![]() |
![]() |
![]() |
#321 |
Član
Član od: 6.6.2009.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
|
![]()
Igre nisu jos uvek umetnost da bi nesto postalo umetnost mora da prodje vreme..npr stripovi se smatraju za umetnost a neko ce da me ubedjuje da ono sto pravi marvel je bolje od npr wichera.Dok je recimo wachmen po dubini radnji i svemu ostalom svakako bolji od bilo kog romana koji je dobio nobelovu nagradu u poslednjih 30 godina ....Pre svega vecina se navodi predrasudam a ne cinjenicama ....Igre ce postati umetnost za jedno 10 godina(priznata 8 umetnost)do tada ce svaki lik koji se pravi pametan i procitao je dve knjige da nebi dobio keca na lektiri da nipodastava igre.....
|
![]() |
![]() |
![]() |
#322 | |
Banned
Član od: 3.5.2009.
Zahvalnice: 1.239
Zahvaljeno 438 puta na 374 poruka
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#323 | |
Član
|
![]() Citat:
Filmovi i tekako podlezu cenzuri a knige su bile cenzurisane i jos gore zabranjivane (dragulj medine npr).... Dali ti stvarno verujes da nesto moze dobiti trajnu vrednost ako postoji tek 20 godina.... Realno mogu. opet tvrdis da nemogu trajno da se sacuvaju a postoje (ponavljam se )tek 20 godina....Ps.molimte objasnimi kako si dosao do zakljucka da nemogu da se trajno sacuvaju.... Modelovanje ili ti oblikovanje po sopstvenoj volji ja npr mogu da modelujem Rat i mir ali da ne objavim a smatram sebe literarno neobrazovanim...igre pruzaju vise slobode sve napreduje pa i umetnost... I filmovi imaju zastitu a i muzika i ona se kopira....Nipodastavas i druge umetnosti u svom izlaganju.... To nije cinjenica to je prosto tako nemozes da sebe da nayoves umetnikom ako radis nesto sto se nesmatra jos uvek umetnoscu...kao sto rekoh treba da prodje vreme... UUUUUUU brate ti tvrdis da umetnost nema promociju a sta su silne reklame bilbordi za filmove muzicke albume koncerte....Brate imaju rpg,fps,rts...ja neznam sta ti podrazumevas pod izradu....po tom sistemu sve su slike na isti fazon..... Umetnost evoluira neocekuj da sve bude kao sto je bilo pre 800 godina.... Kroz vekove umetnost je formirala misljenje pojedinca ili grupe....Katolicka crkva je smatrala humanizam i renesansu nepriateljem crkve i imala identicno misljenje o noj kao ti o igrama... I film x men je umetnost i gomila americke(i nase omladine) ce da usklikne vidi vulverina kako skace sa zgrade...banalizujes stvari pri manjku cinjenica.... |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku StrelokMonomax na korisnoj poruci: | ||
fingerprint (9.6.2009) |
![]() |
#324 | ||
Veteran
|
![]()
1. žanrovi u umetnosti i igrama:
Lonewolf je u pravu kada kaže da se umetnost (ono što se tradicionalno podrazumeva pod njom) i igre razlikuju u ovom pogledu. U umetnosti postoje PRAVCI poput romantizma, Realizma, gotike, moderne, impresionizma, avangarde.., dok u igrama toga nema. Igre imaju žanrove, kao što i pojedine umetnosti imaju žanrove - horor, komedija, drama... u književnosti ili filmu, su pandan fpsu, arkadi, avanturi, rpgu u video igrama. Ali, kao što svi vidite, žanrovi umetnosti i igara se prepliću, pa imamo survival horor tactical shooter (lupam) igru koja kombinuje žanrove različitih sfera. Koliko je eklektizam igara