![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.175
Zahvaljeno 5.002 puta na 2.915 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Član
Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
![]()
Po prvi puta u istoriji....svet igara9 je on line
![]() Dakako i dalje vrijedi, bilo kakva pomoc je i vise nego dobrodosla, posaljite nekom tko ima skener, recimo meni ![]() 18 brojeva sk je gotovo 33 broja moj mikro je vec skenirano ajde dobre duse..... ![]() ![]() ![]() Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Član
Član od: 1.12.2005.
Zahvalnice: 317
Zahvaljeno 188 puta na 90 poruka
|
![]() Citat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Član
|
![]()
Moram da pitam nešto:
Ima li neko predlog za dizajn sajta arhive sk.xoompages.com ? Na zalost server na kojem se sada nalazi arhiva ne podrzava php, tako da nikakva automatizacija nije moguca (ispravite me ako gresim - mozda javascript?) ? Ovako moramo svaki put kad dodamo neki broj da menjam i glavni index fajl i da pravim pojedinačne stranice za pregled broja... |
![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Član
|
![]()
Evo indeks fajl broja 10/1988 je gotov
![]() Pa izvolte koga zanima... E bem ga... ![]() Poslednja ispravka: PopMilo (14.9.2006 u 23:03) |
![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Član
|
![]()
Malo pre sam bio na sajtu sk.xoompages.com i stvarno je extra.
Samo napred! ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Član
|
![]()
Samo da javim da je 10/88 popravljen...
![]() p.s. Jedan predlog za ljude koji bi da skinu neki od brojeva koji su "stranicu po stranicu": Pomoću "HTTP SmartBrowser" plugina za Total Commander mozete dodati bookmark tipa "http://sk.xoompages.com/1988/10", i onda imate pristup direktorijumu gde su slike, pa mozete obeleziti i kopirati sve velike (skenirane) slike stranica i tako izbeci otvaranje stranicu po stranicu i "save image as..." Mozete koristiti i neki drugi program za skidanje celih web sajtova ili slično naravno... |
![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Novi član
Član od: 17.9.2006.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 13 puta na 4 poruka
|
![]()
Ko god je prvi krenuo od vas u ovu akciju, suvi je genije i mnogo ga shtujem...
![]() Inace ako neko od ljudi iz Novog Sada ucestvuje u akciji, ima pristup mojoj arhivi SK-a (javite je na PM ili tako neshto), imam oko 45% brojeva, stavicu spisak uskoro,trenutno moram da ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Novi član
Član od: 10.7.2006.
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Alenko, gde se moze pogldati tvoja arhiva MM?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Član
|
![]() Citat:
![]() evo adrese covjeka koji ima te brojeve online http://alen.dreamhosters.com/ , njemu sam slao/razmjenjivao pa ga upitaj za download ili ti ja nekako pošaljem. Ili pričekaj dok završimo sa Sk, pa onda bude i MM online. imaš ti štogod ????? ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#151 |
Član
Član od: 21.9.2006.
Zahvalnice: 9
|
![]()
Citam SK dosta dugo,
no nisam mislio da postoje ljudi koji bi voleli da naprave arhivu SK u elektronskoj formi, da li zbog sete, nostalgije ili neceg treceg. Posedujem 10-tak brojeva od '88 do '95 neznam tacno koji su, i sve od polovine '96 do danas. Licno nosim se mislju vec dve godine da prebacim sve SK-ove u pdf, jer ovako zauzimaju dosta mesta i nemam gde vise da ih drzim. Moram vam priznati da je to obiman posao. Imao sam plan da to uradim prvo za aktuelnije brojeve pa tek onda za starije. Napravio sam probu sa jednim brojem, skenirao sam u 300DPI, u boji sve strane, s'tim da sam strane gde su oglasi skenirao u 150DPI. U proseku fajlovi su oko 1-2mb veliki i treba u proseku 