![]() |
![]() |
|
Nosači podataka Hard diskovi, optički uređaji (CD/DVD), flash diskovi, floppy... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 22.12.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 6 puta na 3 poruka
|
![]()
Ajde da sumiramo iskustva ljudi.
Kako treba prikljuciti DVD rezac (za CD rezac je ovakvo pitanje bilo vise nego smesno)? Znam da postoje neki problemi ako se ne koristi pravi kabl, ako se rezac ne prikljuci sam na ide granu. Ovo pitam da ne se nebi dva meseca igrao sa tim, znam da je komsija imao pakleno iskustvo sa radom DVD rezaca (kad bi zeleo da vidi listu fajlova koji se nalaze na DVD-u dobijao bi niz raznih simbola i znakova-slicno kao kad neki virus napadne fajl pa mu promeni ime u recimo &*%$#@%^). Ocu da prikljucim dodatni chard na granu sa DVD rezacem pa hocu da znam da li cu imati nekih problema. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Starosedelac
|
![]()
Kod mene je na prvoj IDE grani HDD WD kao Master a DVD-RW NEC kao Slave.Kabal je 80-pinski.
E sad,video sam negde da,kao,Master drive treba zakaciti na kraj kabla a Slave drive na prikljucnicu na sredini IDE kabla.Kod mene je suprotno povezano ali mislim da nemam neke posebne probleme u radu sistema.Mada ... covek se uci dok je ziv! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Deo inventara foruma
Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 1.522 puta na 1.055 poruka
|
![]()
@Flavio
Master se priključuje na kraj kabla ako je kabl 40-pinski, a na sredinu ako je 80-pinski, priključeno je kako treba zato i nemaš problema. ![]() @nsAce Ne treba nikakav specijalni kabl, dovoljan i najobičniji 40-pinski da bi DVD radio kako treba i nema veze na kojoj će grani biti kako priključen (mada je obično hard na primarnoj, a rezač na sekundarnoj zbog nekog minimalnog (ako i minimalni postoji) dobitka u performansama). Ako će biti zajedno sa hard diskom, onda jedino gledaj da ipak uzmeš 80-pinski kabl, jer je hard disku potreban. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Član
|
![]()
@Bryan Fury
Pazi ja vec imam na jednoj grani hdd(master) i DVD rezac LITEON(slave) a na drugoj trenutno stoji NEC dvd rezac(master, 80 pinski kabl i uredjaj je na kraju kabla). Kako prikljuciti jos jedan hard? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Veteran
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Član
Član od: 3.1.2006.
Zahvalnice: 12
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
![]()
Nema to blage veze sa zivotom. Ako je sve u redu sa uredjajem i plocom radice ti sve bez problema. Kod mene sam probao sve zive kombinacije jer stalno nesto ubacujem i izbacujem iz kucista i nikad nije bilo nikakvih problema. Nije cak ni bitno da li ces da pogodis 80-zilni kabl jer je prakticna propustljivost 40-zilnog 30MB/sec (slucaj kada vezes ATA133 HDD na 40-zilni kabl) sto sa DVD rezacem nikada neces imati (22MB/sec mu je maximum). Jedino je razlika sto ti u BIOS-u nece dosadjivati poruka kako ATA66 uredaj nije vezan 80-zilnim kablom. Trenutno je kod mene ATA33 kabl na DVD rezacu i sve radi OK i na 16X.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Deo inventara foruma
|
![]()
@Lord
Ja sam rekao kako je pravilno, a ko ne veruje može da proveri na Googlu ili da sam eksperimentiše sa mogućim položajima, nemam ništa protiv. ![]() @nsAce Ja bih recimo stavio na primarnu granu i jedan i drugi hard (znači novi da bude slave), a oba rezača na sekundarnu (koji će ti biti master, a koji slave nije bitno). |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Član
|
![]()
@Bryan Fury
Tako sam i ja mislio da prikljucim ali znas da postoji ono "nepisano pravilo" da se opticki uredjaji (DVD rezaci, CD rezaci) prikljucuju na odvojene grane zbog protoka podataka prilikom snimanja "On The Fly". Istina, nikada nisam snimao CD i DVD diskove tako ali sam mislio da ne bi lose bilo tako prikljuciti. P.S. I nazalost pored svih ovih dilema tu je i problem duzine IDE kabla koji je prekratak, a postoji i problem manjka otvora na kucistu za DVD uredjaje (to ne spada u ovu temu ali ajde...) |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ako misliš često koristiti tu opciju, onda može na svaku granu po jedan hard master i jedan rezač kao slave, mada ako nećeš to koristiti često, mislim da nije bitno.
I takođe to što si pomenuo, da bi se povezala takva kombinacija (na svakoj grani po hard i rezač) u kućištu se mora izvesti prava akrobacija sa trakastim kablovima (osim ako nemaš rounded ide kablove u šta sumnjam), tako da preporučujem jedino ako znaš da će ti trebati. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Član
|
![]() Citat:
Zakljucak izvedi sam i vidi da li uopste ima smisla ono sto si rekao. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Član
|
![]()
@ mitrovskiigi
Svako misljenje cenim. Pa ja zato i pitam da ne bih vrsio akrobacije sa kablovima. Ne bih voleo posle dva meseca utrosenih zivaca i praznih medija utvrdim da sam sve pogresno povezao. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Član
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Član
Član od: 27.6.2006.
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Uzmete probate, ako ne radi, stavis drugacije i to ti je to.Nema nekih pravila propisanih od strane proizvodjaca....To su vam kao igre nikad neznas da li ce da ti radi?!?Pozdrav
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|