![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Banned
Član od: 7.6.2011.
Zahvalnice: 181
Zahvaljeno 41 puta na 39 poruka
|
![]()
A nisi odg...da li da uzmem jedan veliki ili dva manja pa u RAID0? Da li cu dobiti znacajno bolji performans...posto u ceni realno nema razlike.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Deo inventara foruma
Član od: 5.2.2007.
Zahvalnice: 1.354
Zahvaljeno 2.410 puta na 2.255 poruka
|
![]()
Nisam ti odg,jer nemam iskustva na tom polju pa ne mogu da ti kazem..svakao da dva ssda u raidu bi bar u teoriji jos vise skroo pa dvostruko ubrzali rad,msm po svojim karakteristikama,medjutim..mene vise brine koliko je takav sistem stabilan na duze staze,obzirom da kao sto znas ssd-ovi su malo vise osetljivi.. ima jedna klip 24 ssdova u raid nizu spojena,da vidis kako otvara skroo 100 programa za nekoliko sekundi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Član
Član od: 22.10.2011.
Zahvalnice: 16
Zahvaljeno 202 puta na 111 poruka
|
![]() Citat:
A ove dve stavke najviše utiču na osećaj udobnosti u radu sa SSD - vreme pristupa (acces time) i čitanje malih fajlova, a obe pogoršavaš sa RAID nizom. I možda najvažnije: nisam siguran da TRIM radi kako treba u RAID nizu, moguće je čak i da ne radi, a to je veoma bitno radi očuvanja performansi SSD-a. Uzmi neki dobar SSD od 128 GB, moja preporuka je Crucial m4 (ako možeš da nabaviš), i uživaj. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Banned
|
![]()
Ja bi rado uzeo Crucial, ali tesko...nema ni kod nas ni preko u HR. Jedino da narucim iz Nemacke, ali to kosta tamo oko 160e na amazonu.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
V.I.P. Test Drive
Član od: 18.2.2007.
Zahvalnice: 1.159
Zahvaljeno 2.446 puta na 1.922 poruka
|
![]()
TRIM ne radi u RAID0 nizu, osim ako se nabavi standalone kontroler sa drajverima koji imaju podrshku za to, a koliko sam chuo cena za tako neshto je svemirska.
Bolja opcija je svakako jedan veci disk. |
![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Deo inventara foruma
Član od: 30.11.2008.
Zahvalnice: 730
Zahvaljeno 4.355 puta na 3.596 poruka
|
![]()
Windows 8 bi trebalo da omogući TRIM u RAID0 bez ikakvih dodatnih kontrolera.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Banned
|
![]()
Sto znaci da cekam windows 8 da uzmem
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
V.I.P. Test Drive
|
![]()
Ali zashto bi to radio? Nije nedostatak TRIM-a jedina mana RAID0 niza...
Dobio bi brzhe sekvencijalno chitanje, odnosno povecanje brzine transfera. To je jedna obichna maska, isplati se nekome ko prebacuje 100GB fajlova sa jednog na drugi SSD dnevno ili otpakuje 50GB RAR arhiva u istom vremenskom periodu. Kao shto kolega iznad reche, gubish TRIM u Win7, vishi je access time (glavna prednost SSD-a u odnosu na HDD), mali fajlovi imaju manju brzinu transfera jer umesto da se slazhu u jedan blok na jednom SSD-u, razdelice ga na po jedan blok na svakom SSD-u, pa opet access time kochi. Pored toga i pored ovako nestabilnih SSD-ova, takodje ce ti stabilnost zavisiti i od kontrolera, koji ako je integrisan na plochi uopshte nije pouzdan. Na primer, OCZ Ibis SSD poseduje HSDL interfejs, odnosno kombinuje nekoliko kontrolera u hardverski RAID niz koji se onda ubode u PCI-Express karticu, kako bi se zaobishli limiti SATA interfejsa. Postignu se ogromne brzine, ali od choveka preko grane koji je to uzeo sam saznao da je takav sistem neverovatno nestabilan i posle 2-3 meseca je zamenio taj disk za standardni SSD, a njemu su brzine transfera itekako bitne. Zamisli onda kako bi to izgledalo na nekom budzetskom integrisanom RAID kontroleru neke ploche. |
![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Banned
|
![]()
Hvala puno
![]() Ipak cu uzeti jedan veliki i kraj... Novaca bas i nemam tako da ne mogu da kupim mozda od 128gb...ali 96 mi je i vise nego dovoljno. Zelim samo da mi windows 7-8 budu na SSD-u i DOTA2...to je sve od mojih zahteva...ja programe ne koristim, a i ako koristim tu su office koji je 1gb i Photoshop koji je isto ko 1-2gb. Jos nesto... Kada izadjem iz igrice na alt+tab (Dota2 je u pitanju) jako puno vremema mu treba da se vrati u igru...jel to do SSD-a...i da li ce se to promeniti kada uzmem SSD??? |
![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Član
Član od: 22.10.2011.