3-6 min za jednu stranu (koristim skener HP3670). Sto se tice skeniranja malo sam picajlza mora to da bude pod pravim uglom, da se strana lepo vidi, cisto, bez zakrivljenja i slicno. Grubo receno 7-8 sati skeniranja za jedan broj. I to je laksi deo. Sada dolazi deo gde bi stranice trebalo pretvoriti u text i slike i prebaci u pdf. Koristim ABBY Fine Reader 7.0 (imam i 8 no ga nisam probao) koji ima opciju da posle prepoznavanja teksta to sve sacuva u pdf-u u izvornoj formi. Problem nastaje pri nemogucnosti programa da u potpunosti prepozna sta je sve slika, a sta tekst. U programu se mora rucno selektovati sta je tekst, sta je slika da bi se dobio kakav takav normalan izgled stranice, a to pak opet oduzima dosta vremena. Normalno to sve zavisi od strane do strane, ali tamo gde ima puno malih slika i dosta clanaka ima dosta i posla. U proseku treba od 15 do 60 min po strani, sto je ipak mnogo da radi sve samo jedan covek. Drugi problem koji nastaje je sto neznam tacno koji font koriste za prelom teksta, pa se program i tu buni (postoji opcija da se nameste tipovi fontova koji se koriste u dokumetu, no, znam da su SK-ovci napisali jednom koji font koriste, ali neznam u kom broju). Nekad se desava da posle prepoznavanja teksta na strani se pojave fontovi sa raznom velicinom i slicno. To su neki utisci. Ja licno cu teziti da se to uradi kao PDF radi lakseg pregleda i pretrazivanja, jer nemoze se non-stop odlaziti na net samo da bi videli ili nasli nesto, meni je licno to smaranje. Svaki covek ima pravo na svoj kutak. Mogu samo da iskritikujem SK sto sam ne napravi arhivu u pdf-u za sve brojeve koje ima u elektronskoj formi, mislim da verni citaoci to zasluzuju. Sto se tice DVD-a, koji bi se distribuirao sa svim tim brojevima SK-a, moze da bude i zasticen, kao programi tipa plan plus i sl.,i da kosta recimo 2000 din, tako ga nebi kupovao svako, pa nebi bilo rizika da ce se pojaviti na ulicama za male pare, a mi, verni citaoci bi ipak dobili kvalitetnu i proverenu stvar. Pozdravljam sve one koji cine da se sacuva deo istorije. |
![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Član
|
![]() ![]() bravo. Vremena očito danas nitko nema. Jedva da i ovo što radimo bit će potrebno valjda dvije tri godine samo za sk. Ja imam vremena ali ne 7,8 sati za jedan broj. Kada bih nas bilo desetak koji to radimo drage volje bih i ja tako skenirao i prebacivao u pdf format. Iako ne patim previše za tim pdf-om, jer ipak to nije onaj direktni scan, sa bojom sa svim kako je bilo izvorno. Ja skeniram u samo 100 dpi, treba mi oko 20 min do pola sata za jedan broj. Tako mogu svako malo skenirati jedan broj koji zauzima "samo" 20 Mb Ali kao sto si rekao svatko ima svoje misljenje, ja tvoje shvacam i podrzavam. Samo moras znati da sam sam u roku 5 mjeseci skenirao oko 40 brojeva sk i mm da sam radio pdf od njih do sada bi bilo gotovo 4 broja i jos 2,3 od popmila. Dakle imamo skoro cijeli zivot na raspolaganju, mozda nam bude dovoljno. ![]() Uglavnom da skratim samog sebe, imas li namjeru da pomognes, pa makar i tom "tvom" pdf formatu ubacis par brojeva ??? Pozdrav ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Član
|
![]()
inace drzimo se reda oko čitljivosti, i kuta skeniranja, dakle ako je kut veci od 2,3 stupnja ili se nesto ne vidi na skenu ta stranica se skenira ponovno dok nije kako treba.
Skini koji broj pa vidi sam i reci misljenje, nema ni potrebe ici stalno na net, skines brojeve koji te zanimaju ili sve i uzivas. |
![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Član
Član od: 21.9.2006.
Zahvalnice: 9
|
![]()
Vreme od 7,8 sati je potrebno da bi se iskeniralo 140 strana nekog dokumenta, brzina normalno varira od tipa skenera koji se koristi i rezolucije skeniranja.
