Prikaz jedne poruke
Stara 2.10.2013, 18:31   #81
Remedy
Veteran

Član od: 5.11.2005.
Zahvalnice: 180
Zahvaljeno 212 puta na 167 poruka
Određen forumom Bad sektori na HDD-u

(Napisao bih kraće, ali ne umem da budem sažet. Koga mrzi da čita može da preskoči prvi pasus )
Juče upalim računar i posle par minuta bsod. I nastavlja tako, posle 5-10 minuta rada, ili bsod, ili samo zakuca i jedino dugme pomaže. U tom trenutku ništa ne radim, tj čitam vesti/forum (znači avast, mcshield i firefox je sve što radi), jedino primetim da neki servis/program krene nešto – zasvetli lampica od hdd-a na trenutak, pa zakuca. U safe modu radi bez problema, po dump fajlovima kriv je ntoskrnl.exe (google nije dao neku ideju, a ni ja nisam imao jer ništa nije instalirano prethodnih dana). Posle skeniranja sa mbam, uklanjanja avasta, memtesta, reinstalacije drivera za grafičku (što me ostavilo u situaciji da ne mogu ni u safe mode, pa sam morao Windows disk da iskoristim), chkdsk je pregledao C particiju: 4 bad file records processed, 2 EA records processed, ... replaced bad clusters in file windows/system32/en-us/wiaservc.dll.mui. Posle toga se pc unormalio, pa sam ponovo instalirao avast (popio neku grešku u prvom pokušaju, iz drugog uspeo) i onda se zakucao prilikom podešavanja opcija za zvučna upozorenja u avastu.

Onda sam napravio butabilan flash sa Hdd regeneratorom i pustio da skenira (trajalo oko 2 sata). Prijavio je 24 bad sectors found, isto toliko i recovered bili su na (95, 113 i 3250 MB). Posle podizanja Windowsa, Hdd regenerator je prijavio nešto tipa „neki parametar se promenio, bekapuj odmah“, i mislim da kod statusa u SMART prozoru bila crvena lampica i pisalo je to „backup immediately“. Ostalo je pokazivao „current pending sector count - 1“ i „uncorrectable sector count – 2“. To je bilo sinoć, posle toga sam ugasio komp. Danas ceo dan radi normalno, Hdd regenerator pokazuje „status – ok“ i lampica je žuta a ne crvena. Ovi pending i uncorrectable sektori su na istom broju, vidim i nešto „multi-zone error rate – 2“ (ne znam da li je to bilo i sinoć), temperaturu je gurao do max 30C. Hdd je: 1TB WD Caviar Blue WD10EZEX, star je oko pola godine.

Nemam iskustva sa hdd-ovima, nekako mi se nikad nisu kvarili, imam one Maxtor od 80Gb stare 10-ak godina koji i dalje rade. Jel ovaj spreman da crkne ili može još da gura? Fajlove iz kategorije „bolje da se ubijem“ bekapujem redovno, ali imam neke veće fajlove (ugavnom virtuelne mašine i video fajlovi) koje nemam gde da prebacim a ne bih da ih ponovo skidam/podešavam. U skladu sa time, kakva je WD red serija (ili neki drugi predlog od 2-3 TB za skladište do oko 100 evra)?

Edit:

Sinoć mi je Hdd regenerator prijavio da se "current pending sector count" povećao sa 1 na 2. Onda sam pokrenuo WD Data Lifeguard, to je WD-ov program za dijagnostiku hdd-a. Pokrenuo sam "quick test" koji je odmah izbacio neki error i prekinuo test, a kad sam pokrenuo "extended test" ceo komp je zakucao posle par sekundi. Pošto više nije mogao da se podigne Win (ni u safe mode), ponovo sam butovao Hdd regenerator sa flasha, on je našao 16 bad sector-a i recover-ovao ih sve. Posle toga se podigao Windows, Hdd regenerator je prijavio da je "current pending sector count" pao sa 2 na 0, i onda je odradio oba testa iz WD Data Lifeguard-a do kraja. Danas ga nisam uključivao. Bilo kakav savet?

Poslednja ispravka: Remedy (3.10.2013 u 17:38)
Remedy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke