Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Ostale teme > „Ja, igrač!”
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

„Ja, igrač!” Da li se slažete sa Kuzmom?

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 12.4.2010, 11:51   #441
Auror
Starosedelac

Član od: 11.12.2005.
Zahvalnice: 487
Zahvaljeno 329 puta na 171 poruka
Cool Re: "Qzmizam" - Da li su igre umetnost?

http://sahisti.com/index.php?option=...ade&Itemid=105
meni ova igra.

Inace smatram da je pobjeda u Hearts Of Ironu jednaka pobjedi u sahu, izuzevsi silno klikanje. Ima mnogo faktora koji uticu na tok partije, mnogo planiranja unaprijed. Ima cak i pauza sto igri dava odredjenu crtu poteznog karaktera, sto je slicno, je li, sahu.
Auror je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.4.2010, 15:22   #442
dkdnt
Veteran

Član od: 22.10.2005.
Zahvalnice: 101
Zahvaljeno 207 puta na 103 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku dkdnt
Određen forumom Re: "Qzmizam" - Da li su igre umetnost?

Citat:
Nik86 kaže: Pregled poruke
@dkdnt igras sah, to je lepo. I ja ga igram. Koje ti je najjomiljenije otvaranje partije? Meni "indijanska strela".
I ti igraš? Kul, da nisi možda na FICSu?

Od otvaranja zavisi da li igram kao beli ili ne. Kraljičino otvaranje najčešće koristim, jer korespondira sa najvećim brojem odgovora protivnika. Ako sam crni najčešće igram skandinavskom odbranom, jer je li, najčešće ljudi igraju e4. Sicilijanska mi nije omiljena, mada volem kad je crni odigra protiv mene

Usput rečeno, šta je indijanska strela? Ne znam da li sam čuo za to, a mrzi me da tražim sad.
@Auror
Da, HoI je jako kompleksna igra, ali svejedno nije bliska šahu jer je skriptovana, AI je AI a ne prava inteligencija... HoI je možda (verovatno) najrealniji prikaz strateških sukoba u modernom društvu. Sa druge strane, po meni, jedan od najvećih kvaliteta šaha je to što nudi beskonačno mogućnosti, koje samo u saradnji sa protivnikom koji je čovek možeš ceniti. Drugim rečima, kad igraš protiv mašine stvari su proste, zato što je ona podešena ili da svaku pobedi (mislim da već sad nema velemajstora koji može pobediti neki komp sa najnovijim algoritmima za šah, sećate se da je pre nekih 10ak godina Kasparov izgubio od Deep blue-a), ili da u određenom procentu greši. Sa ljudima to nikad nije tako, jer ćeš i sam grešiti, ali i tvoji protivnici će to isto raditi.

Elem, i da, mada je šah Vs igra, ja je nikad ne doživljavam tako. Prosto pobede i porazi nemaju značenja kao što recimo fragovi u CSu imaju. Ne osećam nikakvu sramotu, niti sam ljut i besan na protivnika ako me u jednom danu pobedi 20 puta. Prosto mi to nije važno (mora da mi nije važno, jer gledam da igram sa ljudima koji mene dobijaju, a ne obrnuto), jer pah i ne igram da pobedim protivnika, nego zbog sebe samog. Nadam se da kapirate šta mislim.
dkdnt je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku dkdnt na korisnoj poruci:
Auror (12.4.2010), shrafko (12.4.2010)
Stara 12.4.2010, 19:22   #443
Auror
Starosedelac

Član od: 11.12.2005.
Zahvalnice: 487
Zahvaljeno 329 puta na 171 poruka
Cool Re: "Qzmizam" - Da li su igre umetnost?

E nisi probao da igras HOI protiv protivnika koji nije skriptovan i pravi greske U partiji u kojoj trebaju brzi refleksi isto kao i u brzopoteznom sahu da ti ne pane zastavica. (dobro ne toliko brzi jer imas pause, ali ipak; eto mozda u warcraftu trebaju refleksi radioaktivne zvecarke sto kaze Kuzma)
Auror je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.4.2010, 0:30   #444
Nik86
Banned

Član od: 12.12.2008.
Zahvalnice: 23
Zahvaljeno 62 puta na 56 poruka

Ja sam sah ucio da igram iz par knjiga, a igram ga uglavnom vs par penzionera iz komsiluka
Nik86 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.4.2010, 10:22   #445
sonebrate
Član

