![]() |
![]() |
|
Nosači podataka Hard diskovi, optički uređaji (CD/DVD), flash diskovi, floppy... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#21 | |
Veteran
Član od: 20.4.2009.
Zahvalnice: 507
Zahvaljeno 49 puta na 39 poruka
|
![]() Citat:
Sto se tice zvuka, neces ni cuti razliku ako si narezivao audio cd sa mp3 fajlova, koji u startu imaju upropascen frekventni opseg... Kao prvo i osnovno, ako je ispravan Audio CD kao i njegov sadrzaj, ti onda ni jednog trenutka neces cuti digitalni zvuk, mi uvek slusamo analogni zvuk, jer kad bi i culi digitalni zvuk to nebi bila muzika, vec gomiletina krchanja i neprijatnog sustanja sa distorzijom i uzasno jak signal, tako zvuce digitalni zapisi. Neki klasicni CDPlayeri su imali mogucnost da citaju i data diskove, a kojima nije muzika, i to se u zvucniku cuje kao sto sam opisao, desavalo mi se to sa onim CDovima sto su narzani pola audio pola data. Obicnim recima cu ti reci, da je digitalno kod zvuka samo podloga za zvuk, na kojoj je zvuk zapisan, mi tu podlogu nikada ne slusamo, slusamo samo podatak sa te podloge. Plejer preko kog pustas pesmu u digitalnom formatu, prosledjuje digitalne podatke od pesme u DA koverter, da bi uopste culi zvuk preko zvucnika, a zvucnik je analogna tehnika, obrni okreni mi slusamo analogno. Isti taj neki zvuk moze biti spakovan i na obicnu magnetnu kasetu, ali ce zato sa zvukom prilikom slusanja da se cuje i shum trake, zato se i preslo na digitalno zapisivanje, nema analognog shuma, jedini sum koji moze da se pojavi je iz elektronike nekog uredjaja kroz koji prolazi zvuk, kao sto je zvucna karta. Inace informacija i zvuk neke pesme je jedinstven, samo je pitanje gde ce biti arhiviran, (na, gramofonsku plocu, na audio kasetu, na video traku, na audio CD, na flash, na HDD...ove poslednje dve varijante su najbolje, nema gubitaka), jedino sto digitalija sama po sebi hladna za slusaje, ali vec smo svi navikli, nove generacije chak nisu ni imale dodira sa nedigitalnim zapisom zvuka, mozda neko i jeste ali to je retkost. Audio CD je deklarisan sa 44100hz / 16bita 44100hz. to znaci da ima 44100 uzoraka zvuka u jednoj sekundi, samo u ovom jednom uzorku (cetrdesetcetvrtohiljaditom delu) postoje 2-byta po kanalu, 2kanala puta 2byta = 4byta, jedan byte se sastoji od 8bitova, da bi dobili 16bita (audio cd) trebaju nam 2byta po kanalu, sto znaci da jedan stereo uzorak (sample) ima 32 bita informacija (32Binarna broja), kad pomnozimo 4byta sa 44100 dobijemo 176400 byta za samo 1dan sekund pesme, u ovih 176400 byta je sve zapisano za taj sekund muzike, Basovi, srednji, visoki tonovi, reverbi, efekti, instrumenti, frekvencije instrumenata, pevanje, bubanj, panorame, i td.. kada laser cita one rupice na disku, mora da procita odredjen broj rupica da bi imao informaciju o rasporedu cifara (bitova), opet od rasporeda bitova zavisi sta je informacija, ako su neke rupice na disku lose narezane a pri tom citljive, laser ce to da procita i posalje tako kako vidi, i kada je zvuk u pitanju cucemo na zvucnicima nesto drugaciju zvucnu informaciju od originala sa kog smo rezali, to za obicnog slusaoca muzike moze da bude i neprimetno, ali za nekoga kome to znaci itekako je cujno. Iz ovoga vidis, da digitalni zvuk nije ono sto cujemo, vec nacin zapisivanja, i digitalni zvuk nije samo jedna digitalna informacija, vec gomila sitnih informacija tj rupica, koje laser cita, preracunava i salje dalje u obradu prema zvucniku. Ovo je samo jedan mali deo koji utice na degradaciju zvuka prilikom narezivanja Audio CDa, ali od svega je najbitnije da rupice (razlicitih velicina i oblika koje laser busi na disku), budu sto preciznije, jer onda ce i binarni brojevi biti precizniji. Laser cita kombinacije tih famoznih rupica i od tih kombinacija se dobiju kombinacije binarnih brojeva, pa se kombinacije binarnih brojeva salju do DA konvertera, DA konverter takodje moze da menja karakter zvuka, na lose i bolje, i odma posle konvertera digitalno prestaje a vazi, pocinje analogno, analogna informacija putuje kroz elektroniku (koja takodje moze da menja zvuk) i dolazi do zvucnika, a i zvucnik od kvaliteta, namene i stila zvucnika moze da reprodukuje na svoj nacin, usput imas i vazduh, odbijanje frekvencija po prostoru, i dok zvuk dodje do usiju moze da se promeni hiljadu puta. Audio cd na sebi ima sirove podatke od pesme, zato se i razlikuje od Data CDa. I jedno i drugo je digitalni zapis, ali postoje razlike... data disk narezan na velikim brzinama moze samo da bude necitljiv i da ima errore, i nema onu stavku 44100hz / 16bita (tako da, imas pristup podatku ili nemas) i tu se sve zavrsava. ![]() Poslednja ispravka: Zoranb007 (5.2.2011 u 3:58) Razlog: doterivanj preglednosti... |
|
![]() |
![]() |
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku Zoranb007 na korisnoj poruci: | ||
![]() |
#22 |
Član
Član od: 1.11.2008.
Zahvalnice: 12
Zahvaljeno 9 puta na 9 poruka
|
![]()
I da kazem.
Kod narezivanja podataka na disku, veoma je vazno na kom programu se to radi. Uzeo prazan CD, narezao audio pesme, to narezao na nero express i na najmanju brzinu (4x). Kad sam cuo, auuuu reko ja da to nesto nije bilo u redu sa rezacem pa nije lepo narezao. Na pocetku svake pesme culi se ti "preskoci" od po 2 sekunde. A na prvoj i drugoj culi se preskoci posle pocetka i na sredini. Na ostalim to nema ali na pocetku svake "obavezno" bilo preskoka. Prvo sam pomislio to sto sam rezao na PRINCO da oni nista ne valjaju. Skinem ja Nero Burning ROM. Isto uzmem PRINCO i narezem audio sa istim pesmama (na najmanju 4x brzinu). Nema preskoka!! Ni na pocetku ni tokom pesme. Kako sad? Zasto je express lose narezao? Kad nesto rezem, nikad ne idem tako na internet, vec ga ostavim tako da reze. Hmm, dakle isto je vazan program preko kog rezete ;-) ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Deo inventara foruma
Član od: 30.11.2008.
Zahvalnice: 730
Zahvaljeno 4.355 puta na 3.596 poruka
|
![]()
Radi se o podešavanjima u Nero Express-u. Imaš tamo negde da ubaci pauzu od 2 sekunde između pesama, nađi i dečekiraj to.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Veteran
Član od: 18.5.2008.
Zahvalnice: 65
Zahvaljeno 135 puta na 114 poruka
|
![]()
ja obicno rezem mp3 cd -ove i taj cd mi se vrti u stubu dok mi se nesmuci. Zato sma i reko da nevidim razliku nikakvu u rezanju 12 ili 32 ili 52.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Član
Član od: 9.3.2010.
Zahvalnice: 39
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Ja sam se nasnimao HD-MKV filmova-i to pretezno na DL diskovima i to ihi-hi koliko komada.Ove optike od 1500 din, dok rezu- one rezu samo dobro - na najminimalnijoj brzini -i ja sam uvek rezao i uvek na najminimalnijoj brzini. Za DL na pr-4X i to rezem kao data. Imam filmova koje sam odavno snimao i na svakakvim diskovima, svi rade bez problema. Cim prvi put pocne da zeza i pravi greske pri rezanju- optika-ODMAH u kantu- pa sta ocekujete od uredjaja od 1500 din. Moja ideologija je takva- najmanja brzina- prvi problemi-kanta za otpad. I nebrinite za pucanje diskova i gubljenje podataka.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Deo inventara foruma
Član od: 9.7.2006.
