![]() |
![]() |
|
Web razvoj Sve u vezi sa razvojem Internet sajtova: programi, dizajn, usluge hostinga, administracija... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Veteran
Član od: 16.4.2007.
Zahvalnice: 628
Zahvaljeno 452 puta na 231 poruka
|
![]()
Koliko kod nas kosta izrada web prezentacije i od cega zavisi ta cena.
Koliko bi mogao da se naplati sajt sa 5-6 strana par tabela i 20 obradjenih slika,pri tome sajt se radi u html-u i css. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Član
Član od: 30.10.2005.
Zahvalnice: 48
Zahvaljeno 95 puta na 75 poruka
|
![]()
Zavisi kako i sta se radi. Ako je u pitanju cisto odradjivanje pomocu nekog WYSIWYG editora i jednostavnih grafika, ne moze se izvuci vise od 100€. Sa druge strane, ako se sajt radi detaljno uz kompletan (profesionalan) dizajn, moze i vise.
Ali ipak cekaj savet nekog ko se profesionalno bavi time, ovo su samo neka moja vidjenja. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku pyost na korisnoj poruci: | ||
Notorious B.I.G (22.7.2008) |
![]() |
#3 |
Član
Član od: 9.6.2008.
Zahvalnice: 18
Zahvaljeno 18 puta na 12 poruka
|
![]()
Sve zavisi od toga kome pravis, a ne cime pravis. I naravno, od kvaliteta izrade. 100€ minimum.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Skyrim na korisnoj poruci: | ||
Notorious B.I.G (22.7.2008) |
![]() |
#4 |
Veteran
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Veteran
Član od: 4.12.2005.
Zahvalnice: 50
Zahvaljeno 214 puta na 130 poruka
|
![]()
Sve što se (pre)malo naplati, toliko i vredi.
5 strana, slike, tekst i sve to za 100€... ![]() Dobra reklama zlata vredi, pa nešto od tog zlata i treba uzeti od klijenta kome pravite reklamu. Ja sam par poslova i izgubio jer su klijenti mislili da sam neozbiljan kad tražim tako smešan iznos. Onda sam promenio način razmišljanja i počeo da cenim svoj rad. A posla imam dosta više. Kako je i Skyrim rekao, cena zavisi i od toga kome praviš. Jedno je "Coca Cola" a drugo je "Pera trade". Ako će sajt doneti nekoj velikoj firmi veliku korist, glupo je to naplatiti 100€, moramo se razumeti. Pa šta mislite koliko bi mu uzeli za reklamu na radiju ili TV-u, koja bi se izvrtela nekoliko puta i gotovo, a sajt ima zauvek (ako plati provajderu toliko). A one stipse što bi da prođu za malo para (po mogućnosti 50-100€) prepustite klincima. Ja takve odyebem, njima neki đaci/studenti naprave sajtić i oni onda mene zovu i mole da im napravim nešto ozbiljno jer "od onoga što imam nema nikakve vajde". E, onda im tražim malko više zlata nego prvi put i dogovorimo se u 90% slučajeva. Ali da se razumemo, ne precenjujem svoj rad, samo ga korektno naplatim. Ne radim ja samo zato što volim taj posao, a i to što ga volim nije razlog da nepoznatim (ili meni nebitnim) ljudima uradim bilo šta džabe. Ako hoće džabe, neka im sinčić kome su kupili veoma skup računar da bi se igrao, napravi sajt! Poslednja ispravka: dbaja (22.7.2008 u 9:09) |
![]() |
![]() |
Sledećih 6 korisnika se zahvaljuje korisniku dbaja na korisnoj poruci: | ||
<Rio_da> (22.7.2008), Afro_Bušman (22.8.2008), galebns (22.7.2008), miregrobar (29.8.2008), Notorious B.I.G (22.7.2008), PDarko (24.8.2008) |
![]() |
#6 |
Veteran
|
![]()
Ja caletu radim sajt i naravno necu mu nista naplatiti,ali planirao sam malo da se bavim ovim pa me je zanimalo koliko se naplacuje,cisto da me neko ne prevari ili da ja nekog ne prevarim.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Veteran
Član od: 4.12.2005.