Član od: 1.9.2009.
Zahvalnice: 57
Zahvaljeno 132 puta na 89 poruka

Odosmo mi na šah, a tema je "Da li su igre umetnost?"
Počelo je oko CS-a. Nisam ja rekao da CS ne vredi igrati (ko voli, ja lično ne), već da CS nije umetnost. Isto kao ni Tetris (koji je, btw, najprodavanija igra u istoriji, kao kalašnjikov, ne zna se tačan broj primeraka tako da opaska "u top 5 najprodavanijih" baš ne pije vodu) ili Super Mario serijal. To su igre za čistu razbibrigu. SAMO razbibrigu. Kod "ozbiljnih" (namerno navodnici) možeš da tražiš i nešto drugo osim pukog igračkog ugođaja, kao što je gorepomenuta priča. U poređenju, primera radi, CS prema, recimo, nekoj ozbiljnoj avanturi kao što je Myst je isto što i Die Hard 4 prema Silence Of The Lambs. Nešto što je od početka rađeno da bude blokbaster i ima jedinu svrhu da zaradi novac, nasuprot dela koje, pored komercijalne, itekako ima umetničku vrednost. To je bila moja poenta.
sonebrate je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.4.2010, 15:28   #446
shteff
Član

Član od: 11.11.2008.
Zahvalnice: 8
Zahvaljeno 12 puta na 11 poruka

Koliko sam ja primetio retko su sagledani svi elementi klasicnih umetnosti i igara.Pobornici klasicnih umetnosti obicno uporede Tolstoja,Dantea,Dostojevskog,Sekspira i ostale sa super mariom i tetrisom,dok sa druge strane gejmeri porede Myst,Baldurs gate sa nekim znj ljubavnim romanom koj dobijes free kad kupis mleko u samoposluzi.
Po meni licno Fear kec je uporediv sa bilo kojim kvalitetnijim horor filmom,isto tako su mi i Stalker soc,Fallout,Metro 2033 uporedivi sa postapokalipticnim filmovima i knjigama.
shteff je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.4.2010, 22:47   #447
wladimir98se
Član

Član od: 12.3.2007.
Zahvalnice: 36
Zahvaljeno 43 puta na 23 poruka

Baldur's gate treba porediti sa viteskim romanima koji su pozicionirani tek jedan stepenik iznad ljubavnih romana i takodje spadaju u "laku" knjizevnost. Dakle, daleko od umetnosti.
wladimir98se je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.4.2010, 22:52   #448
player1
V.I.P. Test Play

Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.788
Zahvaljeno 4.133 puta na 2.700 poruka

Takve simplifikacije (etikeriati neciju vrednost "po zanru") me podsecaju na ono "sva SF knjizevnost je djubre" i slicno, sto je bilo veoma popularno pre nekoliko decenija. A u stvari 95% bilo cega je djubre, a onih 5% sto je dobro ostaje interesantno i par decenija kasnije (kada vise nema reklame da bilo sta bude IN, bestseller ili popularno), a u slucaju najvrednijih dela pamti se i vekovima kasnije.
player1 je sada online   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.4.2010, 23:03   #449
wladimir98se
Član

Član od: 12.3.2007.
Zahvalnice: 36
Zahvaljeno 43 puta na 23 poruka

Ja nisam UNAPRED etikeriao Baldur's gate vec sam odigrao igru i mogu da kazem da je idelano igru porediti sa klasicnim viteskim romanima (kao sto su na primer oni Valtera Skota) A oni spadaju u laku knjizevnost. Sto ne znaci da su losi. Naprotiv, vrlo su zanimljivi ali ne treba se busati u grudi da je to umetnost jer nije.
wladimir98se je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.4.2010, 1:20   #450
shrafko
Starosedelac

Član od: 5.8.2007.
Zahvalnice: 1.580
Zahvaljeno 1.322 puta na 598 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku shrafko

Baldur's Gate spada u kategoriju lake književnosti video igara?!

Šta sve neću pročitati na ovom Forumu

Šta je sledeće? Da je Madona Planescape video igara? Ili je Syberia za video igre ono što je Lea Kiš za talk-show? Msm, već je bilo konstatacija da su šah i CS "tu negde", ovo bi bilo sasvim logično nadovezivanje na ovako (skaredan) tok misli.

A ja sam sve ove godine mislio da su gorepomenute igre izuzetno slojevite, da pored klasičnog "save the world", "knight in shining armor" i "rescue the maiden" zapleta istražuju i neka mnogo dublja i "filozofskija" pitanja (da li čovek može pobeći od svog nasleđa/sudbine? da li sudbina uopšte postoji? vredi li žrtvovati svoju dušu zarad neograničene moći? da li cilj opravdava sredstvo? šta je karma? itd).

