Prikaz jedne poruke
Stara 20.1.2013, 17:22   #5
Shurda
Član

Član od: 21.1.2010.
Zahvalnice: 12
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
Određen forumom Re: Ne prepoznaje celu RAM memoriju?

U starom PIII nalaze se dva modula SDRAM memorije razlicite velicine, iz razlicitih racunara, i Sisoft Sandra ispisuje da je jedan pc100 a drugi pc133, a i ostale vrednosti su im sasvim razlicite (ono CL itd. ne razumem se bas najbolje). Kompjuter tako radi godinama bez problema.
Onda naletim na slican, jos malo stariji komp (isto ispravan, sa Win 98) i u njemu 64 mb SDRAM pc100 itd.
Izvadim tu memoriju i ubacim je u treci slot prvog kompjutera.
Upalim komp, bios se ispisuje ali ne racuna tih dodatnih 64 mb memorije.
Onda krene Win XP, pa se blokira uz poruku da ne moze da prepozna memoriju jer mu fali neki drajver (pc ili qc ili iq ebem ga zaboravio sam) i trazi da ubacim instalacioni disk (koji trenutno nemam) i stisnem "r" za repair...
Moje pitanje je sto sad taj modul nece da radi kad ova dva rade zajedno iako su razliciti ?
I da li vredi ici na repair windowsa kad ni bios ne racuna tu memoriju (a mislim da je ploca novija od tog modula) ? I koliko je pametno petljati se sa popravkom windowsa instaliranog pre desetak godina ?
Ili da batalim sve to ?

I nesto iz radoznalosti - koji je najveci modul SDRAM memorije koji se nalazio u sirokoj prodaji ?
Shurda je offline   Odgovor sa citatom ove poruke