tema: [Mobilni telefon] Sony Ericsson Zylo (W20i)
Prikaz jedne poruke
Stara 21.2.2011, 19:52   #1
Aibo
Deo inventara foruma

Član od: 30.6.2008.
Zahvalnice: 1.008
Zahvaljeno 4.068 puta na 2.438 poruka
Određen forumom Sony Ericsson Zylo (W20i)

Telefon je kupio moj brat, ali je meni poslat da bih modovao par sitnica i tako završio kod mene neko vreme. Evo jednog opisa, nakon nekoliko dana korišćenja.

Specifikacije:

Ekran: 2.6”, 240x320
Kamera: 3Mpx sa fiksnim fokusom
Memorija: 260mb (microSD kartica do 16GB)
Mreže: GSM/GPRS/EDGE 850/900/1800/1900 - UMTS/HSPA 900/2100
Veličina: 103.0 x 52.0 x 16.0 mm
Težina: 115g

Za više detalja: http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_zylo-3268.php

Izrada:

Sam telefon je prilično velikih dimenzija ali ipak skladnog izgleda. Zadnja strana maske je zakrivljena i telefon odlično leži u ruci. Navigacioni točkić je lak za korišćenje, kao i ostali dugmići. Mislio sam da će mi dva najsitnija dugmeta (gornja) biti neudobna za korišćenje ali to nije slučaj jer su primereneo mekani.
Kada se otvori dobije se najbolja tastatura koju sam ikada imao prilike da koristim. Tasteri su krupni, lako se razlikuju na dodir i prijatno meki, pa poruke prosto lete – čista 10ka! Zanimljivo je to da se odvajanje vrši na tasteru 0, što inače nije slučaj kod SE-a i odgovaraće potencijalnim prelaznicima sa Nokie npr. Na desnom boku se nalaze tasteri za smanjivanje i pojačavanje zvuka, kao i walkman taster. Na levom boku se nalazi univerzalni SE konektor za punjenje, slušalice, usb kabal. Izrada je dobra, telefon je kompletno napravljen od čvrste plastike.

Ekran:

Ekran je, pre svega, ogroman za ovakav tip telefona – 2.6”. Boje su zasićene i prirodne, kontrast vrlo veliki a uglovi gledanja odlični. Ekran je vrlo svetao i ja sam ga koristio na najmanjem osvetljenju tj 50%. Bez ustručavanja ću izjaviti da je ovo najbolji ekran koji sam video na telefonima srednje klase i da potpuno može da postidi mnoge konkurentske proizvode sa solidno većom cenom.

Kultura rada i softver:

Ovo nije “pametan” telefon pa je prisutan klasičan SE softver, lep i funkcionalan, sa solidnim brojem preinstaliranih igara i aplikacija. Teme su flash tipa i mogu biti vrlo živopisne i animirane. Sam rad telefona je stabilan i pouzdan, uglavnom reguje munjevito, sem u animiranim menijima media centra gde ume da uspori. Baterija mi je držala oko 2 dana sa upotrebom bluetooth-a, čestim menjanjem tema, slušanjem muzike i malo surfovanja... Mojoj drugarici, koja ga koristi uglavnom za poruke i poneki poziv drži i do 4 dana. Telefon može da se puni i preko usb data kabla.

Između ostalih aplikacija izdvojio bih Google maps i Track ID kao one koje mi se najviše sviđaju. Google mape su jasne same po sebi, a pošto gps nije prisutan, mapa će se otvoriti na mestu vašeg gsm repetitora i pokazati vam krug u kom se najverovatnije nalazite. Track ID radi tako što snimite sample pesme, telefon se tada automatski spoji na SE bazu podataka i pronađe naziv pesme, izvođača i album – genijalna stvar da saznate sve o pesmi koju čujete.

Multimedia:

Sve se otvara preko media centra koji je lepo skrojen i osmišljen a u čijem sklopu se nalazi i Walkman aplikacija za slušanje muzike (koja se može pozvati direktno pomoću posebnog Walkman dugmeta na boku telefona). Telefon pord standardnih 3gp videa može da pusti i DivX, tj. MP4 i to sa sve srt titlom. Od adio formata, pored standardnih lossy, može da pusti i FLAC. Zahvaljujući ugrađenom akcelometru, sadržaj media centra će se automatski rotirati u skladu sa položajem telefona.

Surfing:

Ugrađeni browser priloagođava stranice mobilnom formatu, prikazujući ih uprošteno. One se zato učitavaju brzo i sa manje potrošenog protoka. Postoji mogućnost da odaberete prikaz kompletne strane u PC formatu ali se uprošćena verzija uvek prva učitava. Tako da ako želite da vidite internet u punom sjaju preporučio bih Operu mini koja je radila bez problema. U okviru media centra postoji i posvećena YouTube aplikacija, prilagošena ekranu telefona, koja izgleda lepo i radi odlično.

Kamera:

Iako sa fiksnim fokusom, kamera je sasvim upotrbljiva za nezahtevne korisnike. Ima prilično nizak nivo šuma i bolja je od većine konkurentskih telefona slične cene ali nije zamena za foto-aparat. Fotografisanje je u max 3.2Mpx a video snimanje u VGA rezoluciji pri 24fps.

Sample:

Zvuk:

Uz telefon se dobijaju osrednje SE slušalice, skroz OK za manje zahtevne slušaoce, ali ako želite da čujete maksimum iz telefona trebaće vam bolje. Kada sam prikačio par boljih slušalica, zvuk je bio vrlo dobar, živ i izbalansiran. Zvuk nije na nivou jačih Walkman telefona (direktno poređen sa W705) ali je svejedno odličan i sigurno jedan od najboljih, ako ne i najbolji, u klasi. Jačina zvuka je diskutabilna stvar, za ljubitelje glasnog slušanja može biti nedovoljna. Na svu sreću problem se rešava sa određenim softverskim “upgrade-om”, čime se dobija praktično duplo jači zvuk. Treba imati na umu da 3.5mm audio priključak nije podržan i da je za priključivanje ne SE slušalica potreban adapter koji košta ~500din.

Pakovanje:

Prodajno pakovanje je relativno siromašno. Pored telefona i uputstava u njemu se nalaze još prosečne slušalice sa mikrofonom i punjač. Primetićete odsustvo data kabla i memorijske kartice. Telefon se može spojiti na računar i preko Bluetooth-a.

Zaključak:

Za telefon koji legalno košta 15000 din. ovo je izuzetan model. Fenomenalan ekran, kvalitetna izrada, kvalitetan zvuk i solidna kamera su ono što ga preporučuje. Mane, sa obzirom na cenu, mislim da nema i preporučio bih ga svakom ko ne traži smartphone već običan kvalitetan telefon.

Poslednja ispravka: Aibo (22.2.2011 u 0:49) Razlog: Ispravka cene
Aibo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku Aibo na korisnoj poruci:
A M G (22.2.2011), Jacquez Blanc (23.2.2011), vukan (21.2.2011)