Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Šta da kupim?
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Šta da kupim? Saveti oko kupovine novog ili nadogradnje starog računara

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 13.8.2008, 0:44   #1
Flatron
Novi član

Član od: 12.8.2008.
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Red face Molim vas pomozite !!!

Imam jedan stari računar koji sam kupio ne sećam se ni ja tačno kad; ali recimo da je kupljen oko 2000. Računar je radio neko vreme, i onda se desio nekakav kvar. Nosio sam računar kod majstora i on mi je rekao da je pregoreo procesor. Sad, ja shvatam da je procesor teško zameniti (odnosno da se ne isplati menjati ga jer mi je to rekao majstor) pa sam skontao da treba kupiti celu matičnu ploču. Moje poznavanje informatičkih tehnologija nije bog zna kakvo, pre je veoma slabo nego solidno. Treba mi pomoć oko kupovine matične ploče i RAM memorije. Zapravo, zelim da popravim taj stari računar, koji ima određene "zdrave" delove: hard-disk, grafičku karticu CD-R, jedan modul RAM-a(jedan niz RAM memorije od 8 čipova) i monitor. Izneo bih sledeće podatke o tom računaru:

Intel Pentium I I (radio je na 500 MHz)
AGP Micro ATX Motherboard (AOpen)-Matična ploča koju bih kupio, a za koju pretpostavljam da je treba menjati,
Grafička kartica: nvidia VANTA LT/8MB
Hard-disk: 13 GB, proizvođač: Maxtor,
SDRAM 8x16MB (jedan niz RAM memorije od 8 čipova).- Kupio bih još 2 niza SDRAM memorije
Monitor: Hansol 710P (19") (monitor sa katodnom cevi)
Kućište: mikro tauer (Micro tower)

Matična ploča ima 3 podnožja (priključka) za RAM memoriju (to sam video skinuvši poklopac kućišta). Mislim da iskusniji informatičari naslućuju kakvu sam konfiguraciju imao i koje su njene mogućnosti.
E sad, molim vas da mi pomognete: kažite mi koliko bi orjentaciono koštala matična ploča a koliko SDRAM memorija (dva modula) ? I da li bi na tu kofiguraciju mogao da se instalira Windows XP ? I uopšte gde mogu da nađem to što mi nedostaje za sastavljanje računara (matičnu ploču sa memorijom)?

PS:

Svestan sam da su današnji računari moćniji od tog mog starog računara, ali ja bih ipak želeo da ga popravim, pa vas zato molim za pomoć. Ukoliko neko ima neke korisne informacije neka piše na: gagicb@hotmail.com Unapred hvala svim dobronamernim poznavaocima informatičkih tehnologija !

Poslednja ispravka: Flatron (13.8.2008 u 1:01)
Flatron je offline   Odgovor sa citatom ove poruke

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Molim pomozite, posao mi zavisi od ovoga (Thunderbird)! salegl Aplikativni softver 20 3.4.2008 22:28
Molim vas pomozite, hitno je! [crk'o hard] salegl Kvarovi 11 19.1.2008 0:49
3d Rendering---> molim savete... Devet1 Grafički softver i radovi 2 29.12.2006 0:13
Molim Vas pomozite ili ode 60GB mjuze !!! Atila Petrovic Kvarovi 6 5.10.2006 16:20

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 4:10.