Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Play > Stare igre
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Stare igre Spectrum, Commodore 64, Amiga, PC DOS, M.A.M.E...

Pregled rezultata glasanja: Jesu li stare igre bile zabavnije
Da 582 80,95%
Ne 137 19,05%
Glasova: 719. U ovom glasanju ne možete da učestvujete

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 28.8.2008, 18:25   #241
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.175
Zahvaljeno 5.002 puta na 2.915 poruka
Određen forumom Re: Da li su stare igre bile zabavnije?

Citat:
ChHe_GuEvArA kaže: Pregled poruke
stare igre su milion puta zabavnije i na neki nacin teze...
A ti em imaš 15 godina pa ne znaš kakve su bile stare igre, a imaš i DX 8.1 karticu pa ne znaš ni kakve su nove igre
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 4 korisnika se zahvaljuje korisniku voodoo_ na korisnoj poruci:
DeCoy (28.8.2008), Geomaster (11.12.2008), goodlikesweeper (10.12.2008), MaxXx (24.9.2008)
Stara 28.8.2008, 18:35   #242
Eni
Banana

Član od: 9.1.2006.
Zahvalnice: 697
Zahvaljeno 2.635 puta na 1.358 poruka

Citat:
crazy_LG kaže: Pregled poruke
Danas,kod novih igara mozes da SEJVUJESH POZICIJU, a kod starih si mogao da igrash citav dan ko loodak, ali za djabe,jer kad poginesh morash odpochetka.
To je bila jedna od fora, uslovnjena tehnikom doduše, ali povoljna - jesr si se trudio da naučiš cake i ne pogineš sledeći put, a danas samo save/load i ništa zanimljivo, svaku scenu renderovanu mesecima protrčiš samo jednom, i ne zapamtiš je...
Eni je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Eni na korisnoj poruci:
Oggy (28.8.2008)
Stara 28.8.2008, 18:47   #243
DeCoy
Intel Inside

Zahvalnice: 1.658
Zahvaljeno 11.203 puta na 7.165 poruka

Citat:
Dosta novih verzija starih igara znacajno unapredjuju gameplay stare.
Logično je da je tako. Nažalost to u praksi veoma često nije slučaj. Kad se setim nove verzije Piratesa osetim blagu mučninu u stomaku Nadam se da neće i Col da urade na istu foru
Citat:
Danas,kod novih igara mozes da SEJVUJESH POZICIJU, a kod starih si mogao da igrash citav dan ko loodak, ali za djabe,jer kad poginesh morash odpochetka.
Pa i ranije si mogao da snimiš poziciju na kasetu ili na disketu. Nije toliko elegantno rešenje kao danas, ali bilo je snimanja pozicija. U žanrovima u kojima to nije moguće (platforme, tabačine i sl.) to je omogućeno preko šifara koje se ukucavaju na naslovnom screenu igre.
DeCoy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.8.2008, 19:15   #244
crazy_LG
Banned

Član od: 26.8.2008.
Zahvalnice: 402
Zahvaljeno 838 puta na 361 poruka
Određen forumom

Citat:
Eniaroyah kaže: Pregled poruke
To je bila jedna od fora, uslovnjena tehnikom doduše, ali povoljna - jesr si se trudio da naučiš cake i ne pogineš sledeći put, a danas samo save/load i ništa zanimljivo, svaku scenu renderovanu mesecima protrčiš samo jednom, i ne zapamtiš je...
Mozesh ti i da opet poginesh i novim igrama, ali ne morash ponavljati one koje si vec preshao. Opet neki stari delovi koje si ponavljao 100x znaju smarati.Repetativnost je, kod igara,majka smaranja.