Zahvalnice: 50
Zahvaljeno 214 puta na 130 poruka
|
![]() Citat:
Vidi, u proceni ukupne cene moraš uzeti u obzir vreme potrebno da sve to uradiš. Priče da se iole dobar sajt može napraviti za dan-dva-tri zaboravi. Radićeš ga najmanje 10 dana (nekome) pa će onda uslediti: "vidi, ovo bih ja malo drugačije", "a jel' može tu nešto da trepće, da se kreće", "a nema ni muzike neke", "nekako mi je taj meni čudan, na bih to drugačije", pa se onda sve protegne na još 10 dana. Pa ti to naplati 100€. Kod mene, procena zavisi od količine teksta, broja i kvaliteta traženih fotografija, količine retuširanja i popravke loših fotografija (sa još lošijim sadržajem), brojem stranica, kompleksnosti menija za upravljanje (da li su tekst opcije, grafika, flash,...), korišćenim tehnologijama (Flash, Php, MySQL, CSS), kompleksnosti baze podataka (ako se koristi) i načina administracije iste. Recimo, nije isto napraviti meni u nekom programu i samo uneti u već postojeći šablon tekst opcija (kome samo promeniš kombinaciju boja) i praviti animirani sistem menija u Flash-u. Bitno je i unapred se ograditi od toga šta može a šta ne može biti urađeno za ponuđenu cenu. Imaš ljudi kojima je bitno samo da se pojavi recimo, mala fotka sa proizvodom na njoj (kako bi posetioc video šta je to što on pravi/prodaje). Ali imaš i ljudi koji će zakerati u vezi slike, smetaće im veličina slike, senka oko proizvoda, ugao pod kojim si fotografisao proizvod, neodgovarajuću boju proizvoda na slici, čak će ti i zameriti što nisi korigovao vidljive greške na njihovim proizvodima. E sad, zamisli da se dogovoriš za malu cenu pa te onda uhvati neki takav smarač ![]() Sajt bi mogao prvo osmisliti, deo i uraditi za pokazivanje klijentu, a onda izaći pred njega, reći mu da će sajt biti takav i takav, videti da li mu se sviđa, uvrstiti njegove primedbe u novijoj verziji sajta, i odmah se ograničiti šta su tvoje obaveze oko sajta za dogovorenu cenu. Ja sam imao slučaj da sam dogovorio sa tipom održavanje sajta za godinu dana. Rekao mi je da će on imati 5-6 dodataka za to vreme (u smislu par slika i tekstualni opisi). Nisam mu naplatio mnogo. Onda je on rešio da počne da se bavi i kupovinom/prodajom nekretnina pa me je cimao svakih 5-6 dana da mu objavim ove slike i tekstove, uklonim one slike i tekstove, pa ovu cenu mi smanji, ovu povećaj, itd. Posle kratkog roka ja sam mu rekao da to ne spada u dogovoreno održavanje i da nastavak saradnje može biti dogovoren samo na novi način - određivanje nove cene održavanja uz stroga pravila o količini istih. Oćeš - nećeš, meni je svejedno. |
|
![]() |
![]() |
Sledećih 6 korisnika se zahvaljuje korisniku dbaja na korisnoj poruci: | ||
Afro_Bušman (22.8.2008), Astral_Rock (4.1.2009), masteri (21.8.2008), Notorious B.I.G (22.7.2008), PDarko (24.8.2008), Skyrim (22.7.2008) |
![]() |
#8 |
Veteran
|
![]()
Hvala na dobrim i opsirnim odgovorima.
To da se sajt ne moze napraviti za dva tri dana sam i sam shvatio,sta god da radim polazem na kvalitet.Caletu sajt radim vec par dana i samo sam zaglavlje napravio,od materijala nisam nista stavio,jer kako sam kazes uvek nesto mislis da bi mogao bolje da napravis pa taj deo menjas.Danas sam hteo da idem da slikam sta treba ali je lose vreme tako da sam odustao Hvala jos jednom!!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Veteran
|
![]()
Zanima me kako bih ja kao punoletan gradjanin Srbije koji pohadja srednju skolu mogao da naplacujem npr. izradu web sajtova a da nemam problema sa zakonom i raznim inspekcijama.Kako se na to obracunava porez?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Član
|
![]()
ugovor o delu
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku DJINN na korisnoj poruci: | ||
Notorious B.I.G (25.7.2008) |
![]() |
#11 |
Član
Član od: 28.4.2007.
