Na drugoj temi sam otkucao – mene i ozbiljne ljude samo interesuju profesionalni testovi, a takvih sajtova i pojedinaca
koji to rade ima dovoljno na raznim jezicima. Engleski jezik nije jedini kao što se obično misli na domaćim forumima

.
Odeš na bench i videćeš da je moja tema o monitorima sa VA panelima zalepljena. Iako jasno preferiram VA panele,
preuzeo sam temu i o IPS panelima i može se videti u mojim preporukama na forumu da nemam nikakvih problema da
preporučim monitor po potrebi bez obzira na marku ili panel. Nisam partizan, osim kad su u pitanju TV-i, svi znaju da
preferiram Sonijeve modele, sam detaljno objasnio i zašto i to otkucam u startu, a opet sam članovima foruma najviše
preporučivao druge modele. Otkucao sam u obe monitor teme najveće moguće vodiče za IPS-olike i VA monitore koji
postoje na prostoru bivše YU!
O monitorima sa TN+Film panelima nisam kucao pošto su generalno za izbegavati, osim ako neko nije otvorio temu i pitao.
Videćeš da sam objavio i crne liste. Takođe možeš pročitati da uvek bez dlake na jeziku otkucam šta ne valja i da nema
proizvođača monitora i panela o kojem nisam negativno kucao. Uvek ću kucati o škartu.
Dakle, sve moje preporuke su bazirane na profi testovima i sve monitore koje preporučujem nemaju PWM. Ako trepere,
to navedem, kao što i navedem ako ne postoji profi test. Iskustva korisnika sa stranih foruma i sajtova su bitna radi
kontrole kvaliteta i samo ako ne postoji profi test nekog konkretnog modela.
Što se tiče ova tri modela, bila je tema na benchu pa ću prekopirati šta sam otkucao. Sve u svemu, iza mojih preporuka
ili kritika stoje fakti, a ne rekla kazala i subjektivni utisci

.
-------
Citat:
ASUS VG248QE je star model od pre 4 god. Ima TN panel. Jako loš monitor. Ima PWM (treperi i kvari pokret).
Kad se aktivira 3D/Lightboost mod ima katastrofalne boje i kontrast, a bez njega na 144 Hz ima mediokritetne.
BenQ XL2411Z je izašao pre 2,5 god. koliko vidim. Isto ima TN panel. Nema PWM. Ne baš dobar model, ali definitivno
bolji od VG248QE.
Rešenje: ne kupuj ni jedan. Pretpostavljam da ti je budžet negde oko 35-36K i da kupuješ ovde u Srbiji, ne uvoz od preko.
Moja preporuka: LG 24GM77-B (izašao pre 2,5 god.), isto ima TN panel i nema PWM, samo je malko skuplji (37,5k i još
dobiješ vaučer za ovaj ganc novi Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands, ako ti nešto znači, ako ne, prodaš ako može),
ali ima superiorni kvalitet slike u odnosu na predložena dva.
Štaviše, ovo je najbolji 24“ 1080p 144 Hz monitor koji nema FreeSync ili G-Sync.
Ako treba, ostaviću linkove ka 5 testova od kojih su neki izuzetno detaljni.
|
-------
Nisam otkucao da se na XL2411Z može popraviti slika (katastrofalni FPS mod u Standard Picture mod; mora se promeniti
gama na 4) i onda je sasvim ok za TN, ali i dalje nije bolji od 24GM77.
Ko ima novca i hoće vrhunski monitor na 144 Hz, kupiće novi
Samsung C24FG70 koji je
najbolji igrački LCD monitor
trenutno i u istoriji!