Trenutno SK ima oko 140 strana, no koliko sam gledao stariji brojevi nemaju toliko strana, pa i vreme potrebno za skeniranje nebi bilo 7,8 sati. Format pdf sam izabrao iz funkcionalnosti, kada bi ubacivao same slike u pdf nebi konkretno nista dobio sem grupisanja svih strana u jednu celinu i eventualno bi dobio index strana. Ali ako se uradi OCR tada bi dobili tekst. Sa dokumentom koji sadrzi tekst se moze manipulisati, pretrazivati i sl. Adobe Reader ima Search koji ima mogucnost pretrage svih PDF dokumenata po nekoj kljucnoj reci, sto bi olaksalo pretragu za nekim tekstom ili sekcijom dokumenta. Nameru da pomognem imam, ali trenutno sam u nemogucnosti, jer sam u velikom poslu do sredine oktobra (radim i subotom i nedeljom). Drugi problem koji se pojavio je da su mi brojevi stariji od 2000. godine u porodicnoj kuci koja je udaljena 150km od mesta gde trenutno zivim. Meni nije jedino jasno da od svih "vernih citalaca" vi samo radite taj posao, nijeli ipak sramota da za casopis ciji je tiraz toliko ogroman samo 3-4 coveka rade posao za dobrobit svih. Nekazem, i ja sam na ovu temu naleteo tek pre neki dan i samo zbog nje sam se registovao. Kada bi samo 200 ljudi od toliko hiljada uradio skeniranje samo jednog SK-a posao bi bio gotov za 2-3 meseca. Treba se samo organizovati. Trebalo bi da skeniranje SK-a bude prva faza projekta, a da u drugoj fazi sve skenirane SK-ove prebacimo u PDF pomocu OCR programa, treca faza .... . Probacu ovih dana dali dokumenti koji su skenirani u rezolucijama 100DPI ili 150DPI mogu bez vecih problema da se prepoznaju pomocu OCR programa. Skinuo sam broj 12/84 i primetio sam da u tim starijim brojevima nema mnogo slika tako da bi prepoznavanje tih brojeva islo brzo. Ako neko zna neko bolji program od ABBY 7.0, 8.0 nek mi javi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Član
|
![]()
Sve si rekao.
Prednosti pdf su potpuno jasne svima. S obzirom da nemamo ništa i nikoga da pomogne, bio bih zadovoljan i sa 10 dpi. U svakom slucaju spreman sam raditi i pdf i vecu rezoluciju, ako nam se itko pridruzi, ali ocito da nece ako dosad nije. Pored toliko čitalaca ni meni nije jasno kako to da samo mi radimo nešto, mislio sam da će se nešto promjeniti ako se pokrene stvar, inicijativa, ali.... Nadam se da tih 150 km nece biti prepreka da u 10 mjesecu i pokoji tvoj broj ugledamo. Inace, lose stranice, stare i slabo čitljive stavljam odmah u 200 ili čak 300 dpi. Lijep pozdrav! |
![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Član
|
![]()
Pozdrav svima, pogotovo "novim" članovima ovoga "uzaludnog" i mukotrpnog poduhvata koji smo evo pokrenuli pre nekih devet meseci...
![]() Po mojoj evidenciji imamo 22 broja online... nije lose... Nek se pojavi jedan novi entuzijasta svakih tri meseca i ima da krenemo geometrijskom progresijom ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Član
Član od: 30.6.2006.
Zahvalnice: 155
Zahvaljeno 365 puta na 176 poruka
|
![]()
Pozdrav svima !
Sada kad sam se preselio u vecu kucu hocu i ja da pocnem sa skeniranjem. Sledeci tjedan cu da donesem SK ovdje i onda cu poceti. Prvo sa onim koji su "X" i onda sa drugima. Skener je VRLO spor ali kvalitet je dobar. Skeniracu u 200dpi tako da ce biti koliko-toliko dobro. Pop - rekao si da je 22 SK brojeva online, ali ja vidim samo 12 ? Nesto skriveno nekdje ili ? ![]() Lijep pozdrav, Tomaz |
![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Član
|
![]()
Pa....
![]() Tu su oni samo su tamo negde u nekom direktorijumu... ![]() Moz da ih vidi onaj koji ima user i pass za ftp pristup ![]() E... recimo onaj koji je nesto skenirao pa je morao to da uploaduje taj je i dobio user i pass pa moz da gleda sta god oce.... ![]() E... nisam ja nesto cicija nego ne stigoh napraviti index fajl za svaki broj koji Alenko stavi gore... ![]() Inace sam bas juce pravio novi izgled sajta (novi - stari... izgubio sam original fajlove indexa pa sam morao rucno da editujem html da bih dodao neki broj - eee više nije tako išlo... )... Bice uploadovan sutra uvece.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Član
|
![]() Citat:
![]() da vidimo prvi broj pa ću i ja da počnem u 200 dpi, nemam više ograničenje prometa. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
Član
|
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
arhiva, svet kompjutera |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Forum Sveta kompjutera - ekran za prijavu | Eni | Slobodni softver | 13 | 21.11.2009 15:52 |
Prodaja starih brojeva Sveta kompjutera | Pollux | Brbljaonica | 14 | 6.8.2008 22:16 |
Forum Sveta kompjutera - Bezbedno i korisno mesto na internetu. | Simke | Forum o forumu | 7 | 10.1.2008 16:37 |
Pretraga Sveta kompjutera | nighthawk | Brbljaonica | 1 | 9.1.2008 17:38 |
Želim da postanem saradnik Sveta kompjutera... | oluja | O SK-u uopšte | 0 | 18.11.2006 15:13 |