16.5.2006, 13:37
|
|
Član
Član od: 14.3.2006.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 7 puta na 3 poruka
|
Re: "Qzmizam" - Da li su igre umetnost?
Citat:
Meho Krljic kaže:
Hehehe, Glisa ocigledno cvrsto veruje da su interpunkcija i pravopis izmisljeni da bi se sputala slobodna misao, pa ih s prezirom ignorise.
No, to na stranu, njegovo rezonovanje je, rekao bih potpuno naopako, mada, razume se, to je iz moje perspektive. Iz njegove sam ja naopako. On, koliko vidim smatra da igre umetnoscu ne cini autor i njegova namera (uglavnom najopstije prihvacen pristup u estetici) vec 'konzument', tj. igrac i njegova vestina. Dok je ovo zanimljiva ideja, mislim da je pogresna na bar dva nivoa. Prvi je ja svakako ne mogu da se setim ni jedne igre koja bi u toj meri igracu omogucila kreativnu slobodu da on postane 'koautor' iste pa da se moze reci da on sam stvara umetnost. Drugi je izjednacavanje vestine sa umetnoscu. To su dva potpuno odvojena pojma. Dobar fudbaler svakako nije umetnik u konvencionalnom smislu, uprkos svoj svojoj vestini pa cak i nesumnjivoj lepoti svojih poteza. Da ne obrazlazem nasiroko, na prethodnim stranama sam vec ovo objasnjavao.
Ali videcemo kad izadje Okami koga pravi dolecitirani Inaba i koji ce od igraca zahtevati da u vrlo estetizovanom okruzenju kreira odredjene oblike... Mislim da ni ovo nece biti 'umetnost' (zbog utilitarne prirode igracevih akcija) ali ce biti igra u kojoj je estetici data nesto veca paznja nego sto je inace slucaj...
|
To sam ja hteo da napišem ali sam onda video da si ti to već uradio.Potpuno se slažem.
|
|
|