![]() |
![]() |
|
Prenosni računari PDA, notebook, laptop i ostali prenosni računari, ne računajući tablete |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Starosedelac
Član od: 12.2.2012.
Zahvalnice: 2.880
Zahvaljeno 1.068 puta na 592 poruka
|
![]()
Bas tako kao sto u naslovu kaze, poceo sam da stavljam bakarne plocice kao pomoc pri hladjenju CPU i GPU na za pocetak par svojih starih laptop racunara.
Evo kako to izgleda ![]() Stavi se malo paste, plocica pa onda jos malo paste i ja ih konkretno stavljam na GPU i cipset. Rezultati su razliciti. Uglavnom temperatura ploce, GPU i konponenta koje se nalaze u blizini cipa na kome je plocic budu za oko 5 do 10c manje. Zavisi od laptopa do laptop-a i vec postojeceg resenja za hladjenje. Kod MSI cx605 slucaj je da su temperature procesora odprilike iste. Ali ventilator radi na duplo manjim obrtajima. Znaci laptop je duplo tisi. Kad se napregne grafika temperatura gpu ide na nekih 65-70-75, a isla je i do 85-90 ranije bez plocice samo sa novom pastom i potpuno cistim hladjenjem. Kod Dell M5030 ista prica. Medjutim taj dell ima uzasna fabricka podesavanja za hladjenje koja ne mogu da se promene. Senzor prema kome se pali vent nema na GPU vec samo na CPU. Podesen je da kad CPU stigne do 70c upali vent, produva i oladi CPU i ugasi vent dok se uopste ne vodi racuna o temperaturi GPU koja je stalno na 90+ stepeni . Tu su ove plocice dosta pomogle. Multimetrom sam izmerio i temperature GPU su oko 10c manje... Ali tu sam na karju prespojio ventilator na USB i ukrao 5v tako da stalno duva, a temeperature su neverovatnih 40-50c (na delu oko grafike) uvek i latop je hladan uvek i izbacuje hladan vazduh. Jedino sto se cuje ali ne tako strasno mogu da se gledju filmovi na njegovim zvucnicima, ne smeta vent. Kod dell D620 opet slicna prica ima efekta ali uglavnom ako ne postoji neko manuelno podesavanje venta, najveci efekat je da vent radi na manjoj brzini i brze razladjuje napregnut gpu/cpu.... pokusavam da pronadjem za MSI CX605 manuelna podesavnja venta posto speedfan ne radi, a ne bih da lemim i kradem struju sa USB... Da li je jos neko imao iskustva sa plocicama? I da li ima neki savet oko podesavanja brzine ventilator ako nema nista u BIOS-u i ne radi speedfan...? Poslednja ispravka: Filip89x (16.9.2017 u 18:15) |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Pomoc pri kupovini laptopa - raznorazni zahtevi :) | Ivan452 | ŠDK - Prenosni računari | 9 | 11.10.2011 20:27 |
Problem pri podizanju sistema?! Pomoc | Dj o r dj e | Kvarovi | 11 | 15.9.2011 13:31 |
Pomoc pri kupovini maticne!!! | Dusan_BG | Osnovne komponente | 5 | 13.7.2006 18:39 |
Softver za pomoc pri prevodjenju-CAT tools | Yoda | Aplikativni softver | 0 | 7.4.2006 10:23 |
Laptop racunar- pomoc pri kupovini | firefly | ŠDK - Prenosni računari | 4 | 9.3.2006 13:58 |