Citat:
__UM__ kaže:
Pa opis tog sveta , njegovu istoriju i mitologiju morao je neko da smisli i prema tome moje misljenje je da je to PRICA te igre , koju ti ona postepeno pruza i prikazuje dok ti istrazujes taj svet ,svaki njegov kutak i ti cak mozes , kod nekih igara , da uz ponudjenu pricu nadogradis tj. stvoris neku tvoju pricu i da je prezivljavas kroz tu igru kako si ti rekao.Opet da ponovim da je to samo moje misljenje.
|
Ne, mitologija je nesto drugo. Nisam sad bas upucen u domacu terminologiju - tu bi mogao da pomogne neko ko studira knjizevnost. Termin
story mi je suvise nejasan za ovu raspravu. Na engleskom imamo termin
plot (radnja, zaplet), a taj pojam podrazumeva odredjenu dramu. To se mora neposredno iskusiti, znaci, u igri bi to bilo nesto sto moj avatar neposredno vidi, cuje, iskusi... Da nije tako, mogli biste imati lika koji u igri ide od jedne biblioteke do druge i cita "price". Ali to su price u prici.
Mit nije vezan za nacin kako je isprican - on ima psiholosku snagu nezavisno od toga. U knjizevnosti (a tu pojam price dolazi do vrhunca) nacin pripovedanja je najbitniji. Dobar primer bi bio Gospodar Prstenova protiv Silmariliona. Iako Silmarilion sadrzi sjajne "price", da je napisan iz perspektive Gospodara, bio bi bolji. Ali to, naravno, nije bitno, jer pod "pricom" ja smatram osnovni zaplet igre, a ne price unutar price.
Problem i sa mitovima je taj sto je mnogo toga vec ispricano. Ja kod radnje trazim originalnost, a u igrama se to retko javlja. Zato sam i rekao da zelim da prozivljavam situacije koje ne bih mogao u realnom zivotu - ali to ne znaci da ih smatram originalnim. Mozda najbolje price imaju LucasArts-ove avanture 90-tih.