Koliko vidim na ovom forumu ima zavidan broj korisnika ove distribucije, pa bi bilo šteta da u posebnoj temi ne razmenjujemo utiske i savete i poturamo pod nos ostalim distroima kako nam fleš radi besprekorno
Iznesite vaše mišljenje, doživljaje, utisak, razloge i istorijat upotrebe Arch linuxa. Na koje probleme nailazite i kako ih rešavate? Imate li neku preporuku vezanu za ovaj sistem?
Ukratko ću izneti svoja zapažanja da započnem diskusiju, a potom Arčeri - nastavite, pa kad skupimo materijala i kad nas pitaju "A šta je tako sjajno u Arch-u?" samo prosledimo link ka temi i odvalimo kez
Počeću od instalacije koja, da se ne lažemo, zahteva makar osnovno poznavanje linux sistema ili dovoljno zdravog razuma da se odštampa arčov "
Beginners Guide". Nije me blam da kažem da sam prvu instalaciju izveo sa nekoliko papira u rukama

Shodno
KISS principu i
Arčovom načinu sve ostalo je na korisniku i tome šta želi da njegov sistem radi. Administracija sistema i instalacija i održavanje softvera je jednostavno i do sada nisam naleteo na problem koji nisam uspeo da rešim bilo na
Arch Wiki stranama ili na odličnom
Arch BBS forumu.
Da ne bude kako je sve cakum pakum i da pričam samo hvalospeve, bude i na Archu problema... najčešće prilikom upgrade-a sistema, ali kao što developeri ove distribucije sami kažu - arč nije user-friendly distro i potrebno je ponekad "zasukati rukave" i zavući se u konzolu. To opet ima i svojih pozitivnih strana koje se ogledaju u boljem upoznavanju sistema i njegovih internalija.
Za kraj malo istorije. Arch sam probao na konstantno nagovaranje i navaljivanje drugara koji ga je, pak, probao slučajno, pa se, kao i ja, u momentu zaljubio u ovu distribuciju. Do tada sam koristio odlični Debian, ali njegova stabilnost i besprekoran rad su počeli da bivaju dosadni pa mi je Arch avantura legla kao "kec na desetku". Trenutno koristim 64bitnu verziju sa KDEmod4 i boot do desktopa je 7 sekundi brži nego 64bitni win7 na istoj mašini
Izvolite arčeri...