Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Nosači podataka
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Nosači podataka Hard diskovi, optički uređaji (CD/DVD), flash diskovi, floppy...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 25.1.2010, 20:00   #1
Predrag Stankovic
Deo inventara foruma

Član od: 3.12.2005.
Zahvalnice: 999
Zahvaljeno 666 puta na 458 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Predrag Stankovic Slanje poruke preko Skypea korisniku Predrag Stankovic
Exclamation S.M.A.R.T. Error - Reallocated Sector Count

Danas mi je nešto zatajio Hard disk, tj. blokirao je sistem Win7 x86, najpre je zabagovao total commander kada sam pokušao da pristupim fajlovima na disku, zatim Explorer (Computer) čekao sam nekih 10-ak minuta da se odbaguju, medjutim ništa, zatim sam pokrenuo i Everest ultimate edition, čisto da proverim temperature, koji je takodje zabagovao kada je u inicijalizaciji došao do faze da proverava S.M.A.R.T. uredjaje i tu se i on zaglavio, sačekao sam još koji minut u nadi da će proraditi sve, ali ispostavilo se da je uzaludno čekanje, zatim sam mu zadao restart, takodje na taj način nije mogao da se restartuje, pokušavao je da se izloguje (logging off) čitavih 15 minuta koliko sam imao strpljenja da ga čekam, zatim sam nekoliko sekundi zadržao power button i na taj način sam isključio kompjuter, posle uključivanja sistem je normalno proradio (S.M.A.R.T. u BIOS-u uključen) i nije bilo bagova, jedino što sam primetio kada sam otvorio everest - storage - smart, tu sam primetio da mi prikazuje error 05 Reallocated Sector Count, dok na drugom disku toga
nema.

Da li imam razloga za zabrinutost i da li da backup-ujem sve podatke i da razmisljam o kupovini novog Harda, Koliko je ovo ozbiljno
Predrag Stankovic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.1.2010, 20:47   #2
Sass Drake
V.I.P. Zaštita

Član od: 30.9.2007.
Lokacija: Hypnos Control Room, Tokyo Metropolitan Government Building
Zahvalnice: 1.183
Zahvaljeno 1.323 puta na 1.095 poruka
Određen forumom Re: S.M.A.R.T. Error - Reallocated Sector Count

Napraviti prvo rezervnu kopiju podataka nikad nije na odmet, a što se tiče hard diska pokušaj ga oporaviti sa alatima na Hiren's Boot CD-u.
Sass Drake je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.1.2010, 23:34   #3
player1
V.I.P. Test Play

Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.771
Zahvaljeno 4.133 puta na 2.700 poruka

Mehanika diska je zbog nekog razloga naisla na lose sektore, pa je onda realocirala podatke sa njih u rezervni deo diska, a ove maskirala kao neupotrebljive.

Ako se to u buduce ne bude desavalo, nemoj da brines, a inace broj realociranih sektora (79) u tvom slucaju je previse mali da bi se HDD vratio ako je pod garancijom (Value:99 treba da padne ispod Threshold: 36). Sa druge strane, ovo moze da bude naznaka veceg problema, tako da za svaki slucaj bekapuj bitne podatke, a onda redovno proveravaj situaciju, tj. gledaj dal ce ta vrednost da se menja, i dal ce da se desavaju nova zaglavljivanja.
player1 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku player1 na korisnoj poruci:
Predrag Stankovic (26.1.2010)
Stara 27.1.2010, 1:22   #4
Wizard
Veteran

Član od: 4.12.2005.
Zahvalnice: 21
Zahvaljeno 174 puta na 103 poruka

Tačno je da nije pređen treshold, ali obratite pažnju na ogroman broj ECC ispravljanih grešaka. Npr. moj disk koji ima već godinama 36 relociranih sektora ima samo 13293 greške koje je ispravio EEC, a kod njega ima preko 170 miliona takvih grešaka. Kod mene je seek error rate 0, a kod njega preko 350 miliona. Mislim da je ovaj hard u pre-failure stanju i ja se ni malo u njega ne bih uzdao.
Wizard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.1.2010, 1:57   #5
player1
V.I.P. Test Play

Sa wikije:
195 C3 Hardware ECC Recovered The raw value has different structure for different vendors and is often not meaningful as a decimal number.