Zahvalnice: 3.544
Zahvaljeno 1.792 puta na 756 poruka
|
![]()
@ Zoranb007: Fino si objasnio neke stvari, slazem se sa tvojim misljenjem, ali si mogao da lupis negde Enter, mnogo je nepregledna poruka za citanje.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Veteran
|
![]() Citat:
Posto tvoje mp3 rezanje nisi naglasio u prosloj poruci, nekako sam predpostavljao da narezujes mp3 cd ili da mozda pretvaras iz mp3 u audio cd, zato sam objasnjavanje i poceo sa mp3 formatom. @A M G: U pravu si, i ja sad vidim da je nepregledno, izudaracu taj Enter ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
V.I.P. Zvuk na računaru
Član od: 30.10.2009.
Zahvalnice: 64
Zahvaljeno 146 puta na 134 poruka
|
![]()
Al ste ga zakomplikovali sa ovom temom baš..
Zoranb007 ode najdalje... Naravno da se kod brzog narezivanja gubi kvalitet kod čitanja.. Ali ako podaci mogu svi da se očitaju onda je to to.. Ja sigurno ne očekujem od dvd rezača koji košta 2000 din neka čuda.. Sve sad to postalo potrošna roba pa ok za tu lovu.. Setite se samo kad smo rezali diskove za ps1 oni plavi verbatimi e to je nekad bio kvalitet tad je običan disk bio skuplji takođe i rezači.. Sad je sve konfekcija i jeftino loši mediji od 20 din komad pa se naravno preporučuje sporije rezanje da bi disk što duže bio u čitljivom stanju ništa više.. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Veteran
Član od: 18.5.2008.
Zahvalnice: 65
Zahvaljeno 135 puta na 114 poruka
|
![]()
@Zoranb007 svaka cast vidi se da poznajse materiju
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Veteran
Član od: 16.10.2008.
Zahvalnice: 164
Zahvaljeno 280 puta na 127 poruka
|
![]()
Da li je 8x dobra brzina za rezanje igara na Verbatim DVD-jeve?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#31 |
V.I.P. Zaštita
Član od: 30.9.2007.
Lokacija: Hypnos Control Room, Tokyo Metropolitan Government Building
Zahvalnice: 1.183
Zahvaljeno 1.323 puta na 1.095 poruka
|
![]()
^ Verbatimovi DVD+R rezani na 8x na mom Pioneeru 115D u protekle dvije-tri godine su još uvijek čitljivi.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Sass Drake na korisnoj poruci: | ||
Keki (5.2.2011) |
![]() |
#32 |
Član
Član od: 25.2.2007.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 3 puta na 3 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Član
|
![]()
Na mom Pioneer-u 112D narezao sam nekih 200 diskova, verovatno i vise. I pustao sam raznorazne diskove ekstremnih ogrebotina (prve godine koriscenja), ali sam kasnije poceo malo da pazim koje diskove ubacujem. Mislim da ga koristim nekih 3-4 godina. Nikakvih problema nema.
Poslednja ispravka: - TERMINATOR - (10.2.2011 u 0:47) |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Član
|
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() E da, koji su danasnji najbolji prazni diskovi, posto ima puno tih proizvodjaca??? E da, gori od Princo su PLATINET, najgori su. Kupio sam jedan da vidim kakav je, vadim ga iz kese, stavim u kutiju (bez ostecenja), sutradan vec ima nekih linija i necega zamucenog ( ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Veteran
|
![]()
Kakve se to linije pojavljuju same od sebe, prvi put cujem za tako nesto, malo mi tesko da poverujem...
A jesi li bas dobro pogledao taj disk (mislim, iz svih uglova) pre nego sto si ga ubacio u kutiju, pa sutradan pogledao? Kako je to moguce...? Meni se to nikada nije desilo, zbunjujuce. |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
V.I.P. Video/TV softver
Član od: 24.12.2005.