Citat:
DeCoy kaže: Pregled poruke
Logično je da je tako. Nažalost to u praksi veoma često nije slučaj. Kad se setim nove verzije Piratesa osetim blagu mučninu u stomaku Nadam se da neće i Col da urade na istu foru
Mislim da si polovichno u pravu. Katkad su bolje novije verzije,a katkad stare.
Da je novi COD ostao u WWII,to bi vec bilo pomalo monotono. Dawn of War:40 000:Soulstorm je zanimljiviji od Dark Crusade-a zbog novih rasa i vishe planeta(jest,pichamo za nijanse,al' promene su promene

Poslednja ispravka: DeCoy (28.8.2008 u 20:12) Razlog: multiquote
crazy_LG je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.8.2008, 20:15   #245
DeCoy
Intel Inside

Zahvalnice: 1.658
Zahvaljeno 11.203 puta na 7.165 poruka

@ crazy_LG

Govorimo o starim i novim igrama sa razmakom od 10-15 i više godina među njima, a ne o ekspanzijama i nastavcima nekog serijala. Normalno je da će u ekspanziju da ubace nove rase i novu kampanju, jer ko bi u suprotnom kupio tu ekspanziju
DeCoy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.8.2008, 20:40   #246
crazy_LG
Banned

Član od: 26.8.2008.
Zahvalnice: 402
Zahvaljeno 838 puta na 361 poruka

Citat:
DeCoy kaže: Pregled poruke
@ crazy_LG

Govorimo o starim i novim igrama sa razmakom od 10-15 i više godina među njima, a ne o ekspanzijama i nastavcima nekog serijala. Normalno je da će u ekspanziju da ubace nove rase i novu kampanju, jer ko bi u suprotnom kupio tu ekspanziju

Razumem shta ti meni prichash,ali poenta ovoga shto hocu reci je da sa novijim igrama dolazi lagani napredak. Novi Turok je zanimljiviji od starog,jer uvodi modernizaciju,borbu sa djinovskim shkorpijama i bolje naoruzanje. Da je npr. u pucachinama ostalo ono ''pucaj dok im ne vidish beonjache,ranjen si nadji health pack'', to bi bilo smaranje. Nove igre idu da ostvare napredak, ali da sachuvaju srz hrdcore gaminga. Gomila starih RPG tipa Diablo ti koristi isti princip igranja, a danas imash MMORPG-ove koji ti nude taj shmek RPG,sa tim shto mozesh da igrash sa druhtvom,sklapash alijanse i sl.
crazy_LG je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.8.2008, 2:47   #247
punkosaur
Član

Član od: 16.1.2006.
Zahvalnice: 44
Zahvaljeno 33 puta na 24 poruka

Ko o cemu ja o Capcomu.Jeste da nahvalio sam ih pre 100 postova, ali sad neki dan su izbacili rimejk igre Bionic Commando, Bionic Commando Rearmed 2d skrolujucu pucacinu.Teska je samo 250mb i dobrala je skroz dobre ocene po stranim sajtovima.Probao sam i osecaj je super, kao da igras nesto sa komodorca sa odluicnom grafikom i da, moze na dva igraca.
punkosaur je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku punkosaur na korisnoj poruci:
crazy_LG (29.8.2008)
Stara 21.9.2008, 7:49   #248
Le_Chuck
Član

Član od: 19.1.2008.
Zahvalnice: 17
Zahvaljeno 39 puta na 25 poruka

Moje misljenje je da ova bransa pocela da crkava negde oko 2003-2005, zbog likova kojima super mario nije imao dubinu nego su hteli da igrice budu IGRE.A to su otprilike vlasnici ps-a i sa njihovim MGSolidima(za mene je to ko da jedem pljeskavicu namazana sircem i pijem posoljenu kolu, pametan je ovaj peter molyneux sto je protiv tih filmica, i sto je za fable 2 naredio da moze maximum 10 minuta jok ovi 6 sati nekih copy paste dialoga)
Mada takva je sad pop kultura, jbg, da bude sve ozbiljno sada su svi umetnici(uporedi a-team i magnum sa lost i bekstvo iz zatvora, ima intro na youtube-u) a i nekako je sve suvo, da bude sve za odrasle(ja se nesecam kada sam poslednji put video neku igru za decu a da nije o nekom filmu)
Mozda je to razlog sto su igrice bile bolje ranije, glavno trziste su bila deca a to ostavlja kreativnim umovima da rade sta god hoce pod parolom sad ce deca da obracaju paznju, njima je najbitnije da je igra zabavna.A sad su glavno trziste ljudi od 16-26 god. i zbog toga vise nema tih |budalastina| koje su mene zabavljale kao klinca.Sto je extra bilo tamaniti kao ninja kaktus stopala ili dinosaurus koji jede cvece da bi zatim ispustio gas i ide ko pijan ili kuvar koji se tuce sa povrcem u frizideru ili nabildovani gradonacelnik tamani krimose, ranije je bilo ko mogao da radi bilo sta.
I muzika je bila takodja bolja nego sad, sad je sva muzika kupljena