umetnički, a koliko industrijski, tj. neestetski, ostaje da se vidi. Za razmišljanje o sinkretičkim osobinama proizvoda popularne kulture i menjanju granica umetnosti kroz evoluciju tehnologija i potreba IT čoveka, sada nemam vremena, ali to deluje kao zanimljiva tema. 2. cenzura Prvo valja imati na umu da postoje 3 vrste cenzure - autocenzura, preventivna i naknadna cenzura. ESRB je naknadna cenzura, i odnosi se na propise državnog aparata, tj. zvanične, oficijelne pravne kodekse ponašanja u jednom društvu. NArvano, ona postoji i umetnosti, iako je ideal da ona bude slobodna od toga, prosto je nemoguće do toga doći - zato što će društvo, okolina, svet u kojem umetnik živi uvek uticati na njegovo umetničko delo jednom ili svim vrstama cenzure. Dakle, ni ovo nije argument da igre nisu umetnost. @StrelokMonomax dragulj medine nije umetnos` ![]() 3.čuvanje i trajnost Ok, istina je da igre postoje samo na medijima koji sami ne reprodukuju sadržaj, već je za to potreban bar još jedan uređaj. Međutim to prosto nije važno više za karakter umetnosti. Film isto tako sam sebe ne može da sačuva na mediju koji ga samostalno reprodukuje pa niko više nije u fazonu da film nije umetnost. Trajanje. Opet, postoji izvesna re-evolucija tumačenja koncepta umetnosti kojoj sam ja blizak (možda zato što je zastupam na neki način ![]() 4. Interaktivnost Ne znam odakle nekom danas, naročito ako je mlađi od sto godina, ideja da je interaktivnost nešto što sprečava umetnički potencijal bilo čega. 5. KOmerzijalizacija Onda nijedna umetnost masovne kulture nije umetnost, zato što je sve industrija - industrija zabave i dokolice. Svi znamo da igre zarađuju više od filmova, znamo i da muzička i filmska industrija zarađuju ogromne pare, a bogami ako se malo osvrnemo, svesni smo da je i turizam svojevrsna industrija dokolice, koja obrće ogromne pare. 8+8+8 sati koje su izborili naši pradedovi omogućili su da masa uživa u umetnosti. Svakojakoj, raznolikoj, širokoj. POtencijal toga je iskorišćen prodajom zabave, a normalno je da je to komercijalizovano u svetu kapitalističke etike. Citat:
Uostalom koncept umetnosti kao zatvorene nepromenljive celine je odbačen odavno. Mislim, živimo u svetu u kom je sve podložno reciklaži, reinterpretacijia, modifikovanju, poboljšanju itd. Smatrati u takvom svetu umetniškim nešto što se ne menja, je isto kao i smatrati da ne postoji ništa umetničko. Zato što se sve menja. Citat:
KAo da dobra umetnost ne manipuliše ljudskim emocijama i mislima? Kao što Strelock reče. Umetnost i naše poimanje sveta i svega evoluira, ili se bar menja. Over and out ![]() |
||
![]() |
![]() |
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku dkdnt na korisnoj poruci: | ||
![]() |
#325 |
Starosedelac
Član od: 7.3.2006.
Zahvalnice: 1.167
Zahvaljeno 647 puta na 285 poruka
|
![]()
Igre same po sebi nisu umetnost, ali graficko modeliranje u nekim igrama je odradjeno na maestralan nacin, tako da je to ona prava umetnost.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#326 |
Veteran
Član od: 2.11.2008.
Zahvalnice: 499
Zahvaljeno 1.348 puta na 495 poruka
|
![]()
Knjizevnost nije umetnost, ali neki pisci znaju da sloze slova po papiru tako da bas lepo izgledaju...