Zahvalnice: 16
Zahvaljeno 202 puta na 111 poruka
|
![]()
96 GB je sasvim dovoljno za Windows, igre i programe, ja imam 64 GB SSD, i natrpao sam Windows, nekoliko igara koje zauzimaju veoma puno mesta, razne programe, i sve je ok. Isključio sam neke stvari koje mi nisu bitne (sistem restore i slično), ti sa 96 GB ne moraš ni to.
Što se tiče izlaza i vraćanja u igru preko alt + tab, mislim da to zavisi više od igre, a manje od HDD/SSD. Recimo GuildWars pokrenem 2x, i prelaz na desktop i vraćanje u igru je skoro trenutno, dok recimo ArcaniA treba 3-4 sekunde za istu akciju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#91 |
Banned
|
![]()
Pa ja gledam stream neki, i vidim da svima treba manje od sekunde, sto ti kazes skoro pa trenutno...dok meni treba duze. A posto sam kupio novi komp ne verujem da je do njega. Predpostavljam da svi na stream-u imaju zveri od kompova. A meni je naslabija karika HDD...
Dok sam igrao War3 Dotu, neko vreme mi se vracao trenutno a nekada mi ceka pola sata (karikiram ali dugo prilicno). Tako da ne znam do cega je. Mislis da ce mi 96gb biti dosta za Windows i za Dotu2? Do j*j* onda cu to pazariti...Samo da li uzeti Kingston 96gb ili Intel 80Gb...Odprilike su iste cene??? Jel Intel brzi i stabilniji dosta? |
![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
V.I.P. Test Drive
|
![]()
Zavisi od mnogo toga, malo i od snage rachunara generalno, ali se usudjujem da kazhem da najvishe zavisi od stanja operativnog sistema - koliko je ochishcen registry, pogashen vishak servisa i procesa, defragmentovan disk i tako dalje, znachi okruzhenje u kojem se pokrece igra generalno. Ljudi to dosta potcenjuju.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Banned
|
![]()
Kada sam kupio novi komp...instalirao sam i novi sistem is sve programe...znaci nije do toga...nadam se da je do samog HDD-a
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Član
Član od: 30.9.2008.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 7 puta na 5 poruka
|
![]()
Ja kupih PLEXTOR M2S 64GB. Nesto i nisam zadovoljan. Od trenutka pritiskanja power dugmeta do kraja boot-a mi treba oko minut.
CDM3 rezultati Seq. read/write: 238-108 Random Read/write 512KB: 167-102 Random read/write 4KB: 17(???)-33 Random read/write 4KB (qd=32): 86-33 Svi rezultati naravno u MB/s. Koliko je ovo dobro pitam ja vas koji se u ovu tematiku razumete vishe od mene. Nije zgoreg da kazem da je ssd prikacen na Gygabite P35-DS3L maticnu preko s-ATA 2 konektora. Prebacio sam samo jednu stavku u biosu u AHCI mod i tako instalirao Win7 na ssd. Na njega sam jos instalirao i Rage i Skyrim. Nakon dvoklika na ikonice ovih igara, nema kruzica (koji zamenjuje pescanik iz starijih verzija Win-a), vec je ucitavanje, maltene trenutno, tj. odmah krece intro logo ili nesto slicno. Prilikom boot-a Welcome screen se jedva i pojavi na milisekundu. Zaista mi je preko potrebno necije mosljenje ko je malo vise radio sa ssd-ovima. Hvala unapred. Pozzz........ |
![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Starosedelac
Član od: 19.10.2011.
Zahvalnice: 107
Zahvaljeno 245 puta na 227 poruka
|
![]()
ja mislim da bi bio brzi raid0. ali ako ti bas treba taj TRIM, raid1 isto nije losa ideja. jeste da se gubi pola kapaciteta, ali bi bar citanje bilo brze. a i im'o bi nekakav bekap.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Banned
|
![]()
Ma kontam da uzmem 128gb Kingston....Mogu sve igrice da mi stanu na njega, i nema zime....odprilike je iste cene kao i Intel od 80gb, ali to je 40gb razlike u prostoru....Ne moguce da je Intel toliko brzi i bolji. Nemam pojma....
|
![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Kao i kod RAM-a i za SSD važi - bolje više nego brže.
