Re: Instalacija Linuxa
Ako hoces da se konektujes preko wvdial, postupi po sledecem. Otvori terminal i ukucaj sudo gedit, i kopiraj deo ispod
[Dialer Defaults]
Modem = /dev/modem
Baud = 57600
Init1 = ATZ
Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 & C1 & D2 + FCLASS=0
Init3 = ATX3
Dial Command = ATDT
Ask Password = 1
Stupid Mode = 1
Compuserve = 0
Idle Seconds = 300
ISDN = 0
Auto DNS = 1
Modem Type = Analog Modem
[Dialer naziv_konekcije]
Phone = broj_provajdera
Username = tvoj_username
Password =
U prvom delu ti se nalaze podesavanja za wvdial (takva su inace kod mene). U drugom delu su podaci neophodni za konektovanje. Umesto naziv_konekcije ubaci kako hoces da ti se konekcija zove, umesto broj_provajdera unesi broj koji pozivas (u obliku npr 042110230), i u tvoj_username tvoj usename za konekciju. Polje password ostavi prazno ako hoces da te pita za sifru pre svake konekcije (kao u XP-u) ili promeni parametar Ask Password = 0 i unesi lozinku ako neces. Snimi fajl u folder etc kao wvdial.conf.
Da bi se konektovao kucaj u konzoli sudo wvdial naziv_konekcije, trazice ti sudo password ukucaj ga + enter,a potom ce ti traziti i lozinku za konekciju koju ukucas + enter i sacekas da ti se izbaci par redova u terminalu od kojih je najvazniji CONNECT pa broj npr. 44000 (sto bi trebalo da je brzina konekcije) sto znaci da si konektovan. Kad hoces da prekines konekciju pritisni CTRL i C zajedno. Mozda ce ti ispocetka biti malo cudno ali ako se opredelis za wvdial posle ga neces menjati ni za sta. Ja sam ranije koristio kppp koji je deo KDE-a ali sam ga batalio jer je znao relativno cesto da se zakuca. Pozdrav!
|