Mnogo ti hvala na brzom odgovoru!
Pregledala sam sve, i za sada izgleda ovako.
Na disku su 3 atapi.sys. Jedan na regularnom mestu, sys32, i duzina mu je ~95 iz Win, iz TC 96512, isti takav je i u Windows\ServicePackFiles\i386; treci je u W\sys32\ReinstallBackups i on je manji, iz TC 95360 iz W ~94 .
Buduci da imam SP3, a i manje vise uredno updejtujem Win (prednosti legalnog sfw

) pretpostavljam da je ovaj najkraci iz SP2, a da su ova dva kasnije dosla.
Pregled u device manager-u ne pokazuje promenu na Prim/Sec niti na kontroleru, na prva dva potpisan microsoft, a na samom kontroleru drajver masine Intel(R) 82801EB ...
MEdjutim, promena je na drugom mestu, na USB kontroleru. Universal Serial Bus Controllers -- 5x Intel(R)S..B..C..Host , 5x USB Root Hub i u toj grupi, kao sesti Unknown Device, ali je potpisan kao Microsoft 01-Jul-01 ...isto kako i ostali, ali mu je Driver version kratak 5.1.2600.0 umesto 5.1.2600.1106 . Ali je on potpisan Microsoft... Medju karticama tog 6, Unknown Device nema kartica Power i Power Management. Postoji razlika i u kartici Details, i upravo tu nije prepoznat a ID je predugacak da ga kucam. Istini za volju, ovaj cudak moze da bude od skenera, koji ima problema pa malo-malo puca i otkacinje se. Trenutno, osim tog palog skenera nemam nista prikaceno, a zivo ili neophodno. Za sada ga nisam dirala, moda bi ga trebalo ukloniti?
U procesima ne vidim nista, iako je posle one prve nocasnje intervencije kod mene bio neki ~Temp... ubila sam ga jos tada, instinktivno, jer tako nesto tu ne treba da se nalazi, i nije se pojavio ponovo do sada (masina nije gasena).
Mem aktivnost je normalna, nema nikakvih udara, svchost-ovi su uglavnom mirni, ali je SistemIdleProcess prilicno aktivan.
Mislim da si u pravu za redosled poteza. Pokusacu da nadjem i upotrebim hjackthis, ili ono sto je Basa Mrkalj koristio...
Jos jednom, mnogo hvala!
PS
Da dodam i novo "otkrice" - zaista ima nesto tamo gde ne bi smelo nista da brlja, a i vreme odgovara... u sys32, folderi drivers i dllchache imaju datum i vreme promene 14-12-09 22:54 , bas kao sto se i desilo...
PPS
Probala da posaljem iz edita, ali ceo ocito morati nova poruka
Hvala!