![]() |
![]() |
|
Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#21 | |
Ad Ministrator
Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 3.041 puta na 1.544 poruka
|
![]() Citat:
Bogme bravo. Bolje mrzi samog sebe što si napisao takvu glupost. Što se onda baviš programiranjem, ako ti ništa nije potaman? Spadaš li u one što izgaze kompjuter i polome ga u paramparčad ako ti program ne proradi iz prve? |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku VojaM na korisnoj poruci: | ||
--ComputerBoy-- (6.7.2009) |
![]() |
#22 | |
Veteran
Član od: 4.7.2008.
Zahvalnice: 85
Zahvaljeno 34 puta na 29 poruka
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Banned
Član od: 11.4.2006.
Zahvalnice: 67
Zahvaljeno 32 puta na 19 poruka
|
![]()
Vojo, druze, opet me nisi dobro shvatio (ili mislim da me nisi dobro shvatio) nisam ja u toj kategoriji, nego ovde, ako mi bude dozvoljeno, pokusavam da nadjem "full-proof" resenje (koje ce da "drzi vodu") za apsolutno (teoretski) svakakvog pocetnika (entuzijazam!) te da, na primer, ako neki od apsolutnih, ali misli APSOLUTNIH pocetnika i napravi "beskonacnu petlju" onda da se ne RAZOCARA i da ne izgubi volju s tim dalje u vezi!
Jer, recimo, ako neciji "prvenac" zapadne u "endless loop" greskom ili previdom pocetnika, pa ako onda pocetnik (u nekim razvojnim "paketima", ovde sam samo naveo najbanalniji primer) bude prisiljen da restartuje racunar ili pritiska Ctrl+Alt+Del, onda, bar ja mislim, da ga to moze u startu da demoralise. Ili gresim? |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
V.I.P. Programiranje
Član od: 9.1.2009.
Zahvalnice: 83
Zahvaljeno 448 puta na 303 poruka
|
![]()
hoces li ikada prestati da pises dve poruke za redom ?
edituj proslu ako imas sta da dodas. elem, ako je apsolutni pocetnik, i ti ga nisi unapred upozorio za endless loop i nacin prekida egzekucije programa. on nece svejedno umeti da prekine, vec ce morati da se uhvati za ctrl alt delete. nece mu pomoci da li je skracenica za break ctrl + pausebreak ili ctrl + c ili sta god da je. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Deo inventara foruma
Član od: 22.11.2005.
Zahvalnice: 389
Zahvaljeno 716 puta na 542 poruka
|
![]()
@Brana
Pa koga to demoralise, taj treba da batali progamiranje. Nema leba bez motike. Nema razloga da rastartujes komp kada program ode u endless loop. Samo ga ubijes preko Ter... ovaj Task Managera u Windozu. Nije mi jasno zasto dramis stalno oko nekih sitnica? Jel ti rastu kutnjaci? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Banned
|
![]()
@irreal; mislim da je bitno da bar ima nacin da ga "elegantno" prekine (bez restarta racunara ili ctrl+alt+del-a). SVAKAKO DA moze da ga prekine ali UZ OCUVANJE predhodno - verovatno - NE snimljenog kOda programa!!! (E, OVO moze itekako da demoralise u nekim softverskim "paketima"!)
Nije problem da mu unapred kazem kako da lako prekine bilo koji svoj program, ako takav nacin POSTOJI! Samo - Sta ako NE postoji (sem recimo restarta)? A da se pri restartu naravno gubi sve sto nije snimljeno! (Razmisli!) P.S. Nemoj biti tolio strog/stroga prema apsolutnim pocetnicima (ovo bi i bilo namenjeno bas za njih!) P.P.S. @irreal; editujem i suvise (brzina kucanja, tudja tastatura/nenaviknutost, i slicno!!) ![]() @mickey: sad mi cak i postajes simpatican!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Deo inventara foruma
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.892 puta na 1.077 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
V.I.P. Programiranje
|
![]()
pa dobro, koji to jezik / editor si hteo da ucis pocetnike a da nema nacin da se "elegantno" prekine program vec mora task manager ili restart ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Banned
|
![]()
Ireal, vidim da si apsolutni pocetnik!
