![]() |
![]() |
|
Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 1.4.2010.
Zahvalnice: 20
Zahvaljeno 37 puta na 33 poruka
|
![]()
kako da se neki fajlovi otvaraju mojim programom
npr napravim text editor primetio sam da u main funkci imaju argumenti argc i argv ali sta to znaci mislio sam da taj fajl koji se otvara mojim programom bude argument ustari i da preko tog argumenta program prikaze njegov sadrzaj u textedit ako moze pomoc za ovo |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.174
Zahvaljeno 5.002 puta na 2.915 poruka
|
![]()
argc je argument count
argv je argument vector, odnosno niz stringova primer, ako neko tvoj program pokrene iz komandne linije kao program.exe fajl.txt argc će biti 2 argv[0] će biti "program.exe" argv[1] će biti "fajl.txt" i onda samo uradiš nešto tipa if (argc > 1) fopen(argv[1], "r") Takođe, ako u Windowsu prevučeš ikonicu fajl.txt na ikonicu tvog programa, onda će biti isto kao da je neko uradio iz komandne linije program.exe fajl.txt |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Član
Član od: 1.4.2010.
Zahvalnice: 20
Zahvaljeno 37 puta na 33 poruka
|
![]() Citat:
ali problem je sto je argv char a ne string |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.174
Zahvaljeno 5.002 puta na 2.915 poruka
|
![]()
Pa string ne postoji u C-u, izvodi se kao char*, odnosno pokazivač na niz char-ova
Kada imaš deklaraciju niza npr. char c[10], tehnički c predstavlja pokazivač na prvi karakter u tom nizu, s tim što znaš tačnu dužinu. Alternativno možeš da napraviš objekat tipa string (ako radiš u C++, a pretpostavljam da radiš s obzirom da spominješ QT) pa iz njega da učitaš char*, ali gomila funkcija prima string samo kao char*, tako da ti ne gine česta konverzija. Uglavnom pre nego što kreneš dalje, moraš proučiti kako to tačno radi u C-u, ili preći na neki drugi jezik bez pokazivača. Preporučujem ovu knjigu. Ako ti je skupa, imaš ukoričene kopije po fotokopirnicama oko Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|