Sad tek kapiram da se sve vrti oko fragova, refleksa, attack i defense rejtinga i rolanja 20ice da bi se ubio zmaj. Hvala što ste mi otvorili oči
shrafko je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.4.2010, 1:30   #451
Nik86
Banned

Ja sam poredio CS sa sportovima, i naglasio da je kao timska igra kompleksan i trazi planiranje i tim kao celinu. E sad sto se neki provokatori po forumu prave glupi i zezaju to je druga stvar.
Dublja i filozovska pitanja bi mogao da istrazujes jednostavnim izlaskom na ulicu i posmatranjem a ne trazenjem skripta u programu. Knock your self out.
Stara 14.4.2010, 1:34   #452
shrafko
Starosedelac

Zahvalnice: 1.580
Zahvaljeno 1.322 puta na 598 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku shrafko

Citat:
Nik86 kaže: Pregled poruke
Knock your self out.
Hvala, imaću u vidu tvoju sugestiju.
Btw, "your self" se piše zajedno

Uzgred budi rečeno, nije mi baš najjasnije kako možeš da porediš šah kao individualnu i CS kao timsku igru. I ne, ne pravim se glup, samo mi nije baš najjasniji tvoj princip argumentacije

P.S: E da, i kaže se "filozofska" (eventualno "filosofska") umesto "filozovska".
shrafko je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku shrafko na korisnoj poruci:
Auror (14.4.2010)
Stara 14.4.2010, 12:25   #453
M1L0SH
Veteran

Član od: 1.10.2009.
Zahvalnice: 144
Zahvaljeno 273 puta na 158 poruka

Citat:
shrafko kaže: Pregled poruke
Sad tek kapiram da se sve vrti oko fragova, refleksa, attack i defense rejtinga i rolanja 20ice da bi se ubio zmaj. Hvala što ste mi otvorili oči
Nazalost vecini igraca se sve vrti oko toga i zato igre pocinju da mi budu sve manje zanimljive ...
I poshto Nick toliko govori o "kompleksnim" timskim aspektima CS-a zashto recimo ne igra Battlefield ?! .... ima mnogo bolju timsku koordinaciju od ti na B ja na A i klik klik .... headshot ....
M1L0SH je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.4.2010, 16:50   #454
Nik86
Banned

Ko kaze da ne igram BF? Moj cimer je evo kupio original BC2 i cepa dan i noc. Ja sam u sred ispitnog roka pa ne bih da popijem okinavu.
Stara 15.4.2010, 14:13   #455
JohnnyNT
Deo inventara foruma

Član od: 15.4.2006.
Zahvalnice: 1.301
Zahvaljeno 1.404 puta na 950 poruka

Citat:
wladimir98se kaže: Pregled poruke
Baldur's gate treba porediti sa viteskim romanima koji su pozicionirani tek jedan stepenik iznad ljubavnih romana i takodje spadaju u "laku" knjizevnost. Dakle, daleko od umetnosti.
Izvinjavam se za off, ali ja bih rekao da su viteški romani čak i ispod ljubavnih, ili barem na istom nivou što se tiče kvaliteta, od kada je napisan "Don Kihot" niko ih više i ne piše.
JohnnyNT je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.4.2010, 15:03   #456
yahhoo
Veteran

Zahvalnice: 465
Zahvaljeno 43 puta na 40 poruka

Umetnost je nesto jedinstveno,neprekopirano...... Sto znaci imamo listu ogranicenih igara,koje moraju da budu makar 80% originalne. To su po mom misljenju sledece igre: Gran Turismo,Gears of War,Company of Heroes,Starcraft,Warcraft,Mass Efect,Diablo,Doom,Quake,Counter Strike i jos dosta njih.

Znaci ovo je lista igrara koje su po necemu originalne i koje jednostavno imaju neku "vrednost", pa samim tim ih smatram za "umetnicka dela" ove pc "umetnosti"

Jer i u pravljenje skulpture mora da se ulozi dosta truda i kreativnosti, i sto je jos ociglednije jeste da umetnicko delo ne nastaje preko noci...... Inspiracija

Definitnivno je moje misljenje da pravljenje igrara jeste neka vrsta nedefinisane "umetnosti"
yahhoo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 15.4.2010, 16:44   #457
player1
V.I.P. Test Play

Mladja populacija zaboravlja koju je revoluciju uneo CS u multiplejer.

