![]() |
![]() |
|
Opšta kultura Knjige, školovanje, muzika, film, TV... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Evo teme,za koju se nadam da ce da potraje.Zanimaju me i misljenja starijih i mladjih clanova u vezi ovoga.Moj trenutni favorit dok pisem ovu temu i sllusam obradu je:Molto Allegro/James& His Orchestra.Ni Carmina mi nije daleko...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Senio®
Član od: 3.11.2005.
Zahvalnice: 239
Zahvaljeno 835 puta na 309 poruka
|
![]()
Može li bez obrade, recimo uvod u operu Carmen.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
V.I.P.
|
![]()
Klajdermanove varijante poznatih dela klasike... Rapsodija u plavom ili Betovenova V simfonija npr.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
simke:Uvod u operu karmen traje 2 min i tridesetak sekundi i deluje odlicno,ali da bi imao efekat slusanja tog uvoda trebao bi usput da imas i vrhunske zvucnike koji perfektno emituju niske tonove.Ovi drugi idu sami za sebe. ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ako je neka "obrada" jedini način da klasična muzika dopre do šireg kruga ljudi, onda OK, nemam ništa protiv. Samo ipak preporučujem nešto drugo: stisnite zube i odslušajte "neprerađenu" (da ne kažem originalnu) verziju nekog klasičnog dela. Mislim da će vredeti.
Evo i konkretnih preporuka za početak: 1. Brandenburški koncerti (BWV 1046-1051) Johana Sebastijana Baha 2. Klavirski koncert u C duru KV 467 Volfganga Amadeusa Mocarta 3. Goldberg varijacije Johana Sebastijana Baha |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Deo inventara foruma
Član od: 30.11.2005.
Zahvalnice: 374
Zahvaljeno 456 puta na 282 poruka
|
![]()
Moonlight sonata - Jedno od Beethoven-ovih najboljih dela, po meni, pogotovo prvi deo. Mogao bih dan i noc da je slusam...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Starosedelac
Član od: 6.4.2007.
Zahvalnice: 484
Zahvaljeno 920 puta na 515 poruka
|
![]() Citat:
Slušala sam mnoge odlične obrade klasične muzike, i mnoge odlične cross-over-e raznih muzičkih pravaca u kojima prosečne "klasične" kompozicije zvuče neizmerno bolje. Važi i obrnuto- mnoge obrade nekih rock numera zvuče mnogo bolje u instrumentalnoj izvedbi. P.S.- Izvini Zorane što se već treći put nadovezujem na tvoj post, lepo si se namestio. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
Jesi li sigurna da si preslušala baš sve od Baha i Mocarta? ![]() Ja nisam. ![]() ![]() Ko je to tvrdio? ![]() Citat:
![]() ![]() Poslednja ispravka: zoran845 (8.9.2007 u 0:28) |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Starosedelac
|
![]()
Sigurna sam da sam preslušala dovoljno da steknem utisak o tome da li mi se stil i atmosfera doima. Apsolutno.
Citat:
![]() Citat:
Ja govorim u svoje ime ovde. ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Samo da kažem još nešto. Sve u životu valja probati, pa i klasičnu muziku. Ako vam se dopadne - fino, ako ne - opet fino. Niko neće biti ni gluplji ni pametniji šta god da izabere. Neki ljudi (u te spadam) uživaju u nekim delima klasične muzike, drugi klasiku ne mogu da smisle i to je sve u redu. Ko šta sluša je stvar ukusa, a o ukusima se ne raspravlja.
U svoje ime mogu da kažem da bih bio siromašniji za mnoge sate uživanja da nisam slušao divnu muziku, pre svega klasičnu. Moje lično (krajnje subjektivno) mišljenje je da treba slušati klasičnu muziku i najsrdačnije je preporučujem. Slušajte sve i sami nađite svoje favorite. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Deo inventara foruma
Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 1.522 puta na 1.055 poruka
|
![]()
Bez obrade. Inace ako su Mocart i Bah komercijala, onda su i npr. Da Vinci i Mikelandjelo isto tako.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Veteran
Član od: 6.4.2006.
Zahvalnice: 434
Zahvaljeno 336 puta na 169 poruka
|
![]()
Odlicne "obrade" Johana Strausa (i oca i sina) imate svakog prvog januara u izvodjenju becke filharmonije.
Eto jos "komercijale" u klasicnoj muzici. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Starosedelac
|
![]()
Tctctc.. Jedan post drugačijeg mišljenja, i već svi postadoste mediokriteti?
![]() Što se mene tiče, Mocart ne zaslužuje da se nađe u istoj rečenici sa Štrausima i Betovenom, Vagnera i Rahmanjinova da ne pominjem, a vama kako je volja... Sve je stvar afiniteta. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Veteran
Član od: 6.4.2006.
Zahvalnice: 434
Zahvaljeno 336 puta na 169 poruka
|
![]()
Ja to nisam ni rekao
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Starosedelac
|
![]()
Ma, loše si me razumeo, ništa se meni ne tera.
![]() Ali da ti odgovorim, kad si već pitao; lično mi ne leži većina Mocartove ni Bahove muzike. Ne znam kako da to sad formulišem, ali da probam ovako. U svakoj muzici koju slušam, najbitnija je atmosfera (kažem najbitnija, ali nije i jedini faktor). Kompozicije gorepomenutih me ostavljaju potpuno ravnodušnom. Ne kažem da je muzika objektivno loša, samo mene lično ne dotiče. Sa druge strane, Vagner i Rahmanjinov su mi veoma upečatljivi po tom pitanju. Takođe, većina kompozicija Rimskog-Korsakova, Šostakoviča itd... U prevodu- stvar ukusa (kao što već rekoh više puta). A sa druge strane, ima veoma dobrih cross-overa sa klasičnom muzikom, pogotovo upečatljivih u pojedinim metal pravcima, koje lično, u većini slučajeva, veoma volim da slušam. I još jednom da ponovim- sve je to stvar afiniteta. Nemojte me terati da volim Mocarta, a ni ja vas neću terati da volite Vagnera. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Niko te ne tera naravno, ali ima velike razlike izmedju "to je dobro, ali mi se ne svidja" i "ne svidja mi se jer je komercijala i mediokritet". Ovo prvo je lako razumljivo, ovo drugo vec malo teze.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Starosedelac
Član od: 28.11.2006.
Zahvalnice: 375
Zahvaljeno 973 puta na 387 poruka
|
![]()
Za ljubitelje barokne muzike preporuka: Tomaso Giovani Albinoni: Addagio for organ & strings.
Poznata melodija, prilično tugaljiva. Može se preslušati ovde - samo u pretragu upišite ime kompozitora. Ovu melodiju preporučujem za jutro: Edvard Grieg: Morgenstemning (Morning), takođe se može naći na gore navedenom linku. ![]() Poslednja ispravka: Mrka Kapa (8.9.2007 u 3:22) |
![]() |
![]() |
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku Mrka Kapa na korisnoj poruci: | ||
![]() |
#19 |
Član
|
![]()
Sve od Vanessa Mae.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Starosedelac
Član od: 1.8.2006.
Zahvalnice: 1.485
Zahvaljeno 2.094 puta na 760 poruka
|
![]()
Da kazem odmah da ne znam bash puno o klasicnoj muzici
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Shareaza- Vrlo ozbiljna konkurencija P2P programa | GakunGak | Aplikativni softver | 7 | 26.7.2006 23:50 |