A ljudi dokle vise, ajde procitajte prethodnih 17 strana ove teme pre postovanja, ovde svako bane ko da je Bogom dan mesija i kad lupi svoje misljenje to je onda konacno. @dkdnt Pa koliko se ja razumem u knjizevnost, postojala je komedija i u renesansi i u romantizmu, tako da ne valja brkati zanrove i pravce, a knjizevnost ima jos i oblike (lirski, epski, lirsko-epski i dramski) tako da je to veoma slozena klasifikacija. Pravci se u svim umetnostima odnose na razdoblje, radi lakse istorijske klasifikacije i ne ponavljaju se kroz istoriju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#327 |
Starosedelac
|
![]()
Pa ipak je diskutabilno, vrlo... Cak ne postoji ni prava definicija umetnosti...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#328 | |
Veteran
|
![]() Citat:
Što se oblika tiče, valjalo bi uporediti književnost ili neku drugu "klasičnu" umetnost, i uvideti kako se oblici uočavaju, koje su im specifičnosti, i zašto i kako uopšte postoje, a potom isto to uraditi i sa igrama. Ko zna, možda ova naša ofrlja terminologija šta je žanr, a šta pravac a šta oblik, nije ok, pa se ispostavi da su u igrama oblici ono što sad nazivamo žanrovima - fps, rpg, tbs... MIslim, ovo je čak i logično. PO tome bi žanrovi bili klasični - horor, survival, detektivski itd. dok bi pravci bili neokrajzizam, postsimsizam, avangardni zenoklešoizam.... ![]() |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku dkdnt na korisnoj poruci: | ||
goodlikesweeper (12.6.2009) |
![]() |
#329 |
Veteran
Član od: 2.11.2008.
Zahvalnice: 499
Zahvaljeno 1.348 puta na 495 poruka
|
![]()
Pa postoje horor i detektivski FPS, fantazijski i SF RTS, tako da mislim da bi opet neka klasifikacija bila moguca, tako da sam pristalica teorije da postoje i zanrovi i oblici.
Za pravce jos nije proteklo dovoljno vremena, kad se za sto godina bude pravila podela, onda ce da odvoje epohe i njihove karakteristike, poslednjih par godina mogu da se zovu "veliko-izdavacki debilizam". |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Equilibrium na korisnoj poruci: | ||
--ComputerBoy-- (12.6.2009) |
![]() |
#330 |
Starosedelac
|
![]()
Da, itekako ima osnova za to.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#331 |
Deo inventara foruma
Član od: 14.3.2008.
Zahvalnice: 4.386
Zahvaljeno 3.334 puta na 2.307 poruka
|
![]()
Igre definitivno jesu umetnost. Primer su Half-Life, PoP, FEAR, CoD ali i stare igrice npr. p&c avanture... Umetnost jesu, i to je cinjenica.
@LoneWolf i muzikanti prave mjuzu da ti maznu lovu, pa su umetnici jel? Sto se mene tice pre bih prepustio zivot DVD-u na kome se nalazi GTA IV Razor-a 1911 nego Seki Aleksic... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#332 | |
Član
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#333 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Imate u ponedeljak oko 13:30 reprizu emisije "Mira Adanja Polak i Vi" i tokom emisije ima jedan deo gde se prica o alternativnom zivotu ljudi (WoW, Second Life...), e tu Kuzmanovic prica nesto oko WoW-a (naloga, likova, prodaje...). Bilo malocas na RTS-u, repriza kao sto reko' je u ponedeljak oko 13:30.
Pa ako ima njegovih fan-ova, eto im prilika da vide o cemu se to radi. ![]() Poslednja ispravka: dzonihsv (28.6.2009 u 4:26) |
![]() |
![]() |
![]() |
#334 |
V.I.P. Test Play
Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.788
Zahvaljeno 4.133 puta na 2.700 poruka
|
![]()
Hmm... ne vidim u TV programu reprizu. Steta...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#335 |
Novi član
Član od: 2.12.2009.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 6 puta na jednoj poruci
|
![]()
Smatram da igre jesu umetnost. Argument da su one "igrice" i da sluze samo za zabavu ne može da stoji sam po sebi, jer osim zabave ima igara koje pružaju visoko literarno iskustvo, kao recimo Syberia, koja je svojevrsni bildungsroman/roadtrip mešavina prerušena u igru, visoko estetsko iskustvo u vidu kvalitetne grafike i muzičke podloge, da ne spominjem sve filozofske slojeve koje može sadržati jedna igra. Naravno, ne postoji jedna definicija umetnosti, i to je često stvar osećaja, ali mislim da bi slojevitost mogla da bude jedna od glavnih karakteristika, to jest, činjenica da ti igra ne nudi samo zabavu, ili samo dobru muziku, ili samo primamljivu priču, već sve to zajedno, izvesnu sintezu.
