![]() |
![]() |
|
Nosači podataka Hard diskovi, optički uređaji (CD/DVD), flash diskovi, floppy... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Banned
Član od: 11.4.2006.
Zahvalnice: 67
Zahvaljeno 32 puta na 19 poruka
|
![]()
Kao sto sam pokusao nekako uopsteno da kazem u naslovu teme, ne razumem se puno u paralelno spojene hard diskove, ako je u opste to "to", molim vas da procitate situaciju u kojoj sam bio pre par dana a ovde koliko sam god mogao detaljnije da je opisem, pa bih voleo cuti vasa misljenja ili savete?
Naime: pre par dana su me kolege iz jedne firme pozvale u pomoc posto im se njihov racunar, Server sa Windows XP service pack 1 operativnim sistemom nije hteo da "podigne". Naime, Windows XP bi im po ukljucivanju racunara javio poruku "We are sorry for the inconveniance, but Windows did not start normaly... select Safe mode, Last known good konfiguration i td i td" i koju god opciju iz tog ekrana da izaberu, ukljucujuci i Safe Mode, svaka bi se zavrsila na takav nacin da bi Windows XP ispisao onu poruku "WELCOME" i onda, bas u trenutku kad bi trebao da pokaze Desktop, samo bi na potom crnom ekranu bio vidljiv kursor od ekrana koji je reagovao samo na pokretanje misa ne i na klikove misa (npr. desni klik nije otvarao pomocni meni ekrana). Racunar koji je u pitanju ima dva fizicka hard diska, oba su IDE konektori i pravilno su "dzampovani" (tj. oba su dzampovana na Cable Select") Oba hard diska na sebi imaju po dve particije, dakle C i D particija je na prvom fizickom disku, potom im ide slovo CD roma kao E a zatim F i G particije koje su na drugom fizickom hard disku. Sve particije na hard diskovima koje imaju su NTFS fajl sistem i ni jedna nije nikada optimizovana (Disk Defragmenter pokazuje sve particije 90% "crvene")... Maticna ploca ovog racunara podrzava do 6 IDE kontrolera od toga su prva dva hard diska bila na PRVOM kontroleru, drugi se nije koristio, i treci IDE kontroler je bio prikljucen na njihov CD rom. Posto sistem nije hteo da digne ja sam kabl od obadva hard diska sa prvog IDE kontrolera prebacio na maticnu plocu na njen drugi IDE kontroler i onda je digao Windows XP bez ikakvih problema i bez ikakvih prijavljivanja greske. Nakon sto je podigao sistem, MY Computer na njihovom racunaru je prijavio particije hard diskova na gore vec opisan nacin. Ono sto meni nije jasno je sledece: Njihova dva hard diska imaju svaki po dve particije, to su C i D na jednom i F i G na drugom hard disku. (E im je CD rom) OBA HARD DISKA SU BUTABILNA! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banned
|
![]()
OBA HARD DISKA imaju Folder Windows!
Na C particiji imam C:/Windows koji je (SKORO ali ne SASVIM) identican sa particijom F gde je isto F:/Windows. Isto imam i Program Files i na C i na F particiji, dok su njihove particije D i E takodjer identicne ali su tu korisnicki podaci. Sada, pokusao sam da postavim samo jedan hard disk od ta dva u njihovom racunaru odnosno da iskopcam drugi hard disk, jer sam pretpostavio da im je bio ukljucen RAID ili nesto slicno, medjutim, kada raskacim JEDAN hard disk a ostavim DRUGI hard disk (bez obzira da li je to prvi ili drugi - reciprocno, koji god raskacim a koji god ostavim kao sam hard disk) Windows XP se ponovo nece da podigne na gore isti opisan nacin (samo crn ekran sa strelicom od kursora misa) Samo ako ostavim oba hard diska u kucistu u isto vreme spojena na IDE kablove, dzampovana na Cable Select opciju ali na SEKUNDARNOM ili kako da kazem, od 3 dupla IDE kontrolera na ploci, samo ako ih postavim na DRUGI, ne na PRVI IDE kontroler, samo tada hoce i taa normalno podigne sistem. Medjutim, kada tako postavi sistem ("normalno") Windows XP funkcionise 100% OK, izuzev sledece cinjenice: |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Banned
|
![]()
NEKI OD sistemskih fajlova su na C:/Windows a drugi od sistemskih fajlova su na F:/Windows!