Tako da sta tacno Data polje tu znaci, nije bas jasno, jer zavisi od proizvodjaca diskova.
Stara 27.1.2010, 3:26   #6
Wizard
Veteran

Član od: 4.12.2005.
Zahvalnice: 21
Zahvaljeno 174 puta na 103 poruka

Znam. I moj disk je Maxtor, zato sam i naveo podatak. ECC ispravljene greške se ne računaju kao kvar jer posao ECC-a i jeste da ispravlja greške. Ali ovako veliki broj ECC grešaka ukazuje na to da hard stalno ima problem sa ispravnim čitanjem podataka. Uostalom, neka ljudi koji imaju Maxtor hardove pogledaju broj ovih grešaka kod sebe, čisto sumnjam da će ih biti mnogo sa ovoliko grešaka.
Wizard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.1.2010, 4:15   #7
bvitnik
Starosedelac

Član od: 27.12.2005.
Zahvalnice: 66
Zahvaljeno 438 puta na 328 poruka

Ovo nije Maxtor nego Seagate i ima Seagate implementaciju SMART-a. Maxtor je sada samo drugi brand za Seagate diskove. "Hardware ECC Recovered" kod Seagate diskova ima ogromne vrednosti a što je najgore, vrednost raste i opada. Stari, pravi, Maxtor diskovi imaju mnogo manju vrednost "Hardware ECC Recovered". Ovo znam jer imam dva prava Maxtor-a, jedan novi Maxtor (Seagate), jedan Seagate i jedan WD i svi oni, osim novog Maxtor-a i Seagate-a, imaju sasvim drugačije vrednosti koje nemaju veze jedne s drugim.
bvitnik je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.1.2010, 9:23   #8
player1
V.I.P. Test Play

Sasvim je moguce da ta vrednost i ne znaci broj gresaka, nego da je u pitanju kombinacija vrednosti. Pa ako konvertujes taj broj binarni kod, odredjeni bitovi cuvaju odredjene informacije.
Stara 5.2.2010, 23:37   #9
igorx
Član

Član od: 3.11.2005.
Zahvalnice: 5
Zahvaljeno 11 puta na 3 poruka

Ja sam prije dva dana kupio externi HDD Apacer od 320 GB. Odmah sam ga formatirao i pročešljao ga sa dijgnostikom.

HDD Sential mi kaže u opštoj poruci da imam 11 bad sectros i da mi zdravlje disk na 89%. Ja sam disk prečešljao sa HDD Regenerator, koji je trajao 2,5 časa i nije našao nijedan bad sector pa mi je to sve malo čudno. Može li SMART biti u krivu i može li slati krive podatke?

Evo šta EVEREST kaže. Pa ako može neko da mi pojasni da li da ga nosim u servis ili je sve u redu.

Nisam se susreo sa nekim nezgodama u radu.

igorx je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 6.2.2010, 15:51   #10
Predrag Stankovic
Deo inventara foruma

Slanje poruke preko MSN-a korisniku Predrag Stankovic Slanje poruke preko Skypea korisniku Predrag Stankovic

I mene to zabrinjava i nisam siguran još koliko će da šljaka Hard disk, Kao što se vidi na sledećoj slici Seek error rate se povećava dok su ostale vrednosti iste

E sad skenirao sam ceo Hard disk sa HDD regeneratorom, što je trajalalo veoma dugo i na moje čudjenje on nije našao ni jedan bad sector, takodje ni skeniranje iz windows-a (after restart) ne pokazuje da postoje bad sectori, A najčudnije mi je što je prošao Maxtorov PowerMax Advanced test bez gresaka

Ali kada boot-ovao Ubuntu 9.10 sa CD-a on mi je prijavio da mi je taj hard disk pred umiranjem i prijavio je tih 79 bad sectora

E sad nisam ni ja više siguran šta je merodavno pa sam kupio 50-ak DVD diska i narezao sve podatke sa tog harda, pa videćemo dalje šta i kako, Znao sam pre 2 godine da nije trebalo da kupujem Maxtor-ov hard disk jer već mi je jedan stari HDD od 40GB crkao zbog bad sectora, i već jednom sam se opekao, ali prevariše me tad prodavci, i ja sam tad brzopleto postupio

BTW postoji li neki tool sa kojim bi mogao da ga zalečim

Poslednja ispravka: Predrag Stankovic (6.2.2010 u 16:02)
Stara 6.2.2010, 17:28   #11
bvitnik
Starosedelac

Naravno da skeneri tipa HDD regenerator ne nalaze ništa jer su loši sektori relocirani, odnosno zamenjeni rezervnim sektorima. Pristup lošim sektorima sam HDD ne dozvoljava i svaki pokušaj pristupa njima se preusmerava na rezervne sektore. Tek kad se potroše sve rezerve i više ne bude moguća relokacija, onda će skeneri naći neki sektor neispravan. U principu sve je dobro dok rezervi još ima.