Da me ne shvatite pogresno, bilo je u to vreme i ozbiljnih igrica i veoma bolesnih ali sustina je da niko od preko 25 godina nije igrao blood ili doom, sem novinara to je retko.Od takvih valjda znate je planescape torment u kojima zaboravim da sedim za kompom koliko mu je dobra atmosfera(cak imam original) i starcraft koji nije da nije za decu mada nasilje je na neki nacim apstraktno predstavljen u drugom planu za razliku od sad, sad se to glorifikuje na neki nacin i na neki nacin ga preteraju(witcher) da malo doziraju sto se tice dijaloga itd nego ce odjednom sve i na kraju zahebaju cak mi se nije ni kotor svideo(dijalog imas 7-8 opcija i na kraju se sve svede ako si sith ubijaj-jedi pustiga, 2 deo je dobar though)

Sad ce neko reci sta ja znam o starim igrama tek mi je 16-7 god itd(kao sto je neko nekom vec spomenuo),ali nije tako nisam imao pc jedno vreme ali zato game boy(i to onaj bez boja) snes i sega megu 2 i odskora ponosni vlasnik victor 2.0.

sad ce neki fanboy da trtlja,MGS je za inteligentne osobe, nije to igra za svakog a to i jeste problem on jeste namenjen za svakog i svako misli da je genijalan.Prvi deo i nije bio mainstream(otprilike, mada 6 miliona prodatih primeraka) ali 2-3...
Nemojte da mislite da flejmujem ako imate nesto protiv ignore i nemojte davati neke komentare bla bla ja sam napisao svoje misljenje kakvo je takvo je,uredu.

Poslednja ispravka: Le_Chuck (21.9.2008 u 10:38) Razlog: typo
Le_Chuck je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 2.12.2008, 11:31   #249
purposemaker
Član

Član od: 1.7.2006.
Zahvalnice: 73
Zahvaljeno 23 puta na 13 poruka
Slanje poruke preko Yahooa korisniku purposemaker

Naravno da sam glasao za da...
Primer>
Sinoc sam pored 20-ak najnovijih igara koje imam instalirane (pola nisam preshao) obrnuo "Final fight" na MAME-u sa Cody-jem sa 3 zetona!
Zadnje 2 nedelje nisam igrao ukupno sat vremena te nove igre (jedino PES sa ekipom)...zasicenje ili shta li je?
purposemaker je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.12.2008, 1:12   #250
dadus
Novi član

Član od: 10.12.2008.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci

Mislim da smo bili mlađi pa nam je sve ljepše izgledalo.Primjer su igre tipa operation flashpoint ili Il-2 koje nebi bile tako dobre da su se pojavile prije 2000 a ovako su me u vrijeme pojavljivanja ostavile bez daha.Kao dokaz da nove igre mogu ostaviti bez daha preporučio bih vam toplo da probate ili pogledate na Youtube igru Red orchestra(Osim njene standalone verzije čija se radnja odvija na istočnom frontu postoje i tri modifikacije (Darkesthour((Normandija)),Mare Nostrum((Afrički teatar a u budućnosti se planira i obradjivanje iskrcavanja na Apenine)) i Carphatian Crosses((sukob Rumunja i Rusa na istočnom frontu).Igra je izašla 2006 i mislim da je ona dobar primjer da se dan danas mogu pojaviti i pojavljuju se odlične igre koje nemaju iza sebe moćne kompanije tipa EA.
dadus je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.12.2008, 1:23   #251
_NEBOYSHA_
Član

Član od: 3.9.2008.
Zahvalnice: 267
Zahvaljeno 59 puta na 41 poruka

Naravno da NE!Nove igre su savremenije i bolje odrađene!A stare su bile dosadne!!!!
_NEBOYSHA_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.12.2008, 1:28   #252
Packy
Deo inventara foruma

Član od: 19.1.2008.
Zahvalnice: 1.787
Zahvaljeno 1.270 puta na 496 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Packy