Konkretan primer, i to sam utvrdio, racunar se Boot-uje sa F:/Windows (iako je NTLDR fajl na root-u na OBA hard DIska a pri tome racunar NE DAJE onaj izbor "please select operating sistem to start", i kada podigne sistem sa F:/Windows, onda cita sistemske drajvere (Sys32 folder u Windowsu) NE SA F: particije odakle je podigao sistem nego sa C:/Windows/Sys32 foldera! Ako sada na takav sistem instaliram bilo koji program, on ga instalira na C:/Program FIles ali NE I NA F:/ Program files (da li to znaci da je bio RAID a da RAID sada vise ne radi?) Isao sam u BIOS ovog racunara i isti sam DETALJNO precesljao. Nemam puno iskustva sa RAID sistemima (opcijama) ali NISTA IOLE SLICNO U BIOSU sto bi makar i LICILO na RAID opcije NISAM NASAO!!! Klasican BIOS kao kakav je bio na Pentium-III masinama (!!!) (Onaj, American MegaTrend...) Sada, meni nije jasno sledece: Koji djavo je uopste uspeo OVAKO da instalira ovim ljuidima Windows XP?!?!?! Kako mu je samo poslo za rukom da JEDAN operativni sistem bude U ISTO VREME na DVA fizicki razlicita Hard diska sa takvim karakteristikama da NEKI sistemski fajlovi Windowsa stoje na JEDNOM a drugi sistemski fajlovi Windowsa stoje na DRUGOM fizickom hard disku, tako da SAMO OBA zajedno MOGU dici sistem, ako bilo koji od ta dva HDD-a uklonim, Windows postaje "nepotpun!!!) I sta da ljudima uradim (ja sam ubedjen da im je najsigurnija opcija kompletna re-instalacija Windowsa sa formatiranjem svih particija uz predhodan backup njihovih podataka) Da li sam u pravu? Ili, ako su mozda imali DVA hard diska konfigurisana u jednu celinu (RAID) kao jedan hard disk, a drugi hard disk da bude "OGLEDALO" prvog, onda je to "ogledalo" NE identicno nego samo SLICNO sa prvim hard diskom! Molio bih ako ovo procita neko ko se vise od mene razume u RAID ili HDD Mirroring tehnologiju, da mi da savet sta da uradim... Da li, recimo, postoji opcija "repair raid mirror?!" Ovo "lupam", izvinite, posto se u to ne razumem, odnosno - ili - da li im "ne gine reinstalacija sistema"? Napominjem da im samo u isto vreme dok rade oba hard diska, sistem moze da "radi" i da se uopste i podigne. U svakom slucaju, nije mi jasna ova situacija - na koji je nacin konfigurisan Hard disk(ovi) na njihovom racunaru, detaljno sam je opisao koliko sam mogao ovde, bio bih zahvalan svakome ko bi bio voljan da me uputi u ovu oblas sto se ovog slucaja konkretno tice? Srdacno Branislav Gavric |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Banned
|
![]()
Ova poruka nije mogla u jednoj celini da se postavi ovde. Izvinjavam se zbog opsirnosti. Nisam znao sta i / ili kako da skratim a da ne eliminisem nesto sto bi mozda bilo vazno za "dijagnostiku" od strane nekoga ko bi mozda eventualno hteo da mi da kakav komentar u vezi ovog problema..
Srdacno |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|