OpenSuSe 11.2, koji zeljno iscekujem.
Imam samo jedno pitanje: da li ima odredjeno kao kod Ubuntua kad izlaze nove verzije Fedore, OpenSuSe-a i PCLinuxOS-a? Ako neko zna, ne bi bilo lose da me upozna sa tim.
Teniser je offline  
Stara 31.10.2009, 20:49   #160
Mr.Eco
Starosedelac

Član od: 19.4.2006.
Zahvalnice: 235
Zahvaljeno 379 puta na 261 poruka

Fedora izlazi svakih 6 meseci kao i ubuntu
Suse izlazi na svakih 8 meseci po novoj sistematizaciji
A PCLOS izađe kad odluče developri nema tačno određeno...
Mr.Eco je offline  
Tema zaključana

Bookmarks sajtovi

Tagovi
distro, koji distro, koji linux, linux

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Koji video (divx) player koristite? the 1st one Video/TV softver 208 26.6.2012 10:50
Koji (multimedijski) player koristite? Deusdies Audio softver 164 20.2.2012 19:23
Koji mobilni koristite? oluja Aparati i oprema 691 7.3.2011 0:42
Koji program za nadgledanje instalacije drugih programa? ZoNi Aplikativni softver 10 30.12.2007 6:53

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 5:41.