![]() |
![]() |
|
Tableti i e-readeri Tablet računari i e-readeri |
Pregled rezultata glasanja: Koji uređaj koristite za čitanje e-knjiga? | |||
Amazon Kindle 2,3,4 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
28 | 16,09% |
Amazon Kindle DX |
3 | 1,72% |
Amazon Kindle Paperwhite |
21 | 12,07% |
Amazon Kindle Touch |
9 | 5,17% |
Barns & Nooble Nook |
8 | 4,60% |
Kobo |
2 | 1,15% |
Prestigio PERXXXX |
4 | 2,30% |
Sony PRS-5XX-6XX |
2 | 1,15% |
Sony PRS-T1/T2 |
4 | 2,30% |
Tablet (Ipad, Nexus i ostali LCD tableti) |
47 | 27,01% |
PC |
45 | 25,86% |
Ne čitam knjige u elektronskom formatu |
20 | 11,49% |
Glasanje sa više mogućnosti izbora. Glasova: 174. U ovom glasanju ne možete da učestvujete |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#481 |
Novi član
Član od: 31.1.2009.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Za pocetak da kazem da je ovo jedno od retkih mesta koje sam nasao gde je diskusija o e-citacima aktivna.
E a sada da ponudim neko moje iskustvo o kupovini i koriscenju kindla. Posto imam dosta strucne literature u PDF odlucio sam da uzmem kindle, kupio sam kindle 3 prosle godine preko amazona i kao i vecinu ljudi ovde spediteri su me orobili ali sta ces. Moj prvi utisak za citanje knjiga je bio odlican ali za PDF mmmmmmm, nije bas ono sto sam hteo. Tekst je bio sitan, dosta praznog prostora(margine), a zumiranje je ok za jednu stranu ali smara kad treba za svaku stranu u knjizi. Resenje tog problema je da se PDF strane kropuju, koristio sam nekoliko programa ali ubedljivo najbolji je PDF Scissors. Kada se PDF knjiga "sredi", citanje je sasvim zadovoljavajuce. Sada jedno pitanje, neka rodbina mi je kupila kindle 4 i treba da mi posalju, gledao sam po internetu i USPS mi deluje kao najbolje resenje, e mene zanima sta treba moja rodbina da uradi kako ja ne bi morao da platim carinu za kindle, t.j. da li da stavim racun, napisem da je poklon ili sta vec. |
![]() |
![]() |
![]() |
#482 |
Član
Član od: 3.2.2011.
Zahvalnice: 47
Zahvaljeno 61 puta na 37 poruka
|
![]()
Kindle ima problema sa prikazivanjem konvertovanih pdf-ova ako sadrze slike koje su manje od jedne strane, i generalno citanje otezava dosta losa navigacija u zoom modu ako pokusavas da citas neki text sa slika. Isto ti zavisi i na kom kom je jeziku ta literatura jel po nekad bude problema sa konvertovanjem domacih slova. Ako ti je text na engleskom tu ce ici sve glatko. Sa formatom chm se nisam sreo tako da tu ne bih mogao da ti dam iskustva sto se tice konverzije i prikaza. Cini mi se je Soni truncicu bolji sa pdfovima ali ne znam tacno, to ce vec neki vlasnik Soni ebook readera morati da ti pomogne.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#483 | |
Član
|
![]() Citat:
Moje iskustvo sa paketima iz inostranstva je da je najbolje da ti posalju obicnom postom. Na paketu najbolje da ne pise cena i to je to. Meni je tako stigao paket od 150$ bez carinjenja. Medjutim unutra su bile poprilicno dve sitne stvari tako da su ih mozda pomesali sa necim sto vredi ispod 50e sto je cini mi se aktivni limit da bi paket bio oslobodjen carine. Preveliki je ulog u pitanju da bi se oslonio samo na moje iskustvo, takodje treba napomenuti ja poznajem mog postara pa znam da ce paket da stigne do mene i da nece postar usput da ga otvori i samoposluzi se robom iz paketa. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#484 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Kropovanje i okretanje u landscape mod su dovoljni za pristojno citanje PDF-a kada je u pitanju strucna literatura.
@badboys Brzina okretanja strane na svim aktuelnim modelima je izmedju 0,7 i 1 sekunde(osim Prestigio modela koji su obicno sporiji) a i gotovo svi vodeci proizvodjaci imaju identican ekran tako da se prelomna odluka svodi na dodatne funkcije i izgled uredjaja. Prestigio je izbor ako ti je neophodna garancija i zelis da uredjaj kupis odmah. Kindle je opcija broj 2, garanciju nemas, ali je kvalitet izrade veci. Touch model bih zaobisao, prosto ne vidim preku potrebu za njime osim ako ne nameravas da surfujes netom(a i tada je nezgodan, ekran je pa je tesko precizno ubosti ono sto ti treba). DX varijanta je po meni preskupa, mada ako mozes da je priustis, i citaces od kuce pa ti glomaznost i tezina ne smeta, svakako Sony je nesto kvalitetnije zavrsne obrade, ima podrsku za MS Word dokumente, reflow PDF-a sto moze biti korisno, ali je skuplji, i teze ga je dobaviti jer ga niko ne salje u Srbiju. Licno mi najvise svidja stari PRS-950, 7" je bas fina mera za e-reader ali se prodaje samo u USA. |
![]() |
![]() |
![]() |
#485 |
Novi član
Član od: 21.11.2011.
