![]() |
![]() |
|
Brbljaonica Manje ozbiljno ćaskanje na ostale (kompjuterske i geek) teme... (POSTOVI SE NE BROJE!) (Pravila pisanja: kliknite ovde.) |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1981 |
information junkie
|
![]()
Moguće, nisam čuo ništa o tome, jedino da će početi da se emituje na NG od 16. marta (kod nas takođe). Mislim da je vreme da skinem prašinu sa TV-a i podsetim se na kom broju mi je NG
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1982 |
information junkie
|
![]()
Gravity Waves from Big Bang Detected
Ako prođe sve provere, znamo ko dobija sledeću Nobelovu nagradu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1984 |
Deo inventara foruma
Član od: 27.3.2011.
Zahvalnice: 760
Zahvaljeno 658 puta na 461 poruka
|
![]()
Ne znam da li bas spada u ovaj thread ovo ali u u 21.41 prelece ISS(international space station) iznad balkana pa eto ko hoce da vidi
![]() Evo i trackera http://www.isstracker.com/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#1985 |
Ex Parrot
|
![]()
I odlična android aplikacija za istu namenu https://play.google.com/store/apps/d...ar.issdetector
Mada mi se čini da sam je već preporučivao... |
![]() |
![]() |
![]() |
#1986 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Jel gledao neko? slabo se vidi nazalost ipak je 400km to daleko.
Edit: Nista ipak to crveno sto je proletelo je bio Boing 737 ![]() Poslednja ispravka: Kidja (5.6.2014 u 21:52) |
![]() |
![]() |
![]() |
#1987 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ja sam je video velika neuobičajena tačka preletela je pravo preko moje kuće. Izvanredan pogled. Šteta što nemam teleskop. Tačno je išla po zadatoj traektoriji. Pošto sam sedeo napolje sa laptopom u rukama i ovom aplikacijom što je postavio Kidja sve se poklapa.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1988 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ali kad gledas koliko sporo ide a ustvari ide brzinom od 27 000 km/h evo vec je iznad Kazahstana sad.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1989 |
Ex Parrot
|
![]()
Gledao, video, fascinantno kao i uvek
![]() Bela tačka koja se pravolinijski brzo pomera preko neba... |
![]() |
![]() |
![]() |
#1990 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Pošto pratim i avione preko radara putanja nije gde obično preleću avioni. Kretala se od jugo-zapada ka severo- istoku. i baš je svetlela. Ma sto posto jer nikad nisam video takav objekat a kao što sam već rekao poklapa se sa tvojom aplikacijom. Zato što je na velikoj visini pa deluje da ide slično kao avioni. U svakom slučaju optička varka. Mogle su da se vide još dve tačke koje su se mimoišle ali su išle od jugo-istoka ka severozapadu. I one su jedva bile vidljive.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1991 |
Starosedelac
Član od: 20.11.2010.
Zahvalnice: 3.732
Zahvaljeno 979 puta na 534 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1992 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1993 |
Član
Član od: 21.6.2012.
Zahvalnice: 32
Zahvaljeno 11 puta na 11 poruka
|
![]()
Na koliko meseca/godina ISS prelece Balkan? Mnogo mi je zao sto sam propustio, post sam video oko pola jedanest, pa ne zelim da propustim sledeci put. Pozdrav!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1994 |
Ex Parrot
|
![]()
ISS ima veliku brzinu (preko 7km/s, oko 27,600 km/h) i za jedno obilaženje oko zemlje treba mu oko 93 minuta.
Drugim rečima, ISS u određenim periodima (i pod povoljnim uslovima) može da se vidi veoma često. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1995 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Pored Zemlje ove noći prolazi "Zver"
"Ipak, ono što naučnike zabrinjava je činjenica da on nije primećen sve do 23. aprila, a otkrio ga je NASA NEOWISE infracrveni svemirski teleskop." Kako je moguce da toliko veliki asteroid nije primecen ranije? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1996 |
Član
|
![]()
Evo za one koji zele da saznaju kada mogu videti ISS.
http://spotthestation.nasa.gov/sight...m#.U5NKWPl_tpY Samo izaberite grad u kome zivite ili koji vam je u blizini a moze da se izabere i tu vam pisu svi potrebni podaci. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1997 |
Novi član
Član od: 15.12.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 19 puta na 7 poruka
|
![]()
Evo kako bi Civilizacija Tipa II mogla da koriguje putanju svoje zvezde kroz Galaksiju, ili cak da preduzme medjugalakticki let:
![]() Yup, koriscenjem maticne zvezde kao 'pogona'. Osim Dyson-ove sfere, nalazenje zvezde koja ima neuobicajeni vektor kretanja bi bio ono sto treba traziti za detekciju Civilizacije Tipe II. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1998 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.092 puta na 3.804 poruka
|
![]()
ljudi ne veruju ni u leteće tanjire kamoli i navođene zvezde.. meni ovo liči previše na naučnu fantastiku, mada sve je moguće u beskonačnosti univerzuma...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1999 |
Novi član
Član od: 15.12.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 19 puta na 7 poruka
|
![]()
Pa i jeste sf za nas, ali je to hard sf, tj spada u domen tehnoloski izvodivog. (Bowl of Heaven & Shipstar, Gregory Benford & Larry Niven). Benford je astrofizicar po obrazovanju, Niven je dobro potkovan u matematici.
Koliko znam, FermiLab Dyson Sphere SETI projekt je produkovao 4 moguca kandidata (ne mnogo verovatna, ali opet... ceka se bolja osmatracka oprema) Takodje, poznato je 20-tak hypervelocity zvezda, za sada... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2000 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.092 puta na 3.804 poruka
|
![]()
nema to veze sa naprednom tehnologijom čista gravitacija su te zvezde, mda ja uvek ostavljam dozu skepticizma tj ništa nije nemoguće...
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
svemir |
|
|