PDA

Prikaži potpunu verziju : Mehanicka tastatura

brano88
14.7.2015, 22:14
Pozdrav ljudi! Zelio bih da kupim mehanicku tastaturu. U startu odmah zelim da napomenem: Tastatura nije namjenjena za gejming! Dakle sve sto svijetli kao cirkus Kolorado momentalno otpada van razmatranja. Volio bih da cujem vase preporuke. Pri tome, ako mozete, molio bih da ostavite link o tastaturi i gdje moze da se kupi (opciono). Hvala.

Neutrino
14.7.2015, 23:24
Pazario ovu pre par dana - Cooler Master Trigger Z (http://gaming.coolermaster.com/en/products/keyboards/triggerz/).

Reklamira se kao gaming tastatura ali na njoj nema ničega što bih lično smatrao upotrebljivim samo za gaming. Tastatura ima sledeće karakteristike:

a) Mehanička tastatura sa Cherry Brown MX prekidačima. Meni najviše odgovaraju Brown prekidači zato što su taktilni (pružaju otpor do tačke propadanja) ali nisu toliko glasni kao Blue prekidači ili prekidači sa O prstenovima. Kod nas takođe može da se nađe samo verzija sa Brown prekidačima ali iskreno to ne smatram nekom posebnom manom jer su taman ono što većini ljudi treba. Red prekidači su previše osetljivi pa odgovaraju isključivo ljudima koji koriste tastaturu samo za igranje (nisu taktilni), Black su isto u tom taboru samo malo tvrđi a Blue su glasni za medalju (poludim kad čujem da ih neko koristi). Naravno tastatura dolazi sa alatom za uklanjanje poklopca prekidača tako da zamena nije nikakav problem.

b) Dolazi sa jednostavnim pozadinskim osvetljenjem za sve tastere. Neverovatno korisna stvar za rad noću. Jačina osvetljenja ima pet nivoa tako da možeš da podesi po potrebi.

c) Svi tasteri koriste isti, blago zakrivljeni, oblik poklopca prekidača (osim Space tastera koji je izbočen). Znači nije kao na novim mehaničkim Logitech tastaturama gde su se genijalci setili da naprave zaseban nekonzistentan oblik tastera koji užasno smeta prilikom recimo slepog kucanja (prsti ne mogu da se naviknu na razliku u obliku poklopca).

d) Izuzetno kvalitetna tastatura solidne težine i dobre podloge koja sprečava klizanje. E da, dolazi i sa poprilično dobrom zaštitom za zglobove. Ništa fensi, plastična je ali opet jako dobro odrađuje posao. Veoma je ugodna kad se montira.

e) Multimedijalni tasteri. Doduše ne zasebni već kao kombinacija posebnog Storm tastera (FN) i funkcijskih tastera. Jedina stvar koja mi se možda ne sviđa pa sam par najbitnijih funkcija prebacio na makro tastere sa leve strane.

Ja sam lično prezadovoljan tastaturom iako je koristim tek nekih nedelju dana. Na našem tržištu teško da može da se nađe ovako kvalitetna mehanička tastatura za relativno prihvatljivu cenu (pošto je ipak u pitanuju mehanička tastatura sa Cherry MX prekidačima).

Cena: 14450 din.

Link šaljem na PM.

dacajak
15.7.2015, 15:15
Mozes da uzmes u obzir i 2500din skuplji, CORSAIR Vengeance K70 Cherry MX Red 140 eura, ako ti ta cena nije problem.

Neutrino
15.7.2015, 15:36
Mozes da uzmes u obzir i 2500din skuplji, CORSAIR Vengeance K70 Cherry MX Red 140 eura, ako ti ta cena nije problem.
Nema Corsair da se nađe u regionu ni za lek (bar ja nisam uspeo da ga nađem). Plus, Red prekidači su jako specifični - meki su (preosetljivi) plus netaktilni pa se koriste skoro isključivo za gaming. Za posao i dosta kucanja (recimo kodiranje) samo Brown, Blue i eventualno Black.

dacajak
15.7.2015, 15:45
Ja sam mislio na KP sajt. Ne znam kakvo je stanje sto se tice garancije, posto je iz Madjarske roba. Sto se tice osvetljenja moze da se iskljuci ili smanji jacina, a moze da se i izabere koje tipke da svetle, po tvojoj zelji. Ima internu memoriju.
Sto se tice multimedijalnih tipki, imas samo 4, play/pauza, napred/nazad i stop. Od windows tipki ima, mute i tockic za volume. Nista preterano.
Gaming verzije ove tasture su 150 eura, sa macro tipkama, ili jos jedna RGB verzija od 180 eura.

Neutrino
15.7.2015, 18:36
Ja sam mislio na KP sajt.A jok, to kod mene ne dolazi u obzir.

brano88
16.7.2015, 11:44
E hvala puno Neutrino.