Zahvalnice: 0
|
![]()
Ni ja nisam neki ljubitelj touch-a i vise volim fizicku tastaturu. A po klipovima izgleda da kindle touch okrece strane za nijansu sporije od keybord-a i da je vrlo nezgodan jer "nikad ne znas da li si okrenuo stranu".
Najveca prednost touch-a u odnosu na keyboard mi je sto je full refresh tek na svakoj petoj strani, dok je kod keyboard-a na svakoj strani. Po klipovima za keyboard mi se cini da bi ja (kao i svaki vlasnik doticnog) dobijao epilepticni napad (kad se onako odjednom "zacrni" ekran, pa se tek onda pokaze normalna strana). Mada to niko ovde nije ni pomenuo da mu smeta pa mi je to malo cudno. Kad bih znao da ce se to kod keyboarda resiti nekim update-om softvera to bi mi bilo ekstra. Da li ovde ima vlasnika Kindle DX Graphite da proveri da li je i kod njega taj full refresh posle svake strane? Brzina od 0,7-1 sekunde mi ne predstavlja problem (navici cu se da okrecem stranu "nesto ranije"), ali ono treperanje mislim da bi mi bas smetalo. Da li neko zna kakva je situacija sto se toga tice sa ovim ostalim e-readerima? Ako je preporuka za Prestigio samo zbog garancije, onda ne bih njega, jer nisam cuo da se kindle toliko kvari, a i cena im je ista, odnosno kindle je nesto jeftiniji. Sony PRS-650 mogu da nabavim za 250 evra, a PRS-950 za 330 evra, sto mislim da je ipak mnogo za 6-7 incne e-readere. Pogotovo u odnosu na cenu Kindle DXG. A sto se tice word podrske, ja vidim da i kindle podrzava DOCX. Da li nekako mogu da se "sklone" one reklame (special offers) sa touch-a i keyboard-a? Jer imam mogucnost da ih iz inostranstva nabavim po povoljnoj ceni. I to mooozda ne samo za mene ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#486 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Reklame ne mogu da se sklone, osim naravno ako ne platis
![]() Kindle ne podrzava DOCX fajlove ni u jednoj verziji. Za full refresh ti se cini, zapravo se i ne primecuje toliko. Novi Kindle 4 u poslednjem firmware-u ima opciju za ukljucivanje full refresha svaki put ili na 5 stranica, pa mozes koristiti po zelji. Licno mi vise odgovara da tekst bude idealno cist nego da se posle 3-4 parcijalno osvezene strane vide duhovi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#487 | |
Novi član
|
![]()
Jel moze neko sa touch-om da potvrdi ovo za "duhove" i da li smeta full refresh?
Sto se tice docx-a evo sta stoji na sajtu: Content Formats SupportedKindle (AZW), TXT, PDF, unprotected MOBI, PRC natively; HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP through conversion. Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#488 |
Deo inventara foruma
|
![]()
HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP through conversion
ovaj deo si propustio ![]() Ukoliko kupis model sa reklamama, mozes naknadno da platis razliku u ceni izmedju njega i klasicnog modela i otarasices se reklama. |
![]() |
![]() |
![]() |
#489 |
Veteran
Član od: 14.3.2006.
Zahvalnice: 37
Zahvaljeno 402 puta na 204 poruka
|
![]()
Meni te reklame ni malo ne smetaju. Prikazana je fullscreen kada je uređaj neaktivan i kao baner u dnu home strane (kao na slici), a kada se otvori knjiga nema reklama.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#490 | |
Novi član
|
![]() Citat:
A sad vidim i najvecu manu Touch verzije: NE PODRZAVA LANDSCAPE MOD. A to prakticno znaci da je citanje PDF-a nemoguce. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#491 |
Član
|
![]()
Pa vidis nije bezobrazluk jer i nisu mogli da stave bilo sta. Nisu mogli da stave da podrzava video jer kad bi poslao njima video ne bi mogli da ti ga konvertuju za kindle i dostave na tvoj uredjaj, stavili su formate koje mozes da posaljes njima i da ocekujes da ti oni za "malu" proviziju konvertuju te formate u format koji odgovara kindlu i posalju na tvoj uredjaj. Tako da su stavili samo ono za sta mogu da garantuju da ce ti iskonvertovati njihova sluzba za konvertovanje (ili ko vec to tamo konvertuje). Cisto da nemas zabunu zasto ti formati pisu tu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#492 |
Novi član
Član od: 4.11.2011.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
![]()
Samo jedno pitanje,jel' islo preko UPS cistom slucajnoscu (srecom) ili si ih mozda kontaktirao sa tom molbom?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#493 | ||
Novi član
Član od: 30.5.2010.