![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Picard na korisnoj poruci: | ||
13umble13ee (21.11.2011) |
![]() |
#98 |
Starosedelac
Član od: 21.4.2006.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 624 puta na 388 poruka
|
![]()
Možda nešto kasno ali možda im ne. Danas stanje je otprilike ovako:
120+ Gb je nešto što treba normalnom korisniku koji želi da instalira većinu stvari (računajući i igrice) na SSD da bi iskoristio njegov maksimum. Tako da je to tačka ispod koje ja lično ne bih išao po pitanju kapaciteta. Ima i još jedna mogućnost, to je Kingston kapaciteta 96 Gb ali je njegova cena vrlo blizu onome od 128 Gb koji je na tržištu pa .... Što se tiče cena, najjeftiniji je Kingston. I ujedno najsporiji, mada to je opet mnogo brže od HDova (ima 250Mb read i 230 Mb write). Njegova cena sada, može da se nađe za nekih 140€. I koliko vidim on je vrlo pouzdana nabavka jer ga skoro svi nude. Druga ponuda je neki od diskova sa SF 1xxx serijom čipova, tipa Mushkin Callisto, i njih je lako prepoznati po brzinama diska jer je ona do 285 read i do 275 write. Njihova cena je oko 150 € (može da se nađe za te pare). Iskreno, po onome što danas imamo ti nije i najbolje za kupovinu. Razlog je što može da se nađe serija diskova Patriot PYRO za nekih 165€ koji imaju skoro 2 puta bolje karakteristike. Oni jesu ona čuvena SF 2xxx serija kontrolera, ali je kod njih po onome što je za sada poznato, sa novim FW rešen problem onih silnih padanja, tako da je to mnogo bolji izbor. Ako je u pitanju sistem koji ima SATA 2 konekciju, i ako su pare nešto što je baš knap, KIngston je ono što odrađuje posao. Jeste sporiji, ali je opet mnogo brži od HDa i u pitanju je pouzdan disk sasvim dovoljnog kapaciteta. Pogotovu ako se nalaziš negde gde je malo teže nešto nabaviti jer ga nemaju prodavnice. Ako može da se skupi i tih 30ak € preko, i ima mogućnost nabavke, ispunjavaju uslovi za njegovo maksimalno iskorišćenje (dakle SATA 3 ili ti onaj od6Gb), i ako se odmah na njega stavi zadnji FW, tad je verovatno bolji Patriot. Jeste, ne mogu da garantujem da neće biti padova, ali novi FW je za sada dosta dugo kod ljudi i sigurno bi se saznalo da ih ima (pošto se oni dešavaju na dnevnom nivou sa starim FW). Sve ostalo je ne isplatljivije. Za tačno 100€ su diskovi kapaciteta 60Gb koji su mali, dovoljni za osnovni sistem i po nešto na HDu, ali ne i za baš komforan rad. Oni od 96Gb su po ceni vrlo bliski Kingstonu od 128Gb ( a opet nije zanemariti plus od 30ak Gb). Stariji SF1xxx diskovi su po ceni približni ovom Patriotu, a njegovi konkurenti sa istim kapacitetom i kontrolerom su dosta skuplji. 80 Gb Intel jje negde po ceni malčice jeftiniji od Patriota (nekih 200 din) tako da je po meni ne isplatljiv, dok je njegova verzija od 120Gb preko 100€ skuplja, pa je to tek neisplatljivo. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku vasiljevic na korisnoj poruci: | ||
13umble13ee (26.11.2011) |
![]() |
#99 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Samo da napomenem da se neki ljudi žale na sporiji boot sistema kod SF-2281 sa zadnjim firmverom. BSOD-a nema (za sada).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Starosedelac
Član od: 21.4.2006.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 624 puta na 388 poruka
|
![]()
Da, zaboravio sam na to. Mada kad pogledaš da je dotični imao učestale padove, kod nekih par dnevno ili na svakih par dana obavezno jedan i sl, to je mala cena za stabilan rad. Mada, pošto niko ne butuje sistem redovno na svakih 15 minuta, mislim da neće biti toliko primetljivo. Mnogo više će primetiti ubrzanje u radu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Kuciste do 100e | Bosko+ | ŠDK - Ostale komponente | 11 | 13.12.2010 13:47 |
Procesor za igre do 100e | Diego Milito 22 | ŠDK - Osnovne komponente | 35 | 4.5.2010 15:04 |
Telefon od 100e do maksimalno 150e | __UM__ | Aparati i oprema | 10 | 15.11.2009 9:55 |
Grafička od 100 € do 150 € | BN055 | ŠDK - Grafika | 28 | 14.11.2009 23:18 |
AGP graficka do 100e | Guterill | ŠDK - Grafika | 1 | 22.1.2008 17:29 |