Pre toga se normalnom MP pucacinom smatralo bunny-jumping trkcaranje sa raketnim bacacima. Prvi je CS, mod za Half-life, vratio u FPS zanr ono sto se zove realnost. Ubacivanje realnih modela oruzija, mehanike (recoil, flashbang, pucanje kroj meke zidove), lokacije koje deluju stvarno (a nisu ko iz SF filma), i uopste stvari koje su falile u to vreme.

Ono sto je jedan lik uradio, praveci originalni Counter Strike mod, je definitivno nesto unikatno, za vreme koje je nastao, i vredno, sto se tice razvoja igara uopste.
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku player1 na korisnoj poruci:
Nik86 (18.4.2010)
Stara 15.4.2010, 20:57   #458
player1
V.I.P. Test Play

Inace, ne treba traziti umetnicku vrednost samo u delovima igre. To bi bilo ko da kazes da je film umetnost jer eto ima pricu ko u knjizi, muziku ko u scenu, prikaz kao u slici, itd...

Na primer, ja smatram da originalna Civilizacija ima umetnicku vrednost, zbog same originalnost koncepta koji predstavlja, i kako se cela stvar sklopljena. Razvoj drustva od nule do modernog doba, ekspanzija, ratovanje, progres. Sid Meyer je bio genijalac da prvi smisli nesto ovako.

Sa druge strane, ni jedan od nastavaka (Civ2/Civ3/Civ4) ne bi smatarao umetnickim delom. Dok su sve to igre sa unapredjenom mehanikom u odnosu na original, u sustini one su klonovi tj. kopije originalnog principa, gde je gejmplej unapredjen ali sustina je ista ko u originalnoj Civilizaciji.

Mada neke komponente, kao npr. muzika (Baba Yetu, iz Civ4) itekako mogu da se smatraju umetnickim delima, one nisu igra, nego ukras igre, i kao takve ne mogu biti primarni razlog da se nesto smatra umetnoscu ili ne.
Stara 17.4.2010, 20:40   #459
milosmilostivi
Član

Član od: 14.7.2009.
Zahvalnice: 57
Zahvaljeno 9 puta na 8 poruka

Video igre su zlo pa prema tome nisam za to da one dobiju status umetnickog dela iako one zahtevaju veliki napor i trud coveka. Velika vecina video igara se zasniva na "ubi neprijatelja" sto na licnost i na karakter jednog deteta a i na odraslog coveka deluje razarajuce. Ne zelim da prozivam Miodraga Kuzmanovica ali cinjenica je da se on jos kao dete susreo sa video igrama i tako mlad i nerazvijen u punom smislu te reci brzo pao pod njihov katastrofalan uticaj. Naigrao se svih vrsta video igara u kojima je bilo previse ubijanja, patnji, krvi, smrti a on je naravno trazio jos, bio je zedan krvi, radilo je u njemu to zivotinjsko i zversko dok ih je igrao, hranio je zlo u sebi video igrama koje je jos i opisivao. Razmislite o tome kada igrate igru u kojoj ima ubijanja a vi ste pritom ucesnik. Krsite jednu od deset bozijih zapovesti samim tim sto ubijate nekog a pritom uzivate u nacinu izvresenog ubistva nevazno sto je taj lik nerealan, a i da ne igrate a da pomislite na ubistvo je opet greh. Mozda vama ovo deluje kao preozbiljno shvatanje igara ali mislim da je stvarno tako narocito ako uzmete u obzir da ih najvise deca igraju koja su ne formirana i nestabilna jer su mlada pa su zbog toga lako podlozna kvarenju.
Vec odavno su postojali projekti o tome da deca igraju igre koje imaju edukativni karakter to jest da uz video igre deca uce. Medjutim ovo nije moglo da uspe jer savremen covek slab iznutra nije zeljan toga vec, nazalost, "virtuelnog" ubijanja.
milosmilostivi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.4.2010, 21:05   #460
player1
V.I.P. Test Play

I bajke su zlo, jer se dosta njih zasniva na pobedi dobra protiv zla, tj. nasilju nad zlim ljudima il stvorenjima.

Mislim, koji bolesni um smisli spaljivnje vestice u peci*. Tako da ni one nisu umetnost.

*Ivica i Marica
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
igre, umetnost

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Ultimate Fight igara - prva sezona Patton O igrama uopšte 102 9.5.2009 0:08

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 18:08.