I kad se već porede igre sa knjigama, mogu slobodno i bez srama da kažem da sam igrao igre koje su bile smislenije i sa boljim zapletom od mnogih knjiga koje sam pročitao. "Ana Karenjina" jeste umetnost, ali je umetnost isto tako i "Planescape: Torment", budući da ne predstavlja zabavu radi zabave, već se bavi pitanjima smrtnosti, žrtvovanja, morala, prijateljstva, smisla života, itd. |
![]() |
![]() |
![]() |
#336 |
Veteran
Član od: 1.10.2009.
Zahvalnice: 144
Zahvaljeno 273 puta na 158 poruka
|
![]()
Slazem se igre definitivno jesu umetnost. Ne sve uvek ima i nekog otpada uostalom ima ga svuda. I za film se kaze da je sedma umetnost ali filmovi tipa Rambo, Roki itd. akcioni blockbusteri "iskljuci mozak i gledaj akciju" nisu umetnost. Tako i sa igrama. Uostalom igre pruzaju bolji osecaj od knjige jer imate vizuelno iskustvo ispred sebe. Od filma jer pored muzike, slike vi ucestvujete u svemu tome interaktivno je a film je samo pasivan. I ne bih nabrajao shta je umetnost ali igranje moze biti podjendako lepo iskustvo i kao citanje ili gledanje filma ... Naravno "umetnicke video igre" su retke zbog potrebe da se zaradjuje. A onda se kvalitet gubi zarad senzacije i novca. Kao i sa filmom .... I zashto da ne i klasici knjizevnosti bi mogli da se pretoce u video igre verovatno je najpogodniji zanr za to point & click avantura .... A da ne govorim da video igre mogu odlicno da predstavljaju neke istorijske periode itd. I kao sredstvo za ucenje mogu biti korisne primera radi ja o WWII i srednjem veku znam vishe iz video igara nego sa casova istorije ... Heart's Of Iron, Europa Universalis itd. a koliko samo WWII shotera ..... Tako da to nisu samo "decije igrice" za mindless zabavu .... Imaju itekako veliki potencijal
|
![]() |
![]() |
![]() |
#337 |
Novi član
Član od: 2.12.2009.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 6 puta na jednoj poruci
|
![]()
U sustini, niko sa zdravim razumom to ne moze da ospori, a i posle dublje analize doslo bi se do istog zakljucka.
Glavni problem koji igre imaju sa priznavanjem jeste retrogradnost akademske zajednice, u kojoj je sav SF (osim Hakslija) trivijalan, u kojoj tek sad mogu da svare da je "Gospodar prstenova" ozbiljno delo (sto jeste, i ne samo ozbiljno, vec i izuzetno slozeno na svim planovima), a o ostatku fantasticne knjizevnosti da ne pricam. Toga se gnusaju. A sad jos i neko da im dodje i kaze im kako su igre umetnost i kako bi trebalo da se izucavaju na fakultetima (sto iskreno smatram da bi trebalo), mislim da bi ga na mestu obesili. Tako da, razumem da su Sekspir, Tolstoj, Dostojevski (koji je, inace, moj omiljeni pisac) umetnost i da ih treba izucavati, ali to sto bi igre bile smatrane umetnoscu ni na koji nacin ne bi ugrozilo vrednost ovih autora. Ne treba stajati u mestu, i da se razmisljalo kako danasni akademici i neakademici koji su pozvani da komentarisu svasta (kao recimo ona... zena, Ljiljana Habjanovic-Djurovic koja je svom sinu zabranjivala da igra igrice, i koja vodi najvecu propagandu protiv ne samo igara, vec i kompjutera uopste), nikuda ne bismo stigli, umetnost se ne bi uopste razvijala. Na srecu, vreme uvek ucini svoje, i te akademike pokrije zaborav, njihove sledbenike stid, a igre ce se kad-tad probiti na svoje zasluzeno mesto. Ne sve, razume se, ali, na kraju krajeva, i kao sto je ovde receno, nije ni svaka knjiga umetnost. |
![]() |
![]() |
![]() |
#338 |
Član
Član od: 14.7.2009.