Još jednom da ti ponovim da taj disk nije Maxtor nego Seagate sa Maxtor nalepnicom. Bukvalno je identičan Seagate disku sa istom oznakom samo bez "M" (ST***). Za dijagnostiku, najbolje koristi SeaTools jer je Maxtor PowerMax namenjen za stare, prave, Maxtor diskove. Razlike između ovog diska i ekvivalentnog Seagate-a je moguća, i ako se razlikuju, onda se samo razlikuju u kvalitetu ili možda poreklu. Video sam Seagate diskove koji crkavaju isto ko i ovi sa Maxtor oznakom tako da je pitanje i razlike u kvalitetu.

Još jednu činjenicu da ti pomenem. Ja kod kuće imam dva stara Maxtor-a od 20GB i 80GB, jedan i drugi stari preko 6 godina i nikad nijedan loš sektor nisu imali niti sam imao problem sa njima a preživeli su torturu lošeg kineskog napajanja. S druge strane, posedujem i nekoliko starih Maxtor diskova od 40-80GB koji su nebrojano puta dobijali loše sektore i kojima sam više puta radio low level format. Kako to? Pa ona prva dva pomenuta su bila kod mene kući na kvalitetnom napajanju i iza kvalitetnog UPS-a a ovi ostali na fakultetu sa očajnim napajanjima, očajnom mrežnom naponu, dotrajalim električnim instalacijama, čestim nestancima struje, i ogromnim mašinama koje su priključene u mrežu. Kad ti slika na CRT-u počinje da se iskrivljuje i dobija ljubičastu boju a u podrumu rade mašine koje proizvode ogromna magnetna polja, onda znaš na čemu si. Da napomenem da nisu samo Maxtori, stari ili novi, stradali. Svi diskovi su kad tad počeli da crkavaju u tim uslovima samo što su se Maxtor diskovi najviše kupovali.

Znači te priče o tome kako nisi trebao da kupiš Maxtor su najobičnije gluposti i ista stvar se mogla dogoditi i sa nekim drugim brend-om. Koji je tačno uzrok kvara tvog diska, ne znam. Možda samo nemaš sreće.

Što se tiče Seek error rate-a, njega možeš da zaboraviš jer ne pokazuje ništa što ti možeš da interpretiraš. Samo Seagate zna kakvo je značenje tog parametra.

Za opravku loših sektora koristi SeaTools i odradi Zero Fill (Low Level Format) ali tek kad se potroše svi rezervni sektori.

EDIT:

Kad malo bolje pogledam ono 79 verovatno ne znači da je 79 sektora relocirano jer bi Value trebalo onda da bude razlika 100-79=21 a Value je 99. To je onda možda samo jedan relociran sektor a ovo 79 ima neko drugo značenje, opet svojstveno Seagate-u koje niko ne zna da tumači kako treba.

Poslednja ispravka: bvitnik (6.2.2010 u 19:37)
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku bvitnik na korisnoj poruci:
Branislav Gavric (16.2.2010), Predrag Stankovic (6.2.2010)
Stara 6.2.2010, 19:09   #12
Predrag Stankovic
Deo inventara foruma

^ Hvala na pomoći i iscrpnim informacijama, skeniraću i sa SeaTools, a za neko vreme ću i najverovatnije da odradim Low Level format, Nije mi jasno samo zašto mi Ubuntu toliko paniči, pa je i meni stvorio dodatne brige
Stara 6.2.2010, 19:34   #13
bvitnik
Starosedelac

Ubuntu paniči zbog ovoga 79. Kod drugih proizvođača ta vrednost predstavlja da je baš toliko sektora relocirano ali kod Seagate-a/Maxtor-a izgleda nema to značenje. Za sada nadgledaj situaciju.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Programi koji prate S.M.A.R.T. parametre Picard Aplikativni softver 0 24.2.2009 10:30
S.M.A.R.T. error!?! taXicity Kvarovi 13 16.4.2008 18:56
S.m.a.r.t. zoxvel Nosači podataka 17 3.3.2006 20:53

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 2:17.