Stare su nama dosadne zto shto uopshte nismo ziveli u to doba i ne znamo kako je bilo u to vreme,pa bi svaki chovek koji je ranije igrao igre naravno ce reci da su nashe *****e i da se sve uglavnom svodi na budzenje grafike.Ali gledano vecina igara nemaju prichu.
Packy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.12.2008, 2:30   #253
WhenDarknessFalls
Starosedelac

Član od: 15.11.2006.
Zahvalnice: 559
Zahvaljeno 794 puta na 489 poruka

Sta znam, sve je to relativno. Ja sam imao srecu da je PSX (koji je izasao 1994. btw) stigao u moj dom a i shiru okolinu tek oko 2000-2001 koliko se secam, pa sam celo detinjstvo, tj devedesete proveo u matorim konzolama, pocevsi od Atarija (cini mi se 2600, 99% sam siguran), preko NESa do SNESa... Tako da, igre za te igracke sisteme smatram "starim igrama", jer nazalost nisam imao tad Komodor i slicne jos matorije zavrzlame.

Ljudi ne shvataju da igre starijih i novijih generacija nikako nisu iste, i ne mogu da se porede. Jer realno sve igre u zadnjih, da kazemo 4-5 godina se po pravilu zavrsavaju za jednu, max dve veceri. Lepo je rekao jedan covek u jednom igrackom casopisu pre par godina: "svi klinci prelaze Kol Of Djuti za par sati, ali bi zato za njih npr The Legend of Zelda: A Link to the Past bio neresiva enigma". Mislim, super je COD igra, ali razumete poentu vec... Jednostavno, igre se sada prave sa drugacijim ciljem.

A opet, ako cemo realno, ni sami igraci nisu isti. Nekad su se igre igrale sa uzivanjem, i natenane. A sad? Sve se svelo na retardirani hajp. Vise paznje se pridaje igrama pre nego sto se pojave na trzistu nego posle. Pa pogledajte npr samo GTA4 teme na bilo kom forumu, a prvo na ovom. Znaci svi postovi su na foru "jao pa meni secka / jao ne mogu da pokrenem / jao ja imam XYZfps, sad cu da klokujem pa da apdejtujem pa da benchmarkujem opet". Niko ziv ne komentarise o "samoj" igri.

U svakom slucaju, da ne idem jos vise u off, svakako da su starije igre bile zabavnije. Jer svako ko je makar jednom u "svoje vreme" odigrao neku igru na Terminatoru, Rambu, i slicnim prepakovanim NES konzolama, ima isto tako makar jednu igru koja mu je podjednako draga, ako ne i draza od svih ostalih igara novijih generacija...
WhenDarknessFalls je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 6 korisnika se zahvaljuje korisniku WhenDarknessFalls na korisnoj poruci:
branko999999999 (10.12.2008), DeCoy (10.12.2008), Ketchua (11.12.2008), Monk Psycho (27.12.2008), Packy (10.12.2008), The Doctor (10.12.2008)
Stara 10.12.2008, 10:29   #254
Patton
Deo inventara foruma

Zahvalnice: 157
Zahvaljeno 904 puta na 493 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Patton Slanje poruke preko MSN-a korisniku Patton Slanje poruke preko Yahooa korisniku Patton

Citat:
_NEBOYSHA_ kaže: Pregled poruke
Naravno da NE!Nove igre su savremenije i bolje odrađene!A stare su bile dosadne!!!!
Ne mozes porediti danasnje igre sa starim po tom kriterijumu... jer ako gledas tako i ove danasnje igre su tesko sr...! A zasto su tesko sr...? Zato sto igre koje budu izasle za 10 godina bice mnogo savremenije i bolje odradjene od ovih danasnjih. To je ocigledno tvoja teorija.