Zahvalnice: 89
Zahvaljeno 112 puta na 81 poruka
|
![]()
Za 10ak stranica i jednostavan izgled (akcenat na WEB 2.0) traženo mi je 300 evra u jednoj domaćoj firmi. Za osnovni dizajn, bukvalno "template" u obliku jedne stranice, na nekom posebnom popusti, britanska firma mi je tražila 70 funti.
Mislim da su ponude korektne, i jednom kad razradim posao i budem mogao da uložim u dizajn (a ne ja sam da se mučim) svakako ću platiti profesionalce. Akcenat na profesionalce ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku mr.marvin na korisnoj poruci: | ||
Notorious B.I.G (25.7.2008) |
![]() |
#12 |
Veteran
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Starosedelac
|
![]()
Nikakve.
U slučaju potpisivanja ugovora o delu, sve poreze, doprinose, zdravstveno, penziono, socijalno i ostale harače koje treba platiti državi plaćao bi poslodavac (npr. ti zaradiš 30,000, a poslodavac mora da "pljucne" još 18-20,000 državi). Nisam siguran za cifre, ali taj je fazon, u svakom slučaju. Jedino može tzv. "super porez" da te brine, ali osim ukoliko ne zarađuješ više od milion i nešto godišnje (neto), nemaš oko čega lupati glavu. Osim ugovora o delu, imaš i druge opcije - možeš postati preduzetnik (tj. registrovati se kao preduzetnik) ili čak otvoriti D.O.O. Ali to je već dosta komplikovanije, s obzirom da onda sam plaćaš sve dažbine a i izdaci su ti znatno veći... Za početak je ugovor o delu (čitaj: honorarni rad) sasvim O.K. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku shrafko na korisnoj poruci: | ||
Notorious B.I.G (26.7.2008) |
![]() |
#14 |
Član
|
![]()
Ugovor o delu!?
![]() Na to je porez 52%! Poslodavca boli uvo što će tebi dati npr. 100 evra, kad on još pola te sume mora dati državi! Bolje rešenje je ugovor o autorskom delu, jer web-sajt spada u intelektualni rad. Ovde je porez oko 30%, nisam tačno siguran, uglavnom manji je nego kod prvog ugovora. Izvršilac posla oslobođen je poreza kada je u ugovoru jasno definisano da je vrednost posla npr. 100 eura u dinarskoj protivvrednosti, NETO! Mora biti u dinarskoj protivvrednosti (po srednjem kursu na dan uplate) jer je to u protivnom jak zakonski prekršaj, jer se sve novčane transakcije u Srbiji moraju obavljati u dinarima. Inače, sve više me nerviraju "Profy" web-dizajneri kojima su sajtovi obični templateovi, u Photoshopu ne znaju ni dugme da naprave, a glume neke dobrostojeće dizajnere... TUGA! |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Član
Član od: 16.10.2008.
Zahvalnice: 10
Zahvaljeno 3 puta na 3 poruka
|
![]()
ja sam web dizajner, doduse ne profi....
znam koliko to kosta, a zavisi od toga radis li u html-u ili nekom drugom formatu. u sustini od 300-500/strani din za html (nesto jednostavno) pa navise u eurima |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Praćenje posecenosti web sajta (tutorijal) | zk_0709 | Web razvoj | 11 | 19.6.2008 11:53 |
Kako da se ne menja URL sajta? | Patton | Web razvoj | 7 | 23.3.2008 21:46 |
Zbun oko cena grafičkih | shrafko | Grafika | 4 | 11.2.2008 23:42 |
Cena Google AdSense reklama (najvece i najnize) | freeminder | Internet usluge | 19 | 28.2.2007 23:06 |