Neces se usreciti sa SM56 na Linuxu, drajveri postoje ali za neke starije verzije RH, MDK-a i SuSE-a. Postoji mogucnost da ga poteras i pod nekom drugom distribucijom a postupak se ukratko sastoji od skidanja drajvera, skidanja odgovarajuceg kernel source-a za tu verziju drajvera, kompajliranje kernela sa podesavanjem da se ppp ucitava kao modul, patchovanje sm56 modula sa skriptom datom na
www.sm56.tk, kucanje depmod sm56 u konzoli da bi sistem registrovao modul, i pokusaja ucitavanja modula sa modprobe sm56. Rezultat je sledeci: sistem nece ucitati modul uz izbacivanje greska (najverovatnije), ucitace uz upozorenja (manje verovatno), ucitace modul bez problema (najmanje verovatno). Ja sam ovo uradio za Slackware 10 i radilo je uz dosta muke ali kao sto vidis ovo nije bas neka preporuka pogotovo za tebe posto si pocetnik. Ja sam se ratosiljao bede (odnosno navedenog modema koji nije najbolje radio ni pod Win-om) i uzeo Intel 536 za koje lako mozes naci drajvere kako u binarnom tako i u source obliku, a ako koristis Ubuntu imas uputstvo na njihovoj wiki za instaliranje stranici, a mogu i ja postovati jedno kratko uputstvo ako nekog interesuje posto se na doticnom potkrala jedna mala greska. Znam da ovo nije neka preporuka ali ako hoces da koristis net pod Linux-om mozda je bolje da uzmes neki od podrzanih modema (a i sami soft modemi su oko 800 DIN pa ne vidim zasto bi to bio neki problem).
Jos jedna stvar ako skidas pakete sa Win-om (znaci deb, rpm, tgz dok sa tar.gz, tar.bzip2 i slicnim odnosno koji su pakovani/arhivirani nema problema) najverovatnije ce ti Win s*ebati permission-se odnosno dozvole za njih sto moze da ti pravi eventualne probleme prilikom njihove instalacije ili mozda kasnije.
E sada kratak pregled soft modema za Linux:
-Za starije Lucent-e postoje drajveri, a za ove novije (Agere) mislim da ne (nisam se bas odusevio ovim modemom)
-Conexant (postoje drajveri ali se placaju mislim oko 15$) (solidan modem koristio sam ga neko krace vreme),
-Smartlink (postoje drajveri) (ne znam nista vise o ovom modemu),
-Motorola (drajveri postoje samo za neke distibucije) (krsh, jeste da je najjeftiniji i da ostavaruje dobre brzine DL),
-Intel/Ambient (postoje drajveri i naravno preporuka) (koristio sam i 537 koji je nesto malo brzi od 536, ali mi je ovaj drugi ukupno bolji).