Citat:
Zoranb007 kaže:
Pa naravno da za mp3 ne utice brzina rezanja, jer u tom slucaju nisi narezao audio cd, vec data cd.
Posto tvoje mp3 rezanje nisi naglasio u prosloj poruci, nekako sam predpostavljao da narezujes mp3 cd ili da mozda pretvaras iz mp3 u audio cd, zato sam objasnjavanje i poceo sa mp3 formatom.
|
Pošto su i mp3 i Audio CD format digitalni zapisi, što bi brzina rezanja uticala kod jednog a ne kod drugog formata?
Koliko je meni poznato, kod rezanja Audio CDa postoji manji erorr corection jer Audio CD format koristi veci sektor od 2352 bajta za razliku od mp3 CDa ciji je sektor 2048 bajtova.
Ako je audio disk ispravno narezan, čak i pri velikoj brzini, neće biti potrebe za korekcijom grešaka i zvuk će biti kao i izvorni.
Drugo, ako je audio disk loše narezan, muzika neće zvučati kao loš mp3 već će krckati i pucketati ili preskakati određene deonice, u zavisnosti od oštećenja.
Dalje, kad se diskovi režu, ne postoje rupice već udubljenja i ispupčenja kod presovanih, originalnih diskova gde razlika između udubljena i ispupčenja predstavlja promenu, tj. jedinicu. Kod diskova koje mi režemo, prilikom rezanja se menja svojstvo površine da bi drugačije reflektovala svetlost i tako simulirala udubljenja i ispupčenja.
Sve u svemu, ne treba rezati Audio CD na velikim brzinama zbog veće mogućnosti pojave grešaka prilikom rezanja a Audio CD format nema dobru korekciju grešaka, kao ni VCD, uostalom.
Ako i dođe do greške, Audio CD će krckati i pucketati na tim mestima ali će ostali delovi pesme zvučati kao i originali.