Zahvalnice: 140
Zahvaljeno 462 puta na 359 poruka
|
![]() Citat:
Koliko je meni poznato, kod rezanja Audio CDa postoji manji erorr corection jer Audio CD format koristi veci sektor od 2352 bajta za razliku od mp3 CDa ciji je sektor 2048 bajtova. Ako je audio disk ispravno narezan, čak i pri velikoj brzini, neće biti potrebe za korekcijom grešaka i zvuk će biti kao i izvorni. Drugo, ako je audio disk loše narezan, muzika neće zvučati kao loš mp3 već će krckati i pucketati ili preskakati određene deonice, u zavisnosti od oštećenja. Dalje, kad se diskovi režu, ne postoje rupice već udubljenja i ispupčenja kod presovanih, originalnih diskova gde razlika između udubljena i ispupčenja predstavlja promenu, tj. jedinicu. Kod diskova koje mi režemo, prilikom rezanja se menja svojstvo površine da bi drugačije reflektovala svetlost i tako simulirala udubljenja i ispupčenja. Sve u svemu, ne treba rezati Audio CD na velikim brzinama zbog veće mogućnosti pojave grešaka prilikom rezanja a Audio CD format nema dobru korekciju grešaka, kao ni VCD, uostalom. Ako i dođe do greške, Audio CD će krckati i pucketati na tim mestima ali će ostali delovi pesme zvučati kao i originali. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
V.I.P. Test Play
Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.769
Zahvaljeno 4.133 puta na 2.700 poruka
|
![]()
Evo ja rezem na punoj deklarisanoj brzini medija.
![]() Zasto? Pa lepo, na primer treba da bekapujem brdo epizoda nekih serija, sto imam na disku i to zauzima nekih 5-10 diskova. I tu, prosto, razlika izmedju 30, 15 ili 8 osam minuta po disku znaci mnogo po pitanju mog vremena, pa nemam luksuz za rezem na tenane. Ipak, to je sve rezanje po deklarisanoj brzini medija (16x za Verbarim diskove, koje iskljucivo koristim), iako mogu da postavim da reze i automatski, kada rezanje moze da bude i brze. Cenim, izmedju 16 i nekih 20-22x nije tolika razlika u brzini, a mediji su ipak deklarisani na x16, pa sto da ih silim, van "tehnickih specifikacija" bez potrebe. Audio muziku, radi pustanja u kolima (klasican CD plejer), rezem isto brzo, jer ti diskovi nisu ni namenjeni cuvanju, za razliku od mp3 datoteka. P.S. Za sad, nisam nigde imao problema, mada se druge strane, retko sam negde druge koristio te diskove, sem na mom desktoou i DVD plejeru. A i kad su korisceni drugde, ti diskovi su radili bez problema. Poslednja ispravka: player1 (10.2.2011 u 12:26) |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Superb Moderator
Član od: 17.8.2005.
Zahvalnice: 3.173
Zahvaljeno 4.256 puta na 1.277 poruka
|
![]()
Cesto mi se desava, kad narezem DVD video disk na vecim brzinama od 4x, da ga ne citaju stariji/jeftini/losiji DVD plejeri...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Starosedelac
|
![]()
Ja pa imam drugacije isustvo s Platinet diskovima, narezao sam ih barem 100, i dalje rade (bar oni koje povremeno ubacim
![]() E sad, kad rezem bas za DVD plejer, obicno rezem na manjim brzinama. Mada, ni sa ovim diskovima brzo rezanim se ne secam da je bilo problema ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 | ||
Član
|
![]() Citat:
Citat:
![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Gledanje online filmova uz prevod na srpskom | Parsifal | Video/TV softver | 23 | 24.5.2012 15:38 |
[Monitor] BenQ G2420HD | Aibo | Opisi, recenzije i testovi | 31 | 6.4.2011 15:04 |
Sigurnost u Win XP OS | wog326 | Zaštita | 5 | 11.8.2010 14:54 |
Kvalitet slike na HDTV televizorima i povezivanje na kablovsku | FilipZivkovic | Video/TV softver | 10 | 4.2.2008 23:14 |
Dorada snimka sa VHS-a pre snimanja na DVD | alendin | Video/TV softver | 6 | 7.3.2007 16:04 |