![]() |
![]() |
|
Brbljaonica Manje ozbiljno ćaskanje na ostale (kompjuterske i geek) teme... (POSTOVI SE NE BROJE!) (Pravila pisanja: kliknite ovde.) |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
|
![]() |
#1 |
Član
Član od: 26.5.2007.
Zahvalnice: 31
Zahvaljeno 17 puta na 14 poruka
|
![]()
http://www.voanews.com/serbian/2007-06-23-voa8.cfm
Za ovu tehnologiju sam cuo odavno (u emisiji "Posle 2000."). Medjutim, izgleda da se od tada dosta uznaredovalo. Sustina je u tome da pomocu kacige koja registruje protok krvi u mozgu mozete da upravljate uredjajima! Zamislite samo sta cemo sve biti u stanju da uradimo ako se ova tehnologija usavrsi. Na primer, sedite za kompom i pisete poruke mislima (bez tastature)! Onda se setite da je trebalo da pozovete devojku, a telefon vec bira broj! Znam da je ovo jos uvek SciFi, ali za 20-tak godina... Ko zna... Ineteresuje me vase misljenje o svemu ovome. Kako biste vi (zlo)upotrebili ovu ludu spravu? Poslednja ispravka: canon (6.7.2007 u 3:01) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banned
Član od: 23.10.2005.
Zahvalnice: 1.059
Zahvaljeno 821 puta na 447 poruka
|
![]()
tad necemo imati devojke..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Ponosni Eipixovac :)
|
![]()
bilo bi extra za modelovanje... direkatn mozdani input za rad u 3d prostoru koji nam je jako blizak. ili slikanje na primer... laka vizuelizacija "ocu ovo ovako, ovo ovako", bez potrebe da se petlja sa tehnickim delom izrade slike...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Član
|
![]() Citat:
Naravno, najlogicnija je upoterba u medicini (za osobe sa invaliditetom). Meni je posebno zanimljiva moguca primena u auto-industriji. Naravno, ne za upravljanje samim automobilom, vec za upravljanje svim uredjajima u automobilu bez spustanja ruku sa volana. Radio, otvaranje i zatvaranje prozora, regulisanje klime itd. Zar to ne bi bilo sjajno? Eventualna zloupotreba bi mogla da se desi u vojnoj industriji (a gde drugo). Upravljanje oruzjem mislima zaista zvuci zastrasujuce. Takodje, vecita zelja (posebno americkih) obavestajnih sluzbi da mogu da kontrolisu i citaju misli mozda im se napokon ostvari u nekoj doglednoj buducnosti. Narusavnje privatnosti, koja je vec poljuljana mmodernim tehnologijama... I jos nesto. Sta mislite, da li ovakvo naprezanje mozga moze eventualno da dovede do razvijanja mozdanih funkcija koje jos uvek ne koristimo i kojih nismo ni svesni? Negde sam procitao da ljudi koriste svega 7% svog mozga. Kakve se sve mogucnosti kriju ukoliko se ovaj procenat poveca? Mozda telekineza ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
amurof aratnevni oeD
Član od: 18.11.2005.
Zahvalnice: 2.055
Zahvaljeno 1.217 puta na 551 poruka
|
![]() Citat:
![]() Veoma dobro, jedva čekam ovo da kupim. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Mythbuster
|
![]()
Mislim da ste pogrešno shvatili vest. Niti taj hitachi čita misli, niti je trenutno moguće čitati misli, što znači da je dan kada ćete voziti autobomil tako što će on da skrene kada pomislite na levo još uvek predaleko. Ono što taj uređaj radi jeste da čita određene promene koje se javljaju kada dođe do hemijskih reakcija u mozgu. Tako da, moguće je napraviti da mašina deluje u skladu sa mislima, ali ne na način kako ljudi zamišljaju, već upravo kako je opisano u gorelinkovanom tekstu, dakle sabiraš brojeve i voz se pokrene. Isto bi se desilo sa vozom kada se radi bilo koji intelektualni posao koji zahteva upotrebu dela mozga koji je zadužen za, predpostavljam logiku, odnosno logičko rešavanje problema. Što se tiče vožnje automobila na taj način, verovatno je moguće napraviti uređaj koji različite impulse različito procesuje, pa bi se moglo napraviti nešto tipa - pomisliš na nešto lepo, auto ubrza, pomisliš na nešto ružno, auto uspori, koristiš logiku da rešiš neki problem, auto skrene ulevo, razbesniš se, auto skrene udesno i slično... mada mislim da bi taj način vožnje bio komplikovaniji od sadašnjeg manuelnog upravljanja, a da ne pričamo o tome da čovek često ne može da kontroliše svoje misli, kao ni emocije... pa nije isključeno da se prilikom vožnje setiš nečega ili dobiješ poziv koji te razbesni, pa neplanirano skreneš u neki jarak, a još gore ako si na nekom mostu
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
information junkie
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
V.I.P. Test Play
Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.755
Zahvaljeno 4.132 puta na 2.699 poruka
|
![]()
E sad, kad bi mogli efektivno da radimo pet stvari od jednom bilo bi super...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Član
|
![]() Citat:
Inace, dosta neozbiljno smo pisali o svemu ovome, ali to je zbog toga sto je jos uvek veoma rano za ovakvu tehnologiju. Siguran sam da ce se vremenom primeniti u mnogim aspektima zivota... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
V.I.P. Test Play
|
![]()
Znaci CPU load ipak nije uvek na 100%, jer mozak ima los multi-tasking.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Veteran
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Član
|
![]()
@Marko_L
Citat:
Za automobil se potpuno slazem sa tobom. Zato sam i napisao: Citat:
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Kind Of A Big Deal
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 344
Zahvaljeno 450 puta na 265 poruka
|
![]()
Uh bre! Pa toga se treba plašiti! Pomislim na primer na devojku i dobijem je na vezi, padne mi na pamet švalerka pa pozove i nju.. Am.. Zamisli chatujemo uz pomoć misli, a meni padne svašta u tom trenutku na pamet
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Član
|
![]()
Imas svalerku!!! Jos pricas javno o tome!!! Sram te bilo
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Mythbuster
|
![]()
Ah, sve je to još i blago prema pravim strahotama koje mogu da uslede. Zamisli, uradiš nešto loše i po starom srpskom običaju pomisliš "Uh, al sam pojeo g***o"
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
V.I.P. Test Play
|
![]()
Mislim da sto se tice ovakvih uredjaja, da je ucenje koriscenja veoma slicno prohodavanju malog deteta.
Ucis sta treba da uradis da se nesto desi, pravis greske, i posle odredjenog vremena privikavanja to ce biti to. Znaces sta daje sta. Sad svi znaju da hodaju bez problema zar ne? |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Kind Of A Big Deal
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 344
Zahvaljeno 450 puta na 265 poruka
|
![]()
Nemam bre, nego kažem samo ovako.. Kao primer
![]() Citat:
![]() Znači ne treba zailaziti sa tehnologijom u ljudski um, jer tamo svašta može da se pronadje ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|