Ima nesto sto je zajednicko za sve igre bilo kada da se pojave, a to je dusa. I po tome treba porediti igre.
Patton je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.12.2008, 10:55   #255
Wile E. Coyote
Član

Član od: 21.8.2006.
Zahvalnice: 339
Zahvaljeno 326 puta na 94 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Wile E. Coyote Slanje poruke preko AIM-a korisniku Wile E. Coyote Slanje poruke preko MSN-a korisniku Wile E. Coyote Slanje poruke preko Yahooa korisniku Wile E. Coyote Slanje poruke preko Skypea korisniku Wile E. Coyote

Ne samo dusa, prica je bitna, kad je prica takva da te zakuje za komp (pogotovu kod starih igara, gde nemas save i sifre, nego moras kad crknes da ides ispocetka), TO je dobra igra. Onda grafika, zvuk, itd. nije ni vazna. Ko je igrao textualne avanture?
Wile E. Coyote je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.12.2008, 13:16   #256
Patton
Deo inventara foruma

Zahvalnice: 157
Zahvaljeno 904 puta na 493 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Patton Slanje poruke preko MSN-a korisniku Patton Slanje poruke preko Yahooa korisniku Patton

Citat:
Wile E. Coyote kaže: Pregled poruke
Ko je igrao textualne avanture?
Nema smajli za dva prsta
Patton je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.12.2008, 16:02   #257
Andross
Kekule Mekule

Član od: 8.12.2005.
Zahvalnice: 662
Zahvaljeno 1.387 puta na 715 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Andross

Naravno da su starije igre zabavnije.
I danas izadje po koja igra koja moze da te drzi na duze staze, ali opet broj zanimljivih starih igara je veci od broja novih Npr. imam u kompu imam instalirane Serious Sam 2 - slistio za 2 popodneva natetane i vise ga ne upalio, Oblivion sa kojekakvim modovima - pali se samo kada mi treba referenca za HTL, i jos po neka novija pucacina kada bas nemam sta da radim. Pored njih tu su mi omiljene igre od Ravena (Heretic I i II, Hexen I i II), Blizzarda (Diablo, The Lost Vikings), 3D Realmsa (Duke Nukem 3D) etc. Te igre nisu relativno tolko matore (treba se setiti naziva igara za MAME i naslova sa kompilacije 256 igara), ali i dan danas mi je zadovoljstvo da ih odigram, cak i sa tolikom silinom da zapostavim rad na igri
Biseri poput Bioshocka i Witchera su tu, ali su nedovoljni da popune rupcagu kvalitetnih PC naslova (koja zjapi btw).
Andross je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.12.2008, 20:43   #258
Geomaster
V.I.P. Programiranje

Član od: 28.6.2007.
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Thumbs up Re: Da li su stare igre bile zabavnije?

Naravno da jesu.

Kada se setim kad sam kao mali na Nintendu igrao Super Marija i po 2-3 sata, jednostavno mi se smuče sve novije igre. Nemam nijednu instaliranu (mislim na nove) ne zbog one zardjale GeForce 5200FX nego zbog toga što sam probao par puta da ih odigram, i verujte mi, duže od pola sata me nisu zadržale, dok i dalje imam Nintendo i trenutno sam na Dr. Mario-u stigao do 25. Level-a

Tako da - koliko god igra imala napumpanu grafiku ili fiziku a nikakvu priču, glup gameplay / bilo šta drugo, za mene je jedna velika nula.ž
Stare 2D igre, (za naša poimanja) jadne grafike i zvuka kao što su Galax (Space Invaders ali na Nintendo-u), recimo Kung-Fu Mario, Tetris i slične su meni interesantnije od ovih novih.

Današnje gaming tržište je zanimljivo za neke na primer mog godišta ('97 godište) koji po 4-5 sati sede i bleje u igraonici ispred Warcraft-a ili WoW-a ali sumnjam da je neko od njih ikad igrao old-school igre.

Dr. Mario rulZ
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.12.2008, 22:36   #259
Telepatic
Starosedelac

Član od: 26.8.2006.
Zahvalnice: 767
Zahvaljeno 222 puta na 129 poruka
Slanje poruke preko Yahooa korisniku Telepatic

Kako sta, uglavnom su starije strategije bolje od novih..RA2>RA3, HoMMIII>HoMMV, WCIII>sve ostalo..
Telepatic je sada online   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.12.2008, 23:20   #260
Andross
Kekule Mekule

Član od: 8.12.2005.
Zahvalnice: 662
Zahvaljeno 1.387 puta na 715 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Andross

I WCII >> WCIII (ako mislimo na warcraft)
Andross je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 23:31.