Zahvalnice: 57
Zahvaljeno 9 puta na 8 poruka
|
![]()
Prvo se izvinjavam zato sto nisam procitao sve postove ali video sam u par postova da je neko izjavio da ne postoji prava definicija umetnosti, a prica se o tome da li su igre umetnost.
Ovo neki znaju, neki od prilike, neki neznaju pa resih da vam kazem, mozda cu uspeti da vam pomognem u ovoj dilemi ![]() Defnicija umetnosti - Umetnost je posebna ljudska delatnost u kojoj covekova moc oblikovanja uslovljava stvaranje smislenih tvorevina narocite vrednosti: umetnicka dela. Definicija umetnickog dela - Umetnicka dela sadrze bogata ljudska iskustva izrazena na umetnicki nacin pomocu razlicitih umetnickih sredstava kao sto su rec u lepoj knjizevnosti, boja u likovnoj umetnosti, ton u muzici... Polazeci od ovih definicija igra sadrzi i rec i boju i ton, slicno kao film, samo sto vi vodite lika kroz putovanja, niste nemi posmatrac kao sto u je slucaju sa filmom. Dok gledate film vi ste u jednom posebnom stanju, trudite se da odgonetnete kako se glavni likovi osecaju dok zive svoj zivot i naravno tada vasa masta rusi sve granice. Sa druge strane u igrama vi se stavljate u polozaj nekog lika i zivite svoju avanturu odnosno avanturu lika sto naravno stvara jedno sasvim drugo iskustvo koje rekao bih moze biti mac sa dve ostrice sto zavisi od vaseg aspekta na samu igru. Medjutim igre su daleko od ciste zabave, npr. uzivanje dok ubijate horde protivnika bez ikakvog cilja posle cega ste zedni jos krvoprolica jeste uzivanje koje ozbiljno prelazi u bolest. Uzmite za primer decu koja igraju counter-strike, dok igraju oni toliko puta koriste reci kao sto su: ubili smo ga, zaklao sam ga, raznela te bomba itd... ne shvatajuci pravu jacinu tih reci sa kojima se ne sme igrati, jednostavno zabava nije zdrava, degradira coveka. Postoji legenda da ce Antihrist, kada se bude pojavio na zemlji, stvarati sve sto je i bog stvorio, samo sa vecom vestinom i sa vise savrsenstva. Njegove pcele nece imati zaoke i njegovo cvece nece tako brzo venuti kao sto vene ovo u nasoj prirodi. Time ce on namamiti lakome i lakoverne. Mozda je umetnik preteca Antihrista. Mozda se hiljade i hiljade nas "igramo Antihrista", kao sto se deca, usred mira, igraju rata. Ali naravno igre imaju i svoje pozitvne strane, npr. igra kao sa predivnom grafikom moze da bude prava kulturna panorama, da zakoracite u delove sveta o kojima ste samo mogli da sanjate, zatim dok sam igrao Warcraft III kampanju (bese to poprilicno davno ![]() Iz svega ovoga mozemo zakljuciti da igre jesu umetnost ali i da u toj vrsti umetnosti ima kukolja kao sto ima i u knjizevnosti, muzici... stoga treba biti oprezan i ne prihvatati umetnicko delo zdravo za gotovo vec sa dozom rezerve u sebi jer u suprotnom moze da vas snadje bas ono sto Andric rece:"Svojom savrsenoscu i vestinom umetnik namami lakome i lakoverne". |
![]() |
![]() |
![]() |
#339 |
Deo inventara foruma
Član od: 14.3.2008.
Zahvalnice: 4.386
Zahvaljeno 3.334 puta na 2.307 poruka
|
![]()
Ne znam da li je bilo, ali pogledajte sta implicira upit oblika "miodrag kuzmanovic" na Google-u
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#340 |
Banned
Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 2.493
Zahvaljeno 2.069 puta na 1.046 poruka
|
![]()
Igre su prestale da budu umetnost 1995 kad se pojavio Playstation,od tada do danas igre postaju komercijalne i samo se puca na grafiku dok niko vise nije hteo da da dinar za gameplay...
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
igre, umetnost |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Ultimate Fight igara - prva sezona | Patton | O igrama uopšte | 102 | 9.5.2009 0:08 |