Zahvaljeno 9 puta na 6 poruka
|
![]() Citat:
A što se tiče Kindle Touch-a, osim one interesantne funkcije X-ray i nema neke preterane prednosti u odnosu na ovu najjeftiniju varijantu. Naravno, tu su i zvučnici i duže trajanje baterije, veća memorija, ali sve to nije naročito bitno. Barem meni nije bilo. Ovaj Kindle Keyboard ti nikako ne bih preporučio pošto je to stari model tj. Kindle 3. Na njemu imaš refresh posle svake stranice, a ne kao na ovom novom posle 5-6. A što se tiče "duhova", ja sam to primećivao samo kada vrtim slike. Desi se neki put da ostane deo stare ali samo se pomeri kursor u bilo koju stranu i sve je u redu. Kod teksta, tj. obične knjige mi se to nikada nije dešavalo. Citat:
Za razliku od mene... ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#494 |
Novi član
Član od: 5.11.2011.
Zahvalnice: 11
Zahvaljeno 6 puta na 4 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#495 |
Veteran
Član od: 18.10.2009.
Zahvalnice: 238
Zahvaljeno 254 puta na 157 poruka
|
![]()
Imam Kindle 3. Čak i da imam najnoviji, izabrao bih da mi refresh radi na svakoj promeni stranice, a ne tek na svakoj petoj. (Dobro je što su ubacili mogućnost da se to bira u novoj verziji.)
Inače, duhovi su itekako primetni ako se ne uradi full refresh. Npr. ako neku reč označim pa mi u dnu ekrana izađe njena definicija iz rečnika, pa ako kliknem "back" i rečnik se izgubi, onda se ne vrši pun refresh celog ekrana, nego se samo izgubi taj tekst u dnu i verujte da se onda na tom delu duhovi veoma primećuju. Tekst je tu malo mutniji i nije dovoljno oštar. Isto se dešava i kada kliknem "menu" pa se on pojavi i nestane. Ne tom delu ekrana će se videti duhovi. Naravno, kad se cela stranica osveži (zatamni se), onda je tekst po pojavljivanju sasvim oštar. Dakle, refresh na svakom okretanju strane nije mana nego prednost. A gotovo se i ne primećuje prilikom čitanja, niti smeta. |
![]() |
![]() |
![]() |
#496 |
Novi član
|
![]()
E pa sad...
![]() Ja zaista ne primećujem neke smetnje kada se ekran ne osveži potpuno. Nisam baš zagledao kakva je oštrina slova i to ali svakako ne ometa čitanje. I znam da ne ometa refresh puno ali opet nekako je bolje da to radi ređe nego češće. |
![]() |
![]() |
![]() |
#498 | |
Veteran
Član od: 18.10.2009.
Zahvalnice: 238
Zahvaljeno 254 puta na 157 poruka
|
![]() Citat:
![]() Itekako primećujem zamućenja slova i to mi mnogo više smeta od onog treptaja prilikom osvežavanja cele stranice. Takođe, mislim da bih mnogo više pažnje obraćao na treptaj kada se on ne bi javljao na svakoj promeni nego na svakoj petoj. Kada navikneš na nešto onda ga i ne primećuješ, ali ako se javlja povremeno onda se doživljava kao anomalija u rutini i više smeta, bar meni. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#499 |
Novi član
|
![]()
Baš sam zagledao i nikakvo zamućenje ne primećujem. Kada se skloni meni ili definicija iz rečnika čini mi se da radi osvežavanje celog ekrana.
Moguće je da su to ispravili u ovoj novoj verziji Kindle-a. |
![]() |
![]() |
![]() |
#500 |
Novi član
|
![]()
Nemojte da poredite partial refresh na touch-u i keyboard-u, jer nije isto. Ako je neko video taj refresh na touc-u neka sudi
![]() Izgleda se Kindle DX vise nece prodavati! Obratite paznju kako pri vrhu strane (gde stoji izbor svih Kindle-a) vise nema DX-a. http://www.amazon.com/Kindle-Touch-W...2296904&sr=1-4 Koliko ja vidim postoje dve opcije: 1. Nece se vise prodavati, i odustaju od 9,7" ekrana (najgora opcija). I to sve zbog loseg interesovanja za ovaj/ovakve proizvode i da zato i gledaju da posto-poto prodaju to sto im "skuplja prasinu", a mozda i zaostaje u odnosu na konkurenciju. 2. Hoce da prodaju "zalihe" DX-a kako bi izbacili novi 9,7" u prodaju. Sto je moguce ako se uzme u obzir pre koliko vremena je izasao DX (Graphite), koliko dugo nema nikakvog update-a softvera, niti bilo kakvih poboljsanja (a konkurencija napreduje). A moguce je i da su uporedo sa 6" Touch-om radili i na 9.7" verziji, ali su zbog ovih praznika prerano izbacili 6" verziju (da ne bi iglubili veliki deo kolaca) a to im se malo i odbilo o glavu. Da li neko ima vise informacija o ovome? Da li je opcija 1 ili 2... |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|