![]() Skoro svaki editor/racunarski jezik IMA nacin da se "elegantno" prekine izvrsenje programa, ali opet skoro svaki od njih ima i situaciju kada to isto "elegantno" resenje zna da ZAKAZE (kao u Qbasicu, primer na predhodnoj strani ovog posta) ![]() S tim u vezi RAZMISLJAM o Extended Basic-u V1.1 koji UVEK ali apsolutno UVEK moze da se prekine na CTRL+C. (i pri tome se napisani kOd programa sacuva, odnosno NE bude izgubljen, kao u slucaju restarta racunara). (ispravite me ako greskim za "endless loop" kad je Qbasic u pitanju?) Ovo za Qbasic se takodjer odnosi i na njegove najnovije Win-bazirane (GUI) naslednike Basica, kao npr. JustBasic (testirano licno!!!) Poz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#31 |
V.I.P. Programiranje
|
![]()
pa cekaj, jel ti nisam vec dva puta napisao za QBasic da se koristi CTRL + PauseBreak ?
cak sam zbog tebe skinuo q basic, napisao endless loop i prekinuo ovom kombinacijom tastera i ne, nisam bas apsolutni pocetnik, tek obican pocetnik, s' obzirom da pisem kod tek nekih 12 godina |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku irreal na korisnoj poruci: | ||
Branislav Gavric (23.6.2009) |
![]() |
#32 |
Deo inventara foruma
Član od: 22.11.2005.
Zahvalnice: 389
Zahvaljeno 716 puta na 542 poruka
|
![]()
Brano, mora da shvatis neke stvari.
Prvo:Svaki user space proces moze da se ubije na modernim operativnom sistemima. Ne mora restart. Druga stvar: Svaki IDE ima save dugme. Bolje nauci decu da cesto koriste save dugme na programu nego Restart SW na kucistu. Dakle, snimis cesto, pa ako udje vrzino kolo ti lepo ubijes proces brzo i lako. To svako moze da nauci. I to je mnogo lakse nego da bezis od dobrog IDE-a zbog raznih gluposti i sitnica. Preporuka za IDE? Ja koristim KBasic. Krosplatformski, OpenSource... to su dobre strane. Losa strana je sto je jos Beta. I nema mnogo tutorijala. Koristio sam i LibertyBASIC, nema nista lakse od njega, ali nema za Linux pa je dobio crveni karton xD |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Mickie na korisnoj poruci: | ||
Branislav Gavric (23.6.2009) |
![]() |
#33 |
Član
Član od: 30.6.2007.
Zahvalnice: 341
Zahvaljeno 103 puta na 52 poruka
|
![]()
A da pocnes sa realizacijom projekta...da vidimo dokle ce dogurati...ovako mozete do sutra :P xD ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Banned
|
![]()
Pa kako da je pocnemo kada sam ja na samom pocetku trazio samo jednu stvar, a to su bili kreativni primeri za pocetnike, a do sada nisam dobio niti jedan isti, samo ova "prepucavanja" (protiv kojih nemam nista, ali opet - otislo je pomalo u offtopic)...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Deo inventara foruma
Član od: 14.3.2008.
Zahvalnice: 4.379
Zahvaljeno 3.323 puta na 2.297 poruka
|
![]() Citat:
![]() EDIT: Post je pomalo nejasan, citaj izmedju redova ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
V.I.P. Programiranje
|
![]()
nije qbasic najjednostavniji !
ima daleko jednostavnijih (doduse, poprilicno ogranicenih) jezika. inace, ako se neko seca one igre kada ste u ulozi nekog astronauta i izvrsavate misije na nekoj planeti/mesecu tako sto programirate robote koje imate na raspolaganju, neka javi ime. to je bila odlicna igra. robote ste programirali u necemu slicnom qbasic-u samo jos jednostavnije. secam se da je bila odlicna da se neko koga programiranje ne interesuje zainteresuje za isto. |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Deo inventara foruma
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
V.I.P. Programiranje
|
![]()
ajd sad procitaj opet sta sam ja rekao.
rekao sam da ima mnogo jezika koji su jednostavniji od qbasica, i da su ti DRUGI jezici poprilicno ograniceni. nigde nisam pomenuo da je QBasic ogranicen. |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Banned
|
![]()
Re: (Svima) Bice nesto od ovoga, (Work in progress!!!)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Pa, da. Shvatio sam sta si rekao, a ja sam rekao da bash zato i biram QBasic. Mozda sam i lose formulisao post.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Državno iz programiranja - ima li nekog? | Geomaster | Programiranje | 12 | 22.5.2009 13:57 |
Generisanje imena, titula, ideja za RPG pricu... | BrunnenG | Zanimljive Web lokacije | 1 | 9.5.2009 2:32 |
Okružno takmičenje iz programiranja (5. i 6. razred OŠ) | Geomaster | Programiranje | 12 | 29.3.2009 23:00 |
Skole programiranja u NSu ? | Insecticide | Programiranje | 3 | 30.12.2007 5:45 |
Ideja za igru | Andross | Pravljenje igara | 6 | 16.12.2007 19:34 |